کتاب خودآگاهی نزد هگل
میل و مرگ در پدیدارشناسی روح
معرفی کتاب خودآگاهی نزد هگل
کتاب خودآگاهی نزد هگل (میل و مرگ در پدیدارشناسی روح) نوشتهی رابرت بی. پیپین و با ترجمهی امیر مازیار اثری است از مجموعهی دِرَنگها که نشر لگا آن را منتشر کرده است. نویسنده در این کتاب کوتاه به فصل چهارم پدیدارشناسی روح هگل میپردازد و دو مدعای مشهور او دربارهی خودآگاهی را محور بحث قرار میدهد: «خودآگاهی خودِ میل است» و «خودآگاهی ارضای خود را صرفاً در خودآگاهی دیگر مییابد». متن حاضر بر بستر خوانش کانتی از آگاهی و خودآگاهی شکل گرفته و میکوشد نشان دهد هگل چگونه این میراث را دگرگون میکند و به آن بُعد تاریخی، جمعی و عملی میبخشد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب خودآگاهی نزد هگل
کتاب خودآگاهی نزد هگل با تمرکز بر رابرت پیپین بهعنوان یکی از مفسران برجستهی هگل، کوشیده است تصویری فشرده اما پرجزئیات از فصل «خودآگاهی» در پدیدارشناسی روح ارائه دهد. پیپین در این کتاب نشان میدهد که چگونه هگل بر شالودهی کانتیِ آگاهی و خودآگاهی میایستد اما آن را از سطحی صرفاً معرفتشناسانه و غیرتاریخی به سطحی تاریخی، اجتماعی و عملی منتقل میکند. در کتاب خودآگاهی نزد هگل ابتدا جایگاه خودآگاهی در دستگاه کانت توضیح داده شده است؛ از «من استعلایی» و وحدتبخشی به کثرات حسی تا عبارت کلیدی «من میاندیشم باید بتواند با همهی تصورات من همراه باشد». سپس پیپین نشان میدهد هگل چگونه از همین نقطه حرکت میکند اما خودآگاهی را نه بهصورت آگاهی دروننگر از خویش، بلکه بهعنوان نوعی نسبتداشتن با خود در نسبت با عین و در دل جهان اجتماعی و تاریخی بازخوانی کرده است. کتاب خودآگاهی نزد هگل در دو فصل اصلی سامان یافته است که هرکدام به یکی از دو حکم محوری هگل میپردازد: نخست، تبیین این ادعا که «خودآگاهی خودِ میل است» و پیوند آن با مفهوم حیات، نیاز، نفی و جدال برای حفظ و بسط زندگی؛ دوم، تحلیل این مدعا که «خودآگاهی ارضای خود را صرفاً در خودآگاهی دیگر مییابد» و توضیح اینکه چرا برای تحقق خودآگاهی معتبر، حضور دیگری و رابطهی بازشناسی متقابل ضروری است. در خلال این بحثها، پیپین بهطور مستمر با خوانشهای رقیب از هگل، از کوژو تا مکداول و برندم، وارد گفتوگو شده و نقاط قوت و ضعف آنها را میسنجد. در کتاب خودآگاهی نزد هگل مترجم در مقدمهی مفصل خود، زمینهی کانتیِ بحث را برای خواننده فارسیزبان روشن کرده است؛ از فرایند شناخت در نقد عقل محض تا تعبیر دشوار «نسبتداشتن با خود در نسبت با عین». این مقدمه نشان میدهد که چگونه از دل این فرمول کانتی، مسئلهی هگلیِ خودآگاهی بهمثابه امری عملی، تاریخی و جمعی سر برمیآورد و چرا فصل چهارم پدیدارشناسی روح بهعنوان «نقطهی عطف» در کل اثر هگل فهمیده شده است.
خلاصه کتاب خودآگاهی نزد هگل
کتاب خودآگاهی نزد هگل بر این پرسش متمرکز است که خودآگاهی در دستگاه هگل چه معنایی دارد و چگونه از تلقی کانتی فاصله میگیرد. پیپین ابتدا ساختار آگاهی نزد کانت را بازسازی میکند: آگاهی بهمثابه فعالیتی ترکیبی و هنجاری که دادههای حسی را در وحدت «من استعلایی» سامان میدهد. سپس نشان میدهد هگل این خودآگاهی را نه آگاهی منفعل یا صرفاً دروننگر، بلکه نوعی «دستاورد عملی» میفهمد که باید در جهان و در نسبت با دیگران محقق شود. در ادامه، کتاب خودآگاهی نزد هگل دو مدعای اصلی هگل را بسط میدهد: اینکه خودآگاهی «خودِ میل» است، یعنی همواره با شکاف، نیاز و نفی گره خورده و در سطح حیات و حفظ آن ریشه دارد؛ و اینکه خودآگاهی فقط در مواجهه با خودآگاهی دیگر و در فرایند بازشناسی متقابل به ارضای خویش میرسد. از دل این تحلیل، پیپین نشان میدهد چرا برای هگل، آگاهی و عمل، فردیت و اجتماع، و ذهن و تاریخ از هم جداییپذیر نیستند.
چرا باید کتاب خودآگاهی نزد هگل را بخوانیم؟
خواندن خودآگاهی نزد هگل امکان ورود متمرکز به دشوارترین فصل پدیدارشناسی روح را فراهم کرده است، بیآنکه نیاز باشد کل اثر هگل بازخوانی شود. این کتاب نشان میدهد خودآگاهی چگونه به میل، حیات، نزاع، بازشناسی و جمعیبودن گره میخورد و از دل آن میتوان نسبت تازهای میان معرفت، عمل و تاریخ فهمید.
مطالعهی خودآگاهی نزد هگل به دانشجویان و پژوهشگران فلسفه، بهویژه علاقهمندان به کانت، هگل و ایدئالیسم آلمانی پیشنهاد میشود. همچنین به کسانی توصیه میشود که درگیر مباحث خودآگاهی، عاملیت، هنجارمندی و نسبت فرد و اجتماع در سنت فلسفهی معاصر هستند.
بخشی از کتاب خودآگاهی نزد هگل
«یکی از دغدغههای اصلی هگل در کتاب تحولآفرینی که در شهر آلمانی ینا به نگارش درآورد، هنگامی که صرفاً در دههٔ سوم زندگیاش بود، یعنی پدیدارشناسی روح، از دغدغههای آشنای فلسفهٔ مدرن است: تلاش برای آنکه تواناییهای مختلفی را که در ادراک و تعقل و عاملیت خاص انسانی وجود دارد و بهویژه و ورای همه در برنامهٔ هگل، نسبتهای متقابل و پیچیده میان این تواناییها را دریابیم. بدینسان در کتاب بیسابقهٔ هگل شرحهایی دربارهٔ دریافت حسی، ادراک، حکم، کلیسازی، استنتاج، خودآگاهی، ضرورتِ مبتنی بر قانون، توجیه و همچنین قصد، غایت، عقل عملی، اجتماع زبانی و جمعیبودن بهطور کلی آمده است. شرح هگل از این جهت نامعمول است که بر اساس روشی انجام میگیرد که او ابداع کرده است: «پدیدارشناسی» یا آنچه او نخست «علم تجربهآگاهی» خوانده بود. این روش جدید، به کمینهترین بیان و بهشکلی بهشدت خلاصهسازیشده عبارت است از اینکه الگوهای ممکنِ تجربه (الگوهای ساختارِ بنیادینِ آن) را تصور کنیم؛ در وهلهٔ نخست، تجربهٔ اعیانِ شناخت و تجربهٔ فاعلان شناسای دیگر را که محدود به یکی از این تواناییها یا مجموعهای از آنها یا نسبتی خاص است و آنگاه با مجموعهای از استدلالهای خُلف مُبرهَن سازیم که این تجربهٔ تصورشده هنگامی که از منظر تجربهگر به تصور درآید، تجربهای ممکن یا منسجم نمیتواند باشد و ازاینرو امر متمم یا بدیل معینی لازم است تا این تصویر ذهنی را تصحیح کند و بنابراین، امکان تازهای باید در نظر گرفته شود. در نهایت، این آزمونِ درونیِ الگوهای تجربه، در جریان شرح پیشروندهٔ هگل، چنان تفصیل و غنا مییابد که به وارسی امکان و کارایی یک شکل زندگی تاریخی و واقعی تبدیل میشود، تجربهای تاریخی که تحت فرض این تواناییها و نسبتهای متقابل آنها راهبری شده است؛ بنابراین، بهمحض آنکه هگل همهٔ مواد لازم را برای تصویر کامل و باکفایت این فاعل تجربه جمع میآورد (یعنی پس از پنج فصل نخست) به شرح حتی نامعمولتر تحول چنین فاعلی میپردازد، فاعلی که حال شکلی از ذهنیتهای همسان جمعی است و آن را Geist [روح] میخواند.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب خودآگاهی نزد هگل و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب: | خودآگاهی نزد هگل |
| عنوان دیگر: | میل و مرگ در پدیدارشناسی روح |
| عنوان انگلیسی: | Hegel on self- consciousness: desire and death in the Phenomenology of spirit |
| موضوع: | فلسفه مدرن |
| نویسنده: | رابرت بی. پیپین |