کتاب بررسی آنیما و آنیموس در اشعار سهراب سپهری
معرفی کتاب بررسی آنیما و آنیموس در اشعار سهراب سپهری
کتاب بررسی آنیما و آنیموس در اشعار سهراب سپهری نوشتهی سمیه یاری (دختر پاییز) کوشیده است با تکیهبر روانشناسی تحلیلی یونگ، به لایههای پنهان شعر سهراب نزدیک شود. نویسنده در این اثر، زندگی، جهانبینی، سیر فکری و هنری سپهری را مرور کرده و سپس به سراغ کهنالگوهایی مانند آنیما، آنیموس، سایه، مادر، پیر دانا و خویشتن در شعر او میرود. نشر پرپروک آن را منتشر کرده است و متن کتاب علاوهبر تحلیل مفهومی، سرشار از نقلقول مستقیم از شعرها و نوشتههای خود سهراب است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب بررسی آنیما و آنیموس در اشعار سهراب سپهری
کتاب بررسی آنیما و آنیموس در اشعار سهراب سپهری با معرفی زندگی و پیشینهی خانوادگی سهراب آغاز میشود و نشان میدهد که چگونه رشد در یک خانوادهی اهل ادب و هنر، زمینهی گرایش او به شعر و نقاشی را فراهم کرده است. نویسنده در همان ابتدا، کودکی، مدرسه، علاقهی زودهنگام به نقاشی، رابطهی عاطفی با مادر، مرگ پدر و سفرهای متعدد سهراب به هند، ژاپن و اروپا را بهعنوان نقاط عطف شکلگیری شخصیت او ترسیم کرده است. در این بخش، کتابهای شعری سپهری از مرگ رنگ تا حجم سبز و منظومههایی مانند صدای پای آب و مسافر نیز مرور شدهاند. کتاب بررسی آنیما و آنیموس در اشعار سهراب سپهری در ادامه، بهتدریج از زندگینامه به تحلیل روانشناختی نزدیک میشود. نویسنده با شرح مفاهیمی مانند ناخودآگاه، رؤیا، کهنالگوی سایه، مادر، مانا (پیر دانا) و خویشتن، زمینهی ورود به بحث آنیما و آنیموس را فراهم کرده است. در فصلهای بعد، شعرها و منظومههای سهراب از زاویهی حضور کودک درون، نگاه به طبیعت، رابطه با زن، تجربهی تنهایی، سفر، مرگ و جستوجوی معنویت خوانده میشوند. کتاب در عین وفاداری به متن شعرها، بارها به سطرهایی از صدای پای آب، به سراغ من اگر میآیید و دیگر سرودهها استناد کرده است تا نشان دهد چگونه تصویرهای نقاشانه، سادگی کودکانه و عرفان شرقی با الگوهای روان تحلیلی درهم تنیده شدهاند.
خلاصه کتاب بررسی آنیما و آنیموس در اشعار سهراب سپهری
این کتاب بر پایهی شعرها و نوشتههای سهراب سپهری نشان میدهد که چگونه دو قطب زنانه و مردانهی روان، یعنی آنیما و آنیموس، در جهان شعری او حضور دارند. نویسنده ابتدا فضای عاطفی و خانوادگی سهراب را ترسیم کرده و سپس به سراغ مفاهیمی مانند کودک ماندن، سادگی، قناعت، پیوند با طبیعت، ترس از شهر و ماشینزدگی، و جستوجوی مدینهی فاضله رفته است. در ادامه، با تحلیل شعرهایی مثل صدای پای آب، به سراغ من اگر میآیید و لولوی شیشهها، چهرههای مختلف آنیما در قالب مادر، زن محبوب، طبیعت، آب، درخت و حتی «کودکی شاعر» دنبال شده است. آنیموس نیز در هیئت پدر، سنت، قانون، سفر، دانش و تجربهی عرفانی بررسی شده است. کتاب در نهایت، این دو نیروی متضاد و مکمل را در مسیر حرکت سهراب بهسوی خویشتن و نوعی آرامش معنوی پی میگیرد، بیآنکه به نتیجهگیری شتابزده برسد.
چرا باید کتاب بررسی آنیما و آنیموس در اشعار سهراب سپهری را بخوانیم؟
این کتاب با کنار هم گذاشتن زندگی، نقاشی و شعر سهراب سپهری، تصویری روانشناختی از او ارائه کرده است که فراتر از خواندن صرف شعرهاست. خواننده با مفاهیم یونگی مانند آنیما، آنیموس، سایه و خویشتن آشنا میشود و همزمان میبیند این مفاهیم در سطرهای سهراب چگونه جان گرفتهاند. متن پر از نمونههای شعری و خواندنی از خود سپهری است.
خواندن این کتاب به دانشجویان و علاقهمندان ادبیات معاصر فارسی، دوستداران شعر سهراب سپهری، مخاطبان روانشناسی تحلیلی یونگ و کسانی پیشنهاد میشود که میخواهند رابطهی میان شعر، نقاشی، عرفان و ناخودآگاه را در یک شاعر ایرانی دنبال کنند.
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب بررسی آنیما و آنیموس در اشعار سهراب سپهری و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | بررسی آنیما و آنیموس در اشعار سهراب سپهری |
| موضوع | شعر نو، پژوهش ادبی، شعر معاصر |