معرفی و دانلود کتاب سایه آدمی pdf + خلاصه رایگان

اثر سایه بر انسان‌ها؛ پنهان‌کردن هویت انسان

نوع کتاببدون نظر
رابرت بلای، فاطمه بارانی

معرفی کتاب سایه آدمی

کتاب سایه آدمی نوشته رابرت بلای با ترجمه فاطمه بارانی اثری است که انتشارات ۳۶۰ درجه آن را منتشر کرده است. این کتاب به مفهوم «سایه» در روان انسان می‌پردازد و آن را در پیوند با شعر، اسطوره، سیاست و زندگی روزمره بررسی می‌کند. متن حاضر ترکیبی از خوانش‌های شعری، مقالات تحلیلی و گفت‌وگو است که در آن بلای از تجربه‌های شخصی، نمونه‌های ادبی و ایده‌های یونگی برای توضیح سازوکار بخش تاریک شخصیت استفاده کرده است. سایه‌ی آدمی نشان می‌دهد چگونه بخش‌های سرکوب‌شده‌ی وجود انسان در روابط عاطفی، خانواده، جامعه و حتی سیاست جهانی خود را بازمی‌نمایانند. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب سایه آدمی

سایه آدمی کتابی کوتاه و تأملی در حوزه‌ی روان‌شناسی تحلیلی و خودشناسی است که توسط رابرت بلای نوشته شده است. ایده‌ی مرکزی کتاب بر مفهوم «سایه» در روان انسان تمرکز دارد؛ بخشی از شخصیت که شامل احساسات، تمایلات، ترس‌ها و ویژگی‌هایی است که فرد معمولاً آن‌ها را سرکوب می‌کند یا نمی‌پذیرد و در نتیجه به ناخودآگاه منتقل می‌شوند. بلای توضیح می‌دهد که هر انسان علاوه بر «خودِ آگاه و اجتماعی»، یک بخش پنهان و نادیده‌گرفته‌شده نیز دارد که در طول زندگی شکل می‌گیرد. این «سایه» می‌تواند شامل خشم، حسادت، آسیب‌پذیری یا حتی استعدادها و انرژی‌هایی باشد که به دلایل فرهنگی یا تربیتی سرکوب شده‌اند. کتاب سایه آدمی تأکید می‌کند که نادیده گرفتن این بخش از روان، می‌تواند به رفتارهای ناخودآگاه، تنش‌های درونی یا مشکلات در روابط انسانی منجر شود.

بخش مهمی از کتاب سایه آدمی به این ایده اختصاص دارد که رشد روانی واقعی زمانی اتفاق می‌افتد که فرد به‌جای انکار سایه، آن را بشناسد و بپذیرد. این پذیرش به معنای تسلیم شدن به رفتارهای منفی نیست، بلکه به معنای آگاهی از آن‌ها و ادغام آن‌ها در یک تصویر کامل‌تر از خود است. بلای با الهام از روان‌شناسی یونگی، نشان می‌دهد که مواجهه با سایه می‌تواند به بلوغ عاطفی، صداقت درونی و روابط سالم‌تر منجر شود. لحن کتاب شاعرانه، نمادین و در عین حال ساده و قابل فهم است و بیشتر شبیه یک گفت‌وگوی عمیق درباره‌ی روان انسان عمل می‌کند تا یک متن صرفاً دانشگاهی. نویسنده از اسطوره‌ها، داستان‌ها و مثال‌های فرهنگی برای توضیح مفهوم سایه استفاده می‌کند و آن را به تجربه‌های روزمره‌ی زندگی پیوند می‌زند.

خلاصه کتاب سایه آدمی

نویسنده با تکیه‌بر سنت یونگی، تجربه‌های زیسته‌ی خود در نیویورک، خوانش شعرهایش و مواجهه با شاعران دیگر مانند والاس استیونز، نشان می‌دهد چگونه نیمه‌ی تاریک شخصیت می‌تواند هم منبع رنج باشد و هم سرچشمه‌ی نجات. در این کتاب سایه آدمی ساختاری چندبخشی دارد: خوانش و تفسیر شعرهای شخصی بلای، توضیح نظری درباره‌ی سایه و «کیسه»‌ای که انسان از کودکی پشت سر خود می‌کشد، تحلیل داستان دکتر جکیل و آقای هاید، اشاره به سنت‌های اسطوره‌ای و آیینی در فرهنگ‌هایی مانند بالی و نیز پیوند دادن سایه‌ی فردی با سایه‌ی شهری و ملی.

کتاب سایه آدمی در بخش‌هایی مانند «مصائب کشتی»، «کوله‌باری که بر دوش خود حمل می‌کنیم» و «پنج مرحله از هجران، شکار و بازیابی سایه» به‌صورت گام‌به‌گام نشان می‌دهد چگونه بخش‌های طردشده‌ی وجود در قالب فرافکنی بر همسر، فرزندان، معلمان، اقلیت‌ها و حتی دشمنان سیاسی ظاهر می‌شوند. رابرت بلای در این کتاب با مثال‌هایی از پیوریتن‌ها، جنگ ویتنام، سرخ‌پوستان آمریکا و اسطوره‌هایی چون میداس، خواننده را با شبکه‌ای از سایه‌های فردی و جمعی روبه‌رو می‌کند و در عین‌حال از امکان بازپس‌گیری نیروهای تبعیدشده و تبدیل آن‌ها به خلاقیت و آگاهی سخن گفته است.

چرا باید کتاب سایه آدمی را بخوانیم؟

این کتاب تصویری زنده و چندلایه از مفهوم سایه ارائه کرده است و نشان می‌دهد چگونه خشم، شور، خلاقیت و جنبه‌های سرکوب‌شده‌ی شخصیت در روابط عاطفی، تربیت فرزند، فرهنگ و سیاست بازمی‌گردند. خواندن آن به درک عمیق‌تری از فرافکنی، احساس گناه، کوچک‌شدن در میانسالی و امکان آشتی با نیمه‌ی تاریک وجود کمک می‌کند و زبان نظری را با مثال‌های شعری و روایی پیوند می‌زند.

خواندن کتاب سایه آدمی را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

مطالعه‌ی این کتاب به کسانی پیشنهاد می‌شود که به روان‌شناسی تحلیلی، کارل یونگ، خودشناسی عمیق، تحلیل شعر و اسطوره و نیز پیوند میان روان فردی و سیاست و فرهنگ علاقه‌مند هستند یا در میانسالی با احساس خستگی، بی‌معنایی و تکرار الگوهای مخرب در روابط دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

درباره رابرت بلای

رابرت بلای (۱۹۲۶–۲۰۲۱) شاعر، نویسنده و یکی از چهره‌های مهم جنبش «اسطوره‌گرایانه مردانه» در آمریکا بود. او کارش را به‌عنوان شاعر آغاز کرد و در دهه‌های میانی قرن بیستم به یکی از صداهای مهم شعر مدرن آمریکا تبدیل شد، اما به مرور مسیرش از شعر صرف به سمت روان‌شناسی، اسطوره‌شناسی و تحلیل فرهنگ معاصر گسترش پیدا کرد. بلای علاوه بر شعر، مترجم مهمی نیز بود و آثار شاعرانی مانند رینر ماریا ریلکه را به انگلیسی ترجمه کرد. او اعتقاد داشت که شعر فقط یک هنر زبانی نیست، بلکه راهی برای دسترسی به لایه‌های عمیق‌تر روان انسان است. همین نگاه باعث شد آثارش همیشه میان ادبیات، روان‌شناسی و اسطوره در حرکت باشند.

در دهه‌های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰، بلای به یکی از چهره‌های اصلی جنبش «اسطوره‌گرایانه مردانه» تبدیل شد؛ جنبشی که تلاش می‌کرد مفهوم مردانگی را از کلیشه‌های اجتماعی و فشارهای فرهنگی بازتعریف کند. او معتقد بود که مردان مدرن بسیاری از احساسات، آسیب‌پذیری‌ها و بخش‌های درونی خود را سرکوب کرده‌اند و برای رشد روانی باید دوباره با این بخش‌های پنهان ارتباط برقرار کنند. کتاب‌هایی مانند Iron John نقش مهمی در این جنبش داشتند.

یکی از مفاهیم مرکزی در آثار او «سایه» (Shadow) است که از روان‌شناسی یونگی الهام گرفته شده و در کتاب‌هایی مانند کتاب سایه آدمی به آن پرداخته شده است. بلای تلاش می‌کرد نشان دهد که پذیرش بخش‌های سرکوب‌شده روان، نه تنها تهدید نیست، بلکه مسیر رسیدن به یک زندگی کامل‌تر و صادقانه‌تر است.

بخشی از کتاب سایه آدمی

«آنچه از خوانش شعر رابرت بلی به دست می‌آید؛ این پیام است که: شما باید زندگی‌تان را تغییر دهید. خوانش اشعار و مقاومت در برابر تغییر؛ گناهی بزرگ‌تر از گناه به هدر دادن رابرت بلی در مقاله‌ای که راجع به اشعار والاس استیونز (قسمت پنجم این کتاب) به رشته تحریر در آورده بود به این سخنان و نگرانی بوهم نیم نگاهی دارد. در مقاله‌ی والاس استیونز و دکتر جکیل؛ بلی هوش حسی فوق‌العاده استیونز را ستایش می‌کند؛ اما اذعان می‌دارد که شکست او در تغییر زندگی‌اش برای شعرهای بعدی‌اش فاجعه‌بار بود. سایه کلمه کلیدی در ارزیابی بلی از این شاعر است: استیونز پای مفهوم سایه را به شعرهایش باز می‌کند؛ اما آن را از زندگی روزمره‌اش تهی می‌کند؛ در ادامه و پس از آنکه استیونز نتوانست سایه را زندگی کند بلی به قضاوت او می‌نشیند؛ و بیان می‌کند: شعرهای بعدی او به اندازه‌ای ضعیف هستند که؛ انگار یک نابغه از عمد سعی داشته در بدترین حالت شعرسرایی؛ قطعه‌ای بسراید. سایه کیسه بزرگی‌ست است که ما پشت سر خود می‌کشیم؛ سنگین با اجزای خودمان که والدین یا جامعه‌مان آن‌ها را نپسندیدند. سایه همچنین به‌عنوان یک فیلم خاکستری نازک که در یک قوطی پیچیده شده و از دید خارج است؛ تصور می‌شود اما آماده است تا ما را با تصاویر زنده‌ای که بر روی یک صفحه بزرگ پخش می‌شود یا بر روی صورت همسرمان بازی می‌شود؛ مجذوب کند. در ابتدا نگاهی به سایه‌ی فردی یا شخصی می‌اندازیم؛ وقتی کودکی یک یا دو ساله بودیم. موضوعیتی داشتیم که می‌توان آن را شخصیتی ۳۶۰ درجه تصور کرد. انرژی از همه بخش‌های بدن و روان ما به بیرون می‌تابید. کودکی که می‌دود یک گوی یا کره زنده و حاضر از انرژی است. ما این کره انرژی را در وجود خود داشتیم؛ اما یک روز متوجه شدیم که والدین‌مان برخی بخش‌های آن کره را دوست ندارند؛ و مدام این موضوع را به ما خاطر نشان می‌کردند و به طور مثال می‌گفتند: نمی‌توانی آرام باشی؟ یا اینکه بخواهی برادرت را بکشی اصلا کار درستی نیست. پشت سر ما یک کیسه نامرئی وجود دارد؛ و آن بخشی از وجودمان که والدین‌مان دوست نداشتند را در آن می‌گذاریم. سپس نوبت معلمان‌مان می‌شود: بچه‌های خوب سر چنین چیزهای کوچکی عصبانی نمی‌شوند. بنابراین عصبانیت خود را هم در کیسه می‌گذاریم. من بر این باورم که یک جوان بیست ساله از کل آن کره انرژی؛ در نهایت فقط یک برش نازک را نگه می‌دارد و مابقی آن در کیسه است. حال تصور کنید مردی که فقط یک برش نازک برایش باقی مانده؛ با زنی ملاقات می‌کند. فرض کنیم هر دو بیست‌وچهار ساله‌اند. هر کدام یک برش نازک و نازک‌تر از خود واقعی‌شان را به هم نشان می‌دهند؛ این پیوند دو برش را ازدواج می‌نامند. در چنین شرایطی حتی وقتی این دو فرد با هم هستند؛ یک فرد کامل را نمی‌سازند!»

معرفی این کتاب در تاریخ ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۵ به‌روزرسانی شده است.

برای تجربه‌ای بهتر در دانلود کتاب سایه آدمی و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را به‌صورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن می‌توانید مطالعه‌ی خود را شخصی‌سازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتاب‌ها را همیشه و همه‌جا تجربه کنید. علاوه‌بر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیف‌های ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.

نام کتابسایه آدمی
عنوان دیگراثر سایه بر انسان‌ها؛ پنهان‌کردن هویت انسان
عنوان انگلیسیA little book on the human shadow
موضوعموفقیت و خودیاری، روان‌شناسی عمومی
نویسندهرابرت بلای
مترجمفاطمه بارانی
انتشاراتانتشارات ۳۶۰ درجه
سال انتشار نسخه فیزیکی۱۴۰۴/۱۲/۰۱
فرمت کتابPDF

نظری برای کتاب ثبت نشده است.