کتاب لحظه بیداری
معرفی کتاب لحظه بیداری
کتاب لحظهی بیداری (زیستن آگاهانه در اکنون) نوشتهی مارک نپو با ترجمهی تینا پارسامند مجموعهای از نوشتههای کوتاه روزانه دربارهی آگاهی، رنج، عشق و بیداری در زندگی روزمره است. نویسنده که تجربهی عبور از سرطان را پشت سر گذاشته، تأملات و مراقبههایی را گرد آورده که هرکدام با روایتی، حکایتی یا تصویری ساده آغاز میشود و در ادامه به تمرینهایی عملی برای زیستن در لحظه میرسد. مترجم در مقدمه توضیح داده است که ترجمه را نوعی همراهی در مسیر بیداری دیده و کوشیده است لحن مراقبهای و تأملی متن را به فارسی منتقل کند. نشر مون آن را منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب لحظه بیداری
کتاب لحظهی بیداری نوشتهی مارک نپو دفتر روزانهای معنوی است که هر صفحهی آن به یک روز سال اختصاص یافته و با تاریخ مشخص، عنوان کوتاه، متن اصلی و چند تمرین پایانی همراه است. نویسنده در مقدمهی نسخهی هدیه توضیح داده است که این نوشتهها در دورهای پساز عبور از سرطان و در سالهایی طولانی بهصورت ایمیلی و هفتگی برای دوستانش فرستاده شده و سپس به شکل کتاب کنار هم قرار گرفتهاند. او این فرایند را نوعی «چرخهی هدیه دادن و گرفتن» میداند که از رنج شخصی آغاز شده و به اشتراکگذاری تجربهی بیداری رسیده است. در کتاب لحظهی بیداری ساختار کلی فصلبندی کلاسیک ندارد و متن بر اساس تقویم پیش میرود؛ برای نمونه، از «۱ ژانویه: این نعمت که انسان زاده شدهایم» تا «۳۱ ژانویه: تمرین کردن» و سپس ورود به ماه فوریه. هر مدخل با یک نقلقول یا جملهی الهامبخش شروع میشود، بعد روایت، مثال یا حکایتی از زندگی روزمره، اسطورهها، سنتهای معنوی یا تجربهی شخصی نویسنده میآید و در پایان چند تمرین سادهی تنفسی، نوشتاری یا توجهآگاهی پیشنهاد شده است. کتاب لحظهی بیداری در متن خود به سنتهای گوناگون اشاره کرده است: از بودیسم و ذن تا عرفان مسیحی، حکمت هندو، صوفیان، شعر ریلکه، جبران و ضربالمثلهای آفریقایی. بااینحال، تمرکز اصلی بر تجربهی انسانی مشترک است؛ بر این ایده که «روح همهی ما از یک چشمهی مشترک سیراب میشود» و بیداری یعنی کنار زدن غبار تجربههای تلخ، ترسها و عادتها تا تماس دوباره با آن سرچشمهی زنده ممکن شود.
خلاصه کتاب لحظه بیداری
کتاب لحظهی بیداری مجموعهای از تأملات روزانه دربارهی بیداری در دل زندگی عادی است. مارک نپو از تجربهی بیماری، رنج، روابط و لحظههای کوچک روزمره استفاده کرده است تا نشان دهد چگونه میتوان پشت هر اتفاق، امکانی برای آگاهی دید. او بیداری را شکستن رسوبات روانی و واقعیتهای تحریفشدهای میداند که از کودکی در ما شکل گرفته و ما را در «تنگ» باورها و ترسها نگه میدارند. در کتاب لحظهی بیداری هر نوشته بر یکی از جنبههای این بیداری تمرکز دارد: شکرگزاری برای «نعمت انسان بودن»، رها کردن بارهایی که مانع عبور از آستانههای زندگی میشوند، دیدن ترسها با «دیدن در تاریکی»، گسترش ظرف دل برای تحمل رنج، مهربانی با خود و دیگران، و حرکت از دوگانگی به یگانگی. در پایان هر بخش، تمرینهایی کوتاه برای تنفس، مشاهده، گفتوگو یا عمل روزمره آمده است تا خواننده فقط مفهوم را نفهمد بلکه آن را در زندگی خود تجربه کند.
چرا باید کتاب لحظه بیداری را بخوانیم؟
کتاب لحظهی بیداری فرصتی فراهم کرده است تا خواننده با گامهای کوچک روزانه، رابطهی خود را با رنج، ترس، عشق و معنای زندگی بازبینی کند. ترکیب روایتهای ساده، حکایتها، نقلقولها و تمرینهای کوتاه تنفسی و توجهآگاهی کمک میکند مفاهیم抽 و کلی، در جزئیات زندگی روزمره لمس شوند و بیداری بهجای یک رؤیای دور، به تجربهای تدریجی و قابلزیست تبدیل شود.
کتاب لحظهی بیداری به کسانی پیشنهاد میشود که درگیر بحران، بیماری، سوگ یا سردرگمی معنایی هستند، به کسانی که به مراقبه، خودشناسی و سنتهای معنوی گوناگون علاقه دارند و نیز به خوانندگانی که میخواهند با متنهای کوتاه اما عمیق، نگاه خود را به زندگی روزمره آرامآرام تغییر دهند.
بخشی از کتاب لحظه بیداری
«دعوت کتاب حاضر برای این است که به کار بیاید، همراه باشد، یک دوست جان. این کتاب، کتاب بیدار شدن است. برای نوشتن این اثر، ناچار بودم خودم آن را زندگی کنم. از این دریچه فرصتی فراهم آمد تا آموزههای خاموش تمام اساتیدی را که در طول زندگیام افتخار شاگردیشان را داشتهام، کنار هم جمع کنم و با شما در میان بگذارم. راهی که برای پیدا کردن و شکل دادن به این نوشتهها رفتم، کمک کرد زندگی درون و بیرونم را بیشتر به هم نزدیک کنم، کمک کرد قلبم را بهتر بشناسم و به ندای آن گوش دهم. مرا کاملتر کرد. امیدوارم برای شما نیز همینطور باشد. جمعآوری نکتههای این کتاب، مثل پیدا کردن تکهسنگهای ریزی بود که در راه میدرخشیدند. میایستادم، خوب نگاهشان میکردم، ازشان درس میگرفتم، بعد آنها را گوشهای میگذاشتم و به راهم ادامه میدادم. حالا بعداز دو سال وقتی کیسهٔ سنگریزههای شکستهام را خالی میکنم، از یافتههایم شگفتزده میشوم. همین تکههای درخشان بین راه این کتاب را ساختهاند. حرف اصلی همهٔ این نوشتهها دربارهٔ روح و دوستی است؛ دربارهٔ اینکه همهٔ ما چقدر نیاز داریم سرزنده بمانیم و با همهٔ سختیهایی که در زندگی پیش میآید، باز هم عاشق زندگی باشیم. آهنگهایی که در این کتاب هست، از سنتهای گوناگون، از تجربههای بسیار و از زبان انسانهای صاف و سادهٔ زیادی آمدهاند و همهشان از درد، از شگفتی و از راز عشق میخوانند. من ناخودآگاه به این نوع نوشتن کشیده شدم، چون در جایگاه شاعر، همیشه دلم میخواست طوری بنویسم که نوشتهام مثل قاشق، مفید و بهدردبخور باشد. از طرف دیگر، در جایگاه کسی که سرطان را پشت سر گذاشته، یادداشتهای روزانه برایم حکم غذای روح را پیدا کردهاند. راستش را بخواهید، در این بیستوپنج سال گذشته، به نظر میرسد یادداشتنویسی روزانه پاسخی به یک نیاز همگانی است و بدل به نوعی شعر معنوی عصر ما شده است؛ گنجینهای کوچک و استوار برای حفظ اندکی از ارزشمندترین داشتههایمان. تمام آنچه از این اثر میطلبم این است که همچون موج دریا که سنگی تنها در ساحل را در بر میگیرد، شما را نیز در آغوش کشد؛ غافلگیرتان کند و روحی تازه به شما ببخشد؛ باعث درخشندگی من و شما شود و ما را، همانگونه که هستیم، تنها برای لحظهای صیقل دهد و شفافتر سازد.»