کتاب لحظه بیداری
معرفی کتاب لحظه بیداری
کتاب لحظه بیداری (زیستن آگاهانه در اکنون) با عنوان انگلیسی The Book of Awakening: Having the Life You Want by Being Present to the Life You Have، نوشته مارک نپو و ترجمه تینا پارسامند، مجموعهای از نوشتههای کوتاه روزانه دربارهی آگاهی، رنج، عشق و بیداری در زندگی روزمره است که نشر مون در سال ۱۴۰۴ آن را منتشر کرده است. نویسنده که تجربهی عبور از سرطان را پشت سر گذاشته، تأملات و مراقبههایی را گرد آورده که هرکدام با روایت، حکایت یا تصویری ساده آغاز میشود و در ادامه به تمرینهایی عملی برای زیستن در لحظه میرسد. مترجم در مقدمه توضیح داده است که این ترجمه را نوعی همراهی در مسیر بیداری دیده و کوشیده است لحن مراقبهای و تأملی متن را به فارسی منتقل کند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب لحظه بیداری اثر مارک نپو
کتاب لحظه بیداری، نوشتهی مارک نپو، دفتر روزانهای معنوی است که هر صفحهی آن به یک روز سال اختصاص یافته و با تاریخ مشخص، عنوان کوتاه، متن اصلی و چند تمرین پایانی همراه است. نویسنده در مقدمهی نسخهی هدیه توضیح داده است که این نوشتهها در دورهی پس از عبور از سرطان و طی سالهایی طولانی بهصورت ایمیلی و هفتگی برای دوستانش فرستاده شده و سپس بهشکل کتاب درآمدهاند. او این فرایند را نوعی چرخهی هدیهدادن و گرفتن میداند که از رنج شخصی آغاز شده و به اشتراکگذاری تجربهی بیداری رسیده است. متن کتاب لحظه بیداری بر اساس تقویم پیش میرود؛ برای نمونه، از «۱ ژانویه: این نعمت که انسان زاده شدهایم» تا «۳۱ ژانویه: تمرینکردن» و سپس ورود به ماه فوریه.
هر مدخل با یک نقلقول یا جملهی الهامبخش شروع میشود، سپس روایت، مثال یا حکایتی از زندگی روزمره، اسطورهها، سنتهای معنوی یا تجربهی شخصی نویسنده میآید و در پایان چند تمرین سادهی تنفسی، نوشتاری یا توجهآگاهی پیشنهاد شده است. مارک نپو در کتاب لحظه بیداری به سنتهای گوناگون اشاره کرده است: از بودیسم و ذن تا عرفان مسیحی، حکمت هندو، صوفیان، شعر ریلکه، جبران و ضربالمثلهای آفریقایی. بااینحال، تمرکز اصلی بر تجربهی انسانی مشترک است؛ بر این ایده که روح همهی ما از یک چشمهی مشترک سیراب میشود و بیداری یعنی کنارزدن غبار تجربههای تلخ، ترسها و عادتها تا تماس دوباره با آن سرچشمهی زنده ممکن شود.
خلاصه کتاب لحظه بیداری
کتاب لحظه بیداری مجموعهای از تأملات روزانه دربارهی بیداری در دل زندگی عادی است. مارک نپو از تجربهی بیماری، رنج، روابط و لحظههای کوچک روزمره استفاده کرده است تا نشان دهد چگونه میتوان پشت هر اتفاق، امکانی برای آگاهی دید. او بیداری را شکستن رسوبات روانی و واقعیتهای تحریفشدهای میداند که از کودکی در ما شکل گرفته و ما را در تُنگ باورها و ترسها نگه میدارند.
در کتاب لحظه بیداری هر نوشته بر یکی از جنبههای این بیداری تمرکز دارد: شکرگزاری برای نعمت انسانبودن، رهاکردن بارهایی که مانع عبور از آستانههای زندگی میشوند، دیدن ترسها با دیدن در تاریکی، گسترش ظرف دل برای تحمل رنج، مهربانی با خود و دیگران و حرکت از دوگانگی به یگانگی. در پایان هر بخش، تمرینهایی کوتاه برای تنفس، مشاهده، گفتوگو یا عمل روزمره آمده است تا خواننده فقط مفهوم را نفهمد بلکه آن را در زندگی خود تجربه کند.
چرا باید کتاب لحظه بیداری را بخوانیم؟
کتاب لحظه بیداری فرصتی فراهم میکند تا خواننده با گامهای کوچک روزانه، رابطهی خود را با رنج، ترس، عشق و معنای زندگی بازبینی کند. ترکیب روایتهای ساده، حکایتها، نقلقولها و تمرینهای کوتاه تنفسی و توجهآگاهی کمک میکند تا بیداری بهجای یک رؤیای دور، به تجربهای تدریجی و قابلزیست تبدیل شود.
خواندن کتاب لحظه بیداری به کسانی پیشنهاد میشود که درگیر بحران، بیماری، سوگ یا سردرگمی معنایی هستند، به کسانی که به مراقبه، خودشناسی و سنتهای معنوی گوناگون علاقه دارند و نیز به خوانندگانی که میخواهند با متنهای کوتاه اما عمیق، نگاه خود را به زندگی روزمره تغییر دهند.
درباره مارک نپو
مارک نپو، متولد ۲۳ فوریه ۱۹۵۱ در بروکلین نیویورک، شاعر و آموزگار معنوی است که بیش از چهار دهه در زمینهی شعر و معنویت به تدریس و فعالیت پرداخته است. او بیشتر بهخاطر کتاب پرفروش خود با عنوان لحظه بیداری شناخته میشود که در فهرست پرفروشهای نیویورک تایمز به رتبهی نخست رسید. نپو در طول سالهای فعالیتش ۲۸ کتاب منتشر کرده و ۲۰ پروژهی صوتی نیز ضبط کرده است. او که بازماندهی بیماری سرطان است، در نوشتهها و آموزشهایش به مسیر دگرگونی درونی و اهمیت زیستن در ارتباط با دیگران میپردازد.
او دارای مدرک دکتری در رشتهی زبان و ادبیات انگلیسی است و بهمدت ۱۸ سال در دانشگاه ایالتی نیویورک در آلبانی تدریس کرده است. نپو سپس به کالامازو در ایالت میشیگان نقلمکان کرد. او در دههی سی زندگی خود به نوع نادری از لنفوم مبتلا شد و همین تجربهی دشوار نقش مهمی در شکلگیری دیدگاهش داشت؛ دیدگاهی که بر زندگیکردن در لحظه و حفظ ارتباط با آیندهای ناشناخته تأکید میکند.
در سال ۲۰۱۰، اپرا وینفری کتاب لحظه بیداری او را بهعنوان یکی از محبوبترین انتخابهای خود در فصل پایانی برنامهاش معرفی کرد و همین امر باعث شد کتاب به جایگاه نخست فهرست پرفروشهای نیویورک تایمز برسد. نپو چندین بار در برنامهی سوپر سول ساندی با اجرای اپرا حضور یافته و نامش در فهرست سوپرسول ۱۰۰، شامل اندیشمندان و رهبران تأثیرگذار، قرار گرفته است. همچنین رابین رابرتز در برنامهی صبحبهخیر آمریکا با او گفتوگو کرده است. مارک نپو از سال ۲۰۱۷ بهعنوان نویسندهی ثابت با مجلهی معنویت و سلامت همکاری دارد.
بخشی از کتاب لحظه بیداری
«هر انسانی با ساحتی رَسته از بند زاده میشود، فارغ از انتظار و پشیمانی، تهی از جاه و شرمساری، آزاد از بیم و نگرانی، آن نقطهٔ ازلی فیض که اتصال ما به مبدأ است و هریک از ما نخستین بار، خداوند را در آن دریافتهایم. آرامش از همین ساحت فیض سرچشمه میگیرد. روانشناسان این ساحت را روان مینامند، عالمان الهیات روح، یونگ کرسی ناخودآگاه، استادان هندو آتمان، بوداییان درمه، ریلکه درونبودگی، صوفیان قلب و عیسی کانون مهر ما.»