کتاب در مسیر رهبری
معرفی کتاب در مسیر رهبری
کتاب در مسیر رهبری نوشتهی سعید مرادی روایتی داستانمحور از سفر یک مدیر در دل چالشهای کاری و انسانی است که نشر الینا آن را منتشر کرده است. این کتاب با محوریت شخصیت شهاب، مدیر میانی شرکت «رهآور»، شکل گرفته و از دل موقعیتهای واقعی محیط کار به مفهوم رهبری میپردازد؛ رهبری نه بهعنوان مجموعهای از تکنیکها و دستورالعملها، بلکه بهعنوان سفری درونی که از کنترلگری شروع میشود و به آگاهی، خدمت و انعطاف میرسد. نویسنده با استفاده از صحنههای ملموس مثل جلسات بحرانی، اختلافنظرهای تیمی، موفقیتها و شکستهای پروژهها و گفتوگو با مربیان و مشاوران، سبکهای مختلف رهبری را در قالب تجربههای شهاب نشان داده است؛ از رهبری آمرانه و دموکراتیک تا تفویضی، مربیگر، تحولگرا، خدمتگزار و در نهایت رهبری موقعیتی. ساختار کتاب فصلبندی روشن و همراه با تحلیل مدیریتی و تمرینهای عملی در پایان هر فصل دارد تا خواننده بتواند موقعیتهای شهاب را با تجربههای شخصی خود مقایسه کند و بهتدریج سبک رهبری خود را بازبینی کند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب در مسیر رهبری
کتاب در مسیر رهبری با محوریت داستان شهاب، مدیر میانی شرکت «رهآور»، نوشته شده و سعید مرادی در آن تلاش کرده است مفهوم رهبری را در قالب یک روایت پیوسته و چندمرحلهای نشان دهد. داستان از یک بحران در اتاق جلسه آغاز میشود؛ جایی که پروژهای مهم در آستانهی شکست است و شهاب برای نجات اوضاع به سبک رهبری آمرانه پناه میبرد. در فصل اول با عنوان «بحران در اتاق جلسه» سبک آمرانه در قالب تصمیمهای قاطع، کنترل شدید و حذف گفتوگو به تصویر کشیده شده و سپس در بخش «تحلیل مدیریتی» و تمرین «آینهی اقتدار» به نقاط قوت و ضعف این سبک پرداخته شده است. در فصل دوم با عنوان «تیم بدون فرمانده» شهاب به سمت رهبری دموکراتیک میرود؛ جلسات ایدهمحور، مشارکت تیم، اختلافنظرها و کندی تصمیمگیری، همگی در قالب صحنههای کاری و گفتوگو با مدیرعامل و مشاوران نشان داده شدهاند. فصل سوم «اعتماد و تفویض» به رهبری تفویضی میپردازد؛ جایی که شهاب بخشی از کنترل را رها میکند، به تیمش اعتماد میکند و در عین حال با پیامدهای خطاها و ضرورت پیگیری روبهرو میشود. در ادامهی کتاب در مسیر رهبری فصل چهارم با عنوان «رهبر مربی» به سبک مربیگر اختصاص دارد؛ شهاب در کارگاه «رهبری از طریق پرسش نه پاسخ» با دکتر بهزاد راد آشنا میشود و یاد میگیرد بهجای ارائهی جوابهای آماده، سؤال بپرسد و رشد فکری تیم را جدی بگیرد. فصل پنجم «جرقهی تحول» نقطهی عطفی است که در آن رهبری تحولگرا مطرح میشود؛ شهاب از خود و تیمش میپرسد «ما چرا کار میکنیم؟» و با نمایش داستان واقعی مشتریان، معنا و چشمانداز را به کار روزمره پیوند میزند. فصل ششم «رهبری در سکوت» به رهبری خدمتگزار میرسد؛ جایی که شهاب آگاهانه از مرکز توجه کنار میرود، مسئولیتها را به علی و مهسا میسپارد و حتی در بحران مالی، بودجهی خود را فدا میکند تا پروژهی تیمش حفظ شود. در فصل هفتم «رهبر درون» مفهوم رهبری موقعیتی و بلوغ رهبری مطرح میشود؛ شهاب میآموزد که هیچ سبک ثابتی کافی نیست و باید با توجه به بلوغ و نیاز هر تیم، میان آمرانه، دموکراتیک، مربیگر، تحولگرا و خدمتگزار جابهجا شود. هر فصل با تحلیل مدیریتی، جملهی کلیدی و تمرین عملی مانند «نقشهی تفویض هوشمند»، «سه سؤال طلایی مربیگر»، «چرایی من» و «چهار چهرهی من» همراه است تا خواننده بتواند مفاهیم را در موقعیتهای واقعی زندگی کاری خود به کار بگیرد.
خلاصه کتاب در مسیر رهبری
کتاب در مسیر رهبری سفر شهاب را از یک مدیر کنترلگر تا رهبری آگاه و انعطافپذیر دنبال میکند و در این مسیر، هفت سبک و مرحلهی رهبری را در قالب داستان و تحلیل معرفی میکند. در آغاز، شهاب در مواجهه با بحران پروژه، به سبک آمرانه پناه میبرد: همهچیز باید با تأیید او انجام شود، توضیحها قطع میشود و تیم در ظاهر منظم اما در باطن بیانگیزه میشود. این تجربه، همراه با تذکر مدیرعامل دربارهی ترس و اعتماد، اولین ترک را در تصویر او از رهبری ایجاد میکند. در گام بعد، شهاب به سمت رهبری دموکراتیک میرود؛ جلسات ایدهمحور برگزار میکند، از تیم میخواهد حرف بزنند و تصمیمها را با رأی جمعی پیش میبرد. نتیجه، افزایش انگیزه و حس تعلق است اما همزمان کندی تصمیمگیری و اختلافنظرهای فرساینده هم ظاهر میشود. گفتوگو با استاد بهمن به او نشان میدهد که مشارکت به معنای فرار از تصمیمگیری نیست و رهبر باید هم گوش بدهد و هم در نهایت انتخاب کند. در فصل تفویض، شهاب بخشی از کنترل را رها میکند و اجازه میدهد تیم بدون نظارت مستقیم او نسخهی آزمایشی محصول را منتشر کند. خروجی، هم موفقیت و هم خطاست؛ تیم رشد میکند اما برخی ایرادها هم باقی میماند. شهاب یاد میگیرد که تفویض، ترکیبی از اعتماد و پیگیری است و آزادی بدون مسئولیت به آشوب میرسد. در فصل مربیگر، با دکتر بهزاد آشنا میشود و مفهوم «رهبری از طریق پرسش» را میآموزد؛ در جلسات بعدی بهجای تحلیل و سرزنش، سؤال میپرسد و میبیند که چگونه ذهن تیم فعال میشود و اعضا خودشان به راهحل میرسند. در مرحلهی تحولگرا، شهاب متوجه میشود که با وجود موفقیتهای ظاهری، تیم احساس معنا و هیجان عمیق ندارد. با طرح سؤال «ما چرا کار میکنیم؟» و نشاندادن تأثیر واقعی محصول بر زندگی مشتریان، شعلهی تازهای از انگیزه و تعلق در تیم روشن میکند و از تمرکز صرف بر «تحویل پروژه» به «خلق ارزش» میرسد. سپس در فصل رهبری خدمتگزار، آگاهانه از مرکز تصمیمگیری کنار میرود، رهبری پروژهی مهم را به علی و مهسا میسپارد و در بحران مالی، برای حفظ پروژهی آنها از بودجهی خود میگذرد؛ بیآنکه این فداکاری را علنی کند. در نهایت، در فصل رهبری موقعیتی، شهاب درمییابد که هیچ سبک ثابتی کافی نیست؛ با مدیر جوانی مثل کیان، رویکرد مربیگر و پرسشمحور در پیش میگیرد، با تیم تازهکار بازاریابی، هدایت ساختارمندتر را انتخاب میکند و در دفترچهاش مینویسد که رهبری یعنی تطبیق با زندگی و آغاز آن از رهبری درون خود است.
چرا باید کتاب در مسیر رهبری را بخوانیم؟
کتاب در مسیر رهبری از چند جهت تجربهای متفاوت از متون رایج مدیریت و رهبری ارائه کرده است. نخست اینکه مفاهیم رهبری در قالب یک داستان پیوسته و شخصیتمحور روایت شدهاند؛ خواننده در طول کتاب همراه شهاب از بحرانها، جلسات پرتنش، موفقیتها و تردیدهای درونی عبور میکند و سبکهای مختلف رهبری را نه در قالب تعاریف خشک، بلکه در دل موقعیتهای واقعی میبیند. این شیوه باعث میشود تفاوت میان رهبری آمرانه، دموکراتیک، تفویضی، مربیگر، تحولگرا، خدمتگزار و موقعیتی بهصورت زنده و قابلتصور تجربه شود. ویژگی مهم دیگر این کتاب، پیوند مداوم داستان با «تحلیل مدیریتی» و «تمرین عملی» در پایان هر فصل است. نویسنده بعد از هر بخش داستانی، همان موقعیت را از زاویهی مدیریت و رهبری بررسی کرده است؛ توضیح داده در چه شرایطی آن سبک کارآمد است، چه خطرهایی دارد و رهبر چه چیزی را از دست میدهد یا بهدست میآورد. تمرینهایی مثل «آینهی اقتدار»، «دایرهی تصمیم»، «نقشهی تفویض هوشمند»، «سه سؤال طلایی مربیگر»، «چرایی من»، «پشتیبان نادیدنی» و «چهار چهرهی من» کمک میکند خواننده سبک رهبری خود را شناسایی کند، مرز میان قاطعیت و کنترلگری را ببیند، میزان اعتماد و تفویض خود را ارزیابی کند و به تدریج از مدیریت صرف به رهبری آگاهانه نزدیک شود. این کتاب همچنین بر بُعد درونی رهبری تأکید کرده است؛ از پرسشهای شهاب در ترافیک و نگاهش به آینهی ماشین تا یادداشتهای شخصیاش دربارهی اعتماد، معنا، خدمت و انعطاف. در نتیجه، رهبری فقط بهعنوان مهارت سازمانی مطرح نشده بلکه بهعنوان سفری برای شناخت خود، مدیریت احساسات، کنارگذاشتن غرور و یافتن چرایی شخصی به تصویر درآمده است. برای کسانی که میان نقش «مدیر» و «رهبر» مردد هستند یا احساس میکنند تیمشان از نظر انگیزه، اعتماد یا معنا در سطح مطلوبی نیست، این کتاب میتواند فرصتی برای بازاندیشی در سبک رهبری و طراحی مسیر بلوغ شخصی و حرفهای باشد.
خواندن کتاب در مسیر رهبری به مدیران میانی و ارشد سازمانها، سرپرستان تیمها، کارآفرینان و صاحبان کسبوکار پیشنهاد میشود که با چالشهایی مثل کنترلگری، فرسودگی تیم، بیانگیزگی یا کندی تصمیمگیری روبهرو هستند. همچنین به کسانی پیشنهاد میشود که در حوزههای منابع انسانی، توسعهی فردی، کوچینگ و آموزش مدیریت فعالیت میکنند و بهدنبال نمونههای داستانی برای توضیح سبکهای رهبری هستند. دانشجویان مدیریت، MBA و علاقهمندان به رشد فردی که میخواهند تفاوت میان «مدیریت» و «رهبری» را در قالب یک روایت قابلتصور دنبال کنند نیز میتوانند از این کتاب بهره ببرند.