کتاب سرزمین دوپامین
به سوی تعادل در عصر افراطیگری
معرفی کتاب سرزمین دوپامین
کتاب سرزمین دوپامین (Dopamine Nation) نوشته آنا لمبکی، از یک پرسش ساده اما مهم شروع میکند: چرا در جهانی پر از انتخاب، محرک و لذت، آدمها بیشتر درگیر بیقراری، افراط و فرسودگی میشوند؟ نویسنده با تکیه بر تجربههای بالینی و توضیح سازوکار دوپامین، رابطهی نزدیک لذت و درد را بررسی میکند و نشان میدهد چگونه زیادهروی در چیزهایی ظاهراً عادی هم میتواند به چرخهی وابستگی تبدیل شود. علی ستارزاده این کتاب را ترجمه کرده و انتشارات کتاب مرو آن را در مجموعهی «ذهن زیبا» به انتشار رسانده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب سرزمین دوپامین
کتاب سرزمین دوپامین نوشتهی آنا لمبکی به مسئلهای پرداخته که فقط به مواد مخدر محدود نمیشود، بلکه خرید، شبکههای اجتماعی، بازی، پورنوگرافی، غذا، دارو و حتی سرگرمیهای روزمره را هم در بر میگیرد. نویسنده توضیح میدهد که جهان امروز با فراوانی محرکها تعریف میشود؛ جهانی که در آن دسترسی سریع، تنوع بالا و تکرار بیوقفه، میل انسان را مدام تحریک میکند. در این فضا، دوپامین فقط یک اصطلاح علمی نیست، بلکه کلیدی برای فهم رفتارهایی است که از لذت شروع میشوند و گاهی به اجبار، فرسودگی و درد میرسند.
کتاب فقط به شرح مفاهیم عصبشناسی بسنده نمیکند و بخش مهمی از نیروی خود را از روایت بیماران و تجربههای شخصی نویسنده میگیرد. آنا لمبکی در فصلهایی مثل ماشینهای خودشکنی، فرار از درد و تعادل لذت و درد، از افرادی میگوید که هر کدام درگیر شکلی از وابستگی شدهاند؛ از مصرف پورنوگرافی و خرید آنلاین تا وابستگی به داروهای تجویزی و محرکهای دیجیتال. این نمونهها قرار نیست صرفاً تکاندهنده باشند، بلکه نشان میدهند مرز میان عادت، میل و اعتیاد چقدر میتواند باریک باشد و چگونه چیزی که در ابتدا تسکینبخش به نظر میرسد، بهتدریج به منبع رنج تبدیل میشود.
کتاب سرزمین دوپامین در کنار این روایتها، تصویری روشن از سازوکار مغز ارائه میدهد: مغز لذت و درد را جدا از هم پردازش نمیکند و این دو مانند دو کفهی ترازو به هم وابستهاند. همین ایده، ستون اصلی بحث کتاب است. نویسنده از خلال مثالهای پزشکی، اجتماعی و روزمره نشان میدهد چرا انسان در عصر وفور، همزمان بیشتر دنبال لذت میرود و بیشتر از تعادل دور میشود. حالوهوای این کتاب میان مشاهدهی بالینی، تأمل اجتماعی و توضیح علمی در رفتوآمد است.
خلاصه کتاب سرزمین دوپامین
کتاب سرزمین دوپامین توضیح میدهد که چرا انسان در برابر محرکهای لذتبخش، از مواد و دارو گرفته تا موبایل، خرید، بازی و محتوای آنلاین، بهسادگی وارد چرخهی افراط میشود. آنا لمبکی با شرح سازوکار دوپامین نشان میدهد که هر تجربهی لذتبخش، واکنشی متقابل در سمت درد ایجاد میکند و تکرار این فرایند، آستانهی لذت را جابهجا میکند. در نتیجه، فرد برای رسیدن به همان حس قبلی، به محرک بیشتر نیاز پیدا میکند.
این کتاب با استفاده از پروندههای بالینی و مثالهای روزمره، رابطهی میان وابستگی، اضطراب، بیحوصلگی، مصرفگرایی و فرار از درد را کنار هم میگذارد و در نهایت به مسئلهی اصلی میرسد: بازگرداندن تعادل به زندگی در جهانی که مدام انسان را به زیادهروی هل میدهد.
چرا باید کتاب سرزمین دوپامین را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب سرزمین دوپامین را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- این کتاب رابطهی لذت، درد و دوپامین را با مثالهای ملموس توضیح میدهد و فهم رفتارهای افراطی را آسانتر میکند.
- خواننده میتواند ریشهی برخی عادتهای تکرارشونده مثل مصرف بیوقفهی محتوا، خرید یا وابستگی به دارو را دقیقتر ببیند.
- روایت بیماران و تجربههای بالینی، بحثهای علمی را از حالت انتزاعی بیرون میآورد و به موقعیتهای واقعی وصل میکند.
- این کتاب نشان میدهد اعتیاد فقط به مواد محدود نیست و میتواند در رفتارهای عادی و پذیرفتهشده هم شکل بگیرد.
- بحث کتاب به درک بهتر زندگی در عصر وفور کمک میکند؛ عصری که در آن دسترسی آسان، خودِ مسئله است.
- خواندن این کتاب برای کسانی که میخواهند میان لذتجویی، بیقراری و فرسودگی ارتباط برقرار کنند، شناخت منسجمتری فراهم میکند.
خواندن کتاب سرزمین دوپامین را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن کتاب سرزمین دوپامین به این گروهها پیشنهاد میشود:
- خوانندگانی که میخواهند دربارهی نقش دوپامین در عادتها و وابستگیهای روزمره بیشتر بدانند.
- کسانی که با افراط در استفاده از شبکههای اجتماعی، خرید، بازی، غذا یا دارو درگیرند و دنبال فهم ریشهی آن هستند.
- علاقهمندان به موضوعات روانپزشکی و عصبشناسی که ترجیح میدهند مفاهیم را در کنار نمونههای واقعی ببینند.
- مخاطبانی که به بررسی نسبت میان لذت، درد، اضطراب و مصرفگرایی علاقه دارند.
- کسانی که میخواهند از خلال تجربههای بالینی، تصویر دقیقتری از سازوکار اعتیاد و اجبار رفتاری به دست آورند.
درباره آنا لمبکی
آنا لمبکی (Anna Lembke) (متولد ۱۹۶۷)، روانپزشک آمریکایی حوزهی طب اعتیاد و استاد دانشکدهی پزشکی دانشگاه استنفورد است که مدیریت پزشکی طب اعتیاد و ریاست کلینیک تشخیص دوگانه را در این دانشگاه بر عهده دارد. او مدرک کارشناسی خود را در رشتهی علوم انسانی از دانشگاه ییل دریافت کرد و سپس دورهی پزشکی خود را در دانشگاه استنفورد به پایان رساند. لمبکی به عنوان یکی از متخصصان برجستهی بررسی اپیدمی مواد افیونی در ایالات متحده شناخته میشود و تمرکز بالینیاش بر روی اعتیاد به مواد، سوءمصرف داروهای تجویزی، مدیریت درد و همچنین اعتیادهای رفتاری نظیر قمار، بازیهای ویدئویی و خرید آنلاین است.
بخش مهمی از شهرت لمبکی به فعالیتهای پژوهشی، تألیفی و رسانهای او در تبیین سازوکارهای عصبی اعتیاد اختصاص دارد که کتب علمی متعددی حاصل این فعالیتهاست. او نویسندهی کتاب «دکتر قاچاقچی» است که از سوی نیویورک تایمز به عنوان یکی از آثار کلیدی برای درک بحران مواد افیونی معرفی شد. لمبکی همچنین در مستند «معضل اجتماعی» حضور داشته و به تحلیل تأثیر رسانههای دیجیتال بر ترشح دوپامین و رفتارهای اعتیادآور پرداخته است.
جوایز و افتخارات کتاب سرزمین دوپامین
- کتاب دنیای دوپامین، ترجمهی محمداسماعیل فلزی، نشر مازیار
- کتاب کنترل دوپامین، ترجمهی فاطمه ضیاء توحیدی، نشر یوشیتا
- و...
بخشی از کتاب سرزمین دوپامین
«برای خوشامدگویی به جیکوب به اتاق انتظار رفتم. اولین تصور چه میتوانست باشد؟ مهربان به نظر میرسید و تقریباً اواسط دههٔ هفتم عمرش بود، با وزن متوسط و چهرهٔ ملیح و زیبا. مصداق خوب و کاملی برای وقتیکه بخواهی بگویی روزگار یکی را حسابی پیر کرده است. یونیفورم سیلیکون وَلِی را بر تن داشت: یونیفورمی نظامی به همراه پیراهن معمولی دکمهدار. نگاهش عادی و معمولی بود نه مثل کسی که رازی در دل داشته باشد. وقتی جیکوب در پیچوخم کوتاه راهروها دنبالم میآمد، میتوانستم اضطرابش را حس کنم که همچون امواجی در پشتم غلت میخوردند. یاد زمانی افتادم که بیماران مضطرب را از پیادهروی به مطبم برمیگرداندم. خیلی تند راه میروم؟ آیا نشیمنگاهم را تکان میدهم؟ از پشت خندهدار به نظر میرسم؟
از آن روزها خیلی گذشته است. اعتراف میکنم من یک نسخهٔ سختتر، پیرو فلسفهٔ رواقیون و احتمالاً بیتفاوت از خود قبلیام هستم. آیا آن زمان پزشک سطح پایینتری بودم؟ وقتیکه کمتر حالیام بود و خودم را دستبالا میگرفتم!
به دفتر کارم رسیدیم و در را پشت سرش بستم. بهآرامی، دو صندلی همشکل، با رویههای سبز که با فاصلهٔ کمی از هم قرار داشتند به او تعارف کردم. روی صندلیهایی که معمولاً برای درمان استفاده میکنم نشست. من هم همینطور. نگاهش محو اتاق بود.»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب سرزمین دوپامین و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | سرزمین دوپامین |
| عنوان دیگر | به سوی تعادل در عصر افراطیگری |
| عنوان در زبان مبدأ | Dopamine Nation: Finding Balance in the Age of Indulgence |
| موضوع | موفقیت و خودیاری، روانشناسی عمومی |
| شابک | ۹۷۸۶۲۲۷۳۸۴۴۴۴ |
| تعداد صفحهها | ۱۸۴ صفحه |
| قیمت کتاب | ۸۳۰۰۰ تومان |
| برچسب | مجموعه ذهن زیبا |
محتوای کتاب بسیار عالی هست اما ترجمه بشدت ضعیف و افتضاحه! به قدری که اصل مطلب فراموش میشه و شما از ی جایی به بعد هیچ ارتباطی با متن نمیتونید بگیرید پیشنهاد میکنم کتاب رو با ترجمه ی فاطمه ضیاتوحیدی از نشریوشیتا...بیشتر