کتاب راه حل تمرکز آندرس هانسن + دانلود نمونه رایگان
تصویر جلد کتاب راه حل تمرکز

کتاب راه حل تمرکز

معرفی کتاب راه حل تمرکز

کتاب راه‌حل تمرکز (چگونه در دنیای پر از حواس‌پرتی متمرکز بمانید) با عنوان انگلیسی The attention fix: how to focus in a world that wants to distract you، نوشته آندرس هانسن با ترجمه پوریا دولت‌ آبادی، اثری در حوزه‌ی روان‌شناسی و علوم اعصاب است که به بررسی چالش‌های تمرکز در عصر دیجیتال می‌پردازد و مؤسسه‌ی انتشارات فلسفه در سال ۱۴۰۴ آن را منتشر کرده است. این کتاب باتکیه‌بر پژوهش‌های علمی و مثال‌های ملموس، به بررسی تأثیرات فناوری‌های نوین، شبکه‌های اجتماعی و سبک زندگی مدرن بر مغز انسان و توانایی تمرکز می‌پردازد. نویسنده با رویکردی تحلیلی، سیر تکامل مغز انسان را از دوران شکار و جمع‌آوری تا عصر فناوری دنبال کرده و نشان داده است که چگونه مغز ما برای دنیای امروز آماده نشده است. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب راه حل تمرکز اثر آندرس هانسن

کتاب راه‌حل تمرکز اثر آندرس هانسن، با نگاهی علمی و کاربردی به موضوع تمرکز و حواس‌پرتی در دنیای معاصر می‌پردازد. این کتاب در دسته‌ی روان‌شناسی و علوم اعصاب قرار می‌گیرد و با زبانی روشن، روند تکامل مغز انسان را در مواجهه با تغییرات سریع محیطی و فناوری‌های نوین بررسی کرده است. هانسن در این اثر، ابتدا به ریشه‌های زیستی و تکاملی رفتارهای انسانی می‌پردازد و سپس پیامدهای زندگی دیجیتال، استرس، اضطراب و افسردگی را در قالب مثال‌ها و پژوهش‌های روز مطرح می‌کند.

ساختار کتاب به‌گونه‌ای است که هر فصل به یکی از جنبه‌های مهم تمرکز و عوامل مؤثر بر آن اختصاص یافته و با روایت‌هایی از زندگی روزمره و یافته‌های علمی، خواننده را با چالش‌های مغز در عصر اطلاعات آشنا می‌کند. آندرس هانسن تلاش کرده است تا با ارائه‌ی توضیحات دقیق درباره‌ی عملکرد مغز، نقش احساسات، سیستم پاداش، استرس و تأثیر فناوری‌های دیجیتال را بر توانایی تمرکز انسان روشن کند. کتاب راه‌حل تمرکز نه‌تنها به مشکلات می‌پردازد، بلکه راهکارهایی برای بهبود تمرکز و مقابله با حواس‌پرتی ارائه می‌دهد.

خلاصه کتاب راه حل تمرکز

کتاب راه‌حل تمرکز با بررسی ریشه‌های تکاملی مغز انسان آغاز می‌شود و نشان می‌دهد که مغز ما برای دنیای پرتحول و دیجیتال امروز طراحی نشده است. آندرس هانسن با مثال‌هایی از زندگی اجداد انسان، توضیح داده است که بسیاری از واکنش‌های ما به استرس، اضطراب و حواس‌پرتی، ریشه در سازوکارهای بقا دارند که در گذشته مفید بوده‌اند، اما در دنیای مدرن گاهی به ضرر ما عمل می‌کنند. در ادامه، کتاب به بررسی سیستم استرس و محور HPA می‌پردازد و نشان می‌دهد که چگونه استرس‌های کوتاه‌مدت برای بقا مفید بوده‌اند، اما استرس مزمن و طولانی‌مدت می‌تواند به افسردگی و مشکلات جسمی و روانی منجر شود. نویسنده با مثال‌هایی از زندگی روزمره، نشانه‌های استرس و افسردگی را شرح داده و ارتباط آن‌ها با عملکرد مغز و سیستم ایمنی بدن را بررسی کرده است. در فصل‌های بعد، کتاب به نقش دوپامین و سیستم پاداش مغز می‌پردازد و توضیح می‌دهد که چرا فناوری‌های دیجیتال، تلفن‌های همراه و شبکه‌های اجتماعی تا این اندازه اعتیادآور هستند.

آندرس هانسن با اشاره به آزمایش‌های علمی، نشان داده است که مغز انسان به نوآوری، اطلاعات جدید و پاداش‌های نامعلوم واکنش شدیدی نشان می‌دهد و همین ویژگی‌ها توسط سازندگان فناوری برای جلب‌توجه و افزایش زمان استفاده از دستگاه‌ها به‌ کار گرفته می‌شود. در بخش‌هایی از کتاب، به موضوع چندوظیفگی و تأثیر آن بر تمرکز پرداخته شده است. نویسنده با استناد به پژوهش‌های دانشگاه استنفورد، نشان داده است که چندوظیفگی نه‌تنها باعث کاهش تمرکز می‌شود، بلکه حافظه‌ی فعال را نیز تضعیف می‌کند. مغز انسان توانایی انجام هم‌زمان چند کار را ندارد و تلاش برای این کار به کاهش کیفیت عملکرد ذهنی منجر می‌شود. در مجموع، کتابِ راه‌حل تمرکز با ترکیب یافته‌های علمی، مثال‌های روزمره و تحلیل‌های روان‌شناختی، تصویری جامع از چالش‌های تمرکز در عصر دیجیتال ارائه داده و راهکارهایی برای بهبود آن پیشنهاد کرده است.

چرا باید کتاب راه حل تمرکز را بخوانیم؟

این کتاب با رویکردی علمی و مستند، به یکی از دغدغه‌های اصلی زندگی مدرن یعنی کاهش تمرکز و افزایش حواس‌پرتی می‌پردازد. کتاب راه‌حل تمرکز با توضیح ریشه‌های زیستی و تکاملی رفتارهای انسانی، به خواننده کمک می‌کند تا منشأ مشکلات تمرکز خود را بهتر درک کند. همچنین با بررسی تأثیر فناوری‌های نوین و شبکه‌های اجتماعی بر مغز، اطلاعات تازه‌ای درباره‌ی سازوکار اعتیادآور این ابزارها ارائه می‌دهد. از دیگر ویژگی‌های شاخص کتابْ ارائه‌ی مثال‌های ملموس و پژوهش‌های علمی است که فهم موضوع را آسان‌تر می‌کند. خواندن این کتاب می‌تواند به افزایش خودآگاهی، مدیریت بهتر استرس و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.

خواندن کتاب راه حل تمرکز را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد می‌شود که با مشکل حواس‌پرتی، کاهش تمرکز یا اعتیاد به فناوری‌های دیجیتال روبه‌رو هستند. همچنین برای افرادی که به‌دنبال درک علمی‌تر از عملکرد مغز، استرس و تأثیرات زندگی مدرن بر روان هستند، مناسب است. دانشجویان، معلمان، والدین و هرکسی که دغدغه‌ی بهبود تمرکز و سلامت روان را دارد، می‌تواند از مطالب این کتاب بهره ببرد.

درباره آندرس هانسن

آندرس هانسن (Anders Hansen) پزشک، روان‌پزشک، مجری و نویسنده‌ی برجسته‌ی سوئدی است. او تحصیلات پزشکی خود را در مؤسسه‌ی معتبر کارولینسکا در استکهلم به پایان رساند و همچنین دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته‌ی اقتصاد از مدرسه‌ی اقتصاد استکهلم است.

هانسن نخستین کتاب خود با عنوان Hälsa på recept را در سال ۲۰۱۴ به همراه پروفسور کارل یوهان سوندبرگ از سمت مؤسسه‌ی کارولینسکا منتشر کرد. دومین اثر او، Hjärnstark، که درباره‌ی تأثیر فعالیت بدنی بر مغز است، در سال ۲۰۱۶ منتشر شد و تنها در سوئد بیش از ۶۵۰ هزار نسخه فروش داشت.

کتاب‌های دکتر هانسن تاکنون به ۳۷ زبان ترجمه شده‌اند و در کشورهایی چون ایالات متحده، چین، ژاپن، کره‌ی جنوبی، آلمان، فرانسه، اسپانیا، ایتالیا، بریتانیا و برزیل به فروش رسیده‌اند.

برنامه‌ی تابستانی او با عنوان «چرا وقتی همه‌چیز خوب است، حالمان بد است؟» بیش از ۳.۷ میلیون بار شنیده شده و به پربازدیدترین برنامه‌ی رادیویی سوئد در سال ۲۰۱۹ و در تاریخ این برنامه تبدیل شده است.

هانسن در برنامه‌های علمی و خبری متعددی حضور یافته، از جمله در Nobelstudion ،Agenda ،Vetenskapens värld در شبکه‌ی SVT و برنامه‌های Vardagspuls و Malou efter tio در شبکه‌ی TV۴. او به همراه روان‌پزشک سایمون کایاگا (Simon Kyaga) پادکست علمی محبوبی با عنوان روان‌پزشکان (Psykiatrikerna) را تولید کرده که در آن با اندیشمندان و پژوهشگران برجسته‌ای چون اریک کندل (برنده‌ی نوبل)، مایکل گازانیگا، ریچارد داوکینز، دنیل دنت و سم هریس گفت‌وگو شده است.

هانسن خالق، نویسنده و مجری مجموعه‌ی مستند علمی پرطرفدار مغز تو (Din hjärna) نیز هست که در سال ۲۰۱۹ از شبکه‌ی SVT۱ پخش شد. این مجموعه شامل گفت‌وگو با اندیشمندان بزرگی چون استیون پینکر، رابرت ساپولسکی، سوزان گرینفیلد و مایکل گازانیگا بود و نامزد دریافت جایزه‌ی معتبر Kristallen در بخش برنامه‌های مستند و اجتماعی شد. فصل دوم مغز تو در سال ۲۰۲۱ پخش شد و میزبان پژوهشگرانی همچون لیزا فلدمن بارت، فرانس دِ وال، الیزابت لافتس و رابرت ساپولسکی بود. فصل سوم این مجموعه نیز در سال ۲۰۲۳ به نمایش درآمد و شامل گفت‌وگو با یووال نوح هراری، آنتونیو داماسیو، آنا لمبکی، استوارت راسل و ریچارد رانگهام بود. او همچنین در سال ۲۰۲۳ با برنامه‌ی گفت‌وگومحور «آندرس هانسن ملاقات می‌کند» (Anders Hansen möter) در SVTPlay حضور یافت.

در سال ۲۰۲۴، هانسن مجری مجموعه‌ی جدید شخصیت تو (Din personlighet) در شبکه‌ی SVT بود؛ برنامه‌ای که به بررسی عوامل شکل‌دهنده‌ی شخصیت انسان و امکان تغییر آن می‌پردازد. این برنامه نیز به‌عنوان برنامه‌ی مستند سال در جوایز Kristallen نامزد شد. او همچنین خالق و مجری مجموعه‌ی باهوش‌تر از مغز (Smartare än hjärnan) درباره‌ی رابطه‌ی انسان و هوش مصنوعی است که آن هم در بخش برنامه‌های مستند سال نامزد دریافت جایزه شد.

آندرس هانسن سفیر سازمان غیرانتفاعی Generation Pep است که با هدف ارتقای سلامت جسمی و روانی در میان کودکان و نوجوانان فعالیت می‌کند. او از سال ۲۰۲۱ عضو هیئت‌مدیره‌ی شرکت سرمایه‌گذاری Linc است و پیش‌تر، از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۳، در هیئت‌مدیره‌ی MedCap حضور داشته است.

این کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟

جایزه‌ی بزرگ سلامت (Stora Hälsopriset)، جایزه‌ی انجمن منسا سوئد (Mensapriset)، جایزه‌ی لیدمن (Lidmanpriset)، جایزه‌ی افتخاری قلب طلایی (Guldhjärtats hederspris)، جایزه‌ی صنعت تلویزیون RIA برای چهره‌ی سال، عنوان سخنران سال (MySpeaker of the Year) و جایزه‌ی ادلیبریس (Adlibrispriset) از افتخارات او هستند.

بخشی از کتاب راه حل تمرکز

«از اولین نفس تا آخرین لحظهٔ زندگی، مغز تلاش می‌کند به یک سؤال پاسخ دهد: «اکنون چه کنم؟». به این اهمیت نمی‌دهد که دیروز چه اتفاقی افتاده است، بلکه کاملاً بر حال و آینده متمرکز است. برای ارزیابی وضعیتی که در آن قرار دارید، از خاطرات و احساسات کمک می‌گیرد تا شما را به‌سمت مسیر درست هدایت می‌کند. اما هدف آن در ایجاد حس خوب، ارتقای شغلی یا حفظ سلامت محدود نمی‌شود. هدف اصلی مغز، انجام‌دادن کارهایی است که به ما و اجدادمان در حفظ بقای نسل کمک کرده‌اند.

احساسات، واکنشی مستقیم به دنیای اطراف ما نیستند. درواقع، مغز در واکنش به آنچه داخل بدن رخ می‌دهد و با درنظرگرفتن شرایط محیط بیرون، احساسات را ایجاد می‌کند. هدف مغز از این کار، هدایت ما به‌سوی رفتارهایی متفاوت است.»