کتاب خانواده در تندباد
معرفی کتاب خانواده در تندباد
کتاب الکترونیکی «خانواده در تندباد» نوشتهٔ سیداحمد ساویز و با ویراستاری سعید فلاحی، اثری پژوهشی و تحلیلی دربارهٔ جایگاه و اهمیت خانواده در جامعهٔ معاصر است که نشر معارف آن را منتشر کرده است. این کتاب با رویکردی جامعهشناختی و روانشناختی، به بررسی کارکردهای خانواده، آسیبهای وارده بر این نهاد و چالشهای فرهنگی و اجتماعی پیشروی آن میپردازد. نویسنده تلاش کرده است با بهرهگیری از تجربیات شخصی و ارجاع به آثار متفکران غربی و ایرانی، تصویری جامع از وضعیت خانواده در جهان امروز ارائه دهد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب خانواده در تندباد
«خانواده در تندباد» اثری در حوزهٔ ناداستان اجتماعی است که به بررسی بنیاد خانواده و نقش آن در شکلدهی جامعهٔ انسانی میپردازد. سیداحمد ساویز، نویسندهٔ کتاب، با تکیهبر تجربهٔ سالها فعالیت در حوزهٔ مشاوره و پژوهش اجتماعی، تلاش کرده است تصویری از وضعیت خانواده در ایران و جهان معاصر ترسیم کند. ساختار کتاب بر پایهٔ گفتارهایی منظم شکل گرفته که هر یک به جنبهای از خانواده، از تعریف و تاریخچه تا کارکردها و آسیبشناسی، اختصاص یافته است. نویسنده در این اثر، علاوهبر تحلیلهای شخصی، از منابع و پژوهشهای متعددی بهره برده و دیدگاههای متفکران غربی و ایرانی را کنار هم قرار داده است. کتاب با مقدمهای آغاز میشود که دغدغههای نویسنده دربارهٔ فروپاشی ارزشهای خانوادگی و تأثیرات فرهنگ مدرن بر این نهاد را بیان میکند. در ادامه، مباحثی چون خانوادهٔ طبیعی، کارکردهای منحصربهفرد خانواده، آسیبهای تاریخی و معاصر، بحرانهای خانواده در جامعهٔ مدرن و راهکارهای برونرفت از بحرانها مطرح شدهاند. این کتاب با زبانی تحلیلی و مستند، تلاش دارد اهمیت خانواده را در حفظ سلامت روانی و اجتماعی جامعه برجسته کند و راههایی برای تقویت این نهاد پیشنهاد دهد.
خلاصه کتاب خانواده در تندباد
کتاب «خانواده در تندباد» با طرح پرسشهایی دربارهٔ وضعیت خانواده در عصر حاضر آغاز میشود و به بررسی ریشههای بحرانهای خانوادگی میپردازد. نویسنده معتقد است بسیاری از آسیبهایی که امروز خانوادهها با آن مواجهاند، نهتنها ناشی از قصور فردی، بلکه نتیجهٔ تندبادی فرهنگی است که عامدانه برای تضعیف خانواده به راه افتاده است. در بخشهای ابتدایی، تعریف خانوادهٔ طبیعی و نقشهای سنتی پدر، مادر و فرزندان مورد توجه قرار گرفته و تأکید شده است که این ساختار در طول تاریخ تغییر چندانی نکرده است. نویسنده با نقد دیدگاههای جامعهشناسان مدرن، بر اهمیت ثبات خانواده و نقش آن در انتقال ارزشها و رشد روانی اعضا تأکید کرده است. در ادامه، کارکردهای منحصربهفرد خانواده مانند حمایت عاطفی، اجتماعی و اقتصادی، انتقال ارزشهای اخلاقی، و نقش آن در مهار غرایز و پرورش نسل جدید بررسی شدهاند. نویسنده با استناد به پژوهشهای روانشناسی و جامعهشناسی، نشان داده است که هیچ نهاد دیگری نمیتواند جایگزین خانواده در این کارکردها شود. بخش مهمی از کتاب به آسیبشناسی خانواده در ایران و جهان اختصاص یافته است. نویسنده جریانهای فکری و فرهنگی مانند مارکسیسم، لیبرالیسم و فمینیسم را از عوامل تضعیف خانواده معرفی کرده و نقش رسانهها، آموزش و سیاستهای اقتصادی را در این روند تحلیل کرده است. همچنین، بحرانهایی مانند کاهش فرزندآوری، طلاق، فردگرایی افراطی و اختلالهای روانی ناشی از فرهنگ مدرن مورد بررسی قرار گرفتهاند. در فصلهای پایانی، راهکارهایی برای عبور از بحران خانواده ارائه شده است؛ از جمله بازگشت به ارزشهای طبیعی و تاریخی، تقویت آگاهی عمومی، اصلاح سیاستهای رسانهای و آموزشی و حمایت از نقشهای سنتی در خانواده. نویسنده تأکید کرده است که حفظ و تقویت خانواده، کلید سلامت و پایداری جامعه است.
چرا باید کتاب خانواده در تندباد را بخوانیم؟
این کتاب با رویکردی تحلیلی و مستند، به یکی از مهمترین دغدغههای اجتماعی روزگار ما یعنی بحران خانواده میپردازد. «خانواده در تندباد» با بررسی ریشههای تاریخی و فرهنگی آسیبهای خانواده، تصویری روشن از چالشهایی که این نهاد با آن روبهروست ارائه میدهد. نویسنده با بهرهگیری از منابع متنوع و تجربیات شخصی، تلاش کرده است راهکارهایی برای تقویت خانواده و مقابله با تندبادهای فرهنگی و اجتماعی پیشنهاد کند. مطالعهٔ این کتاب فرصتی برای بازاندیشی دربارهٔ نقش خانواده در زندگی فردی و اجتماعی و شناخت بهتر عوامل تهدیدکنندهٔ آن فراهم میآورد.
مطالعهٔ این کتاب برای علاقهمندان به حوزهٔ خانواده، دانشجویان و پژوهشگران علوم اجتماعی، روانشناسی و مطالعات فرهنگی مفید است. همچنین والدین، مشاوران خانواده و سیاستگذاران اجتماعی که دغدغهٔ حفظ و تقویت نهاد خانواده را دارند، میتوانند از مباحث و تحلیلهای کتاب بهرهمند شوند.
بخشی از کتاب خانواده در تندباد
«به عنوان یک محقق اجتماعی و مشاور خانواده بارها با شکایتها و درد دلهای اعضای خانوادهها مواجه بودهام. بانوانی که از بی مسئولیتی همسران خود دل نگران هستند. آقایانی که از کاهش جاذبه و کشش در رابطه با همسر خود شکایت دارند. زنان و شوهرانی که از نبود درک متقابل از همدیگر و احساس «تنهایی متاهل بودن» رنج میبرند. همچنین پدران و مادرانی که با فرزندان خود احساس تفاهم ندارند و دلنگران فرزندانی هستند که از فرهنگ خانواده خود بریدهاند و پدر و مادر را نیز در حل مسایل خود ناتوان میپندارند. آنان دلواپس فرزندانی هستند که عقاید متفاوتی پیدا کردهاند و به تجارب نسلهای قبلی بیاعتنا هستند. در سمت فرزندان هم دلایلی برای عدم رضایت وجود دارد. برخی از فرزندان ما احساس تنهایی میکنند و معتقدند پدر و مادر در زمانی که نیاز داشتهاند، حضور موثر در زندگی آنان نداشته و عمدتا مشغول کار خارج از خانه بودهاند. بعضی از آنان نیز فکر میکنند که پدران و مادران متعلق به نسلهای گذشته هستند و آنان باید به دنیای جدید بپیوندند. براین اساس آنها تصور میکنند که خبرهای مهم، متعلق به بیرون از خانه است و دلبستگی به رابطه با والدین مانع از ترقی اجتماعی آنان میشود. و به همین دلیل بسیاری از آنان از ازدواج نیز امتناع میکنند. زیرا فکر میکنند تعهد و پایبندی عاطفی میتواند مانع از آزادی عمل آنها شود. این آسیبها از کجا بر جامعه انسانی وارد شده است؟ آیا آن گونه که برخی مشاوران خانواده قلمداد میکنند، در این سختیها خود ما مقصریم؟ بخش قابل توجهی از این آسیبها ناشی از قصور افراد نیست، بلکه ناشی از تندباد فرهنگی است که عامدانه برای تخریب خانواده به راه افتاده.»