کتاب درمان سیستم های خانواده درونی ریچارد سی. شوارتز + دانلود نمونه رایگان
تصویر جلد کتاب درمان سیستم های خانواده درونی

کتاب درمان سیستم های خانواده درونی

معرفی کتاب درمان سیستم های خانواده درونی

درمان سیستم‌های خانواده درونی نوشته‌ی ریچارد سی. شوارتز و مارتا سوئیزی، با ترجمه‌ی فرهاد اصغری و شبنم رفیعی، اثری تخصصی در حوزه‌ی روان‌درمانی و روانشناسی است که توسط انتشارات رشد فرهنگ به‌صورت الکترونیکی منتشر شده است. این کتاب به معرفی و تشریح مدل درمانی سیستم خانواده درونی (IFS) می‌پردازد؛ رویکردی که ذهن انسان را متشکل از بخش‌های مختلف و پویا می‌داند و تلاش می‌کند روابط میان این بخش‌ها را شناسایی و متعادل کند. نویسندگان با تکیه‌بر تجربه‌های بالینی و پژوهش‌های خود، ساختار روان انسان را به‌گونه‌ای توصیف کرده‌اند که هر فرد، مجموعه‌ای از بخش‌های درونی با نقش‌ها و کارکردهای متفاوت دارد. این اثر، علاوه‌بر ارائه‌ی مبانی نظری، به کاربردهای عملی این مدل در درمان فردی، خانوادگی و حتی گروهی نیز می‌پردازد. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب درمان سیستم های خانواده درونی

درمان سیستم‌های خانواده درونی با رویکردی نوین به روان انسان، ذهن را همچون یک خانواده‌ی درونی با اعضا و نقش‌های گوناگون تصویر می‌کند. ریچارد سی. شوارتز و مارتا سوئیزی در این کتاب، مدل IFS را به‌عنوان ترکیبی از کثرت‌گرایی ذهن و تفکر سیستمی معرفی کرده‌اند. این مدل، به‌جای تمرکز صرف بر آسیب‌شناسی، بر منابع و ظرفیت‌های درونی هر فرد تأکید دارد و باور دارد که مشکلات روانی اغلب ناشی از روابط قطبی‌شده یا ناسالم میان بخش‌های مختلف شخصیت است. ساختار کتاب به‌گونه‌ای طراحی شده که ابتدا مبانی نظری و فلسفی مدل را شرح می‌دهد و سپس به کاربردهای عملی آن در درمان فردی، خانوادگی و گروهی می‌پردازد. نویسندگان با مثال‌های بالینی و روایت‌های واقعی، نشان داده‌اند که چگونه بخش‌های مختلف روان (مانند مدیران، تبعیدی‌ها و آتش‌نشانان) در تعامل با یکدیگر، رفتارها و احساسات فرد را شکل می‌دهند. کتاب همچنین به نقش درمانگر، چالش‌های فرایند درمان و اهمیت خود-رهبری در مسیر بهبود می‌پردازد. این اثر برای متخصصان سلامت روان، دانشجویان و علاقه‌مندان به روان‌درمانی سیستمی، منبعی کاربردی و قابل تأمل به‌شمار می‌آید.

خلاصه کتاب درمان سیستم های خانواده درونی

در کتاب درمان سیستم‌های خانواده درونی، نویسندگان با تکیه‌بر مدل IFS، ذهن انسان را به سیستمی متشکل از بخش‌های گوناگون تقسیم می‌کنند که هرکدام نقش و کارکرد خاصی دارند. سه گروه اصلی بخش‌ها عبارت‌اند از: مدیران (که وظیفه‌ی کنترل و پیشگیری از آسیب را دارند)، تبعیدی‌ها (بخش‌های آسیب‌پذیر و رنج‌دیده) و آتش‌نشانان (که با واکنش‌های شدید، سعی در خاموش‌کردن بحران‌های درونی دارند). این مدل بر این باور است که بسیاری از مشکلات روانی، نتیجه‌ی قطبی‌شدن یا ناسازگاری میان این بخش‌هاست. نویسندگان توضیح داده‌اند که هدف درمان، ایجاد ارتباط و هماهنگی میان بخش‌ها و فعال‌سازی «خود» به‌عنوان رهبر درونی است؛ «خود» بخشی از روان است که با ویژگی‌هایی مانند آرامش، کنجکاوی و شفقت، می‌تواند سایر بخش‌ها را هدایت کند. کتاب با مثال‌هایی از جلسات درمانی، نشان می‌دهد که چگونه بخش‌های مختلف در موقعیت‌های بحرانی فعال می‌شوند و چه راه‌هایی برای شناسایی، گفت‌وگو و آشتی میان آن‌ها وجود دارد. همچنین به نقش درمانگر در تسهیل این فرایند و اهمیت احترام به بخش‌های محافظ و آسیب‌دیده اشاره شده است. در بخش‌های پایانی، کاربردهای مدل در درمان خانواده‌ها، زوج‌ها و گروه‌ها بررسی شده و دستورالعمل‌هایی برای کار عملی با این رویکرد ارائه شده است.

چرا باید کتاب درمان سیستم های خانواده درونی را بخوانیم؟

این کتاب با ارائه‌ی مدلی ساختارمند و درعین‌حال منعطف، به فهم عمیق‌تری از روان انسان کمک می‌کند. رویکرد IFS نه‌تنها برای درمانگران، بلکه برای هرکسی که به خودشناسی و بهبود روابط درونی علاقه‌مند است، قابل استفاده است. یکی از ویژگی‌های شاخص این اثر، تأکید بر ظرفیت‌های درمان‌گرانه‌ی درونی هر فرد و پرهیز از برچسب‌زنی آسیب‌شناسانه است. همچنین، کتاب با زبان روشن و مثال‌های بالینی، امکان درک بهتر مفاهیم پیچیده را فراهم کرده است. مطالعه‌ی این اثر می‌تواند به افزایش مهارت‌های خودتنظیمی، مدیریت هیجان‌ها و بهبود روابط فردی و خانوادگی منجر شود.

خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد می‌شود که دغدغه‌ی خودشناسی، مدیریت تعارض‌های درونی یا بهبود روابط خانوادگی دارند. همچنین برای دانشجویان و متخصصان روانشناسی، مشاوره و روان‌درمانی که به دنبال آشنایی با رویکردهای نوین درمانی هستند، مناسب است.

بخشی از کتاب درمان سیستم های خانواده درونی

درمان سیستم خانواده درونی ترکیبی از دو پارادایم کثرت‌گرایی ذهن (این ایده که همه ما متشکل از بخش‌های مختلف هستیم) و تفکر سیستم‌ها می‌باشد. با این دیدگاه که فرآیندهای درون روانی یک سیستم را تشکیل می‌دهند، درمان سیستم خانواده درونی از درمانگران دعوت می‌کند تا به تمام سطوح از سیستم انسان شامل درون روانی، خانوادگی، گروهی، فرهنگی و اجتماعی- با مفاهیم حساس بوم‌شناختی و روش‌های متمرکز بر روی درک و احترام شبکه‌ی روابط بین اعضا توجه کنند. درمان مبتنی بر همکاری و لذت‌بخش است. در ضمن یک درمان غیرآسیب‌شناسانه محسوب می‌شود زیرا ما به افراد نشان می‌دهیم که خودشان تمام منابع را در اختیار دارند به جای اینکه بگوییم بیمارند و یا کاستی‌هایی دارند. به جای اینکه مردم را فاقد منابع بدانیم، تصور می‌کنیم که آنها به دلیل روابط قطبی‌شده چه درونی و چه با افراد اطراف خودشان، در استفاده از نقاط قوت ذاتی خود محدود شده‌اند. درمان سیستم‌های خانواده درونی برای کمک به ما جهت رهایی از محدودیت‌ها و در نتیجه آزادسازی منابع‌مان، طراحی شده است.