کتاب مثنوی منثور سپهر (دفتر اول) مولانا جلال‌الدین محمد بلخی مولوی + دانلود نمونه رایگان
تصویر جلد کتاب مثنوی منثور سپهر (دفتر اول)

کتاب مثنوی منثور سپهر (دفتر اول)

معرفی کتاب مثنوی منثور سپهر (دفتر اول)

کتاب الکترونیکی «مثنوی منثور سپهر – دفتر اول» اثری است از مولانا جلال‌الدین محمد بلخی مولوی و مهدی دادی‌زاده (سپهر) که نشر موغام آن را منتشر کرده است. این کتاب با همراهی متن کامل مثنوی معنوی و شرح و تفسیر منثور دادی‌زاده، بر اساس تصحیح محمدعلی موحد، به علاقه‌مندان ادبیات عرفانی و کلاسیک فارسی ارائه شده است. هدف این اثر، تسهیل فهم و درک مثنوی برای خوانندگان امروزی و به‌ویژه مبتدیان است. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب مثنوی منثور سپهر (دفتر اول)

«مثنوی منثور سپهر – دفتر اول» اثری در حوزهٔ ادبیات عرفانی و شرح متون کلاسیک است که با ترکیب متن اصلی مثنوی معنوی مولانا و شرح منثور مهدی دادی‌زاده، به خواننده امکان می‌دهد همزمان با مطالعهٔ ابیات، تفسیر و توضیح آن‌ها را نیز دنبال کند. این کتاب در قالب ناداستان و با ساختاری آموزشی و تحلیلی، به شرح و بسط مفاهیم عرفانی، حکمی و اخلاقی مثنوی می‌پردازد. دادی‌زاده در مقدمهٔ خود به تجربهٔ شخصی‌اش از دشواری فهم مثنوی اشاره کرده و انگیزهٔ تألیف این اثر را پاسخ به نیاز علاقه‌مندانی دانسته که با زبان و مفاهیم مثنوی آشنایی کافی ندارند. کتاب با بهره‌گیری از تصحیح محمدعلی موحد، تلاش کرده است تا با زبانی امروزی‌تر و توضیحات روشن، پلی میان متن کلاسیک و مخاطب معاصر ایجاد کند. ساختار کتاب به گونه‌ای است که هر حکایت یا داستان مثنوی ابتدا با متن اصلی آورده شده و سپس شرح و تفسیر آن به نثر ساده‌تر ارائه می‌شود. این رویکرد، کتاب را به منبعی مناسب برای مطالعهٔ فردی، جلسات مثنوی‌خوانی و حتی آموزش در کلاس‌های ادبیات تبدیل کرده است. دفتر اول این مجموعه، به حکایت‌های آغازین مثنوی و مفاهیم بنیادین عرفانی مولانا می‌پردازد و با توجه به حجم و گسترهٔ مطالب، برای طیف وسیعی از مخاطبان قابل استفاده است.

خلاصه کتاب مثنوی منثور سپهر (دفتر اول)

کتاب «مثنوی منثور سپهر – دفتر اول» با هدف شرح و تفسیر دفتر نخست مثنوی معنوی مولانا تدوین شده است. در این اثر، هر بخش با نقل ابیات اصلی مثنوی آغاز می‌شود و سپس شرحی منثور و قابل فهم از آن ارائه می‌گردد. محور اصلی کتاب، روایت داستان‌ها و حکایت‌های مثنوی است که هر یک حامل پیام‌ها و آموزه‌های عرفانی، اخلاقی و انسانی‌اند. در ابتدای کتاب، با داستان نی و جدایی آن از نیستان، مولانا مفهوم فراق انسان از اصل خویش و جست‌وجوی وصال را مطرح می‌کند. این حکایت، زمینه‌ساز ورود به دیگر داستان‌های مثنوی است که هر کدام به‌نوعی به مسائل بنیادین انسان، عشق، رنج، جست‌وجوی حقیقت و سلوک عرفانی می‌پردازند. در ادامه، داستان‌هایی چون عاشق‌شدن پادشاه بر کنیزک و تلاش برای درمان او، حکایت بقال و طوطی، قصهٔ پادشاه جهود و نصرانیان، ماجرای شیر و نخچیران، و حکایت خرگوش و شیر، هر یک با زبانی نمادین و تمثیلی، به بررسی مفاهیمی چون عشق، توکل، جهد، فریب، حکمت و شناخت نفس می‌پردازند. در شرح هر داستان، دادی‌زاده تلاش کرده است تا لایه‌های معنایی و رمزی ابیات را برای خواننده باز کند و ارتباط آن‌ها را با زندگی و دغدغه‌های انسان معاصر نشان دهد. کتاب همچنین به اهمیت زبان حکایت و نقش آن در انتقال تجربه‌های عرفانی و معنوی تأکید دارد. در مجموع، «مثنوی منثور سپهر – دفتر اول» با رویکردی آموزشی و تحلیلی، خواننده را با جهان‌بینی مولانا، ساختار حکایت‌پردازی او و پیام‌های عمیق مثنوی آشنا می‌کند، بی‌آنکه صرفاً به بازگویی داستان‌ها بسنده کند.

چرا باید کتاب مثنوی منثور سپهر (دفتر اول) را بخوانیم؟

این کتاب با ترکیب متن اصلی مثنوی و شرح منثور، بستری فراهم می‌کند تا خواننده بتواند همزمان با مطالعهٔ ابیات، معنای آن‌ها را به‌روشنی دریابد. ویژگی شاخص این اثر، توجه به نیاز مخاطبانی است که با زبان و مفاهیم مثنوی آشنایی کافی ندارند و به دنبال راهی برای ورود آسان‌تر به دنیای عرفان و ادب کلاسیک هستند. «مثنوی منثور سپهر – دفتر اول» نه‌تنها به شرح داستان‌ها و حکایت‌های مثنوی می‌پردازد، بلکه تلاش می‌کند لایه‌های پنهان معنایی و رمزی ابیات را نیز آشکار کند. این کتاب برای کسانی که به دنبال فهم عمیق‌تر آموزه‌های مولانا و کاربرد آن‌ها در زندگی روزمره‌اند، منبعی ارزشمند به‌شمار می‌آید. همچنین، ساختار دوگانهٔ متن و شرح، امکان مطالعهٔ فردی، گروهی و حتی استفاده در جلسات آموزشی را فراهم می‌کند و به خواننده کمک می‌کند تا با دنیای پررمزوراز مثنوی ارتباطی نزدیک‌تر برقرار کند.

این کتاب برای علاقه‌مندان به ادبیات عرفانی، دانشجویان و پژوهشگران حوزهٔ ادبیات فارسی، و کسانی که به دنبال فهم بهتر مثنوی معنوی هستند مناسب است. همچنین برای افرادی که با زبان و مفاهیم کلاسیک فارسی آشنایی کمتری دارند و می‌خواهند با دنیای مولانا و عرفان ایرانی آشنا شوند، گزینه‌ای کاربردی به‌شمار می‌آید.

بخشی از کتاب مثنوی منثور سپهر (دفتر اول)

«بشنو این نی چون شکایت می‌کند از جدایی‌ها حکایت می‌کند کز نیستان تا مرا ببریده‌اند در نفیرم مرد و زن نالیده‌اند سینه خواهم شرحه‌شرحه از فراق تا بگویم شرح درد اشتیاق هر کسی کو دور ماند از اصل خویش باز جوید روزگار وصل خویش من به هر جمعیتی نالان شدم جفت بدحالان و خوش‌حالان شدم هر کسی از ظن خود شد یار من از درون من نجست اسرار من سر من از نالهٔ من دور نیست لیک چشم و گوش را آن نور نیست تن ز جان و جان ز تن مستور نیست لیک کس را دید جان دستور نیست آتش است این بانگ نای و نیست باد هر که این آتش ندارد نیست باد آتش عشق است کاندر نی فتاد جوشش عشق است کاندر می فتاد نی حریف هر که از یاری برید پرده‌هایش پرده‌های ما درید همچو نی زهری و تریاقی که دید؟ همچو نی دمساز و مشتاقی که دید؟ نی حدیث راه پر خون می‌کند قصه‌های عشق مجنون می‌کند محرم این هوش جز بی‌هوش نیست مر زبان را مشتری جز گوش نیست»

۲۵%