تا ۷۰٪ تخفیف رؤیایی در کمپین تابستانی طاقچه! 🧙🏼🌌

کتاب آموزش سواد فضای مجازی در جهان
معرفی کتاب آموزش سواد فضای مجازی در جهان
معرفی کتاب آموزش سواد فضای مجازی در جهان
کتاب الکترونیکی «آموزش سواد فضای مجازی در جهان (مطالعه تطبیقی هشت تجربه از چهار قاره)» نوشتهٔ صدرا فیروزمند و ناصر تفقدی و منتشرشده توسط باراننگار، به بررسی تطبیقی مدلها و پروژههای موفق آموزش سواد فضای مجازی در کشورهای مختلف میپردازد. این اثر با حمایت پژوهشگاه فناوری اطلاعات و ارتباطات تهیه شده و به موضوعاتی چون سواد رسانهای، آموزش دیجیتال و تربیت شهروندان دیجیتال میپردازد. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب آموزش سواد فضای مجازی در جهان
این کتاب به بررسی جامع و تطبیقی هشت پروژه و مدل آموزشی در حوزهٔ سواد فضای مجازی از چهار قاره میپردازد. هدف اصلی آن، شناسایی رویکردها، استانداردها و سرفصلهای کلیدی آموزش سواد فضای مجازی برای کودکان و نوجوانان است. نویسندگان با تحلیل تجربیات بینالمللی، تلاش کردهاند تا نقاط قوت و ضعف هر مدل را استخراج کنند و راهکارهایی برای بومیسازی این آموزشها در ایران ارائه دهند. اثر حاضر در قالب یک پژوهش کاربردی و با حمایت پژوهشگاه فناوری اطلاعات و ارتباطات تدوین شده و بخشی از پروژهٔ بزرگتر طراحی منابع آموزشی برای مدارس ایران است. کتاب علاوه بر مرور پروژههای جهانی، به جایگاه سواد فضای مجازی در اسناد بالادستی ایران نیز اشاره دارد و تلاش میکند تصویری روشن از ضرورت و چالشهای آموزش این مهارتها در عصر دیجیتال ارائه کند.
خلاصه کتاب آموزش سواد فضای مجازی در جهان
این کتاب با طرح مسئلهٔ ضرورت آموزش سواد فضای مجازی به کودکان و نوجوانان آغاز میشود و سپس به معرفی و تحلیل هشت تجربهٔ شاخص جهانی در این حوزه میپردازد. پروژههایی مانند «کامان سنس»، «دیکیو»، «مرکز نوآوری سایبری»، و «اتحادیه بینالمللی مخابرات» به عنوان نمونههای بینالمللی بررسی شدهاند. همچنین پروژههای ملی و شرکتی از کشورهای مختلف مانند امارات متحده عربی، بریتانیا، کشورهای آسیای شرقی و شرکتهایی چون متا و گوگل نیز مورد توجه قرار گرفتهاند. هر پروژه از منظر ساختار آموزشی، سرفصلها، گروه هدف، قالبهای محتوا و شیوههای اجرا تحلیل شده است. کتاب به موضوعاتی چون سلامت و تعادل رسانهای، امنیت و حریم خصوصی، هویت دیجیتال، ارتباطات آنلاین، قلدری مجازی، سواد خبری و رسانهای، و مهارتهای امنیت سایبری میپردازد. در پایان، جمعبندیهایی دربارهٔ نقاط قوت و ضعف هر مدل، تنوع مخاطبان، دایره موضوعات و چالشهای جهانیسازی آموزش سواد فضای مجازی ارائه شده است.
چرا باید کتاب آموزش سواد فضای مجازی در جهان را خواند؟
مطالعهٔ این کتاب فرصتی فراهم میکند تا با مدلهای موفق آموزش سواد فضای مجازی در سطح جهان آشنا شد و از تجربیات کشورهای پیشرو در این حوزه بهره گرفت. کتاب به صورت تطبیقی، نقاط قوت و ضعف هر رویکرد را بررسی میکند و به دغدغههای بومیسازی آموزش دیجیتال در ایران میپردازد. برای کسانی که به دنبال طراحی برنامههای آموزشی یا ارتقای مهارتهای دیجیتال در مدارس و نهادهای آموزشی هستند، این اثر میتواند منبعی ارزشمند برای شناخت استانداردها و سرفصلهای کلیدی باشد.
خواندن کتاب آموزش سواد فضای مجازی در جهان را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای پژوهشگران، معلمان، سیاستگذاران آموزشی، فعالان حوزهٔ رسانه و فناوری اطلاعات و همچنین والدینی که دغدغهٔ تربیت دیجیتال فرزندان خود را دارند مناسب است. همچنین برای دانشجویان رشتههای علوم تربیتی، ارتباطات و فناوری اطلاعات که به دنبال منابعی برای آموزش سواد فضای مجازی هستند، کاربردی خواهد بود.
فهرست کتاب آموزش سواد فضای مجازی در جهان
- پیشگفتار و مقدمه: معرفی اهداف پژوهش و ضرورت آموزش سواد فضای مجازی.- طرح مسئله و روش پژوهش: تبیین سوالات کلیدی و روششناسی مطالعه تطبیقی.- بررسی پروژههای فراگیر و شاخص آموزش سواد فضای مجازی: - موسسه «کامان سنس»: معرفی برنامههای آموزشی، سرفصلهای شهروندی دیجیتال، سلامت رسانهای، امنیت و حریم خصوصی، هویت دیجیتال، ارتباطات و روابط، قلدری مجازی و سواد خبری. - موسسه «دیکیو»: چارچوب استاندارد هوش دیجیتال، هشت حوزهٔ مهارتی و صلاحیتهای ۳۲گانه. - مرکز نوآوری سایبری: استانداردهای آموزش امنیت سایبری و طرح درسهای مرتبط. - اتحادیه بینالمللی مخابرات: دستورالعملهای آموزشی برای والدین، آموزگاران و سیاستگذاران.- بررسی پروژههای ملی و شرکتی: - پروژه «ایمنی دیجیتال کودک» (امارات): قوانین و مقررات حفاظت از کودکان، فعالیتهای آگاهیبخشی. - پروژه «برنامه دسترسی دیجیتال» (بریتانیا): آموزش مهارتهای پایه، متوسط و پیشرفته دیجیتال. - پروژه «ما دیجیتال میاندیشیم» (متا): آموزش یادگیری دیجیتال، سلامت و فرصتهای اقتصادی. - پروژه «اسطوره اینترنت باش» (گوگل): بازیهای آموزشی، تعهدنامه خانوادگی و طرح درسهای شهروندی دیجیتال.- جمعبندی و نتیجهگیری: تحلیل نقاط قوت و ضعف مدلها، چالشهای بومیسازی و پیشنهادات برای آموزش سواد فضای مجازی در ایران.- پیوستها: بانک اطلاعاتی پروژهها، گزارشهای ملی و بینالمللی، طرح درسها و استانداردهای جهانی.
بخشی از کتاب آموزش سواد فضای مجازی در جهان
«سواد فضای مجازی» به عنوان یکی از جوانب زندگی در عصر اطلاعات، نقش بسیار حیاتی در تعاملات مجازی ما ایفا میکند. با پیشرفت فناوری و گسترش ابزارهای دیجیتال، توانستهایم به دنیایی پیچیدهتر و پویا وارد شویم که در آن، داشتن دانش و مهارتهای دیجیتال رکنی اساسی برای مشارکت فعال در جامعه و بازار کار مدرن محسوب میشوند. «سواد فضای مجازی» توانایی شناخت، کاربری و استفاده اثربخش از فضای مجازی را در بر میگیرد. فردی که دارای سواد فضای مجازی است قادر به استفاده بهینه از ابزارها و تکنولوژیهای دیجیتال برای جستجو، تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارتباط برقرار کردن است. این مهارتها در تمامی ابعاد زندگی اجتماعی، تحصیلی و حرفهای موثر هستند. سواد فضای مجازی همچنین تسلط به مفاهیم حقوقی و اخلاقی مرتبط با استفاده از فناوری را دربرمیگیرد. افراد با سواد فضای مجازی، مسئولیتپذیری خود را در استفاده از دادهها و اطلاعات دیجیتالی درک کرده و توانمندیهای لازم برای حفظ حریم شخصی و امنیت در فضای دیجیتال را دارند. به عنوان یک مفهوم جامع، سواد فضای مجازی ما را به سمت جامعههای هوشمندتر و ارتباطات پویاتر هدایت میکند.