کتاب جستاری در تاریخ ریاضیات
معرفی کتاب جستاری در تاریخ ریاضیات
معرفی کتاب جستاری در تاریخ ریاضیات
کتاب الکترونیکی «جستاری در تاریخ ریاضیات (کوششی در جستوجوی تاریخ جبر جدید در علم رمل)» نوشتهٔ مهدی درویشی و ویراستهٔ تقی درویشی، توسط انتشارات محدثه منتشر شده است. این اثر به بررسی پیوندهای تاریخی میان جبر جدید و علم رمل میپردازد و تلاش میکند ریشههای مفاهیم ریاضی مدرن را در سنتهای علوم غریبه جستوجو کند. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب جستاری در تاریخ ریاضیات
این کتاب به بررسی سیر تحول جبر جدید در تاریخ ریاضیات میپردازد و بهویژه بر ارتباط میان جبر مدرن و علم رمل تمرکز دارد. نویسنده با مروری بر تحولات قرن نوزدهم و ظهور جبرهای جدید، به این پرسش میپردازد که آیا میتوان ریشههای این تحولات را در علوم غریبه، بهویژه علم رمل، جستوجو کرد. اثر حاضر با رویکردی تحلیلی، جایگاه علم رمل را در تقسیمبندی علوم اسلامی و دیدگاههای مختلف دربارهٔ اعتبار و کارکرد آن بررسی میکند. همچنین، به نقش دانشمندان اسلامی و غربی در شکلگیری و انتقال مفاهیم ریاضی از علم رمل به جبر جدید اشاره میشود. کتاب با تکیه بر منابع تاریخی و پژوهشهای معاصر، تلاش میکند تصویری از پیوندهای پنهان میان سنتهای پیشگویی و ریاضیات مدرن ارائه دهد و به مباحثی مانند تحلیل خطا در محاسبات رمل و بازنویسی فرآیندهای آن با زبان جبر جدید میپردازد.
خلاصه کتاب جستاری در تاریخ ریاضیات
این کتاب با مرور تاریخ جبر جدید، ابتدا به تحولات قرن نوزدهم و نقش دانشمندانی چون «آرثر کیلی» و «جورج بول» در شکلگیری جبرهای نوین میپردازد. سپس، نویسنده با نگاهی انتقادی به روایتهای رایج، پیشنهاد میکند که ریشههای جبر جدید را باید در علومی مانند علم رمل جستوجو کرد؛ دانشی که در سنتهای اسلامی و فرهنگهای مختلف به عنوان یکی از علوم غریبه شناخته میشود. در ادامه، ساختار و مبانی علم رمل شرح داده میشود: از شکلگیری اشکال مادر، دختران و نوادگان تا فرآیندهای محاسباتی و نمودارهای سپر. نویسنده نشان میدهد که این فرآیندها را میتوان با مفاهیم جبر خطی و جبر بولی بازنویسی کرد و حتی مدارهای منطقی و توابع بولی را در ساختار رمل مشاهده نمود. بخشهایی از کتاب به تحلیل خطا در محاسبات رمل و مقایسه آن با روشهای مدرن تشخیص خطا در شبکههای داده اختصاص یافته است. همچنین، به نقش دانشمندانی چون «محمد بن محمود آملی» در تحلیل ریاضی رمل و ارتباط آن با مفاهیم آماری و جبر جدید پرداخته میشود. در پایان، نویسنده تأکید میکند که این پیوندها صرفاً از منظر تاریخی و فلسفی بررسی شدهاند و راستیآزمایی علمی علم رمل موضوع این پژوهش نیست.
چرا باید کتاب جستاری در تاریخ ریاضیات را خواند؟
این کتاب برای کسانی که به تاریخ علم، فلسفه ریاضیات و پیوندهای میان سنتهای فکری علاقهمندند، فرصتی فراهم میکند تا با نگاهی متفاوت به ریشههای جبر جدید بنگرند. اثر حاضر با بررسی تطبیقی میان علم رمل و جبر مدرن، نشان میدهد چگونه مفاهیم ریاضی میتوانند از دل سنتهای پیشگویی و علوم غریبه سر برآورند. همچنین، تحلیلهای کتاب دربارهٔ خطایابی و بازنویسی فرآیندهای رمل با زبان جبر جدید، دیدگاه تازهای دربارهٔ تاریخ و ساختار ریاضیات ارائه میدهد.
خواندن کتاب جستاری در تاریخ ریاضیات را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای پژوهشگران تاریخ علم، علاقهمندان به فلسفه ریاضیات، دانشجویان رشتههای ریاضی و کسانی که به علوم غریبه و پیوند آنها با دانشهای مدرن علاقه دارند، مناسب است. همچنین برای افرادی که دغدغهٔ شناخت ریشههای مفاهیم ریاضی و تحلیل تطبیقی میان سنتهای علمی و غیرعلمی را دارند، مفید خواهد بود.
فهرست کتاب جستاری در تاریخ ریاضیات
- درآمد: معرفی کلی موضوع و بیان مسئلهٔ پیوند جبر جدید با علم رمل.- رویکردها دربارهٔ ریاضیات رمل: مرور دیدگاههای تاریخی و معاصر دربارهٔ جایگاه و اعتبار علم رمل در میان علوم.- جستوجوی مبانی ریاضیات جدید در علم رمل: شرح ساختار و فرآیندهای علم رمل، معرفی اشکال مادر، دختران، نوادگان و نمودار سپر، و بازنویسی این فرآیندها با زبان جبر خطی و بولی.- سخن آخر: جمعبندی و تأکید بر اهمیت بررسی تاریخی و فلسفی پیوندهای میان علم رمل و جبر جدید.- یادداشتها و نمایه: منابع و توضیحات تکمیلی دربارهٔ اشخاص، آثار و مفاهیم مطرحشده در کتاب.
بخشی از کتاب جستاری در تاریخ ریاضیات
«چنانکه میدانیم. از سدة نوزدهم میلادی با نام سدة پدیدآیی جبر جدید در تاریخ ریاضیات یاد میشود. چنانکه هاورد و. ایوز نیز در کتاب اشنایی با تاریخ ریاضیات مینویسد در اوایل این سده تصور نمیشد که جبری متفاوت با جبر معمولی (حساب) وجود داشته باشد؛ اما آرثر کیلی، جورج بول و ... در وایسین دهههای این سده، سپهر جبر را به فراسوی آنچه تصور میشد، گسترانیدند. جبر ماتریسی توسط آرثر کیلی (۱۸۹۵ م) در سال ۱۸۵۷ م ابداع میشود. کیلی در رابطه با تبدیل خطی از نوع زیر متوجه ماتریسها میشود:که در آن اعداد حقیقیاند و میتوان آن را به عنوان نگاشتی در نظر گرفت که نقطه را به نقطهٔ دیگر میبرد. این تبدیل با چهار ضریب کاملاً معین میشود؛ بنابراین، میتوان این تبدیل را با ارایهٔ مربعی زیر در قالب نماد درآورد:که آن را یک ماتریس مربعی از مرتبهٔ دوم مینامیم.»
به نظر من ایده ی این کتاب قابل تامل است .این کتاب نشان میدهد که منطق محاسبات علم رمل همان منطق محاسبات در جبر بولی و مدارهای الکترونیکی و...است.با تشکر از طاقچه و نویسنده ی محترم .
تشخیص خطا مسئله ای است که امروزه در سیستم های پردازش و انتقال داده های باینری مطرح شده ،در این کتاب متوجه شدم که قرن ها قبل تشخیص خطا در علم رمل که محاسبات آن هم طبق تحلیل این کتاب
مورد جالبی که در این کتاب دیدم این بود که عمل ترانهاده کردن ماتریس ها در محاسبات رمل هم به کار میرود. این نکته برای من جالب بود چون هیچ وقت دلیلی برای انجام این کار نمیدیدم .
ایده نویی در کتاب مطرح شده بود فکر نمیکنم تا به حال در این مورد پژوهشی انجام شده باشد نویسنده نشان داده که محاسبات علم رمل در مبنای ۲ انجام میگیرد همین مبنایی که در مدارهای الکترونیکی و منطقی به
اثر کمارزشیست. در واقع، فرایند سنتی علم رمل را به زبان جدید جبر بولی درآورده است. چنین کاری، ثابت نمیکند که رملکاران با جبر جدید آشنا بودهاند یا این علم در کار آنان ریشه دارد؛ بلکه دقیقاً برعکس، تنها نشان
چقدر جالبه برام که اساسا کتابی در مورد این موضوع وجود داره. واقعا خوشحالم که تکنولوژی این امکان رو فراهم کرده که من بتونم به چنین موضوعات خاصی دسترسی داشته باشم. در عین حال چقدر خوب بود که نویسنده عزیز
در این کتاب یک تحقیق جالب درباره تاریخ پیدایش جبر بولی و جبر خطی انجام شده است. طبق یافته های این کتاب قرنها پیش ایده های این زمینه ها از ریاضیات در علم رمل بیان شده است.