کتاب مفتاح الفلاح
معرفی کتاب مفتاح الفلاح
کتاب مفتاح الفلاح نوشتهٔ «سید ابوالفضل میرلوحی یزدآبادی» و حاصل تصحیح و تحقیق «سید محمدناصر طباطبایی» و «محمد انصاری»، اثری در حوزهٔ حدیث و نقد منابع روایی شیعه است که به بررسی اعتبار کتاب «الکافی» و دیگر کتب اربعه پرداخته است. این کتاب توسط انتشارات علمیه در سال ۱۴۰۳ منتشر شده تا به دغدغههای حدیثپژوهی و اعتبارسنجی منابع روایی شیعه پاسخ دهد. نسخهٔ الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب مفتاح الفلاح اثر سید ابوالفضل میرلوحی یزدآبادی
کتاب «مفتاح الفلاح» (یا کلید رستگاری در اثبات صحت کتب اربعه مخصوصاً کتاب شریف کافی) را واکنشی به جریانهایی دانستهاند که برخی روایات کتاب «الکافی» را ضعیف دانسته و در پی آن، موجی از نقد و دفاع در میان عالمان شیعه شکل گرفته است. نویسنده با استناد به منابع حدیثی و آرای بزرگان تلاش کرده جایگاه «الکافی» را بهعنوان منبعی معتبر در میان شیعیان تثبیت کند و به شبهات پیرامون صحت روایات آن پاسخ دهد. کتاب حاضر با نگاهی تاریخی و تحلیلی به انگیزههای تألیف، ساختار و اهمیت کتاب «الکافی» میپردازد و به نقش امام زمان (عج) و سفرای او در اعتباربخشی به این اثر اشاره میکند. کتاب «مفتاح الفلاح» به روشهای تصحیح و تحقیق نسخهها، تفاوت دیدگاههای قدما و متأخران دربارهٔ اعتبار روایات و جایگاه عقل و احتیاط در عمل به احادیث پرداخته است. این کتاب به قلم «سید ابوالفضل میرلوحی یزدآبادی» نهتنها برای پژوهشگران حدیث، بلکه برای علاقهمندان به تاریخ علم حدیث و جریانهای فکری شیعه تصویری از فضای فکری و چالشهای علمی ارائه میدهد.
خلاصه کتاب مفتاح الفلاح
نویسنده با طرح چهار مقدمه به بررسی جایگاه کتاب «الکافی» در میان منابع حدیثی شیعه میپردازد. ابتدا به این نکته اشاره میشود که بسیاری از عالمان شیعه، روایات «الکافی» را معتبر دانستهاند و عمل به آنها را جایز شمردهاند؛ سپس گفته میشود که بخش مهمی از احادیث این کتاب به تأیید امام زمان (عج) رسیده و این تأیید بهویژه در مسائل توحیدی، واجبات و محرمات اهمیت دارد. نویسنده تأکید میکند که هرچند همهٔ احادیث «الکافی» را نمیتوان واجبالعمل دانست، باید با احتیاط به آنها عمل کرد و در مواردی که روایت با احتیاط و عقل سازگار است، عمل به آن توصیه میشود. در ادامه، به تفاوت نگاه قدما و متأخران دربارهٔ صحت روایات پرداخته و این نکته مطرح شده است که تقسیمبندیهای جدید دربارهٔ صحیح و ضعیفبودن احادیث، همیشه با روش قدما همخوانی ندارد. نویسنده با استناد به سخنان بزرگان و شواهد تاریخی تلاش میکند نشان دهد کتاب «الکافی» در زمان تألیف، با نظارت و راهنمایی سفرای امام زمان (عج) تدوین شده و همین امر، اعتبار ویژهای به آن میبخشد. در نهایت، کتاب حاضر بر اهمیت عقل، احتیاط و پرهیز از انکار احادیث تأکید و توصیه میکند که در مواجهه با روایات دشوار یا متشابه باید به تأویل و تفسیر آنها پرداخت و از تکذیب شتابزده پرهیز کرد.
چرا باید کتاب مفتاح الفلاح را خواند؟
این کتاب برای کسانی که بهدنبال فهم جایگاه منابع حدیثی شیعه و بهویژه کتاب «الکافی» هستند، فرصتی فراهم میکند تا با استدلالهای تاریخی و کلامی دربارهٔ اعتبار این منابع آشنا شوند. کتاب «مفتاح الفلاح» با بررسی دیدگاههای مختلف و نقل آرای بزرگان به مخاطب کمک میکند تا با فضای فکری و چالشهای حدیثپژوهی شیعه آشنا شود و نسبت به مبانی اعتبار روایات دیدی تحلیلی پیدا کند.
خواندن کتاب مفتاح الفلاح را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
مطالعهٔ این کتاب به پژوهشگران علوم حدیث، دانشجویان الهیات و علاقهمندان به تاریخ فکری شیعه توصیه میشود؛ همچنین به کسانی که دغدغهٔ اعتبارسنجی روایات و شناخت مبانی عمل به احادیث را دارند.
درباره سید ابوالفضل میرلوحی یزدآبادی
آیتالله «سید ابوالفضل میرلوحی یزدآبادی» در سال ۱۳۰۱ به دنیا آمد و در سال ۱۳۸۰ درگذشت. او فقیه و محدث معاصر شیعه بود. از جمله آثارش میتوان به کتابهای «اعجاز عددی قرآن»، «اسرافهای گوناگون»، «تجلی فضیلت»، «توحید کامل»، «چند دلیل ساده در اثبات وجوب و فضیلت نماز جمعه»، «دو گواه بزرگ بر صدق نبوت پیغمبر اکرم (ص)»، «عظمت خالق»، «مقام زن در اسلام»، «منتخب المعجزات»، «هدف از قیام عاشورا» و «مفتاح الفلاح» اشاره کرد.
فهرست کتاب مفتاح الفلاح
درآمد: این بخش به معرفی کلی کتاب و زمینههای تألیف آن پرداخته و به انگیزهها و ساختار اثر اشاره کرده است.
دربارهٔ نگارنده: این بخش شرح حال و زندگینامهٔ «سید ابوالفضل میرلوحی یزدآبادی»، استادان، فعالیتها و آثار علمی او را ارائه داده است.
دربارهٔ کتاب: این بخش جایگاه کتاب «الکافی» و دیگر کتب اربعه در میان منابع حدیثی شیعه و اهمیت آنها را شرح داده است.
انگیزهٔ تألیف: این بخش واکنش به جریانهای نقد و دفاع از اعتبار کتاب «الکافی» و پاسخ به شبهات مطرحشده را در بر گرفته است.
ساختار و گزارش محتوا: این بخش چهار مقدمهٔ اصلی کتاب دربارهٔ اعتبار روایات، نقش امام زمان (عج)، تفاوت دیدگاههای قدما و متأخران و اهمیت احتیاط در عمل به احادیث را شرح داده است.
دربارهٔ تصحیح و تحقیق: این بخش دربارهٔ نسخههای مورد استفاده، روش تصحیح و تحقیق و اقدامات انجامشده برای ارائهٔ متن دقیق توضیح داده است.
گامهای تصحیح و تحقیق: این بخش به شرح مراحل تصحیح، تخریج مصادر، ترجمهٔ عبارات عربی و تنظیم نمایهها پرداخته است.
پس از این متن کتاب قرار گرفته است.
بخشی از کتاب مفتاح الفلاح
«خوب ملاحظه بفرمایید در حدیث مذکور که میفرماید: «بعضی از احادیث بهقدری مشکل است که به آن ایمان نمیآورد، مگر ملک مقربی؛ یا پیغمبر مرسلی، یا بندة مزمنی که خدا قلب او را آزمایش فرموده به ایمان. پس اگر حدیثی شنیدید که با نظریهٔ شما سازگار نیست علم آن را به خدا و رسول و امام واگذار کنید (یعنی بگویید تأویل این حدیث را خدا و رسول و امام میداند. من نمیدانم) و آن را انکار و تکذیب نکنید که انکار آن کفر است.» و همچنین در احادیث وارد شده (وسائل حلد ۰۱۸ صفحهٔ ۸۲) که «در احادیث ما احادیث متشابه هم هست مثل متشابهات قرآن.» بنابراین خیلی باید انسان احتیاط کند که مبادا قول معصوم را انکار کند و ندانسته کافر شود. از این جهت است که ملاحظه میکنیم علمای عظام احادیثی را که با نظرشان سازگار نبوده، تکذیب نکردهاند بلکه تأویل کردهاند. مثلا فیض کاشانی، رحمةاللهعلیه، بسیاری از احادیث مشکله را در کتاب وافی تأویل کردهاست، از جمله «حدیث رکود شمس» را تأویل کرده. چون بیان آن طولانی است؛ ذکر نکردم؛ اگر خواهی؛ به آنجا رجوع فرما.»
نویسنده این کتاب با بیانی بسیار ساده و همهفهم به اثبات صحت احادیث الکافی پرداخته و این کتاب را بهعنوان مرجع جاودان عموم شیعیان معرفی میکنه
کاش به امثال آقای میرلوحی بیشتر پرداخته بشه.
عالی
کاغذیاش را خواندم و توصیه میکنم 👏