کتاب راهنمای تئوری انتخاب برای افسردگی
معرفی کتاب راهنمای تئوری انتخاب برای افسردگی
کتاب راهنمای تئوری انتخاب برای افسردگی با عنوان اصلی a choice theory psychology guide to depression نوشتهٔ رابرت ای ووبلدینگ و ترجمهٔ سحر محمدی توسط انتشارات سایه سخن منتشر شده است. این کتاب یکی از کتابهای مجموعهٔ «کتابهای تئوری انتخاب در عمل» است که نسخهٔ الکترونیکی آن را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب راهنمای تئوری انتخاب برای افسردگی
چرا باید کتاب راهنمای تئوری انتخاب برای افسردگی را بخوانیم؟
خواندن کتاب راهنمای تئوری انتخاب برای افسردگی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن این کتاب را به افرادی که با افسردگی دست و پنجه نرم میکنند، درمانگران، مشاوران و دانشجویان روانشناسی، خانوادهها و دوستان افراد افسرده و هر کسی که به دنبال بهبود کیفیت زندگی و افزایش مسئولیتپذیری شخصی خود است، پیشنهاد میکنیم.
درباره رابرت ای ووبلدینگ
رابرت ای ووبلدینگ، یکی از پیشگامان حوزهٔ تئوری انتخاب و واقعیتدرمانی به شمار میرود. او که از شاگردان ویلیام گلسر، بنیانگذار این نظریه، بوده است، نقش مهمی در بسط و گسترش آن در سطح جهانی ایفا کرده است. ووبلدینگ در مقام مدیر مرکز آموزش تئوری انتخاب و واقعیتدرمانی در سینسیناتی، اوهایو، سالها به آموزش و ارتقای این رویکرد مشغول بوده است. او با نگارش کتب و مقالات متعدد و اتخاذ رویکردی عملی و کاربردی در آموزش، شهرت فراوانی کسب کرده است.
فهرست کتاب راهنمای تئوری انتخاب برای افسردگی
فصل ۱: آیا کسی را میشناسید که احساس... دارد؟
این فصل به معرفی پدیده افسردگی و علائم آن از منظر عموم مردم و تفاوت آن با نگاه تئوری انتخاب میپردازد. هدف آن درگیر کردن خواننده با مسئله و ایجاد همدلی اولیه است. ممکن است به این نکته اشاره کند که «احساس بد» یک انتخاب است، نه صرفاً یک عارضه.
فصل ۲: چرا احساس بدبختی میکنم؟
در این فصل، ووبلدینگ به هستهٔ اصلی تئوری انتخاب در مورد افسردگی میپردازد. او توضیح میدهد که احساس بدبختی و افسردگی نتیجه انتخاب رفتارهایی است که به ما در برآورده کردن نیازهای اساسیمان (عشق و تعلق، قدرت، آزادی، تفریح، بقا) به شیوهای مؤثر کمک نمیکنند. این فصل به خواننده کمک میکند تا متوجه شود که افسردگی یک رفتار کلی (Total Behavior) است و ما میتوانیم بر آن کنترل داشته باشیم.
فصل ۳: یک مثال برای من بزنید که چگونه با انسانی افسرده صحبت خواهید کرد
این فصل به ارائهٔ یک نمونه عملی از گفتوگو بر اساس اصول تئوری انتخاب با فرد افسرده میپردازد. هدف آن آموزش نحوهٔ ارتباط مؤثر و همدلانه با افرادی است که دچار افسردگی هستند، با تمرکز بر شنیدن، پرسیدن سؤالات مؤثر و راهنمایی فرد به سمت خودآگاهی و انتخابهای بهتر.
فصل ۴: با فردی که آسیب روحی شدیدی دیده و بسیار افسرده است، چگونه گفتوگو میکنید؟
این فصل یک گام فراتر میرود و به موقعیتهای پیچیدهتر، یعنی افسردگی همراه با تروما یا آسیبهای روحی شدید میپردازد.
فصل ۵: گفتوگو با ماریا: افسرده است و آسیب روحی شدیدی دیده
این فصل بهعنوان یک مطالعهٔ موردی عمیق، یک مثال واقعی یا فرضی از گفتوگو با فردی به نام «ماریا» را ارائه میدهد که هم افسرده است و هم آسیب روحی جدی دیده. این مثال به خواننده کمک میکند تا اصول تئوری انتخاب و تکنیکهای مطرح شده در فصول قبلی را در یک سناریوی عملی مشاهده کند.
فصل ۶: گاهی راهحل با مشکل نامرتبط است: حکایت دو انسان
این فصل میتواند به این مفهوم مهم در تئوری انتخاب بپردازد که تمرکز صرف بر «مشکل» لزوماً به «راهحل» نمیانجامد. گاهی اوقات، با تغییر دیدگاه یا تمرکز بر جنبههای دیگر زندگی و نیازهای برآورده نشده، میتوان به راهحلهایی رسید که به ظاهر با مشکل اصلی ارتباط مستقیم ندارند.
فصل ۷: فرمولی برای موفقیت- W D E P
این فصل به یکی از ابزارهای کلیدی واقعیتدرمانی (کاربرد عملی تئوری انتخاب) میپردازد: چرخه WDEP.
W (Wants - خواستهها): تمرکز بر آنچه افراد واقعاً میخواهند (نیازهای برآورده نشده و دنیای کیفی آنها).
D (Doing - انجام دادن): بررسی رفتارهای فعلی افراد (چه کاری انجام میدهند).
E (Evaluation - ارزیابی): ارزیابی این که آیا رفتارهای فعلی به آنها در رسیدن به خواستههایشان کمک میکند یا خیر.
P (Planning - برنامهریزی): برنامهریزی برای رفتارهای جدید و مؤثرتر. این فرمول یک چارچوب عملی برای کمک به افراد جهت بهبود انتخابهایشان ارائه میدهد.
فصل ۸: پاسخ به پرسشهای خاص
در این فصل، ووبلدینگ به پرسشهای متداول و چالشبرانگیزی که در زمینه افسردگی و کاربرد تئوری انتخاب مطرح میشوند، پاسخ میدهد. این میتواند شامل سؤالاتی درباره دارو درمانی، شدت افسردگی، یا تردیدها در مورد رویکرد تئوری انتخاب باشد.
فصل ۹: نتیجهگیری: از کجا بدانم این مطالب واقعاً سودمند است؟
این فصل به جمعبندی مطالب کتاب و ارائهٔ شواهدی مبنی بر اثربخشی تئوری انتخاب در درمان افسردگی میپردازد.
بخشی از کتاب راهنمای تئوری انتخاب برای افسردگی
«این پرسش، مدتها مشاوران، روانشناسان، روانپزشکان و مددکاران و متخصصان حرفهای حوزهٔ سلامت روان را با مشکل مواجه میکرد. پاسخهایی که آنها دریافت میکنند، براساس رویدادهای دردآوری است که برای مراجع رخ داده است. مرگ ناگهانی عزیزی یا حتی ازدستدادن کسی پس از مدتها بیماری، اغلب احساساتی نظیر ناامیدی، فقدان شدید، اطمیناننداشتن به آینده و هزاران هیجان دیگر را بهوجود میآورد که معمولاً افسردگی نامیده میشود. کودکانی که در تکالیف مدرسه یا مسابقات ورزشی شکست میخورند یا از سوی دوستان و خانواده طرد میشوند، ناامیدی را تجربه میکنند و ممکن است به همین دلیل برچسب افسردگی به آنها زده شود.
عقیدهٔ رایج دربارهٔ افسردگی در این عبارت خلاصه میشود: «من سالها پیش دربارهٔ افسردگی مطالعه کردم و به این نتیجه رسیدم که شیمیِ مغزم ایرادی دارد. شاید با آن متولد شدهام.» پیشنهاد میکنم از بحث پیرامون رابطهٔ علت و معلول اجتناب کنید. فقدان تعادل شیمیایی بهسختی قابل اثبات است. به باور برخی افراد، هر نقصی در عملکرد انسان یک علت پزشکی دارد. «قرصی باید وجود داشته باشد که مشکل من را بهبود دهد.» بسیاری از متخصصان حرفهای باور دارند که داروهای ضدافسردگی و انواع داروهای دیگر ممکن است به افراد کمک کنند. پیشنهاد میکنم آن را با پزشک خانوادهتان مطرح کنید.»