کتاب آشنایی عمومی و مقدماتی با مبانی ارگونومی و آناتومی ویژه کارمندان اداری
معرفی کتاب آشنایی عمومی و مقدماتی با مبانی ارگونومی و آناتومی ویژه کارمندان اداری
کتاب الکترونیکی «آشنایی عمومی و مقدماتی با مبانی ارگونومی و آناتومی ویژه کارمندان اداری» (گردآوری و تألیف: علیرضا روزبهانی، موسسه آموزشی تألیفی ارشدان) اثری آموزشی در حوزه ارگونومی و آناتومی است که بهطور خاص برای کارمندان اداری تدوین شده است. این کتاب به بررسی اصول ارگونومی، ساختار بدن انسان، وضعیتهای صحیح بدن در محیط کار و راهکارهای پیشگیری از آسیبهای اسکلتیعضلانی میپردازد. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب آشنایی عمومی و مقدماتی با مبانی ارگونومی و آناتومی ویژه کارمندان اداری
این کتاب با هدف ارائه دانش پایهای درباره ارگونومی و آناتومی بدن انسان، به ویژه برای افرادی که در محیطهای اداری فعالیت میکنند، تدوین شده است. «آشنایی عمومی و مقدماتی با مبانی ارگونومی و آناتومی ویژه کارمندان اداری» در دورهای نوشته شده که با گسترش استفاده از کامپیوتر و تجهیزات دیجیتال، مشکلات اسکلتیعضلانی و ناراحتیهای ناشی از وضعیتهای نامناسب بدن در محیط کار افزایش یافته است. نویسنده تلاش کرده تا با زبانی آموزشی و کاربردی، مفاهیم پایهای ارگونومی، ساختار عضلات و استخوانها، اهمیت پاسچر صحیح و راهکارهای عملی برای بهبود وضعیت بدنی را به مخاطبان منتقل کند. کتاب علاوه بر پرداختن به مباحث نظری، به نکات کاربردی و تمرینهای اصلاحی نیز اشاره دارد و سعی دارد با ارائه مثالها و دستورالعملهای ساده، سلامت جسمی کارمندان را در محیط کار ارتقا دهد. این اثر همچنین به بررسی عوارض شایع مانند کمردرد، گوژپشتی، زانوی پرانتزی و صافی کف پا پرداخته و راهکارهایی برای پیشگیری و اصلاح آنها ارائه میدهد.
خلاصه کتاب آشنایی عمومی و مقدماتی با مبانی ارگونومی و آناتومی ویژه کارمندان اداری
این کتاب با معرفی مفاهیم پایهای ارگونومی آغاز میشود و توضیح میدهد که ارگونومی چگونه با طراحی محیط کار و ابزارها بر اساس نیازها و محدودیتهای بدن انسان، میتواند به افزایش سلامت و بهرهوری کمک کند. سپس به ساختار عضلات و استخوانهای بدن پرداخته میشود و انواع عضلات (قلبی، صاف و اسکلتی) و نقش آنها در حرکت و تعادل بدن شرح داده میشود. اهمیت پاسچر صحیح و وضعیت بدنی مناسب در حالتهای ایستاده، نشسته و خوابیده از دیگر محورهای اصلی کتاب است. نویسنده به عوامل مؤثر بر ایجاد وضعیتهای نادرست بدن مانند عادات غلط نشستن، ایستادن، کفش نامناسب و طراحی نامناسب محل کار اشاره میکند و نقش ستون فقرات و عضلات در حفظ تعادل و سلامت بدن را توضیح میدهد. بخشهایی از کتاب به آموزش آزمایشهای ساده برای بررسی وضعیت بدنی و ارائه راهنماییهایی برای اصلاح ایستادن و راه رفتن اختصاص یافته است. همچنین، دستورالعملهایی برای تنظیم صحیح میز، صندلی، مانیتور و سایر تجهیزات اداری ارائه شده تا از بروز دردهای مزمن و آسیبهای اسکلتیعضلانی جلوگیری شود. کتاب به بررسی ناهنجاریهایی مانند گوژپشتی، لوردوز (گودی کمر)، زانوی پرانتزی و صافی کف پا میپردازد و تمرینهای اصلاحی و توصیههای بهداشتی برای پیشگیری و درمان این مشکلات را مطرح میکند. در نهایت، نکاتی درباره استفاده صحیح از لپتاپ و تلفن همراه و اهمیت فعالیت بدنی منظم در محیط کار بیان شده است.
چرا باید کتاب آشنایی عمومی و مقدماتی با مبانی ارگونومی و آناتومی ویژه کارمندان اداری را خواند؟
این کتاب با تمرکز بر سلامت جسمی کارمندان اداری، راهنماییهای عملی و علمی برای پیشگیری از آسیبهای ناشی از وضعیتهای نامناسب بدن در محیط کار ارائه میدهد. آشنایی با اصول ارگونومی و آناتومی بدن، به مخاطب کمک میکند تا محیط کار خود را به گونهای تنظیم کند که از بروز دردهای اسکلتیعضلانی، خستگی و کاهش بهرهوری جلوگیری شود. همچنین، تمرینها و راهکارهای پیشنهادی کتاب میتواند به بهبود کیفیت زندگی کاری و افزایش رضایت شغلی کمک کند.
خواندن کتاب آشنایی عمومی و مقدماتی با مبانی ارگونومی و آناتومی ویژه کارمندان اداری را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای کارمندان اداری، مدیران منابع انسانی، طراحان محیط کار، دانشجویان رشتههای مرتبط با سلامت، تربیت بدنی و مهندسی صنایع و هر فردی که زمان زیادی را پشت میز و کامپیوتر میگذراند، مناسب است. همچنین برای کسانی که با مشکلاتی مانند کمردرد، درد گردن یا ناهنجاریهای اسکلتیعضلانی مواجهاند، میتواند مفید باشد.
فهرست کتاب آشنایی عمومی و مقدماتی با مبانی ارگونومی و آناتومی ویژه کارمندان اداری
- تعریف علم ارگونومی: معرفی مفهوم ارگونومی و اهمیت آن در محیط کار. - اصول دهگانه ارگونومی: مرور ده اصل کلیدی برای رعایت ارگونومی در محیط اداری. - آشنایی با عضلات بدن: شرح ساختار و انواع عضلات بدن و نقش آنها در حرکت و تعادل. - تعریف اسکلتبندی و استخوان: بررسی ساختار استخوانها، وظایف اسکلت و تفاوتهای آن در زنان و مردان. - وضعیت صحیح بدن: آموزش نحوه صحیح ایستادن، نشستن و راه رفتن و عوامل مؤثر بر وضعیت بدن. - پاسچر و اهمیت آن: تعریف پاسچر و نقش آن در پیشگیری از اختلالات اسکلتیعضلانی. - ایمنی ارگونومیک در محیط اداری: راهکارهای عملی برای تنظیم میز، صندلی، مانیتور و سایر تجهیزات اداری. - ارگونومی نور و روشنایی: بررسی اهمیت نورپردازی مناسب در محیط کار و تأثیر آن بر سلامت چشم و بدن. - ارگونومی کار با لپتاپ و تلفن همراه: نکات کاربردی برای استفاده صحیح از تجهیزات دیجیتال و پیشگیری از آسیبها. - بررسی ناهنجاریهای قامتی: معرفی مشکلاتی مانند گوژپشتی، لوردوز، زانوی پرانتزی و صافی کف پا و ارائه تمرینهای اصلاحی. - حرکات اصلاحی و توصیههای بهداشتی: تمرینها و راهکارهایی برای پیشگیری و درمان ناهنجاریهای اسکلتیعضلانی.
بخشی از کتاب آشنایی عمومی و مقدماتی با مبانی ارگونومی و آناتومی ویژه کارمندان اداری
«بدن انسان از ۲۶۰ عضله تشکیل گردیده که اکثر آنها بصورت جفت میباشند. عضلات ۴۵ درصد وزن کل بدن را به خود اختصاص میدهند. عضلات از بافت فیبری تشکیل شدهاند. میوفیبرها (فیبرهای تشکیلدهنده ماهیچهها) قابلیت انقباض دارند. در بدن انسان سه نوع عضله از نظر ساختار وجود دارد. ۱- عضله قلب: عضلات قلب خودکار بوده و ما قادر به کنترل آنها نمیباشیم و تنها میتوانیم با ایجاد فعالیت در میزان شدت فعالیت آن اثر بگذاریم. ۲- عضلات صاف: این دسته از عضلات در دیواره عروق، لوله گوارش، مجاری ادراری و تنفسی حضور دارند و فعالیت آنها به صورت خودکار است و ما کنترل زیادی بر آنها نداریم. ۳- عضلات اسکلتی: این دسته از عضلات که وظیفه حرکت و حفظ تعادل اعضاء بدن را به عهده دارند عملکردشان به طور کل در اختیار ما بوده و بدون اراده ما قادر به فعالیت نیستند. آشنایی با حالات وضعی و سازگاری عضلات بدن ما در اثر انجام فعالیتهای مختلف میتواند به سازگاریهای ویژه دست پیدا کند مانند (چابکی، انعطافپذیری و قدرت). قدرت عضلانی از دیرباز در زندگی بشر اهمیت ویژهای داشته است و عموماً افرادی که از قدرت بیشتری برخوردارند از کیفیت بالاتری در زندگی روزمره چه از نظر روانی و چه از نظر فیزیکی بهرهمند میشوند. کاهش و افزایش قدرت در عضلات به دو عامل (آتروفی و هیپرتروفی) عضلانی وابسته است.»