کتاب ارزیابی شتابزده
معرفی کتاب ارزیابی شتابزده
کتاب ارزیابی شتابزده نوشتۀ جلال آل احمد در انتشارات امیرکبیر به چاپ رسیده است.
درباره کتاب ارزیابی شتابزده
کتاب ارزیابی شتابزده مجموعهای از ۱۸ مقاله نوشتۀ جلال آل احمد است که در ۱۳۴۳ به چاپ رسید. مقالات این کتاب را میتوان چکیدۀ افکار نویسنده دربارۀ مسائل مختلف دانست و از روی آنها ارزیابی دقیقی از احوال و افکار آل احمد داشت. یادداشتها و مقالات کتاب موضوعات متفاوت و پراکندهای دارند.
عنوان ۱۸ مقاله کتاب ارزیابی شتابزده عبارتاند از:
۱. مقدمهای که در خور قدر بلند شاعر نبود
۲. کتابی در سیاست و دفتری شعر…
۳. نیما دیگر شعر نخواهد گفت
۱۶. مهاتما گاندی
۱۷. چند کلمه با مشاطهها
۱۸. مصاحبهای کوتاه
خواندن کتاب ارزیابی شتابزده را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
به دوستداران تاریخ ایران و پژوهشهای ادبی پیشنهاد میکنیم.
درباره جلال آل احمد
جلال آل احمد، روشنفکر، نویسنده، منتقد ادبی و مترجم ایرانی در تاریخ ۲ آذر ۱۳۰۲ در تهران به دنیا آمد و ۱۸ شهریور ۱۳۴۸ در اَسالِم، گیلان از دنیا رفت. او همسر سیمین دانشور، نویسنده و رماننویس مشهور ایرانی بود. آل احمد در دهه ۱۳۴۰ به شهرت رسید و در جنبش روشنفکری و نویسندگی ایران تأثیر بسزایی گذاشت. نویسندگانی چون نادر ابراهیمی و غلامحسین ساعدی از او تأثیر گرفتند و نثر او نیز، به نثر معیار در فارسی بدل شده است چرا که جملاتی کوتاه و مقطع دارد.
آل احمد در در خانوادهای مذهبی متولدش شده بود و از اقوام سید محمود طالقانی بود. پدرش او را به نجف فرستاد تا علوم دینی بیاموزد اما کمی بعد به تهران بازگشت و به حزب توده پیوست. جلال آثار و نوشتههای بسیاری دارد که از میان آنها میتوان به مدیر مدرسه، نون والقلم، سهتار، از رنجی که میبریم، نیما چشم جلال بود و خسی در میقات اشاره کرد. خسی در میقات سفرنامه او از سفر مکه است. علاوه بر این سفرنامههای دیگری مانند سفر روس و سفر آمریکا هم دارد که به دلیل توجه زیاد او به جزئیات و بیان مطالب بسیار، در زمره آثار مهم ادبی به شمار میآیند. جشنواره ادبی به یاد او، با جایزه جلال هرساله برگزار میشود. این جایزه با صد و ده سکه بهارآزادی، گرانترین جایزه ادبی ایران است.
بخشی از کتاب ارزیابی شتابزده
«من میخواستم اسمش را هم بگذارم «هیجده مقاله». عین آن دو چند مقاله دیگر ولی ساعدی درآمد که نمی توانی اسم دیگری بگذاری؟ گفتم چرا؟ گفت آخر اسمی بیانکنندهتر و از کلیاتبافی دورتر ... والخ. فکری کردم و گفتم میگذاریم ارزیابی شتابزده چطور است؟ گفت چه فروتن شدهای؟ گفتم اولا که واقعبینتر شدهام و ثانیاً تو که میدانی فروتنی چه آرایشی است برای چه دعویها... و از این قبیل. و اکنون این شما و این ارزیابی شتابزده و راستی جز این، چه چیزی در این مقالهها هست؟ که من خود هنوز هم فقط در مقاله بودنشان است که شک نمیکنم. ارزیابی گفتهام به این علت که اغلب اینها برداشتی است در جستجوی نقدی در زمینههای مختلفی که در سرفصلها میبینید و شتابزده گفتهام به این علت که اغلبشان در فرصتهای کوتاه تهیه شدهاند و فارغ از دوراندیشی با رعایت حزم و از این خزعبلات. و فکرش را که میکنم میبینم چه بهتر. نفس را مگر به احتیاط میکشی؟ یا در راهی که هر روز از خانه به مدرسه میروی مگر رعایت حزم میکنی؟ این مقالات هم چیزی است در همین حدود و هر روزه است و به صورت چیزی در حدود غریزی بودن و باز چه بهتر.»