کتاب چارخط
معرفی کتاب چارخط
کتاب «چارخط» سرودۀ محمد فردوسی مهر است و انتشارات نسل روشن آن را منتشر کرده است. چارخط مجموعه شعر محمد فردوسی مهر را در برمیگیرد.
درباره کتاب چارخط
میدانیم که شعر فارسی عرصههای گوناگونی را درنوردیده است. در طول قرنها هر کسی از ظن خود یار شعر شده است و بر گمان خود تعریفی از شعر بهدست داده است. حضور شعر در همهٔ عرصهها از رزم و بزم گرفته تا مدرسه و مسجد و خانقاه و دیر و مجلس وعظ، همه و همه گویای این مطلب است که شعر، بیمحابا، زمان، مکان و جغرافیا را درنوردیده و در هفتاقلیم جان و جهان به دلبری پرداخته است. آمیختگی شعر با فرهنگ مردم و اندیشههای اجتماعی، این هنر را زبان گویای جوامع بشری ساخته است؛ بدانگونه که هیچ جامعهای از این زبان بارز، برای انتقال اندیشههایش بینیاز نبوده است. گاهی شعری انقلابی به پا کرده است و گاه انقلابی، شعری پویا را سامان داده است.
دوبیتی از قالبهای ریشهدار شعر پارسی و شعری است ۱۱هجایی مرکب از ۴ مصراع که همه بر یک قافیه (جز مصرع سوم که آوردن قافیه در آن اختیاری است) هستند. دوبیتی وزن تکاملیافته و عروضیشدهٔ نوعی از ترانههای ۱۲هجایی قدیم ایران است. نامدارترین وزن دوبیتی «بحرِ هزج مسدّس محذوف» (مفاعیلن مفاعیلن مفاعی) و مشهورترین شاعر بر وزن نام برده «باباطاهر عریان» است. گفته شده است که باباطاهر و «فایز دشتی» بزرگترین دوبیتیسرایان ایرانی هستند. از دوبیتیسراهای دیگرمیتوان به «مفتون بردخونی دشتی»، «ملاحسن کبگانی»، «ملا محمد نادم» و «شفیق شهریاری» اشاره کرد.
کتاب چارخط مجموعه شعر محمد فردوسی مهر، شاعر ایرانی را دربرگرفته است. اشعاری که در کتاب چارخط آمده در قالب دوبیتی سروده شده است و شاعر در آن بیشتر به موضوع عشق پرداخته است. زبان روان، ظرافت و لطافت مضامین، نکتهبینی، استفاده از تشبیهات، استعارهها و کنایههای زیبا و جالب از ویژگیهای آثار محمد فردوسی مهر در این کتاب است.
خواندن کتاب چارخط را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
خواندن این کتاب را به دوستداران شعر فارسی پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب چارخط
«درمان منی، جان منی، زیبایی
افکار منی، یار منی، یکتایی
پابند توام، بند توام، آزادم
آرام منی، رام منی، رعنایی.
از دوری دوست، بیقرارم یا رب
عمریست که من به انتظارم یا رب
پیمانهی می خالی و غمها لبریز
ظرفیت غم هیچ ندارم یا رب.»
حجم
۶۲۵٫۰ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۳
تعداد صفحهها
۴۶ صفحه
حجم
۶۲۵٫۰ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۳
تعداد صفحهها
۴۶ صفحه