کتاب احلی من المثل
معرفی کتاب احلی من المثل
کتاب احلی من المثل نوشتۀ سید علیاصغر علوی در انتشارات سدید به چاپ رسیده است. این کتاب، مجموعهای از اصطلاحات، تعابیر و ضربالمثلهای هیئتی است.
درباره کتاب احلی من المثل
کتاب احلی من المثل مجموعهای از ضربالمثلهای بچههای هیئتی و اصطلاحات تشکیلاتی است. این تعابیر و اصطلاحات با دستهبندی محتوایی تدوین شدهاند. چنانکه مؤلف میگوید در دنیای هیئتها و اعضای آن، ادبیات صمیمی رواج دارد که پر از تعابیر شیرین و ترکیبی از معارف، دوستی و فضای رفاقت بین آنها است. گاهی برخی از این ضربالمثلها در درون این فرهنگ برای دیگران مبهم است و همین موضوع دستمایۀ کتاب حاضر شده است.
یکی از پرسشهای کتاب احلی من المثل این است که ضربالمثلهای بچههای هیئت چیستند و چه باید باشند؟ بسیاری از مَثَلها هستند که باید اصلاح شود و از سویی مَثَلهایی را هم باید تولید کرد. غالباً مَثَلهای این کتاب، دو دسته هستند: یا «سوغات» کربلا هستند و برخاسته از آن، یا به «زیارت» کربلا رفتهاند و رنگوبویی کربلایی گرفتهاند. بهزعم نویسنده معارف بلند عاشورایی را در لباس این تعابیر و مَثَلها بهتر میتوان بر قامت فرهنگ و اندیشه پوشاند؛ زیرا یک تعبیر یا ضربالمثل میتواند جریانسازی کند.
خواندن کتاب احلی من المثل را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
به دوستداران ادبیات عامیانه و مذهبی پیشنهاد میکنیم.
درباره سید علیاصغر علوی
حجتالاسلام سید علی اصغر علوی متولد ۱۳۶۶، شاعر، نویسنده، خطیب، مدرس حوزه، طنزپرداز، محقق و عاشوراپژوه، فعال فرهنگی و رسانه است. وی دانشآموختۀ دورۀ کارشناسی ارشد دانشگاه امام صادق علیهالسلام در رشتۀ معارف اسلامی و مدیریت و مسئول دبیرخانه طرح بینش مطهر استان یزد؛ آثار شهید مطهری است.
بخشی از کتاب احلی من المثل
«به منظور جلوگیری از پذیرش فرهنگهای بیگانه و واژههای مختلف و ناخوشایندی که همراه آنها به کشور وارد میشود با استفاده از واژههای موجود در مثلهای قدیمی در این زمینه میتوان به زبان فارسی کمک کرد. با مطالعه این مثلها و شناخت مورد استعمال ان می توان به قدرت تفکر و اصالت فرهگی و حتی خصوصیات روانی آن ملت پی برد و از آن در مطالعات جامعهشناسی و روانشناسی استفاده کرد. با جمعآوری مثلها، تجارب چندین ساله پدران را که طی مسافرتها، برخوردها، گرفتاریها، خوشیها و ناخوشیها بدست آمده و به کار بستن آنها پختگی و کمال را در اختیار فرزندان قرار دهیم.»
خوب است بدانید که روایت جملهٔ «احلی من العسل» که به جناب قاسم منصوب است از لحاظ سندی بسیار ضعیف است و شواهد و اسناد کافی بلکه لازم در تأیید آن وجود ندارد.