
کتاب سرطان پروستات
معرفی کتاب سرطان پروستات
کتاب سرطان پروستات (مجموعهٔ «راهنمای بالینی بیماران و خانوادهها»، جلد چهارم) نوشتهٔ علی یعقوبی جویباری و پیام آزاده است. انتشارات ارجمند این کتاب را منتشر کرده است. اثر حاضر که در دستهٔ آموزش همگانی پزشکی و خودیاری قرار گرفته، با هدف ارتقای آگاهی بیماران و توانمندسازی آنان برای مشارکت مؤثر در تصمیمگیریهای درمانی نگاشته شده و میتواند اضطراب ناشی از بیماری را کاهش داده و مسیر درمان را برای بیماران هموارتر سازد.. نسخهٔ الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب سرطان پروستات اثر علی یعقوبی جویباری و پیام آزاده
سلولها واحدهای بنیادین بدن هستند که در حالت طبیعی رشد کرده، تقسیم میشوند و در صورت پیری یا آسیبدیدگی بهطور منظم از بین میروند، اما این روند طبیعی در سلولهای سرطانی مختل میشود. سلولهای سرطانی بهصورت غیرقابل کنترل رشد میکنند، از مرگ طبیعی اجتناب میورزند و ممکن است به سایر بخشهای بدن نیز گسترش یابند؛ فرایندی که «متاستاز» نام دارد. این ویژگیها سلولهای سرطانی را به تهدیدی جدی برای سلامت تبدیل میکند؛ زیرا میتواند عملکرد بافتها و اندامهای حیاتی را مختل کند. بیشتر موارد سرطان پروستات در سلولهای اپیتلیال غدهای (گلاندولار) پروستات ایجاد میشود. این نوع سرطان معمولاً از ناحیهٔ محیطی غده آغاز شده و گاهی به ناحیهٔ بینابینی گسترش مییابد. نوع نادرتر سرطان پروستات در سلولهای «نورواندوکرین» ایجاد میشود؛ یکی از اشکال آن «کارسینوم سلول کوچک» است که نیاز به درمانی متفاوت دارد. با رشد و تکثیر سلولهای سرطانی، تودهای به نام «تومور» شکل میگیرد که ممکن است در نهایت تمام غدهٔ پروستات را درگیر کرده و به بافتهای اطراف آن نفوذ کند. برخی از این تومورها حتی رگهای خونی جدید برای تغذیهٔ خود ایجاد میکنند. درصورتیکه سلولهای سرطانی به رگهای خونی یا لنفاوی راه یابند، احتمال متاستاز به نواحی دیگر مانند استخوانها و غدد لنفاوی وجود دارد. سرطان در این مرحله وارد فاز پیشرفتهتری شده و درمانها معمولاً بهجای درمان قطعی، ماهیتی تسکینی پیدا میکنند.
کتاب «سرطان پروستات» (مجموعهٔ «راهنمای بالینی بیماران و خانوادهها»، جلد چهارم) که در سال ۱۳۹۲ منتشر شده، در باب شایعترین نوع سرطان در میان مردان است. با شناسایی PSA بهعنوان آزمون غربالگری، این بیماری در بسیاری از موارد در مراحل ابتدایی تشخیص داده میشود که امکان درمان مؤثر و قطعی را فراهم میکند. انتخاب روش درمانی مناسب در اغلب بیماران از اهمیت بسیاری برخوردار است. اطلاع از میزان موفقیت درمانهایی مانند جراحی، رادیوتراپی، براکیتراپی، شیمیدرمانی و هورموندرمانی همراه با شناخت عوارض احتمالی آنها میتواند موجب آسودگی خاطر بیشتر بیماران و خانوادههایشان شود. در این کتاب به بررسی دقیقتر این موارد پرداخته شده است. در این کتاب تلاش شده تا با نگاهی از منظر بیماران، اطلاعات لازم در زمینهأ تشخیص، درمان و مراقبتهای پس از آن بهطور جامع و قابل فهم ارائه شود. هدف اصلی این اثر ارتقای سطح آگاهی بیماران و خانوادههایشان است تا بتوانند با درک بهتر بیماری، نقش فعالی در روند درمان خود ایفا کنند. مطالب کتاب بهگونهای تدوین شده که بیماران را بهعنوان همکاران نظام سلامت معرفی کرده و زمینهساز مشارکت مؤثر آنان در تصمیمگیریهای درمانی شود. این اثر بخشی از مجموعهای گستردهتر است.
چرا باید کتاب سرطان پروستات را بخوانیم؟
کتاب «سرطان پروستات» را منبعی جامع و کاربردی برای بیماران، خانوادهها و حتی متخصصان حوزهٔ سلامت دانستهاند که با زبانی ساده و دقیق روند تشخیص، روشهای درمانی مختلف، عوارض احتمالی و مراقبتهای پس از درمان را توضیح داده است.
کتاب سرطان پروستات را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب را به دوستداران مطالعه در باب سرطان پروستات پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب سرطان پروستات
«بعد از یک جراحی رادیکال پروستات، سطح PSA خون باید به حدود صفر برسد زیرا کل بافت پروستات برداشته شده است و اگر این قضیه اتفاق نیفتد، ممکن است علامتی از یک سرطان پایدار باشد. اگر بعد از اینکه سطح PSA به صفر رسید، مجدداً بالا رفت، نشاندهنده عود بیماری میباشد. در این حالت ممکن است متاستاز دوردست اتفاق افتاده باشد و همیشه نشاندهنده عود بیماری نیست. اسکن استخوان نشاندهنده گسترش تومور به سمت استخوان است و در زمانی که علایم درد استخوانی و بالا رفتن سریع PSA اتفاق بیفتد، اسکن استخوان درخواست میگردد. سیتی اسکن یا MRI برای مشخص کردن درگیری غدد لنفاوی و اعضای دیگر انجام میشوند. زمان دو برابر شدن PSA، علامتی از تهاجمی بودن سرطان با احتمال گسترش به استخوان است و بیوپسی برای تشخیص سرطان در اطراف پروستات کاربرد دارد.
در صورتیکه شک به متاستاز دوردست وجود داشته باشد، پرتودرمانی با یا بدون هورمون درمانی پیشنهاد میگردد. برای بیماران دچار متاستازهای دوردست شناخته شده، هورمون درمانی به تنهایی جزء درمانهای اصلی بوده و پرتودرمانی ممکن است برای متاستازهای استخوانی استفاده شود. در این موارد، پیگیری نسبت به درمانهای بیشتر، مقبولتر است ولی این موضوع به عوامل مختلفی بستگی دارد.
درمان ثانویه و عود بیماری متعاقب پرتودرمانی اولیه
بعد از پرتودرمانی، سطح PSA معمولاً به ng/dl ۰.۳ یا پایینتر میرسد و اگر سطح PSA به حداقل ng/dl۲ برسد، ممکن است عود سرطان پروستات را مطرح نماید. علایم عود سرطان همچنین ممکن است بوسیله DRE نیز مشخص گردند. درمان موضعی در صورت وجود خصوصیات زیر میتواند مطرح باشد:
۱) مرحله کلینیکی بیماری T۱ یا T۲ باشد.
۲) آزمایشات اولیه برای درگیری غدد لنفاوی منفی باشد.
۳) میزان بقاء مورد انتظار برای فرد حداقل ۱۰ سال باشد.
۴) وضعیت PSA فعلی بیمار زیر ۱۰ باشد.»
حجم
۶۲۳٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۲
تعداد صفحهها
۱۱۲ صفحه
حجم
۶۲۳٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۲
تعداد صفحهها
۱۱۲ صفحه