کتاب انسان شناسی کلود لوی استروس
معرفی کتاب انسان شناسی کلود لوی استروس
کتاب انسان شناسی کلود لوی استروس نوشتۀ عباس محمدی اصل است. این کتاب را انتشارات آرمان رشد منتشر کرده است.
درباره کتاب انسان شناسی کلود لوی استروس
کلود لوی استروس از منظر انسان شناسی ساختی به مطالعه فرهنگ پرداخت. از این نگره زندگی اجتماعی را نمیتوان با سرشت درونی پدیدارها توجیه کرد یا بهگونهای تجربی و با واقعیاتی توضیح داد که خود سخن میگویند. هرچند پژوهش تجربی بخش مهمی از آثار لوی استروس را تشکیل میدهد؛ اما او تجربهگرا نیست و بهجای ارزش درونی عناصر تشکیلدهنده نظام بر شیوه ترکیب این عناصر تمرکز میجوید تا تفاوت و رابطه و ترکیب آنها را چونان مؤلفههایی ردیابی کند که به تقابلها و تناقضهایی میانجامد مسبب پویایی قلمرو اجتماعی. بدینسان درحالیکه بسا پژوهشگران اجتماعی تفاسیر خود را درباره زندگی اجتماعی به همان جامعه خاصی محدود کردهاند که در آن پژوهش میدانی انجام دادهاند، اما لوی استروس با نظریهپردازی بر اساس دادههای خود و انسانشناسان دیگر رویکردی تعمیم گرا را دنبال میکند.
از این نگره امر اجتماعی به روانشناسی فردی قابل تحویل نیست. امر فردی نمیتواند بیرون از جامعه وجود داشته باشد، چه تعریف خصیصه بشری ناشی از قابلیت نمادینی است که همواره دستگاهی جمعی میماند. از طریق عضویت در جامعه است که رفتار فردی میتواند نمادین و در نتیجه انسانی باشد. جامعهشناسی گرایی و روانشناسی گرایی ازاینحیث بیفایده است؛ زیرا امر اجتماعی - روانشناختی، موجودیتی لایتجزی است: «این دو سامان در رابطه علی با یکدیگر قرار ندارند. بلکه صورتبندی روانشناختی در سطح روان فردی صرفاً ترجمهای است درست از ساخت جامعهشناختی».
در این میان تنها حالت ناآگاه است که پیوند فرد و جامعه را برمیآورد؛ زیرا واجد هر دوی عینیت امر اجتماعی و ذهنیت امر روانشناختی است. امر اجتماعی پس هم متضمن روان عینی است و به نحو ناآگاه گویای پدیداری آن به شمار میرود. ازاینحیث میتوان گفت ناآگاه اصطلاحی میانجی بین خویش و دیگری است.
خواندن کتاب انسان شناسی کلود لوی استروس را به چه کسی پیشنهاد می کنیم؟
علاقهمندان به کتابهای جامع شناسی میتوانند از خواندن این کتاب لذت ببرند.
بخشهایی از کتاب انسان شناسی کلود لوی استروس
بینش
لوی استروس میکوشد نشان دهد ساخت اندیشه انسان یگانه است و هیچ تمایز اساسی بین شیوه اندیشیدن انسان اولیه و متمدن وجود ندارد. او با عنایت به ماهیت ناآگاهانه پدیدههای جمعی در صدد بود کاشف اصول تکوین اندیشه باشد که در همهجا و برای همه اذهان انسانی معتبر مینماید. این اصول عام بر مغزهای ما به همان اندازه حکومت میکنند که بر مغزهای سرخپوستان آمریکای جنوبی؛ ولی زیستن ما در جامعه صنعتی بسیار پیشرفته و برخورداری از آموزشهای آن همچون سایر تربیتهای سبب شده منطق عام اندیشه ابتداییمان در لفاف انواع ملاحظات منطقی خاصی چونان مقتضای اوضاع مصنوعی محیط اجتماعی پنهان ماند. برایناساس بود که وی در تمام مطالعاتش از نظام خویشاوندی تا تحلیل اساطیر در صدد کشف منطقی عام در پس تنوع فرهنگها برآمد. لوی استروس بر این نکته تأکید میکند که اساطیر تلاشی دیالکتیکیاند برای یافتن معنایی از میان اطلاعات بینظم و درهم.