کتاب علوم انسانی و مسئله تاثیر اجتماعی
معرفی کتاب علوم انسانی و مسئله تاثیر اجتماعی
کتاب علوم انسانی و مساله تاثیر اجتماعی نوشته مقصود فراستخواه است. کتاب علوم انسانی و مساله تاثیر اجتماعی را انتشارات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی منتشر کرده است.
درباره کتاب علوم انسانی و مساله تاثیر اجتماعی
کتاب حاضر یکی از آثار برگرفته از طرح جامع اعتلای علومانسانی معطوف به پیشرفت کشور است که اکنون به محضر ارباب معرفت تقدیم میگردد.
طرح جامع اعتلا مجموعه پروژههایی به همپیوسته و مسئلهمحور است که بر مبنای منشور پژوهشگاه در سالهای اخیر مبنی بر درپیشگرفتن رهیافت بومی و کاربردیسازی علومانسانی شکل گرفته و بر پایه خردجمعی و تعاطی افکار خبرگان، نخست طی یک سال و نیم، از گذرگاه انجام فاز مطالعاتی و تدوین RFP عبور کرده سپس وارد اجرای طرحها شده است.
این طرح کلان برپایه این منطق شکل گرفت که برای بومیسازی و کاربردیسازی علومانسانی لازم است سه مقوله مهم بهصورت متمایز کاویده شوند و نهایتاً از همه طرحها تلفیق صورت گیرد.
۱مبانی و ریشههای علومانسانی جدید ارزیابی و نقد شوند.
۲. قلمرو و فرایند شکلگیری و سیر تاریخ ورود و استقرار این رشتهها در ایران نظر افکنده شود و نقد گردد. (کارگروه بازشناسی انتقادی و تاریخ)
۳. شیوهها و مظاهر کاربست آنها و تعامل این رشتهها با جامعه ایران در چرخه ارزیابی و تحلیل قرار گیرد. (کارگروه کاربست)
۴. از گذرگاه این کندوکاوها، اتصال یا عدم پیوند آن با گنجینههای میراثی و تناسب یا تغایر احتمالی آنها نسبت به نیازهای جامعه امروز روشن میشود. از سوی دیگر، این طرحها با تکیه بر میراثهای فرهنگ بومی و دینی و با پشتوانۀ بهرهگيري از مطالعات جهانی و ملّی و بهصورت شبکه برنامه محصولگرا و همافزايانه شکل یافتهاند و با رویکرد بینرشتهای و با مشارکت محققان توانای پژوهشگاه و صاحبنظران سرآمد سطح ملّی تدوین شدهاند.
کیفیت، کارآمدی و تأثیر علوم انسانیِ دانشگاهها محل مناقشه قرار گرفته است. انتقاد میشود که علوم انسانی بهرغم رشد و گسترش کمّی در طی چند دهه گذشته خصوصاً بعد از انقلاب اسلامی و با وجود انبوهی از انواع رشتهها و دورهها نتوانسته است در حل مسائل بومی و توسعه ملی چندان گرهگشا و اثربخش باشد. گفته میشود برنامههای آموزشی و تحقیقات علوم انسانی، با وجود صرفِ هزینههای هنگفت، عملاً از ارائه راهکارها و شیوههای مؤثر کاربردی برای رفع مشکلاتِ ذهنی و روحی و اخلاقی و اقسام مختلف نابسامانیهای اجتماعی درمانده شدهاند. افزایش دانشآموختگان و مدارک تحصیلی و کتب و مقالات و پژوهشهای علوم انسانی در عمل نتوانسته است برای افزایش رفاه اجتماعی و کیفیت زندگی و گرهگشایی از معضلات موجود کشور در ابعاد مختلف کاری انجام دهد.
علوم انسانی یعنی نصف جمعیت دانشجویی ما. انبوهی که هر روز به کلاسهای درس میروند و با برنامههای آموزشی و درسی علوم انسانی سروکار دارند. بیش از نصف نشریات علمی غیرپزشکی و بیش از ۴۰ درصد کل نشریات علمی ما متعلق به علوم انسانی است. چند صدهزار پایاننامه و رساله در این حوزه کار میشود. آینده ایران تحتتأثیر دانشآموختگان رو به تزایدِ علوم انسانی خواهد بود که عهدهدار مشاغل مختلف تخصصی کشور میشوند و در ادارۀ امور آینده ایران بسته به نحوه تعلیم و تربیتی که در علوم انسانی شدهاند نقشآفرینی خواهند کرد. این کتاب سعی دارد نشان دهد ارتباط علوم انسانی بر اجتماع چگونه است.
خواندن کتاب علوم انسانی و مساله تاثیر اجتماعی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به تمام پژوهشگران علوم انسانی پیشنهاد میکنیم.