دانلود و خرید کتاب بارقه‌ها سید محمدباقر صدر ترجمه سید امید مؤذنی

معرفی کتاب بارقه‌ها

گروه تحقیق پژوهشگاه علمی – تخصصی شهید صدر، پراکنده‌های خوانِ علم و اندیشه این مرد بزرگ را در کتابی با عنوان بارقه‌ها گرد آورده تا در ضمن «مجموعه آثار شهید سید محمدباقر صدر» که این دبیرخانه جمع‌آوری، تنظیم، تحقیق و نشر آن را به عهده داشت، به چاپ برساند.  این گروه به‌نوبه‌خود هر آن چه را در توان داشت برای اجرای دقیق این مسئولیت مهم به‌کار بست و در این راستا به نکات زیر توجه کرد:

* التزام به اطمینان از انتساب قطعی مقالات، سخنرانی‌ها و یادداشت‌های منسوب به شهید صدر با بهره‌گیری از قرائن موضوعی و روش‌های علمی. آن چه در این مجموعه تحت عنوان آثار شهید گردآوری شده است، عبارت است از :

۱- منشوراتی که در زمان خود شهید و به اسم او منتشر شده؛

۲- سخنان موجود در نوارهای صوتی باقی‌مانده از شهید؛

۳- دست‌خط‌های مورد تأیید اطرافیان و شاگردان شهید؛

۴- هر آن چه به گواهی اطرافیان و شاگردان شهید صدر و یا قرائن موضوعی دیگر، انتساب آن به شهید یقینی بود.

*در این جلد تلاش شده است همه آثار پراکنده شهید صدر جمع‌آوری شود. این کار با استفاده از روزنامه‌ها و مجلات قدیمی و نیز نوارهای صوتی موجود در آرشیو «پژوهشگاه علمی – تخصصی شهید صدر» انجام شد. در این میان از مجموعه اسناد پژوهشگاه بهره های فراوان برده شد و یادداشت‌های ارزشمند موجود در آثار مرحوم حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید عبدالغنی اردبیلی نیز به آن افزوده شد.

اگرچه تلاش شده است که این جلد از مجموعه آثار، دربردارنده‌ همه آثار متفرقه شهید صدر باشد که در سایر مجلدات به چاپ نرسیده، اما این بدان معنا نیست که همه یادداشت‌های شهید همچون نامه‌های شخصی وی یا تقریظ‌هایی که برای برخی از نویسندگان نگاشته و حاوی مضامین علمی، فکری و فرهنگی خاصی نیست، نیز در این جلد گردآوری شده باشد.

مطالب این مجلد در پنج بخش اصلی گردآوری شده است که عبارتند از :

١- تربیت و اخلاق؛

٢- اندیشه و فرهنگ؛

٣- سیاست و اجتماع؛

۴- حوزه و مرجعیت؛

۵- مطالب متفرقه.

از آن‌جا که مجموع این مطالب چنان بارقه‌هایی از اندیشه تابناک شهید صدر بود، این جلد از مجموعه آثار را «بارقه‌ها» نامیده شد.

خواندن کتاب بارقه‌ها را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

طلاب علوم دینی و علاقه‌مندان به آثار پژوهشی شهید صدر را به خواندن این کتاب دعوت می‌کنیم.

اگر فرض کنیم که ما در جست‌وجوی وارث کتاب (خدا) باشیم، بی‌شک در پی کسی می‌رویم که نسبت به اشیا نگاهی فراگیر داشته باشد؛ زیرا کتاب خداوند متعال فراگیر است و اگر آن فرد بر کتاب خدا احاطه داشته باشد، حتماً اندیشه او نیز فراگیر خواهد بود و ناگزیر چنین فردی از کسی که با بخش‌ها یا مسائل خاصی از کتاب خدا در ارتباط است، برتر است. بنابراین آن‌چه ما باید در نوشته‌هایمان در پی آن باشیم این است که اندیشه اسلامی را از زاویه‌ای فراگیر طرح و تلاش کنیم که کتاب خدا و آثار اهل‌بیت (ع) را از این زاویه فراگیر بفهمیم
AM1648
گرد مرجعیت امام خمینی که آرزوهای اسلام را امروز در ایران محقق کرده است، جمع شوید و برای آن فداکاری و از منافع آن دفاع کنید و به همان اندازه که آن مرجعیت خود،‌ در هدف بزرگش ذوب شده است، شما نیز در آن ذوب شوید؛ که مرجعیت صالح، یک شخص نیست، بلکه یک هدف و راه است و هر مرجعیتی که این هدف و راه را محقق کند، همان مرجعیت صالح است که باید با اخلاص کامل، برای آن کار کرد.
AM1648
اگر واقعیت پاک و گوهر سازنده سیاست را دریابیم، به‌خوبی می‌فهمیم که آن عقیده رایجی که سیاست را در برابر اسلام قرار می‌داد تا چه اندازه نادرست و غلط بوده است؛ چراکه اگر مفهوم کامل سیاست، سرپرستی شئون امت و حفظ منافع آن باشد، پس این مفهوم برگرفته از متن اسلام است و آیا اسلام به چیزی به‌اندازه سرپرستی شئون امت و سامان‌دهی روابط آن و پیاده ساختن نظام‌های اقتصادی و اجتماعی عادلانه بر آن، توجه کرده است؟
AM1648
این مفهوم جدایی دین از سیاست که استعمارگران به آن دامن می‌زدند و بدین‌وسیله در ذهن مردم، اسلام را از سیاست جدا کرده بودند؛ جلوی علمای اسلام را گرفت و مانع از این شد که ایشان بتوانند در مبارزات سخت خود بر ضد سران استعمار و استبداد، پیروزی قاطعی به‌دست آورند؛ درحالی‌که پیش از آن‌که استعمار چنین نگرشی را در ذهن مردم ایجاد کند، وارد عرصه می‌شدند و در برابر هر تهاجم یا سیاست استعماری، انقلاب‌های آزادی‌بخش را رهبری می‌کردند.
AM1648
ای تمدن (پیشرفته)! چه‌کسی به تو گفته که اگر تو این ملت توسعه‌نیافته را رها کنی و با زور بر آن چیره نشوی و او را از حکومت با زور خودت معاف بداری و او خودش حرکت و رشد را آغاز کند و به‌خودی‌خود بهبود یابد و فعال شود و خودش آزمون‌ و خطا کند و بیفتد و به‌پاخیزد… (چه‌کسی به تو گفته است که) این ملت حقیقت تمدنی‌ای بزرگ‌تر از حقیقتی که تو کشف کردی، کشف نخواهد کرد؟
AM1648
چگونه ممکن است که از خداوند متعال توقع فرج و رحمت داشته باشیم، درحالی‌که از هشدارهای خداوند متعال، متأثر نمی‌شویم؛ هشدارهایی که خداوند متعال می‌خواهد به‌وسیله آن‌ها ناپاکی را از پاکی جدا کند و بار دیگر درهای توبه و تطهیر را پیش روی ما بگشاید. اولین شرط این‌که به‌صورت حقیقی از خداوند متعال، رحمت و یاری‌اش را برای صبر و استواری و ادامه‌دادن مسیر بخواهیم،‌ این است که در برابر این هشدارها واکنش نشان بدهیم و با خدا زندگی کنیم و بار دیگر صفحات زندگی و اعمالمان و آن‌چه انجام داده‌ایم و خواهیم داد‌ را بررسی کنیم.
AM1648
پیش از آن‌که امت اسلام وارد دوران استعمار شود، بنیان‌ این امت، اسلام بود و اگرچه در بخش‌هایی تقریباً فقط در حد نظری و در بخش‌های دیگری به‌شکل عملی و واقعی، باز هم اسلام زیربنای رفتار و نظام زندگی (امت) بود. بله، انحرافات فردی و افراد شارب خمر یا تارک نماز یا حاکمانی که بر پایه‌ای غیر از کتاب و سنت حکومت می‌کردند، وجود داشتند، اما درعین‌حال قانون، عمل و حکم کردن براساس اسلام بود. بنابراین، در آن زمان انحراف، فردی و موعظه هم فردی بود. مشکل فردی و راه‌حل هم فردی بود. اما امروز دیگر انحراف به مبنای زندگی بدل شده است.
AM1648
همان‌طور که قرآن دو بار، یک‌بار برای آماده‌سازی رهبر و یک‌بار برای مهیا کردن امت، نازل شد و از این رهگذر نقش عظیم خود را ایفا کرد، امروز نیز چنین است و باید برای این‌که قرآن بار دیگر نقش خود را ایفا کند، ابتدا رهبران صالح و سپس امت آگاه ایجاد شود؛
AM1648
هر امتی در نتیجه به‌هم‌پیوستن دو عامل به‌وجود می‌آید‌: اندیشه سازنده و رهبری حکیمانه. به هر اندازه که اندیشه، ظرفیت سازندگی داشته باشد و رهبری، روح آن اندیشه را مجسم کند، امت رشد می‌کند و استوار می‌شود.
AM1648
همواره قدرت انسان در عرصه نظام‌سازی اجتماعی کمتر از حوزه تجارب طبیعی باقی می‌ماند و ناتوانی او در ایجاد الگوی برتر نظام اجتماعی بیشتر خواهد بود. ریشه این مسئله در تفاوت‌های بنیادی تجربه اجتماعی و تجربه طبیعی است
AM1648
در نظام اسلامی بنیان‌گذار نظام بر همه تخصص‌های لازم در فرایند تأسیس نظام اجتماعی‌احاطه دارد: زیرا بنیان‌گذار در این نظام خداوند متعال و در دیگر نظام‌های اجتماعی، انسان است. علم خداوند متعال نسبت به انسان، نیازها، منافع، مضرات و همه ابعاد وجود او، علمی جامع و فراگیر است و هیچ کوچک و بزرگی در آن فروگذاشته نشده است، اما علم انسان در عرصه نظام‌سازی اجتماعی بر پایه تجربه و آزمون استوار است؛ ابزار محدودی که در بسیاری از اوقات در معرض خطاست و حتی نمی‌تواند همه وجوه متعدد یک مسئله اجتماعی خاص را دربرگیرد.
AM1648
این دین است که می‌تواند بین انگیزه‌های شخصی و منافع اجتماعی عمومی، هماهنگی و سازگاری ایجاد کند و به ارزش‌های موجود در نظام اجتماعیِ وابسته به خود، رنگ منافع شخصی بدهد و درنتیجه تضاد دوقطبی بین شخصی و عمومی، و بین خودخواهی و اجتماع‌گرایی‌ را از بین ببرد.
AM1648
این دنیا چیست؟ شاید چند روز، شاید چند ماه، شاید فقط چند سال. چرا همواره بر این اساس که این زندگی عمری طولانی خواهد داشت کار کنیم و حرص بزنیم؟ شاید فقط از ده روز دفاع می‌کنیم، از یک ماه یا دو ماه؛ نمی‌دانیم برای چه مقدار داریم می‌جنگیم. نمی‌دانیم این مقدار خطا، این مقدار گناه و تقصیر و کوتاهی در برابر خدای متعال و در برابر دین را برای دفاع از چه چیزی تحمل می‌کنیم؛ دفاع از ده روز، یک یا چند ماه؟ این کالای ناچیز و ارزانی است.
AM1648
تمدن غربی می‌گوید‌: من کشورگشایی می‌کنم و با زور بر ملت‌های توسعه‌نیافته مسلط می‌شوم تا علم را گسترش دهم و آفاق معرفت را در میان این ملت‌ها وسعت بخشم و آن‌ها را به سطح قرن بیستم یا نوزدهم یا هجدهم ارتقا دهم. غرب این‌طور می‌گوید. اسلام هم می‌گوید‌: من دامنه قدرت و سلطه‌ام را توسعه می‌دهم تا کلمه «لا إله الّا الله» را ترویج کنم. اسلام وقتی چنین سخنی می‌گوید این ادعا با مبنای فکری او هماهنگ است، اما وقتی غرب چنان ادعایی می‌کند با مبنای فکری‌اش تناقض و تضاد دارد.