کتاب تفکر انتقادی
معرفی کتاب تفکر انتقادی
تفکر انتقادی کتابی از شارون مککی درباره مباحثه، استدلال و کشف حقیقت است. همه ما عقایدی داریم. عقاید و دیدگاههای ما با توصیف خودمان مشخص میشود. زمانی که میگوییم، «من هم این برنامه تلویزیونی را دوست دارم»، به دیگران نزدیک میشویم و موقعی که میگوییم «این برنامه مال احمقهاست!»، خودمان را از آنها جدا میکنیم.
ممکن است در مواردی، نظر کودکان با نظر والدینشان متفاوت باشد و به عنوان مثال، برای اظهار بیزاری و ناخشنودی خود بگویند: «من از لوبیا سبز متنفرم»، یا برای اظهار علاقه خود در موردی دیگر، بگویند: «من عاشق شناکردنم». داشتن دیدگاه خاص و مستقل، نخستین نشانه رشد کردن و بزرگ شدن است. بیرون آمدن از چهارچوبهای والدین، در آغاز، همراه با ترس بسیار، اما در عین حال، بسیار نشاطآور است. نوجوانان معمولاً این کار را آن اندازه لذتبخش مییابند که در تمام موارد ممکن، نظر مخالف میدهند و حتی گاهی، صرفاً برای رهایی از کسالت، دانسته کشمکش ایجاد میکنند؛ «اینجا یک کشور آزاد است ـ من میتوانم به هر چیزی که میخواهم، فکر کنم!» در عین حال که این امر ممکن است بسیار آزاردهنده باشد، باید اعتراف کنیم که داشتن عقاید مستقل، در حقیقت فضیلتی است. با در نظر گرفتن این که خانوادههای ما، دوستانمان، رسانهها، دولت و عرفهای دینی چه اندازه بخواهند بر ما تأثیر بگذارند، شگفتآور است که در هر حال، هرکسی فکر تازه و متفاوتی دارد و این واقعیت که ما حق داریم به هر چیزی فکر کنیم و هر چیزی را که به آن اعتقاد داریم، بر زبان بیاوریم، حقیقتاً چیزی است لذتبخش.
این که کسی بتواند عقاید خود را بیان کند، آن اندازه بااهمیت و ارزشمند است که گاهی مردم بهاشتباه میپندارند که آنچه به آن دست یافتهاند، آخرین مرحله از بلوغ عقلانی است ـ زمانی که شما صاحب دیدگاهی خاص و جالب توجه شدهاید، تصور میکنید که آمادهاید با دنیا و تمام چالشهای موجود در آن روبهرو شوید؛ اما متأسفانه داشتن عقاید، در واقع تنها آغاز کار است. از آنجا که ما در عصر آزادی زندگی میکنیم، شما نیازی به دفاع کردن از عقایدتان ندارید، اما آیا واقعاً نمیخواهید این کار را بکنید؟ اگر عقاید شما چیزی فراتر از بیعلاقگیها و علاقهمندیهای کودکانهاند، بیتردید باید بخواهید که از آنها دفاع کنید.
درباره کتاب تفکر انتقادی
مهمترین و اساسیترین موضوع در استدلال داشتن منطق است. منطق اساس تمام افکار و اندیشههای آدمی است. انسانها با این قابلیت طبیعی به دنیا میآیند که میتوانند دلیل منطقی بیاورند، اما در عین حال، انسان با گرایش به اشتباه منطقی به دنیا میآید. با کشف کردن و بررسی منطقی که در زیر استدلال عادی قرار دارد، میتوانید بیاموزید که بهگونهای مؤثر از عقایدتان حمایت کنید. برای این که بتوانیم از عقایدمان دفاع کنیم و دچار اشتباه منطقی هم نشویم باید بتوانیم همانطور که خلق و خوی دیگران را ارزیابی میکنیم، حالات ذهنی خود را هم ارزیابی کنیم. به این کار، تفکر انتقادی میگویند که موضوع اصلی این کتاب است. گاهی مردم چنان میپندارند که اصطلاح «متفکر منتقد» در باب هر کسی به کار میرود که دوست میدارد از دیگران انتقاد کند. بخصوص گروههای خودکامه و احزاب سیاسی تندرو که از دولت یا دیگر جریانهای جامعه انتقاد میکنند، خود را متفکر منتقد مینامند.
متفکر منتقد بودن یا نبودن آنها به این که انتقاد میکنند، بستگی ندارد؛ تفکر انتقادی حقیقی به استفادهٔ صحیح از منطق وابسته است. با آموختن اصول پایهٔ منطق درست، احتمال این که منطق نادرست شما را فریب بدهد، کمتر میشود و برای شکل دادن به مواضع هوشمندانهٔ خود در مسائل مهم آمادهتر خواهید بود. این کتاب بهگونهای طراحی شده است که تمام مهارتهای مورد نیاز برای تفکر انتقادی را در اختیار شما قرار دهد.
خواندن کتاب تفکر انتقادی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
بحث کردن درست و منطقی و توانایی دفاع از عقاید امری واجب برای همه است و خواندن این کتاب کمک بزرگی است تا تفکر انتقادی را که اساس استدلال منتطقی است، در خود تقویت کنید.
بخشی از کتاب تفکر انتقادی
ذهن شما، باارزشترین دارایی شماست. تفکر انتقادی تنها راهی است که شما را به حقیقت راهنمایی میکند. در یک جامعهٔ آزاد که همه حق دارند تقریباً هر چیزی را که دوست دارند، باور داشته باشند و بگویند، بهآسانی ممکن است حقیقت اهمیت خود را از دست بدهد. مهمتر از همه، این که حقیقت معمولاً ناخوشایند است. چرا باید اینهمه تلاش کنیم تا آن را بیابیم؟ اگر هر بار که در مورد موضوعی فکر میکنید، در رسیدن به حقیقت آن تلاش نکنید، به احتمال بسیار در باب آن دروغ را خواهید پذیرفت. این باید اخطاری برای شما باشد. آنچه این دروغها در ذهن شما به وجود میآورند، بسیار خطرناک است، چون ممکن است باعث شود کارهایی را انجام دهید که اشتباه است.
یک مثال ساده: فرض کنید فردی فکر میکند که بیماریها را شیاطین به وجود میآورد نه میکروبها. این شخص بعد از این که دستشویی میرود، به جای آن که دستهایش را بشوید تا میکروبها را از بین ببرد، شروع به دعا کردن علیه شیطان میکند. بیتردید این فرد به سرماخوردگی و پخش آن در میان افراد خانواده و جمع دوستان توجه بسیاری دارد. اگر وی منتقدانه در مورد باور به شیطان بیندیشد و واقعیتی را که در پشت این وضعیت فاجعهبار نهفته است، بداند، از آن دوری میکند.
بیشتر دیدید که اندیشه انتقادی با فحش و لیبل و تهمت و دروغ و... اشتباه گرفتند. بعد از خوندن این کتاب میفهمید چقدر خودتون و دیگران در گفتگو و بحث ها مغلطه و سفسطه شده است. اندیشه انتقادی خیلی وقت پیش بایستی
«اگر هر بار که درمورد موضوعی فکر میکنید، در رسیدن به حقیقتِ آن تلاش نکنید، به احتمال زیاد در باب آن، دروغ را خواهید پذیرفت» ... به گفته کتاب، تفکر انتقادی یعنی بررسی حالات ذهنی خودمان همان طور که گاهی خلق و
واقعا کتاب خیلی خوبی برای شروع تفکر انتقادی و یادگیری در مورد استدلال ها بود. این کتاب میتونه مقدمه کتاب های مجموعه تفکر انتقادی انتشارات اختران باشه. من نسخه چاپی کتاب را هم تهیه کردم. کار مترجم هم خیلی خوب
کتاب به عبارتی بیشتر به نحوه استقرا و بیشتر اعتبار ظاهری استدلال و کمی هم مستدل بودن استدلال و تشکیل چهارچوب برای تشخیص آن ها می پردازد. کتاب در کل خوبه کمی ترجمه به نظر من واژگان مناسبی انتخاب نکرده
بی شک کتاب خوبیه و از زوایای جدید و جالبی تفکر انتقادی رو مورد بررسی قرارداده فقط متوجه نشدم چرا در متن کتاب قیاس و استقرا رو کاملا جابجا تعریف کرده نمیدونم مشکل از ترجمه ست یا متن اصلی؟!!
به مظرم کتاب خوبی نبود. مفهوم تفکر انتقادی خیلی خیلی جذاب تر و کاربردی تر از این میتونه مطرح بشه. کسالت بار و انتزاعی و غیر کاربردی بود.
متاسفانه ترجمه خیلی ضعیف و نامفهومی داره در حدی که رغبتی برای تموم کردن کتاب نمیمونه...