کتاب رسانه های اجتماعی
خواندن نظراتمعرفی کتاب رسانه های اجتماعی
این کتاب، اصول و کاربردهای رسانههای اجتماعی را در موقعیتهای ارتباطات میانفردی، رسانههای جمعی، سازمانی و سیاسی بررسی میکند.
فناوریهای رسانههای اجتماعی شکلهای بسیار متفاوتی دارند که از جمله میتوان به سایتهای شبکهٔ اجتماعی مانند فیسبوک و توئیتر، وبلاگها، ویکیها، سایتهای بهاشتراکگذاری آنلاین ویدئو و عکس (مانند پینترست)، سایتهای رتبهبندی و نشانهگذاری اجتماعی و سایتهای گپزنی متنی و ویدئویی اشاره کرد.
فصل نخست این کتاب به تحلیل نحوهٔ کاربرد نظریههای ارتباطات میانفردی برای درک ما از رسانههای اجتماعی اختصاص دارد. نظریههایی که در این کتاب تبیین میشوند عبارتند از: کاستن عدم اطمینان، نفوذ اجتماعی، مبادلهٔ اجتماعی، نقض انتظارها و نظریهٔ مدیریت محرمانگی ارتباط. در فصل دوم نحوهٔ کاربرد نظریههای ارتباط جمعی برای فهم رسانههای اجتماعی را مورد تحلیل قرار میدهیم. نظریههایی که در این فصل بررسی میشوند عبارتند از: استفادهها و خشنودیها، برجستهسازی، قاببندی، کاشت و نظریهٔ مارپیچ سکوت. فصل سوم و نهایی بخش نخست، بر روانشناسی شخصیت و تفاوتهای فردی کاربران رسانههای اجتماعی متمرکز میشود. این فصل به مرور کلی آندسته از پژوهشهای روانشناسی رسانه اختصاص دارد که به کاربران و ناکاربران رسانههای اجتماعی مرتبط میشوند. در این فصل گروهی از ویژگیهای شخصیتی بررسی میشوند که از لحاظ نظری به بازنمود آنلاین خود مرتبط هستند؛ مانندخودشیفتگی، برونگرایی، خودبسندگی، نیاز به تعلق و نیاز به محبوبیت.
در بخش دوم که شامل شش فصل است، کاربردهای رسانههای اجتماعی در موقعیتهای مختلف تحلیل میشود. فصل چهارم کاربرد رسانههای اجتماعی در سیاست را تبیین میکند. فصل پنجم این کتاب به تبیین تحول تعریف حریم خصوصی بهواسطهٔ نقشی که فناوری در زندگی ما ایفاء میکند، میپردازد. در فصل ششم، مزایا و چالشهای کاربرد رسانههای اجتماعی در آموزش مورد کنکاش قرار میگیرد. فصل هفتم به ذکر جزئیات نقش رسانههای اجتماعی در ارتباطات بلایا اختصاص دارد. فصل هشتم مزیتها و معایب تبلیغات تجاری در سایتهای شبکهٔ اجتماعی را تشریح میکند و نحوهٔ تبلیغ در فیسبوک، توئیتر، یوتیوب، پینترست و لینکداین را آموزش میدهد. فصل نهم و نهایی، به اعتیاد به رسانههای اجتماعی اختصاص دارد. در این فصل، مشکلات مرتبط با تعریف اعتیاد به رسانههای اجتماعی، علتها و پیامدهای آن مورد بحث قرار میگیرد.
بهطور کلی، این کتاب به برخی از پرسشهای زیر پاسخ میدهد: چه کسانی از رسانههای اجتماعی استفاده میکنند؟ آیا ما میتوانیم روابط معناداری را از طریق رسانههای اجتماعی برقرار کنیم؟ افراد به هنگام بحرانها و بلایای طبیعی چگونه از رسانههای اجتماعی استفاده میکنند؟ و سوالات مشابه دیگر.
سواد رسانه ای در عصر دیجیتال
علی شایان فر