معرفی و دانلود کتاب مغز ایدئولوژی زده + خلاصه رایگان

کتاب مغز ایدئولوژی زده

یافته‌هایی بنیادین در باب ذهن منعطف

۴.۷(از ۱۴ امتیاز)

معرفی کتاب مغز ایدئولوژی زده

کتاب مغز ایدئولوژی زده (یافته‌هایی بنیادین در باب ذهن منعطف) نوشته لیئور زمیگراد و ترجمه مهدی شفا است و نشر درنگ در سال ۱۴۰۵ آن را منتشر کرده است. این کتاب به پرسشی مهم درباره‌ی شکل‌گیری و ماندگاری باورها می‌پردازد: چرا بعضی باورها چنان در ذهن ریشه می‌دوانند که تجربه، رنج، شکست و شواهد مخالف به‌سختی می‌توانند آن‌ها را تغییر دهند؟ نویسنده با پیوندزدن مباحث مربوط به مغز، شناخت، سیاست و اخلاق، ایدئولوژی را از منظر شیوه‌ی شکل‌گیری و پردازش باورها بررسی می‌کند. او نشان می‌دهد که نحوه‌ی واکنش ذهن به ابهام، تغییر و اطلاعات ناسازگار می‌تواند بر میزان انعطاف‌پذیری فکری افراد اثر بگذارد. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب مغز ایدئولوژی زده اثر لیئور زمیگراد

کتاب مغز ایدئولوژی زده (The ideological brain: the radical science of flexible thinking)، نوشته‌ی لیئور زمیگراد، به بررسی این موضوع می‌پردازد که ایدئولوژی چگونه می‌تواند بر ادراک، تصمیم‌گیری و واکنش‌های ذهنی افراد اثر بگذارد. نویسنده با این پرسش آغاز می‌کند که ذهن چگونه به باورهای قطعی گرایش پیدا می‌کند و با ابهام کنار می‌آید و هنگام روبه‌روشدن با اطلاعات ناسازگار چه واکنشی نشان می‌دهد. از این منظر، ایدئولوژی در این کتاب به‌عنوان الگویی از تفکر بررسی می‌شود که با نیاز به قطعیت، جزم‌اندیشی و دشواری در تغییر باورها ارتباط دارد.

لیئور زمیگراد در فصل‌های آغازین، به تعریف ایدئولوژی و تفاوت آن با فرهنگ می‌پردازد و سپس به سراغ سازوکارهای ذهنی و عصب‌شناختی می‌رود. بخش‌هایی مانند «در چنگال ایدئولوژی»، «یک آزمایش ساده» و «استعاره‌هایی که به یاری‌شان باور می‌کنیم» نشان می‌دهند که نویسنده چگونه از مفاهیم سیاسی به فرایندهای شناختی می‌رسد. یکی از نمونه‌های مهم کتاب آزمایش دسته‌بندی کارت است که از طریق آن رابطه‌ی میان انعطاف شناختی و انعطاف‌پذیری ایدئولوژیک بررسی می‌شود. نویسنده با استفاده از این نمونه‌ها تلاش می‌کند تا روشن کند که ذهن در چه شرایطی به الگوهای ثابت فکری گرایش پیدا می‌کند.

کتاب مغز ایدئولوژی زده در پنج بخش تنظیم شده، فضایی پرسش‌محور دارد و خواننده را به بررسی سازوکارهای شکل‌گیری باورهای خود دعوت می‌کند. لیئور زمیگراد در کنار عوامل اجتماعی و تاریخی مؤثر بر افراط‌گرایی، به ویژگی‌های شناختی و عادت‌های ذهنی نیز توجه دارد. از این منظر، بحث کتاب از سیاست فراتر می‌رود و به موضوع‌هایی مانند آزادی ذهن، انعطاف‌پذیری فکری و توانایی تغییر باورها می‌رسد. اهمیت اثر در پیوند میان سیاست و شناخت است؛ پیوندی که کمک می‌کند جزم‌اندیشی و افراط‌گرایی از زاویه‌ی روان‌شناختی و عصب‌شناختی بررسی شوند.

خلاصه کتاب مغز ایدئولوژی زده

کتاب مغز ایدئولوژی زده به بررسی عواملی می‌پردازد که باعث می‌شوند برخی افراد در برابر تغییر باورها مقاومت بیشتری داشته باشند. لیئور زمیگراد با تکیه بر پژوهش‌های علوم اعصاب و روان‌شناسی شناختی، رابطه‌ی میان شیوه‌ی پردازش اطلاعات، تحمل ابهام، واکنش به تغییر و نیاز به قطعیت را بررسی می‌کند و نشان می‌دهد که چگونه این ویژگی‌ها می‌توانند با جزم‌اندیشی ایدئولوژیک ارتباط پیدا کنند.

کتاب با بررسی مفهوم ایدئولوژی و نقد استعاره‌های رایج درباره‌ی مغزشویی آغاز می‌شود و سپس به آزمایش‌ها و شواهدی می‌پردازد که رابطه‌ی میان انعطاف‌پذیری شناختی و انعطاف‌پذیری ایدئولوژیک را نشان می‌دهند. یکی از پرسش‌های اصلی کتاب این است که ذهن منعطف چه ویژگی‌هایی دارد و چه عواملی می‌توانند برخی افراد را در برابر جهان‌بینی‌های افراطی آسیب‌پذیرتر کنند. لیئور زمیگراد در ادامه، تلاش می‌کند این پرسش را با استفاده از یافته‌های علوم شناختی و عصب‌شناختی بررسی کند.

چرا باید کتاب مغز ایدئولوژی زده را بخوانیم؟

دلایل خواندن کتاب مغز ایدئولوژی زده را می‌توان این‌طور خلاصه کرد:

• این کتاب رابطه‌ی میان ایدئولوژی و فرایندهای ذهنی مانند ادراک، تصمیم‌گیری و پردازش اطلاعات را بررسی می‌کند.
  • خواننده در این اثر، با رابطه‌ی میان جزم‌اندیشی، نیاز به قطعیت و دشواری در تحمل ابهام آشنا می‌شود.
  • آزمایش‌ها و نمونه‌های شناختی کتاب نشان می‌دهند که انعطاف‌پذیری ذهنی در شکل‌گیری و تغییر باورها نقش دارد.
  • زمیگراد افراط‌گرایی را از زاویه‌ی علوم اعصاب و روان‌شناسی شناختی بررسی می‌کند و ابعاد ذهنی این پدیده را توضیح می‌دهد.
  • کتاب به این پرسش می‌پردازد که چرا برخی افراد در برابر شواهد مخالف مقاومت بیشتری نشان می‌دهند و تغییر باور برایشان دشوارتر است.
  • این اثر مفهوم آزادی ذهن را به فرایندهای شکل‌گیری، تثبیت و تغییر باورها پیوند می‌دهد.

خواندن کتاب مغز ایدئولوژی زده را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

خواندن کتاب مغز ایدئولوژی زده به این گروه‌ها پیشنهاد می‌شود:

• خوانندگانی که به ریشه‌های شناختی و ذهنی جزم‌اندیشی علاقه دارند.
  • علاقه‌مندان به پیوند میان علوم اعصاب، روان‌شناسی و سیاست.
  • کسانی که می‌خواهند افراط‌گرایی و دوقطبی‌شدن سیاسی را از منظر فرایندهای شناختی بررسی کنند.
  • مخاطبانی که به موضوع‌هایی مانند انعطاف‌پذیری ذهن، تحمل ابهام و تغییر باور علاقه دارند.
  • دانشجویان و پژوهشگرانی که درباره‌ی رفتار سیاسی، شناخت، ایدئولوژی و شکل‌گیری باورها مطالعه می‌کنند.

درباره لیئور زمیگراد

لیئور زمیگراد (Leor Zmigrod) عصب‌پژوه سیاسی و نویسنده است و پژوهش‌هایش بر این پرسش تمرکز دارد که چرا برخی افراد بیشتر در معرض ایدئولوژی‌های افراطی و جزم‌اندیشانه قرار می‌گیرند، باورهای انعطاف‌ناپذیر چگونه بر ذهن و بدن انسان اثر می‌گذارند و چه عواملی می‌توانند به رهایی از چهارچوب‌های فکری بسته کمک کنند.

زمیگراد دوره‌ی کارشناسی و دکتری خود را در دانشگاه کمبریج و به‌عنوان دانشجوی بورسیه‌ی گیتس گذراند و پس از آن به‌عنوان پژوهشگر جوان در کالج چرچیل این دانشگاه فعالیت کرد. او همچنین در دانشگاه‌های استنفورد و هاروارد و مؤسسه‌های مطالعات پیشرفته‌ی برلین و پاریس فلوشیپ‌های پژوهشی داشته است. زمیگراد بیش از ۳۰ مقاله‌ی علمی داوری‌شده منتشر کرده و پژوهش‌هایش در رسانه‌هایی مانند نیویورک‌تایمز، گاردین، فایننشال‌تایمز و نیوساینتیست بازتاب یافته است. او همچنین در زمینه‌ی سیاست‌گذاری مبتنی‌بر شواهد برای مقابله با افراط‌گرایی با سازمان ملل متحد، دولت‌ بریتانیا و ایالات متحده و دیگر نهادهای بین‌المللی همکاری کرده است.

زمیگراد در کنار فعالیت‌های دانشگاهی، سخنران فعالی نیز بوده و در رویدادهایی مانند جشنواره‌ی هِی و TEDx و برنامه‌های دانشگاهی و علمی سخنرانی کرده است. نخستین کتاب او، مغز ایدئولوژی‌ زده، در سال ۲۰۲۵ منتشر شد و تاکنون به بیش از ۱۵ زبان ترجمه شده و توجه گسترده‌ای را در میان رسانه‌ها و محافل علمی به خود جلب کرده است.

این کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟

لیئور زمیگراد در طول فعالیت علمی خود جوایز و افتخارات متعددی دریافت کرده است؛ از جمله جایزه‌ی گلوشکو برای رساله‌ی دکتری در علوم شناختی از انجمن علوم شناختی، جایزه‌ی پژوهشگر جوان ۲۰۲۰ از انجمن اروپایی علوم اعصاب شناختی و عاطفی، جایزه‌ی زنان آینده در بخش علوم، جایزه‌ی رهبر نوظهور از انجمن جهانی زنان در علوم شناختی و قرارگرفتن در فهرست ۳۰ چهره‌ی برتر زیر ۳۰ سال فوربس در حوزه‌ی علم و سلامت. او همچنین در سال ۲۰۲۲ برنده‌ی جایزه‌ی طلایی «یکپارچه‌کننده‌ی سال» در جوایز «۳۰ نفر برای تماشا در سیاست بریتانیا» شد و در همان سال عنوان پژوهشگر جوان ممتاز در روان‌شناسی سیاسی را از انجمن علوم سیاسی آمریکا دریافت کرد.

کتاب مغز ایدئولوژی‌ زده نیز پس از انتشار در سال ۲۰۲۵ مورد توجه قرار گرفت و در فهرست آثار مورد انتظار و برگزیده‌ی سال از سوی نشریاتی مانند گاردین، تلگراف، لس‌آنجلس‌تایمز و نیوساینتیست قرار گرفت. این کتاب همچنین برای چند جایزه‌ی کتاب سال ۲۰۲۵، از جمله جایزه‌ی کتاب علمی سال آلمان، نامزد شد یا در فهرست اولیه قرار گرفت.

نظر افراد یا مجله‌های مشهور درباره این کتاب چیست؟

• نیویورک‌تایمز کتاب را اثری تازه و خوش‌خوان توصیف کرده و زمیگراد را نویسنده‌ای چیره‌دست دانسته است.
  • استیون پینکر، استاد روان‌شناسی دانشگاه هاروارد و نویسنده‌ی کتاب عقلانیت، معتقد است که کتاب با تکیه بر یافته‌هایی بینش‌آفرین نشان می‌دهد افراط‌گرایی و دوقطبی‌شدگی ایدئولوژیک پدیده‌هایی نگران‌کننده و معماهایی‌ هستند که می‌توان آن‌ها را واکاوی و درک کرد.
  • فایننشال‌تایمز کاوش کتاب در عوامل زیستی و محیطی شکل‌دهنده‌ی جزم‌اندیشی و عدم رواداری را جذاب دانسته و رویکرد زمیگراد را زمینه‌ساز پژوهش‌های بیشتر در این حوزه ارزیابی کرده است.
  • آنتونیو داماسیو، عصب‌پژوه و نویسنده، این کتاب را اثری خواندنی می‌داند که نشان می‌دهد پدیده‌های سیاسی را نمی‌توان جدا از سازوکارهای بنیادین زندگی انسان بررسی کرد.
  • آدام فیلیپس، نویسنده، از توجه کتاب به وجوه عصب‌شناختی تعصب و جزم‌اندیشی استقبال کرده و آن را اثری شفاف و شیوا توصیف کرده است.
  • ای. سی. پریلینگ، نویسنده، کتاب را روایتی جذاب و بینش‌آفرین می‌داند که با استفاده از یافته‌های عصب‌پژوهی شناختی و عصب‌پژوهی سیاسی به درک بهتر ماهیت و قدرت ایدئولوژی کمک می‌کند.
  • کس آر. سانستین، نویسنده، کتاب را اثری بدیع و روشنگر توصیف کرده که با بررسی تأثیر ایدئولوژی بر مغز، نگاه تازه‌ای به جزم‌اندیشی، ایدئولوژی و گشودگی ذهنی ارائه می‌دهد.
  • جان برن‌ـ‌مرداک، تحلیلگر داده‌های فایننشال‌تایمز، می‌گوید مدت‌ها بود که کتابی تا این اندازه انعطاف‌پذیری ذهنی او را به چالش نکشیده بود.
  • نیوساینتیست کتاب را اثری برجسته در میان آثار سال ۲۰۲۵ دانسته و پژوهش‌های آن درباره‌ی تأثیر تفکر قطبی‌شده بر ساختار عصبی را مورد توجه قرار داده است.

چه نسخه‌های دیگری از این کتاب در ایران منتشر شده است؟

انتشارات سایلاو در سال ۱۴۰۴ با عنوان «مغز ایدئولوژیک: علم بنیادین تفکر انعطاف‌پذیر» و با ترجمه‌ی معصومه ملکیان، انتشارات فراهم در همان سال با عنوان «مغز ایدئولوژیک: علم بنیادین تفکر منعطف» و با ترجمه‌ی اسماعیل یزدان‌پور و... این کتاب را منتشر کرده‌اند.

بخشی از کتاب مغز ایدئولوژی زده

«برخلاف ردپاهای برجای‌مانده در شن‌زار که با وزش نسیمی محو می‌شوند، ردپاهای ایدئولوژیک به این سادگی‌ها محو‌شدنی نیستند. آخرین یافته‌های علمی حاکی از آن‌اند که مغز آدمی با شور و شعفی شگرف، اعتقادات ایدئولوژیک را در خود جذب می‌کند. هرچه باشد مغزهای ما اندام‌هایی خارق‌العاده‌اند که به‌راحتی و البته به‌نحو خطرناکی، سریعاً از محیط خود می‌آموزند. پس هنگامی که در نظام‌های جزم‌اندیشانه غوطه‌ور می‌شویم، بدن‌های ما با میل و اشتیاق تعصبات حاکم بر چنین نظام‌هایی را جذب خود می‌کنند. تن دادن به قواعد و آیین‌های تکراری، ذهن ما را کُند و منجمد می‌سازد. با هر بار تکرار و اجرای طوطی‌وار آیین یا اقدامی، مسیرهای عصب‌شناختی پشتیبان عادت‌های ما تقویت می‌شوند، و در همان حال پیوندهای ذهنی خلاقانه‌تری که مورد غفلت واقع شده‌اند، روبه‌زوال می‌روند. گرچه بسیاری از ما به‌نحوی شهودی می‌دانیم که ایدئولوژی‌ها، رفتارهای اجتماعی و همدلی‌های اخلاقی ما را شکل می‌دهند، ولی بر اینکه تکرار قواعد و آیین‌های ایدئولوژیک حتی به درون سلول‌های ما نیز نفوذ می‌کند، کمتر واقفیم.»

معرفی این کتاب در تاریخ ۱ مهر ۱۴۰۵ به‌روزرسانی شده است.

برای تجربه‌ای بهتر در دانلود کتاب مغز ایدئولوژی زده و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را به‌صورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن می‌توانید مطالعه‌ی خود را شخصی‌سازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتاب‌ها را همیشه و همه‌جا تجربه کنید. علاوه‌بر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیف‌های ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.

نام کتابمغز ایدئولوژی زده
عنوان دیگریافته‌هایی بنیادین در باب ذهن منعطف
عنوان در زبان مبدأThe Ideological Brain: The Radical Science of Flexible Thinking
موضوعجامعه‌شناسی، علوم سیاسی و روابط بین‌الملل، فلسفه مدرن، روان‌شناسی عمومی
نویسندهلیئور زمیگراد