کتاب سلیمخان ماگومت ماماکایف + دانلود نمونه رایگان

کتاب سلیمخان

انتشارات:نشر عنوان
امتیازبدون نظر

معرفی کتاب سلیمخان

کتاب سلیمخان نوشته‌ی ماگومت ماماکایف با ترجمه‌ی فرزین خوشچین داستان زندگی مردم چچن در سال‌های پس از اشغال سرزمینشان به‌وسیله‌ی روسیه‌ی تزاری است. نشر عنوان آن را منتشر کرده است. این کتاب سرگذشت خانواده‌ای روستایی و مبارزه‌ی آن‌ها با مأموران تزار و زورگویان محلی را در قالب روایتی پر از کشمکش‌های عاطفی و اجتماعی دنبال می‌کند. در کنار خط اصلی زندگی سلیمخان و خانواده‌اش، تصویر گسترده‌ای از رنج، مقاومت، عشق و شکاف‌های طبقاتی در قفقاز ترسیم شده است. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب سلیمخان

کتاب سلیمخان داستانی بلند از ماگومت ماماکایف است که تور ماماکایف، پسر نویسنده، آن را براساس دست‌نوشته‌ها و یادداشت‌های پدر به پایان رسانده است. در یادداشت مترجم توضیح داده شده که بخش اصلی روایت را خود ماگومت ماماکایف نوشته و تور ماماکایف ادامه‌ی سرگذشت سلیمخان را تا پایان زندگی او پی گرفته است. در همان‌جا به تفاوت لحن و نگاه پدر و پسر در پرداخت شخصیت سلیمخان اشاره شده است. کتاب سلیمخان در چند بخش پی‌درپی، هم زندگی قهرمان اصلی و خانواده‌اش را روایت کرده است و هم زندگی خود نویسنده را در قالب یادداشت پسرش به تصویر کشیده است. ابتدا مترجم، زمینه‌ی تاریخی و ادبی اثر را توضیح داده و آن را در کنار آثاری مانند حاجی‌مراد تالستوی قرار داده است. سپس تور ماماکایف در یادداشت خود، از سرگذشت پدرش، درگیری او با دستگاه امنیتی شوروی، تبعیدها، فعالیت ادبی و پیوند اخلاقی‌اش با شخصیت سلیمخان سخن گفته است. در ادامه‌ی کتاب سلیمخان، روایت داستانی آغاز می‌شود: از عشق ناکام ززاگ و سلطانمراد در روستای سیاه‌رود تا دستگیری و تبعید مردان خانواده‌ی گوشمازوکو، شکل‌گیری تدریجی خشم و عصیان سلیمخان، و فضای خشن و طبقاتی قفقاز زیر سایه‌ی تزار. کتاب سلیمخان علاوه‌بر خط اصلی داستان، لایه‌ای پررنگ از توصیف طبیعت کوهستان، آداب و رسوم روستایی، ساختار قدرت محلی، نقش کدخداها و مأموران تزاری و همچنین گفت‌وگوهای زندان و تبعید را در خود جای داده است. این ترکیب، اثر را به روایتی سرشار از جزئیات اجتماعی و تاریخی درباره‌ی زندگی مردم چچن در آغاز سده‌ی بیستم تبدیل کرده است.

خلاصه داستان سلیمخان

داستان سلیمخان بر محور زندگی خانواده‌ی گوشمازوکو در روستای خاراچوی (سیاهرود) می‌چرخد. در آغاز، عشق ززاگ و سلطانمراد زیر فشار کدخدا آدود و مأموران تزار له می‌شود و این ستم، زنجیره‌ای از کشتار، دستگیری و تبعید را برای خانواده‌ی گوشمازوکو رقم می‌زند. سلیمخان، نوه‌ی باخوی پیر، همراه پدر و خویشاوندانش به زندان و سپس به اردوگاه کار فرستاده می‌شود و در آن‌جا با زندانیان روسی و چچنی درباره‌ی عدالت، قدرت و مقاومت گفت‌وگو می‌کند. روایت، هم‌زمان زندگی زنانی مانند بیتزی و ززاگ را در خانه‌های فقیر و زیر فشار سنت و زور نشان می‌دهد و از سوی دیگر، چهره‌ی مأموران تزاری، کدخداها و سازوکار سرکوب را ترسیم می‌کند. در این میان، شخصیت سلیمخان به‌تدریج از جوانی روستایی به چهره‌ای سرکش و انتقام‌جو در برابر ستم تبدیل می‌شود.

چرا باید کتاب سلیمخان را بخوانیم؟

این کتاب تصویری نزدیک از زندگی مردم چچن زیر سلطه‌ی روسیه‌ی تزاری ارائه کرده است؛ تصویری که در آن عشق، فقر، تبعید، مقاومت و اخلاق درهم تنیده شده‌اند. خواندن آن امکان آشنایی با جزئیات فرهنگ روستایی قفقاز، ساختار قدرت محلی و شکل‌گیری شخصیت معترضی مانند سلیمخان را فراهم می‌کند و نشان می‌دهد چگونه ستم سیاسی و طبقاتی بر سرنوشت فردی و خانوادگی سایه می‌اندازد.

خواندن این کتاب به علاقه‌مندان ادبیات قفقاز، داستان‌های تاریخی، روایت‌های مقاومت مردمی و کسانی که به شناخت زمینه‌های اجتماعی و سیاسی شکل‌گیری شورش‌ها و قهرمانان محلی علاقه‌مندند پیشنهاد می‌شود. همچنین برای کسانی که به پیوند میان زندگی نویسنده و شخصیت‌های داستان توجه دارند مناسب است.‌ «کتابی که در دست دارید داستانی واقعی از زندگی مردم چچنستان در دوران پس از اشغال سرزمینشان به دست روسیه‌ی تزاری و سرگذشت رنجبار و مبارزه‌ی خانواده‌های ساده‌ی روستایی است. این داستان غنچه‌ی عشقی است در نبرد با طوفان که نشکفته پرپر شد تا هر گلبرگش در سرتاسر قفقاز بر تخته‌سنگی نشیند و آن را از اندوه بشکافد. این داستان مردان و زنانی است ستمدیده که با کورسوی امیدی به رهایی و زیستن آزاد و ساده چاره‌ای جز پیوستن به نبردی نابرابر نداشتند. بخش بزرگی از این داستان به‌قلم توانا‌ی نویسنده‌ی نامدار چچن، ماگومت ماماکایف، به تصویر کشیده شده است. متأسفانه او نتوانست این داستان را به پایان ببرد و ما را از سبک زیبای نوشتار خود، به‌ویژه در پرداخت تصویرهایی زیبا از طبیعت، بیش از این بهره‌مند سازد. کار سترگ او را پسرش، تور ماماکایف، ادامه داد و با بهره بردن از مدارک و یادداشت‌های به‌جای‌مانده از پدر سرگذشت سراسر دردناک سلیمخان و خانواده‌اش را تا پایان فاجعه‌بار زندگی‌اش پی گرفت. سلیمخان گام در راه راهزنی گذاشت، نه به خاطر بوالهوسی و نه با بدجنسی. پیش از هرچیز، این مأموران تزاری بودند که او را وادار به این کار کردند. او در ژانویه‌ی ۱۹۰۹ به نمایندگان مجلس دوما نوشت: برای من بزرگ‌ترین خشنودی بوده اگر نمایندگان مردم می‌دانستند که من راهزن زاده نشده‌ام. پدر، برادر و دوستانم نیز راهزن زاده نشده‌اند. بی‌پرده بگویم، من هیچ‌گاه در وجود سلیمخان آدمی انقلابی را با ایدئولوژی مشخص نیافتم و حتی انسان ایده‌آل را نیز. اما همچنین غرض و گناه زمینی را نیز در او نیافتم. برعکس، مانند هر انسان معمولی، در چنین موقعیتی طوفانی و زندگی‌ای پیچ‌درپیچ، دست به اشتباهات بسیاری زد؛ خوب یا بد.»

۲۵%