کتاب چرا خطا می کنیم
معرفی کتاب چرا خطا می کنیم
کتاب چرا خطا می کنیم (Why We Make Mistakes) نوشته جوزف ت. هالی نان با ترجمه ژاله بیات سرمدی توسط انتشارات کتاب مرو منتشر شده است و مجموعهای از مثالها، پژوهشها و روایتها دربارهی اشتباههای روزمرهی انسان است؛ از انتخابهای مالی و شغلی تا تشخیصهای پزشکی و امنیتی. نویسنده باتکیهبر تجربهی طولانی در روزنامهنگاری و مرور تحقیقات روانشناسی و علوم شناختی نشان میدهد خطاها چطور شکل میگیرند و چرا همیشه تقصیر حواسپرتی و بیدقتی نیست. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب چرا خطا می کنیم
کتاب چرا خطا می کنیم با ترکیب روایتهای واقعی، گزارشهای خبری و نتایج پژوهشهای علمی توضیح میدهد که انسانها چگونه و چرا در دیدن، بهخاطرآوردن، قضاوت و تصمیمگیری دچار خطا میشوند. جوزف ت. هالی نان از تجربهی دو دهه گزارشگری خود و پوشهای پر از داستان خطاها شروع میکند، از حملهی مأموران به مطب یک متخصص اطفال بهخاطر اشتباهگرفتن واژهها تا ماجرای دکتری که قربانی سوءتفاهم و نادانی عمومی میشود.
جوزف ت. هالی نان نشان داده است که بسیاری از اشتباهها ریشه در پیشداوریهای عمیق، محدودیتهای حافظه و توجه و شیوهی طراحی محیط اطراف دارد و فقط به بیمسئولیتی فردی مرتبط نمیشوند. کتاب چرا خطا می کنیم در فصلهای متعدد به جنبههای مختلف خطا میپردازد؛ از ما نگاه میکنیم اما همواره نمیبینیم و همهی ما دنبال معنا میگردیم تا فصلهایی دربارهی قالبهای فکری، چندکارگی، اعتمادبهنفس بیشازحد، مقایسهی خود با دیگران و این تصور که همه بالاتر از حد متوسطاند.
در پایان نیز نتیجهگیریای آمده که نشان میدهد چگونه میتوان با الهام از نمونههایی مثل تحول رشتهی بیهوشی، محیط و عادتها را طوری تنظیم کرد که احتمال خطا کمتر شود. کتاب چرا خطا می کنیم بر پایهی مثالهای عینی، آزمایشهای دانشگاهی و توضیح مفاهیم با زبان روشن شکل گرفته است و هر فصل با نمونههای روزمره و گاهی طنزآمیز پیش میرود.
خلاصه کتاب چرا خطا می کنیم
کتاب چرا خطا می کنیم نشان میدهد خطاهای انسانی فقط ناشی از حواسپرتی یا بیفکری نیست و اغلب از ترکیب محدودیتهای زیستی، الگوهای ذهنی و شرایط محیطی به وجود میآید. نویسنده از خطاهای دیداری مثل نگریستن و ندیدن و کوری در برابر تغییر شروع میکند، به حافظهای میرسد که چهرهها را بهتر از نامها نگه میدارد و توضیح میدهد چرا جزئیات آشنا مثل طرح سکه یا رمز عبور بهسرعت از ذهن میرود.
سپس به سراغ خطاهای قضاوت و تصمیمگیری میرود؛ از تأثیر برچسبها و توقعات بر برداشت ما تا نقش کمیابی، خستگی، خوشبینی افراطی و طراحی نادرست سیستمها. در بخشهایی از کتاب، نمونههایی مانند تحول ایمنی در بیهوشی پزشکی نشان داده شده که چگونه آگاهی از این محدودیتها میتواند به بازطراحی محیط و کاهش چشمگیر خطا منجر شود.
چرا باید کتاب چرا خطا می کنیم را بخوانیم؟
کتاب چرا خطا می کنیم تصویری عینی از مکانیزم خطاهای روزمره ارائه میدهد که شامل اشتباه در خرید و انتخاب شغل تا تشخیصهای حیاتی در پزشکی و امنیت میشود. خواننده با مثالهای متنوع میبیند چگونه پیشداوریها، حافظهی محدود و طراحی محیط تصمیمها را منحرف میکند و در کنار آن با راهکارهایی ساده مثل تغییر چیدمان، فهرستنویسی و تنظیم توقعها آشنا میشود تا احتمال اشتباه را کمتر کند.
خواندن کتاب چرا خطا می کنیم را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
مطالعهی کتاب چرا خطا می کنیم به علاقهمندان روانشناسی و علوم شناختی، مدیران، معلمان، پزشکان، فعالان حوزهی مالی و هرکسی که درگیر تصمیمگیریهای مکرر است، پیشنهاد میشود. این اثر بهویژه به کسانی که میخواهند الگوهای خطای خود را بهتر بشناسند و در کار و زندگی روزمرهشان دقیقتر عمل کنند، توصیه میشود.