کتاب خانه مادرم
معرفی کتاب خانه مادرم
کتاب خانه مادرم (دختری در جست و جوی رهایی)، با عنوان اصلی The house of my mother: a daughter's quest for freedom، نوشته شری فرانکی، روایتی شخصی از کودکی، نوجوانی و جوانی نویسنده در دل خانوادهای پرجمعیت، مذهبی و درگیر شهرت اینترنتی است. یوسف سلیمان سالم این اثر را به فارسی ترجمه کرده و نشر سنگ در سال ۱۴۰۴ آن را منتشر کرده است. شری فرانکی در این کتاب از خانهای در اسپرینگویل یوتا، مادری کاریزماتیک و خشمگین، پدری آرام، شش فرزند، کلیسای مورمون و تبدیلشدن زندگی خانوادگی به یک نمایش دائمی در یوتیوب میگوید. این کتاب از صحنهی یورش پلیس به خانه تا بازگشت به ریشههای خانوادگی و مذهبی، مانند یک اعترافنامهی طولانی پیش میرود. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب خانه مادرم اثر شری فرانکی
کتاب خانه مادرم، به قلم شری فرانکی، با صحنهای تکاندهنده آغاز میشود: تماس همسایه و خبر یورش پلیس به خانهی مادر شری. همین نقطهی آغازْ لحن کلی کتاب را مشخص میکند؛ روایتی که میان ترس، خشم، دلتنگی و تلاش برای نجات برادرها و خواهرها در نوسان است. شری فرانکی در این کتاب از کودکیاش در خانوادهای مورمون در یوتا مینویسد؛ از مادری به نام روبی که مادربودن را مأموریت الهی میدانست و پدری به نام کوین که لنگر آرام خانواده بود. کتاب خانه مادرم در چند بخش پیوسته پیش میرود و فصلهای متعددی دارد که هر کدام بر مقطعی از زندگی شری و خانوادهاش تمرکز دارند؛ از باغ لذتهای زمینی و مهرومومشده تا فصلهایی که به تولد فرزندان، سختگیریهای مذهبی، تمرینهای طاقتفرسای پیانو، ترسهای شبانه، سقط جنینهای مکرر روبی و شکلگیری الگوی تنبیه و کنترل در خانه میپردازند.
شری فرانکی در کتاب خانه مادرم در عین روایت زندگی شخصی، تصویری از پیوند پیچیدهی ایمان مذهبی، فرهنگ مورمون، ایدئالسازی مادرانگی، فشارهای اقتصادی و جذابیت شهرت آنلاین ارائه کرده است. او در این کتاب تلاش کرده است نشان دهد چگونه ترکیب کنترل روانی، خشونت پنهان، تنبیه بدنی حسابشده و نمایش دائمی در برابر دوربین، کودکی و نوجوانی او و برادرها و خواهرهایش را شکل داده است.
خلاصه داستان خانه مادرم
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
کتاب خانه مادرم داستان دختری است که در خانوادهای مورمون در یوتا بزرگ میشود؛ خانوادهای با شش فرزند، مادری سختگیر و تشنهی تأیید و پدری آرام که اغلب در حاشیه است. شری از نخستین خاطراتش از گریههای بیپایان روبی، تمرینهای خشن پیانو، ترسهای شبانه، دلدردهای ناشی از اضطراب و تلاش بیوقفهاش برای جلب محبت مشروط مادر مینویسد. این کتاب نشان میدهد چگونه روبی از وبلاگنویسی دربارهی آشپزی و مادری بهسمت ساخت ولاگ خانوادگی و کانال هشت مسافر میرود و زندگی خصوصی فرزندانش را به محتوای عمومی تبدیل میکند. محور اصلی کتاب خانه مادرم جستوجوی رهایی شری از چرخهی کنترل، شرم، خشونت عاطفی و مذهبی و تلاش برای بازپسگیری روایت زندگیاش از دل تصویری است که سالها در شبکههای اجتماعی از او ساخته شده است.
چرا باید کتاب خانه مادرم را بخوانیم؟
کتاب خانه مادرم تصویری نزدیک و ملموس از بزرگشدن در سایهی والد کنترلگر، فرهنگ مذهبی سختگیرانه و شهرت اینترنتی ارائه میدهد. این کتاب نشان میدهد خشونت همیشه فریاد و کبودی نیست و در سایهی تربیت، ایمان یا خانواده پنهان میشود. خواندن این کتاب برای فهم سازوکار کنترل روانی، شرمسازی و مقاومت آرام یک نوجوان مفید است.
کتاب خانه مادرم به کسانی پیشنهاد میشود که به موضوعات خانوادگی، تربیت فرزند، دین و قدرت، خشونت خانگی، کنترل روانی و تأثیر شبکههای اجتماعی بر زندگی خصوصی علاقهمند هستند. این کتاب به دانشجویان رشتههای روانشناسی، مطالعات رسانه و مطالعات زنان که بهدنبال روایتهای عینی در این حوزهها هستند نیز پیشنهاد میشود.
چه نسخههای دیگری از این کتاب در ایران منتشر شده است؟
این کتاب با همین عنوان و با ترجمهی نسترن حیدردوست توسط انتشارات آنان منتشر شده است.
بخشی از کتاب خانه مادرم
«از آخرین باری که صدایشان را شنیده بودم و چهرهشان را دیده بودم یک سالی میگذشت و فکر اینکه در آن خانه گیر افتادهاند مثل خوره به جانم افتاده بود. با آنکه به هر دری زده بودم، از جمله بیشمار تماس تلفنی یا التماسهای توأم با درماندگی در برابر هر کسی که میتوانست گوش شنوایی داشته باشد، انگار هیچ راهی نبود که بتوانیم برادرها و خواهرهایم را از مصیبتی که گرفتارش شده بودند نجات دهیم.»