کتاب یادداشت های زیرزمینی
معرفی کتاب یادداشت های زیرزمینی
کتاب یادداشت های زیرزمینی نوشته فئودور داستایفسکی با ترجمه اسماعیل سردارآبادی اثری شاخص در ادبیات روسیه و جهان است که انتشارات سفیر قلم آن را منتشر کرده است. این کتاب با ساختاری متفاوت و روایتی درونی، به بررسی لایههای پنهان ذهن و روان انسان میپردازد و از نخستین آثار ادبیات مدرن بهشمار میآید که بهطور جدی به بحران هویت، تناقضهای درونی و رنجهای انسان معاصر میپردازد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب یادداشت های زیرزمینی
کتاب یادداشتهای زیرزمینی به قلم فئودور داستایفسکی، نویسندهی برجسته و تأثیرگذار روس، رمانی کوتاه است که نخستین بار در سال ۱۸۶۴ منتشر شد و بسیاری آن را یکی از نخستین رمانهای اگزیستانسیالیستی تاریخ ادبیات میدانند. این اثر کوتاه اما تکاندهنده، خود را بهصورت گزیدهای از خاطرات پراکندهی راویِ بینامی معرفی میکند که منتقدان او را «مرد زیرزمینی» مینامند؛ کارمند بازنشستهای که در انزوایی خودخواسته در سنپترزبورگ زندگی میکند.
داستایفسکی در این کتاب، با خلق شخصیتی که هم از جامعه بیزار است و هم مشتاق پذیرفتهشدن در آن، تصویری بیرحمانه و در عین حال عمیقاً انسانی از ذهن آشفتهی انسان مدرن ارائه میدهد. مرد زیرزمینی که با جملهی مشهور «من آدم مریضی هستم... آدم بدی هستم... مرد مطرودی هستم» داستان را آغاز میکند، شخصیتی است که بیش از آنکه زندگی کند، میاندیشد و هر تصمیمی را چنان تجزیهوتحلیل میکند که در نهایت توان انجامش را از دست میدهد. این ویژگی، او را به قهرمانی کاملاً مدرن تبدیل میکند؛ انسانی که قربانی آگاهی بیشازحد است.
خلاصه داستان یادداشت های زیرزمینی
هشدار: این قسمت بخشهایی از داستان را فاش میکند!
کتاب به دو بخش اصلی تقسیم شده است. بخش نخست با عنوان «زیرزمین» بیشتر به تکگوییهای فلسفی و روانشناختی راوی اختصاص دارد. مرد زیرزمینی در این بخش، با لحنی اعترافگونه و آکنده از تحقیر خود، به نقد اندیشههای عقلگرایانه و آرمانگرایی اجتماعی قرن نوزدهم میپردازد. او استدلال میکند که انسان موجودی صرفاً منطقی نیست؛ گاه برخلاف منافع خود عمل میکند، از رنج استقبال میکند و حتی آزادی را به آسایش ترجیح میدهد. راوی بارها تأکید میکند که اگر قرار باشد همهچیز با فرمولهای عقلانی قابل پیشبینی باشد، انسان دیگر انسان نخواهد بود.
بخش دوم با عنوان «به مناسبت برف خیس» به وقایع و تجربیات شخصی راوی در گذشته میپردازد. در این بخش، اندیشههای تلخ بخش نخست در برخورد با آدمها و موقعیتهای واقعی شکل ملموستری پیدا میکند. مرد زیرزمینی که خود را بالاتر از دیگران میپندارد، در مواجهه با همکاران سابقش تحقیر میشود و در تلاشی نافرجام برای اثبات برتری خود، دست به رفتارهای خودویرانگرانه میزند. اوج داستان در ملاقات او با لیزا، دختر جوانی که در فاحشهخانه کار میکند، رقم میخورد؛ جایی که مرد زیرزمینی ابتدا با سخنانی احساساتی سعی در نجات او دارد، اما وقتی لیزا به او اعتماد میکند و به دیدنش میآید، از روی ترس و حقارت، با بیرحمی او را از خود میراند. این صحنه، عمق ویرانی درونی شخصیت را آشکار میسازد.
چرا باید کتاب یادداشت های زیرزمینی را بخوانیم؟
یادداشتهای زیرزمینی اثری است که با ساختار منحصربهفرد و روایت درونی، به لایههای پنهان روان انسان نفوذ میکند و پرسشهایی اساسی دربارهی آزادی، اراده، عقلانیت و معنای زندگی مطرح میکند. این کتاب، با شخصیتپردازی پیچیده و مونولوگهای صریح، تصویری از انسان مدرن بحرانزده ارائه میدهد که میان خواستن و نخواستن، میل به آزادی و ترس از آن، و نفرت از جامعه و نیاز به تأیید آن سرگردان است. خواندن این اثر، فرصتی برای مواجهه با تناقضها و تاریکیهای درونی انسان فراهم میکند و ذهن را به چالش میکشد تا فراتر از کلیشههای رایج دربارهی طبیعت بشر بیندیشد.
خواندن کتاب یادداشت های زیرزمینی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن این کتاب به علاقهمندان فلسفه، روانشناسی، ادبیات کلاسیک و کسانی که دغدغهی بحران هویت، تنهایی، تناقضهای درونی و پرسش دربارهی معنای زندگی دارند پیشنهاد میشود. همچنین به دانشجویان و پژوهشگران حوزهی علوم انسانی و کسانی که به تحلیل شخصیتهای پیچیده علاقهمندند توصیه میشود.
درباره فئودور داستایفسکی
فئودور میخایلوویچ داستایفسکی (۱۸۲۱-۱۸۸۱) در مسکو به دنیا آمد و دومین فرزند خانوادهای بود که پدرش پزشک و مادرش دختر یکی از بازرگانان مسکو بود. او در پانزدهسالگی مادرش را از دست داد و در همان سال وارد دانشکدهی مهندسی نظامی در سنپترزبورگ شد. پس از فارغالتحصیلی، مدتی در ادارهای مشغول به کار شد، اما کار مهندسی با روحیاتش سازگار نبود و پس از یک سال استعفا داد و به نویسندگی روی آورد. نخستین رمان او، مردمان فرودست، در سال ۱۸۴۶ منتشر شد و با استقبال خوبی روبهرو گشت.
زندگی داستایفسکی سرشار از فرازونشیبهای دردناک بود. در سال ۱۸۴۹ به دلیل عضویت در یک گروه انقلابی دستگیر شد و به اعدام محکوم گشت، اما در آخرین لحظات، حکم او به تبعید در سیبری تغییر یافت. این تجربهی نزدیک به مرگ، تأثیری عمیق بر نگاه او به زندگی و ایمان گذاشت. پس از آزادی در سال ۱۸۵۴، او به تدریج به مسیحیت ارتدکس و ارزشهای روسی گرایش یافت. در دههی ۱۸۶۰، داستایفسکی با مشکلات مالی، اعتیاد به قمار و مرگ همسر و برادرش دستوپنجه نرم کرد. با این حال، در سالهای پایانی عمرش، با ازدواج دوم خود به ثبات نسبی دست یافت و شاهکارهای بزرگ خود از جمله جنایت و مکافات، ابله، جنزدگان و برادران کارامازوف را خلق کرد. داستایفسکی را بهدلیل توانایی بینظیرش در کاوش در تاریکترین زوایای روان انسان، بسیاری بزرگترین نویسندهی روانشناختی جهان میدانند.
جوایز و افتخارات کتاب
- شناختهشده بهعنوان یکی از نخستین رمانهای اگزیستانسیالیستی تاریخ ادبیات
- تأثیر عمیق بر نویسندگان و فیلسوفان بزرگی چون نیچه، کامو، سارتر و کافکا
- الهامبخش شخصیتهای ادبی و سینمایی متعددی از جمله فیلم راننده تاکسی، ساختهی مارتین اسکورسیزی
- اثری کلاسیک که همچنان پس از بیش از ۱۶۰ سال، برای خوانندهی امروز تازگی و قدرت خود را حفظ کرده است
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب یادداشت های زیرزمینی و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | یادداشت های زیرزمینی |
| شابک | ۹۷۸۶۲۲۴۶۱۱۲۳۹ |
| تعداد صفحهها | ۱۳۶ صفحه |
| قیمت کتاب | ۳۹۹۰۰ تومان |
| برچسب | ادبیات روسیه |
اگر بخوام از حسم از این کتاب بگم انگار که داستایفسکی میخواد افسردگی خودش رو روایت کنه اون بار فشاری که در زندگی تجربه کرده این داستان راجب 40 سالگی داستایفسکی که من کتابشو خریدم یاداشت های زیر زمین و...بیشتر
🌱