کتاب مرموز
معرفی کتاب مرموز
کتاب مرموز: زندگیهای پنهان مغز نوشتهی دیوید ایگلمن و با ترجمهی سید خشایار کیافر، اثری است که به بررسی رازها و پیچیدگیهای مغز انسان میپردازد. این کتاب در دستهی علوم اعصاب و روانشناسی قرار میگیرد و تلاش دارد با زبانی قابل فهم، اما دقیق، به لایههای پنهان ذهن و رفتار انسان سرک بکشد. ایگلمن، عصبپژوه و نویسندهی شناختهشده، در این اثر به سراغ پرسشهایی رفته که سالها ذهن دانشمندان و علاقهمندان به مغز را به خود مشغول کرده است: آگاهی چیست؟ ناخودآگاه چگونه رفتار ما را شکل میدهد؟ و مغز چگونه جهان را برای ما بازسازی میکند؟ نشر کدیور آن را منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب مرموز
مرموز: زندگیهای پنهان مغز، نوشتهی دیوید ایگلمن، سفری است به اعماق ناشناختهی مغز انسان؛ جایی که بسیاری از فرایندهای ذهنی، خارج از دسترس آگاهی ما رخ میدهند. کتاب با رویکردی علمی و در عین حال داستانپردازانه، به بررسی ساختار مغز، عملکرد نورونها، و نقش ناخودآگاه در تصمیمگیریها و رفتارهای روزمره میپردازد. ایگلمن در این کتاب، مغز را نهتنها بهعنوان مرکز فرماندهی بدن، بلکه بهعنوان مجموعهای از سیستمهای پیچیده و گاه متضاد معرفی کرده است که هرکدام نقش خاصی در شکلگیری تجربهی انسانی دارند. ساختار کتاب شامل فصلهایی است که هرکدام به جنبهای از عملکرد مغز، از ادراک حسی تا تصمیمگیری اخلاقی، اختصاص یافتهاند. نویسنده با مثالهای ملموس و آزمایشهای علمی، نشان داده است که بخش عمدهای از رفتار و افکار ما، محصول فعالیتهایی است که در لایههای پنهان مغز رخ میدهند و ذهن آگاه تنها بخش کوچکی از این فرایند را درک میکند. این کتاب، تصویری تازه و گاه چالشبرانگیز از خودآگاهی، اراده و هویت ارائه داده است.
خلاصه کتاب مرموز
مرموز کتابی غیرداستانی است و در این بخش به پیامها و ایدههای اصلی آن پرداخته میشود. ایگلمن در مرموز، با طرح این پرسش آغاز میکند که چه کسی واقعاً در سر ماست؟ او مغز را به ماشینی پیچیده تشبیه کرده که بیشتر فعالیتهایش خارج از دسترس آگاهی ما انجام میشود. نویسنده توضیح داده است که مغز انسان از میلیاردها نورون و شبکههای ارتباطی عظیم تشکیل شده و این شبکهها، رفتار، افکار و احساسات ما را شکل میدهند. بخش عمدهای از تصمیمگیریها، ترجیحات و حتی برداشتهای ما از زیبایی، بدون دخالت ذهن آگاه و در لایههای ناخودآگاه مغز رخ میدهد. کتاب با مثالهایی از آزمایشهای روانشناسی و علوم اعصاب، نشان داده است که بسیاری از انتخابها و واکنشهای ما، ریشه در برنامههای عصبی دارند که طی هزاران سال تکامل یافتهاند. ایگلمن به نقش ناخودآگاه در رفتارهای روزمره، مانند رانندگی، انتخاب شریک زندگی یا حتی واکنش به خطرات، اشاره کرده و توضیح داده است که ذهن آگاه بیشتر شبیه به خوانندهی روزنامهای است که تنها خلاصهای از اتفاقات را دریافت میکند، در حالی که تصمیمات اصلی در پشت صحنه گرفته میشوند. در بخشهایی از کتاب، به تاریخچهی کشف ناخودآگاه و نقش آن در روانشناسی پرداخته شده و مسیر تحول این ایده از فیلسوفان و روانشناسان اولیه تا عصر علوم اعصاب مدرن ترسیم شده است. ایگلمن با بررسی خطاهای ادراکی، توهمات بصری و محدودیتهای توجه، نشان داده است که مغز ما جهان را نه آنگونه که هست، بلکه بر اساس مدلهای درونی و نیازهای لحظهای بازسازی میکند. او همچنین به این نکته پرداخته است که آگاهی، تنها بخش کوچکی از فعالیت مغز را شامل میشود و بسیاری از فرایندهای مهم، مانند یادگیری، تصمیمگیری و حتی خلاقیت، در لایههای پنهان و ناخودآگاه مغز رخ میدهند. در نهایت، کتاب مرموز با طرح پرسشهایی دربارهی مسئولیت اخلاقی، ارادهی آزاد و هویت فردی، خواننده را به تأمل دربارهی معنای واقعی خود و جایگاه انسان در جهان دعوت کرده است.
چرا باید کتاب مرموز را بخوانیم؟
مرموز اثری است که با ترکیب روایت علمی و مثالهای روزمره، به یکی از بزرگترین معماهای بشر یعنی مغز و ذهن میپردازد. این کتاب با کنار زدن تصورات رایج دربارهی آگاهی و اراده، نشان داده است که بخش عمدهای از رفتار و تصمیمات ما، خارج از کنترل آگاهانه انجام میشود. خواندن این کتاب فرصتی است برای آشنایی با یافتههای جدید علوم اعصاب و درک بهتر از خود و دیگران. ایگلمن با زبانی قابل فهم، اما دقیق، مفاهیم پیچیده را به زندگی روزمره پیوند زده و نشان داده است که شناخت مغز، نهتنها برای دانشمندان، بلکه برای هر کسی که به فهم رفتار انسان علاقه دارد، ضروری است. این کتاب میتواند دیدگاه تازهای دربارهی هویت، مسئولیت و نقش ناخودآگاه در زندگی ارائه دهد.
خواندن این کتاب به علاقهمندان علوم اعصاب، روانشناسی، فلسفه ذهن و کسانی که به دنبال درک عمیقتری از رفتار و افکار انسان هستند پیشنهاد میشود. همچنین برای کسانی که به پرسشهایی دربارهی آگاهی، اراده آزاد و نقش ناخودآگاه در زندگی روزمره فکر میکنند، مناسب است.