کتاب مغز ما چگونه کار می کند؟
معرفی کتاب مغز ما چگونه کار می کند؟
کتاب مغز ما چگونه کار میکند؟ با عنوان اصلی How the brain works : the facts visually explained نوشته دورلینگ کیندرسلی (DK) و ترجمه پرهام معینی شکوه و مینا خاندل و ویراسته میرشهرام صفری، اثری جامع دربارهی ساختار و عملکرد مغز انسان است. این کتاب با رویکردی علمی به بررسی جنبههای مختلف مغز، از آناتومی و فیزیولوژی تا عملکردهای شناختی و رفتاری پرداخته است. نشر سنجاق در سال ۱۴۰۳، کتاب حاضر را بهصورت الکترونیکی منتشر کرده است. در این اثر علاوهبر توضیح بخشهای مختلف مغز و نحوهی کارکرد آنها، به موضوعاتی مانند تفاوت مغز انسان و حیوانات، نقش ژنتیک و محیط، بیماریهای مغزی و تأثیر مواد شیمیایی بر مغز پرداخته شده است. کتاب با بهرهگیری از تصاویر رنگی و نمودارهای متعدد، مفاهیم پیچیدهی علوم اعصاب را به زبانی قابلفهم ارائه میدهد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب مغز ما چگونه کار می کند؟ اثر دورلینگ کیندرسلی
کتاب مغز ما چگونه کار میکند؟، اثری در حوزهی علوم اعصاب و زیستشناسی است که به قلم دورلینگ کیندرسلی نوشته شده است. این کتاب بهصورت مصور و با ساختاری منظم به معرفی مغز انسان، اجزای آن و نحوهی عملکرد هر بخش میپردازد. نویسنده با استفاده از دادههای علمی و پژوهشها سعی کرده است تصویری روشن از مغز و سیستم عصبی ارائه دهد. کتاب به موضوعاتی مانند ساختار فیزیکی مغز، نقش سلولهای عصبی، انتقال سیگنالهای عصبی، مواد شیمیایی مغز، تفاوتهای مغز انسان و حیوانات و همچنین بیماریها و اختلالات مغزی پرداخته است. هر فصل با توضیحی دربارهی عملکرد یک بخش خاص از مغز آغاز میشود و سپس به جزئیات بیشتری دربارهی آن بخش و نقش آن در بدن انسان میپردازد. تصاویر و نمودارهای کتاب به درک بهتر مفاهیم کمک میکنند و اطلاعات علمی را بهصورت بصری و ملموس ارائه میدهند. این کتاب برای علاقهمندان به علوم اعصاب، دانشآموزان و دانشجویان رشتههای مرتبط و هر فردی که میخواهد دربارهی مغز بیشتر بداند، منبعی سودمند به شمار میآید.
خلاصه کتاب مغز ما چگونه کار می کند؟
کتاب با معرفی مغز بهعنوان مرکز کنترل بدن آغاز میشود و توضیح میدهد که چگونه این اندام حیاتی، عملکردهای اساسی بدن را هماهنگ و دادههای حسی را پردازش میکند. نویسنده ابتدا ساختار فیزیکی مغز را شرح داده؛ از وزن و ترکیب آن تا تقسیمبندی به مادهی خاکستری و سفید و نقش هرکدام در عملکرد مغز. سپس به بررسی سیستم عصبی مرکزی و محیطی پرداخته و نحوهی ارتباط مغز با سایر اندامها را توضیح داده است. در ادامه، کتاب به مقایسهی مغز انسان با مغز حیوانات میپردازد و تفاوتهای ساختاری و عملکردی آنها را بررسی میکند. بخشهایی از کتاب به محافظت از مغز، نقش جمجمه و مایع مغزی نخاعی و سد خونی مغزی اختصاص یافته؛ همچنین نحوهی تأمین انرژی مغز و اهمیت جریان خون در عملکرد صحیح آن موردتوجه قرار گرفته است. در فصلهای بعدی، نویسنده به سلولهای مغزی، انواع نورونها و نقش سلولهای گلیا اشاره کرده است. نحوهی انتقال سیگنالهای عصبی، عملکرد سیناپسها و نقش انتقالدهندههای عصبی در ارتباط بین سلولها بهتفصیل شرح داده شده؛ همچنین به نوروپلاستیسیته یا انعطافپذیری مغز و چگونگی تغییر شبکههای عصبی در پاسخ به یادگیری و تجربههای جدید میپردازد. در بخشهای دیگر، تقسیمبندی مغز به سه بخش اصلی (مغز پسین، میانی و پیشین)، نقش هر بخش و ارتباط آنها با عملکردهای مختلف بدن توضیح داده شده است. ساختار قشر مغز، لوبهای مختلف و وظایف هرکدام و نقش هستههای مغزی و عقدههای قاعدهای در کنترل حرکت و احساسات بررسی شده است. درنهایت این کتاب به نقش تالاموس، هیپوتالاموس و غدهی هیپوفیز در تنظیم هورمونها و رفتارهای بدن اشاره میکند.
چرا باید کتاب مغز ما چگونه کار می کند؟ را بخوانیم؟
این کتاب با ارائهی اطلاعات علمی و تصاویر گویا، به فهم بهتر عملکرد مغز کمک میکند. ساختار منظم و فصلبندی موضوعی اثر باعث میشود خواننده بتواند بهراحتی بخشهای مختلف مغز و نقش هرکدام را بشناسد. همچنین توضیح دربارهی بیماریها و اختلالات مغزی، تفاوتهای مغز انسان و حیوانات و تأثیر مواد شیمیایی بر مغز، دید جامعی از کارکرد این اندام پیچیده ارائه میدهد. این کتاب برای کسانی که بهدنبال درک عمیقتر مغز و سیستم عصبی هستند، فرصتی مناسب برای آشنایی با مفاهیم پایه و پیشرفتهی علوم اعصاب فراهم میکند.
خواندن این کتاب به دوستداران علوم اعصاب، دانشآموزان و دانشجویان رشتههای زیستشناسی، روانشناسی و پزشکی و نیز افرادی که بهدنبال شناخت بهتر عملکرد مغز و سیستم عصبی هستند، پیشنهاد میشود. همچنین این اثر برای کسانی که دغدغهی سلامت مغز، پیشگیری از بیماریهای عصبی یا افزایش تواناییهای شناختی دارند، مفید است.
درباره دورلینگ کیندرسلی
دورلینگ کیندرسلی (Dorling Kindersley)، (DK)، یک شرکت چندملیتی بریتانیایی در حوزهی نشر است که در زمینهی کتابهای مرجع مصور برای بزرگسالان و کودکان به ۶۲ زبان فعالیت کرده است. این شرکت بخشی از Penguin Random House، شرکت نشر مصرفکننده است. DK در سال ۱۹۷۴ میلادی تأسیس شد و مجموعهای گسترده از عناوین را در ژانرهایی همچون سفر (شامل راهنمای سفر Eyewitness)، هنر و صنایعدستی، تجارت، تاریخ، آشپزی، بازی، باغبانی، سلامت و تناسب اندام، تاریخ طبیعی، والدگری، علوم و مرجع منتشر کرده است. این ناشر همچنین کتابهایی برای کودکان، نوپاها و نوزادان ارائه داده که موضوعاتی مانند تاریخ، بدن انسان، حیوانات و فعالیتها را پوشش میدهد. DK دفاتری در نیویورک، لندن، مونیخ، دهلی نو، تورنتو و ملبورن دارد. کتاب مغز ما چگونه کار میکند؟، یکی از محصولات این نشر است.
بخشی از کتاب مغز ما چگونه کار می کند؟
«مغز مرکز کنترل بدن است. عملکردهای اساسی مورد نیاز برای بقا را هماهنگ میکند. حرکات بدن را کنترل میکند و دادههای حسی را پردازش میکند. با این حال، خاطرات یک عمر را نیز رمزگذاری میکند و آگاهی، تخیل و احساس ما از خود را ایجاد میکند. در مقیاس بزرگتر، مغز انسان به صورت وزن چربی جامدی خاکستری، مایل به صورتی و با چگالی کمی بیشتر از آب است. بیشتر این چربی به صورت غلاف پوششدهنده اتصالات بین نورونها وجود دارد. مغز به طور متوسط حدود ۱.۲ تا ۱.۴ کیلوگرم وزن دارد که تقریباً ۲ درصد کل وزن بدن است. دانشمندان علوم اعصاب این اندام را متشکل از بیش از ۳۰ منطقه مجزا میدانند. در مقیاس بسیار کوچکتر، مغز تقریباً از ۱۶۰ میلیارد سلول ساخته شده است که نیمی از آنها نورون و نیمی دیگر سلولهای پشتیبان هستند. مغز به ماده خاکستری و ماده سفید تقسیم میشود.»