کتاب مفهوم حق به مسکن و سیاست های حمایت از گروه های آسیب پذیر
معرفی کتاب مفهوم حق به مسکن و سیاست های حمایت از گروه های آسیب پذیر
کتاب مفهوم حق به مسکن و سیاست های حمایت از گروه های آسیب پذیر نوشته محمد مهدی رحیمی که توسط نشر یافته منتشر شده، اثری پژوهشی و دانشگاهی است. این کتاب به بررسی ابعاد مختلف حق به مسکن، جایگاه آن در اسناد حقوق بشر و سیاستهای حمایتی برای گروههای آسیبپذیر پرداخته است. موضوعات اصلی کتاب شامل تحلیل حقوقی، اجتماعی و اقتصادی حق مسکن، چالشهای دسترسی گروههای کمدرآمد و آسیبپذیر به مسکن و بررسی سیاستهای ملی و بینالمللی در این حوزه است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب مفهوم حق به مسکن و سیاست های حمایت از گروه های آسیب پذیر
کتاب مفهوم حق به مسکن و سیاستهای حمایت از گروههای آسیبپذیر، اثری پژوهشی در حوزهی حقوق اجتماعی و سیاستگذاری عمومی است که توسط محمد مهدی رحیمی نگاشته شده است. این کتاب با رویکردی تحلیلی، به بررسی جایگاه حق مسکن در اسناد بینالمللی و ملی، چالشهای تحقق این حق برای گروههای آسیبپذیر و سیاستهای حمایتی میپردازد. ساختار کتاب شامل شش فصل است که از مبانی نظری و حقوقی آغاز میشود و تا راهکارهای عملی و تطبیقی برای بهبود وضعیت مسکن گروههای کمدرآمد و آسیبپذیر ادامه مییابد.
محمد مهدی رحیمی با استفاده از منابع حقوقی، مطالعات موردی و تجارب جهانی، تصویری جامع از وضعیت مسکن و سیاستهای حمایتی در ایران و سایر کشورها ارائه داده است. کتاب مفهوم حق به مسکن و سیاستهای حمایت از گروههای آسیبپذیر برای دانشجویان، پژوهشگران و سیاستگذاران حوزهی رفاه اجتماعی و حقوق بشر، منبعی برای شناخت عمیقتر ابعاد مختلف حق به مسکن و راهکارهای حمایت از اقشار آسیبپذیر به شمار میآید.
خلاصه کتاب مفهوم حق به مسکن و سیاست های حمایت از گروه های آسیب پذیر
کتاب مفهوم حق به مسکن و سیاستهای حمایت از گروههای آسیبپذیر با تبیین اهمیت حق مسکن بهعنوان یکی از حقوق بنیادین بشر آغاز میشود و جایگاه آن را در اسناد بینالمللی مانند اعلامیهی جهانی حقوق بشر و میثاقهای بینالمللی بررسی میکند. نویسنده نشان میدهد که حق به مسکن نهتنها به معنای داشتن سرپناه، بلکه شامل ابعاد گستردهای چون امنیت، دسترسی به خدمات، قابلیت پرداخت، تناسب فرهنگی و مشارکت اجتماعی است. در ادامه، کتاب به چالشهای دستیابی به مسکن برای گروههای آسیبپذیر میپردازد. گروههایی مانند فقرا، بیخانمانها، مهاجران، زنان سرپرست خانوار و افراد دارای معلولیت با موانع اقتصادی، اجتماعی و حقوقی متعددی در مسیر دسترسی به مسکن مناسب مواجه هستند.
محمد مهدی رحیمی به نقش سیاستهای زمین، مالکیت و برنامههای حمایتی دولتها در بهبود یا تشدید این چالشها اشاره کرده است. بخش دیگری از کتاب به بررسی تجارب جهانی و سیاستهای بینالمللی در حوزهی مسکن حمایتی اختصاص دارد. مدلهای موفق در کشورهای توسعهیافته و درحال توسعه، مشارکتهای عمومی-خصوصی، صندوقهای زمین اجتماعی و نوآوریهای مالی و تکنولوژیک از جمله راهکارهایی هستند که برای افزایش دسترسی گروههای آسیبپذیر به مسکن مطرح شدهاند.
در فصلهای بعدی، سیاستهای ملی ایران در حوزهی مسکن حمایتی و برنامههای اجرایی دولت برای گروههای کمدرآمد تحلیل میشود. نویسنده به مشکلات اجرایی، مالی و اجتماعی این سیاستها و مقایسهی تطبیقی آنها با سایر کشورها پرداخته است. در نهایت، نقش شهرسازی و برنامهریزی شهری در تحقق عدالت مسکن و راهبردهای بهبود سیاستهای حمایتی موردبحث قرار میگیرد. کتاب با ارائهی راهکارهایی برای ارتقای حق به مسکن و تأکید بر ضرورت مشارکت دولت، بخش خصوصی و جامعهی مدنی به پایان میرسد.
چرا باید کتاب مفهوم حق به مسکن و سیاست های حمایت از گروه های آسیب پذیر را بخوانیم؟
کتاب مفهوم حق به مسکن و سیاستهای حمایت از گروههای آسیبپذیر با تمرکز بر یکی از مهمترین حقوق اجتماعی، یعنی حق به مسکن، به بررسی عمیق چالشها و راهکارهای حمایت از گروههای آسیبپذیر میپردازد. مطالعهی آن فرصتی برای آشنایی با ابعاد حقوقی، اجتماعی و اقتصادی مسکن و شناخت سیاستهای موفق و ناکام در ایران و جهان فراهم میکند؛ همچنین کتاب با تحلیل تجارب بینالمللی و ارائهی راهبردهای عملی، به مخاطب کمک میکند تا درک بهتری از نقش دولت، جامعه و بخش خصوصی در تحقق عدالت مسکن به دست آورد. این اثر برای کسانی که دغدغهی عدالت اجتماعی، سیاستگذاری عمومی یا حقوق بشر دارند، منبعی ارزشمند برای تحلیل و تصمیمگیری خواهد بود.
مطالعهی این کتاب برای دانشجویان و پژوهشگران رشتههای حقوق، علوم اجتماعی، برنامهریزی شهری و سیاستگذاری عمومی مفید است؛ همچنین فعالان حوزهی رفاه اجتماعی، مدیران و سیاستگذاران مرتبط با مسکن و گروههای آسیبپذیر و افرادی که بهدنبال شناخت عمیقتر مسائل عدالت اجتماعی و حقوق بشر هستند، میتوانند از محتوای این اثر بهرهمند شوند.
بخشی از کتاب مفهوم حق به مسکن و سیاست های حمایت از گروه های آسیب پذیر
«مسکن برخی از اساسیترین نیازهای ما را تأمین و محافظت میکند. از ما در برابر شرایط محیطی محافظت کرده و پناهگاهی در برابر تهدیدهای خارجی فراهم میآورد. مسکن به ما پایگاهی میدهد که از آن طریق بتوانیم معیشت خود را بنا کنیم و در جامعه، از سطح محله تا سطح دولت مشارکت داشته باشیم. علاوه بر این، مسکن فضایی را فراهم میکند که در آن نیازهای روانشناختی ما برآورده شده و تقویت شوند. همانطور که در جای دیگری بررسی کردهام، مسکن نقش مهمی در شکلگیری و حفاظت از هویت، جامعه و جایگاه افراد در جهان ایفا میکند (2013 ,Hohmann). به رسمیت شناختن حق مسکن در قوانین، بر اساس درک اهمیت آن در حریم خصوصی، خودمختاری و آزادی افراد، همچنین نقش آن در تسهیل مشارکت و فراگیری اجتماعی و تأمین نیازهای مادی است که این جنبهها را معنادار و ممکن میسازد. بهعبارتدیگر، اصولی که مبنای حق مسکن را تشکیل میدهند، برخی از اساسیترین ملاحظات حقوق بشر را در بر میگیرند.»