کتاب تغییر خردمندانه
معرفی کتاب تغییر خردمندانه
کتاب الکترونیکی «تغییر خردمندانه (کتاب کار درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای غلبه بر اعتیاد)» نوشتهٔ «کلی ویلسون» و «تروی دوفرن» با ترجمهٔ «سجاد بهرامی»، «میلاد خواجهپور»، «آرمان خزائی» و «نازنین آقایی» توسط نشر ارجمند منتشر شده است. این کتاب بهعنوان یک راهنمای عملی برای افرادی که با اعتیاد دستوپنجه نرم میکنند و همچنین درمانگران حوزهٔ سلامت روان طراحی شده و بر پایهٔ رویکرد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بنا شده است. «تغییر خردمندانه» با ارائهٔ تمرینها، روایتها و مثالهای واقعی، به خواننده کمک میکند تا با پذیرش تجربههای دردناک و تعهد به ارزشهای شخصی، مسیر بهبودی را طی کند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب تغییر خردمندانه
«تغییر خردمندانه» اثری در حوزهٔ ناداستان و روانشناسی کاربردی است که به موضوع اعتیاد و راههای غلبه بر آن میپردازد. این کتاب ساختاری کارگاهی دارد و بهعنوان یک کتاب کار برای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) طراحی شده است. نویسندگان، با تکیهبر تجربههای شخصی و حرفهای، تلاش کردهاند تا مفاهیم پیچیدهٔ روانشناسی را بهزبان روایتمحور و قابلدرک برای مخاطبان عام و متخصص بیان کنند. کتاب با پیشگفتارهایی از نویسندگان و مترجمان آغاز میشود و سپس بهصورت گامبهگام، خواننده را با اصول ACT، تمرینهای ذهنآگاهی، پذیرش، ارزشیابی و عمل متعهدانه آشنا میکند. روایتهای شخصی، مثالهای ملموس و تمرینهای عملی، فضای کتاب را از یک متن صرفاً نظری فراتر میبرد و آن را به ابزاری برای تغییر تدریجی و خردمندانه در زندگی تبدیل میکند. این اثر نهتنها برای درمانجویان، بلکه برای درمانگران، مشاوران و خانوادههایی که با مسئلهٔ اعتیاد مواجهاند، قابل استفاده است.
خلاصه کتاب تغییر خردمندانه
کتاب «تغییر خردمندانه» با روایتی صمیمی و شخصی آغاز میشود؛ جایی که «کلی ویلسون» تجربهٔ خود از اعتیاد و مسیر بهبودی را با خواننده در میان میگذارد. نویسندگان، با تأکید بر این نکته که اعتیاد پدیدهای پیچیده و چندوجهی است، تلاش میکنند تا خواننده را از قضاوت و سرزنش دور کنند و بهجای آن، پذیرش و مهربانی با خود را جایگزین سازند. در این کتاب، رویکرد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بهعنوان چارچوب اصلی معرفی شده است. ACT بر شش فرایند کلیدی تأکید دارد: پذیرش، گسلش (فاصلهگرفتن از افکار)، خود زمینهای، تماس با لحظهٔ حال، شناسایی ارزشها و عمل متعهدانه. نویسندگان توضیح میدهند که بخش مهمی از رنج روانی، بخشی طبیعی از تجربهٔ انسانی است و نباید صرفاً بهعنوان دشمن یا مانعی برای درمان تلقی شود. کتاب با تمرینهای عملی، روایتهای واقعی و مثالهای ملموس، خواننده را به سمت افزایش انعطافپذیری روانشناختی سوق میدهد. این انعطافپذیری به فرد کمک میکند تا بهجای اجتناب از احساسات و افکار ناخوشایند، آنها را بپذیرد و بر اساس ارزشهای شخصی خود، رفتارهای مؤثرتری را انتخاب کند. نویسندگان همچنین به نقش مهم گروههای حمایتی، مانند انجمنهای ۱۲ گام، اشاره کردهاند و امکان ادغام این رویکردها با ACT را بررسی کردهاند. در بخشهایی از کتاب، به چالشهای رایج در مسیر بهبودی، مانند ترس از عود، نگرانی دربارهٔ آینده و نشخوار فکری دربارهٔ گذشته پرداخته شده است. نویسندگان با ارائهٔ تمرینهای ذهنآگاهی و دعوت به حضور در لحظهٔ حال، راهکارهایی برای مدیریت این چالشها پیشنهاد میدهند. در نهایت، «تغییر خردمندانه» خواننده را به انتخاب مسیر شخصی بهبودی و تعهد به زندگی معنادار دعوت میکند، بدون آنکه نسخهٔ واحدی برای همه تجویز کند.
چرا باید کتاب تغییر خردمندانه را بخوانیم؟
این کتاب با رویکردی عملی و مبتنیبر تجربه، به مسئلهٔ اعتیاد از زاویهای متفاوت نگاه میکند. «تغییر خردمندانه» نهتنها به ارائهٔ راهکارهای مقابله با اعتیاد میپردازد، بلکه به خواننده کمک میکند تا رابطهٔ خود با افکار، احساسات و ارزشهایش را بازنگری کند. تمرینهای ذهنآگاهی، روایتهای شخصی و مثالهای واقعی، کتاب را از یک متن صرفاً نظری فراتر میبرد و آن را به ابزاری برای تغییر تدریجی و پایدار تبدیل میکند. این اثر برای کسانی که بهدنبال رویکردی انسانی، غیرقضاوتگر و مبتنیبر پذیرش در درمان اعتیاد هستند، منبعی ارزشمند بهشمار میآید.
مطالعهٔ این کتاب برای افرادی که با اعتیاد به مواد یا الکل دستوپنجه نرم میکنند، خانوادهها و دوستان آنها، درمانگران، مشاوران و دانشجویان رشتههای روانشناسی و مشاوره مفید است. همچنین کسانی که بهدنبال افزایش انعطافپذیری روانشناختی و بهبود کیفیت زندگی خود هستند، میتوانند از محتوای این کتاب بهرهمند شوند.
بخشی از کتاب تغییر خردمندانه
«شما تنها نیستید. من میدانم که اعتیاد میتواند شما را به چه ورطهای بکشاند، و چیزهایی هم در مورد بهبودی میدانم. دانستههایم هم شخصی هستند، و هم از فعالیتم در مقام دانشمند، درمانگر و محقق نشأت گرفتهاند. نکاتی که در این کتاب مطرح میشوند شامل نکاتیاند که علم باید در اختیار افرادی که در مسیر بهبودی گام برمیدارند قرار دهد؛ اما علاوه بر این نکات، جزئیاتی از تجربیات شخصی خودم در مسیری که برای بهبودی گذراندهام و همچنین بخشهایی از تجارب شخصی و در نهایت داستانهایی که در طی این مسیر شنیدهام را برایتان بازگو خواهم کرد. فرآیند بهبودی گاهی اوقات حتی آهستهتر از گام برداشتن یک نوزاد است. بهترین کاری که بعضی از روزها انجام دادهام، کاری نکردن بوده است و آموختهام که حتی چنین روزهایی را با نظر مساعد ارزیابی کنم. اگر کاری انجام ندهم بعید است که اتفاق بدی بیافتد و به همین خاطر در آینده هم نیازی نیست که آشفتگی ایجاد شده را سروسامان دهم. من این مسیر را حدوداً بیست و پنج سال قبل در زمستان سال ۱۹۸۵ آغاز کردم، وقتی شبها بیدار میماندم و کف حمام دراز میکشیدم درحالیکه غمگین و تنها بودم و سکوت اطراف خانه را احاطه کرده بود. خودم را در نقطهای وحشتناک و محبوس شده بین ناتوانی مطلق در مصرف دوباره الکل و همچنین ناتوانی در ترک مصرف الکل یافتم وقتی روی کف حمام دراز کشیده و دچار حملات استفراغ گاهوبیگاه بودم. درحالیکه کف حمام دراز کشیده بودم، میتوانستم حال خوشی که خنکی کفپوشهای حمام بر روی صورتم داشتند را احساس کنم. من برای لحظهای در حمام و در نیمههای شب آرامش پیدا کردم وقتی درد شدیدی داشتم و صورتم روی خنکی سرامیکهای حمام قرار داشت. کل جهان من به پانزده سانتی متر مربع کف خنک حمام خلاصه شده بود. من نمیتوانستم آن اتاق را بدون وحشت فراگیری که در اطراف خودم احساس میکردم ترک کنم. حتی سعی در بلندشدن از کف حمام مرا سرشار از آگاهی نسبت به تمام آنچه انجام داده بودم و از آنها پشیمان شده بودم و همینطور پشیمانی بیشتر نسبت به تمام کارهایی که انجام نداده بودم میکرد. این جرقهٔ آغاز دوباره زندگی من بود. از آن به بعد به افرادی برخوردم که به من پذیرش را آموختند، و به من یاد دادند که داستانهای دنیای خودم را آنقدر هم جدی نگیرم. آنها به من آموختند که چگونه محدودیتها را رها کرده و نسبت به احتمالات پذیرا باشم. خودم را سانتیمتر به سانتیمتر، آرامآرام، از کف حمام بلند کردم و از حمام بیرون رفتم و روشهای تازهای را برای ارتباط با دنیای اطراف اتخاذ کردم.»