تا ۷۰٪ تخفیف رؤیایی در کمپین تابستانی طاقچه! 🧙🏼🌌

کتاب نظریه نسبیت و تأثیر آن بر تفکر علمی
معرفی کتاب نظریه نسبیت و تأثیر آن بر تفکر علمی
معرفی کتاب نظریه نسبیت و تأثیر آن بر تفکر علمی
کتاب الکترونیکی «نظریه نسبیت و تأثیر آن بر تفکر علمی» (و مه ۲) نوشتهٔ آرتور استنلی ادینگتون و با ترجمهٔ علیاکبر ضیایی، اثری است که به بررسی بنیادهای نظریه نسبیت خاص و عام و پیامدهای آن بر نگرش علمی میپردازد. این کتاب توسط نشر و مه منتشر شده و با نگاهی تحلیلی، تحولات تاریخی و فلسفی علم فیزیک را از کیهانشناسی بطلمیوسی تا انقلاب اینشتین مرور میکند. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب نظریه نسبیت و تأثیر آن بر تفکر علمی
این کتاب اثری کلاسیک از «آرتور استنلی ادینگتون» است که در دهه ۱۹۲۰ میلادی منتشر شد و نقش مهمی در معرفی و تبیین نظریه نسبیت اینشتین برای جامعه علمی و عموم علاقهمندان داشت. ادینگتون، اخترفیزیکدان و فیلسوف علم، با زبانی تحلیلی و رویکردی تاریخی، سیر تحول اندیشههای علمی را از نظام بطلمیوسی و انقلاب کوپرنیک تا نظریه فضا-زمان اینشتین دنبال میکند. کتاب، علاوه بر پرداختن به مفاهیم فیزیکی، به تأثیرات فلسفی و معرفتشناختی نسبیت بر درک انسان از جهان میپردازد و نشان میدهد چگونه تغییر چارچوبهای فکری، فهم ما از واقعیت را دگرگون میکند. نویسنده با مثالهای تاریخی، آزمایشهای کلیدی مانند آزمایش میکلسون-مورلی و مفاهیمی چون دنیای چهاربعدی مینگکوفسکی، نسبی بودن زمان و مکان، و پیامدهای این تحولات بر علم و فلسفه را بررسی میکند. کتاب همچنین به زندگی و دستاوردهای ادینگتون و نقش او در اثبات تجربی نظریه نسبیت اشاره دارد و مخاطب را با فضای علمی و فلسفی اوایل قرن بیستم آشنا میسازد.
خلاصه کتاب نظریه نسبیت و تأثیر آن بر تفکر علمی
پیام اصلی کتاب بر محور تحول نگرش علمی از جهان زمینمحور به کیهانشناسی مدرن استوار است. ادینگتون با مرور تاریخ علم، نشان میدهد چگونه نظام بطلمیوسی با مرکزیت زمین، جای خود را به منظومه خورشیدمحور کوپرنیک داد و این تغییر زاویه دید، سادگی و نظم جدیدی را در فهم حرکت سیارات آشکار کرد. اما او تأکید میکند که حتی پس از کوپرنیک، فیزیکدانان همچنان ناخودآگاه چارچوب زمینی را مبنا قرار میدادند. با ظهور نظریه نسبیت اینشتین، این چارچوبها به چالش کشیده شد و روشن شد که هیچ چارچوب فضا-زمانی بر دیگری برتری ندارد؛ بلکه هر ناظر، بسته به موقعیت و حرکت خود، تجربهای متفاوت از فضا و زمان دارد. کتاب با توضیح آزمایش میکلسون-مورلی و پدیدههایی مانند انقباض طول و افزایش جرم الکترون، نشان میدهد که بسیاری از مفاهیم مطلق فیزیک کلاسیک، در نسبیت به کمیتهایی نسبی تبدیل میشوند. ادینگتون با بهرهگیری از مثالهای ساده و مقایسههای تاریخی، به خواننده کمک میکند تا درک کند که دنیای واقعی، ساختاری چهاربعدی دارد و مفاهیمی مانند «اکنون» یا «لحظه جهانی» صرفاً برساختههای ذهنی و وابسته به چارچوب ناظر هستند. در نهایت، کتاب تأکید میکند که پذیرش نسبیت، نه تنها در فیزیک، بلکه در شیوه اندیشیدن علمی و فلسفی انسان نیز انقلابی ایجاد کرده است.
چرا باید کتاب نظریه نسبیت و تأثیر آن بر تفکر علمی را خواند؟
این کتاب با روایتی تاریخی و تحلیلی، به یکی از مهمترین تحولات فکری و علمی عصر مدرن میپردازد و به مخاطب کمک میکند تا ریشههای فلسفی و تجربی نظریه نسبیت را بهتر درک کند. ادینگتون با مثالهای ملموس و مقایسههای تاریخی، مفاهیم پیچیده فیزیک را به زبانی قابل فهم بیان میکند و نشان میدهد چگونه تغییر چارچوبهای فکری، نگاه انسان به جهان را دگرگون میسازد. مطالعه این اثر، فرصتی است برای آشنایی با سیر تحول علم و فلسفه و فهم عمیقتر از نسبی بودن مفاهیم بنیادین مانند فضا، زمان و واقعیت.
خواندن کتاب نظریه نسبیت و تأثیر آن بر تفکر علمی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای علاقهمندان به تاریخ علم، فلسفه علم، دانشجویان و پژوهشگران فیزیک و کسانی که میخواهند با مفاهیم بنیادین نظریه نسبیت و تأثیر آن بر تفکر علمی آشنا شوند، مناسب است. همچنین برای کسانی که دغدغه فهم تحولات معرفتی و فلسفی در علم را دارند، اثری ارزشمند به شمار میآید.
فهرست کتاب نظریه نسبیت و تأثیر آن بر تفکر علمی
- کیهانشناسی بطلمیوسی: بررسی نظام زمینمرکز و چگونگی تصور جهان پیش از کوپرنیک. - انقلاب کوپرنیک: شرح تغییر نگرش به منظومه شمسی و تأثیر آن بر سادگی و نظم در علم. - اینشتین و نظریه فضا-زمان: معرفی اصول نظریه نسبیت و مفهوم چارچوبهای مختلف فضا و زمان. - آزمایش میکلسون-مورلی: توضیح آزمایش کلیدی که به چالش کشیدن مفهوم اتر و سرعت نور انجامید. - نسبی بودن زمان و مکان: تبیین اینکه زمان و مکان کمیتهایی نسبی هستند و به ناظر وابستهاند. - دنیای چهاربعدی مینگکوفسکی: معرفی ساختار چهار بعدی جهان و نقش آن در نظریه نسبیت. - مفهوم «آن» در نسبیت خاص: بررسی مفهوم لحظه و اکنون و نسبی بودن آن در چارچوبهای مختلف. - افزایش جرم الکترون از نظر تامسون و اینشتین: شرح پدیده افزایش جرم با سرعت و تبیین آن در نسبیت. - هندسه زمان-فضا: پیوند هندسه و مکانیک در فضای چهاربعدی و تأثیر آن بر فهم گرانش. - گرانش از نظر اینشتین: تفسیر گرانش به عنوان تجلی هندسه فضا-زمان و تفاوت آن با دیدگاه نیوتن.
بخشی از کتاب نظریه نسبیت و تأثیر آن بر تفکر علمی
«نخستین کشف بزرگ اینشتین آن بود که نظامهای گوناگونی برای اندازهگیری وجود دارد؛ به بیان دیگر، چارچوبهای مختلفی برای فضا و زمان که از حیث اصول و مبانی، همارز و برابرند. هیچیک از این چارچوبها را نمیتوان بنیادیتر یا اصیلتر از دیگران دانست؛ هیچ چارچوبی به عنوان بنیانی که جهان بر آن استوار شده باشد بر سایرین برتری ندارد یا جایگزینشان نمیشود. با این همه، یکی از این چارچوبها برای ما همچون فضای واقعی و زمان زیسته و تجربهشده جلوه میکند. و ما از دیگر چارچوبهای معادل، که در نظرمان نظامهایی مصنوعی، نامأنوس و پیچیده مینمایند - چارچوبهایی که در آنها فاصله و زمان به شیوهای نامعمول با یکدیگر آمیختهاند - رویگردان میشویم. اما دلیل این ترجیح و تمایل نه در برتری یا ویژگی ذاتی آن چارچوب خاص نهفته است، بلکه در ویژگی خاصی از خود ماست: اینکه وجود ما به سیارهای معین وابسته است و حرکت ما در اصل همان حرکت همین سیاره است. طبیعت، امکان انتخاب بیشماری از چارچوبها را پیش روی ما مینهد؛ اما ما همواره آن چارچوبی را برمیگزینیم که در آن خود و دغدغههای کوچک و زمینیمان در مرکز توجه قرار گیرند. این گرایش ناخودآگاه به نگرشی زمینمحور و خودویژهانگارانه، بار دیگر بیآنکه خواسته باشیم سر برمیآورد و ما را به پذیرش و پافشاری بر چارچوب فضا-زمانی وامیدارد که با تجربه ما بر زمین همخوان است. در حالی که در مقیاس بزرگتر و در منظومه کلی طبیعت، این چارچوب نه جایگاه ممتازتری دارد و نه برتریای بر دیگر چارچوبها.»