کتاب شرح زندگانی من (جلد سوم)
معرفی کتاب شرح زندگانی من (جلد سوم)
کتاب الکترونیکی شرح زندگانی من (جلد سوم) نوشتۀ عبدالله مستوفی در نشر ارس چاپ شده است. این کتاب دربارۀ تاریخ اجتماعی و اداری ایران در دوره قاجاریه، با تمرکز بر وقایع از زمان کابینه وثوقالدوله تا تشکیل مجلس مؤسسان، است و به بررسی تغییرات سیاسی، اجتماعی، و اداری این بازۀ تاریخی میپردازد.
درباره کتاب شرح زندگانی من (جلد سوم)
جلد سوم از مجموعه شرح زندگانی من، ادامه روایتهای تاریخی و اجتماعی عبدالله مستوفی از تحولات ایران در دوره قاجاریه و اوایل پهلوی است. این جلد وقایع دوران کابینه وثوقالدوله را که با قرارداد ۱۹۱۹ با بریتانیا شناخته میشود، تا تشکیل مجلس مؤسسان، که نقش مهمی در پایان سلطنت قاجاریه و انتقال قدرت به رضاخان داشت، پوشش میدهد.
این کتاب علاوه بر بررسی مسائل سیاسی همچون نقش وثوقالدوله، احمدشاه، و رضاخان در تحولات ایران، وضعیت اجتماعی و اقتصادی مردم را نیز توصیف میکند. مستوفی با سبک خاص خود که ترکیبی از روایتهای شخصی، تحلیلهای سیاسی، و توصیف دقیق شرایط اجتماعی است، توانسته تصویری جامع از این دوره حساس تاریخی ارائه دهد. عبدالله مستوفی، از رجال برجسته دوران قاجار و پهلوی، با تجربیات گسترده خود در نظام اداری و سیاسی ایران، یکی از معتبرترین روایتهای تاریخی این دوران را نوشته است. او در آثار خود تلاش کرده تا علاوه بر بازگویی وقایع تاریخی، تحلیل دقیقی از شرایط اجتماعی، اقتصادی، و فرهنگی آن دوره ارائه دهد.
جلد سوم این مجموعه به موضوعاتی چون تلاشهای انگلیس برای نفوذ در ایران، نقش روشنفکران و طبقه سیاسی، و روند انتقال قدرت در ایران میپردازد. نویسنده همچنین تأثیرات تغییرات اداری و ساختاری کشور در این دوران را به تصویر میکشد. بررسی ارتباط میان سیاستگذاریهای کلان و زندگی روزمره مردم از دیگر نکات قابل توجه این کتاب است. این اثر به دلیل دقت در بیان جزئیات تاریخی، یکی از منابع اصلی پژوهشگران تاریخ معاصر ایران است و میتواند درک عمیقی از عوامل و شرایطی که منجر به تغییرات اساسی در نظام حکومتی ایران شد، ارائه دهد.
کتاب شرح زندگانی من (جلد سوم) را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب برای پژوهشگران و دانشجویان تاریخ معاصر ایران، علاقهمندان به تحولات اجتماعی و سیاسی دوره قاجاریه و پهلوی، و کسانی که به دنبال تحلیلهای دقیق از زندگی اجتماعی و اداری این دوران هستند، مناسب است.
بخشی از کتاب شرح زندگانی من (جلد سوم)
«از زمستان پارسال، نوشتن «شرح زندگانی من» تعطیل شده است. دو- سه ماه آخر سال ۱۳۲۳ گاهی تَکَسُّر مزاج و زمانی اشتغال به کارهای خصوصی مانع آن بود که خوانندهٔ عزیز را به باقی سرگذشت خود آشنا کنم. از فروردین ماه ۱۳۲۴ هم وقتم صرف تصحیح و چاپ کردن نوشتههای سابق شد، که حاصل آن را در دو جلد «شرح زندگانی من» و یک جلد «محاکمهٔ انسان و حیوان» و یک رسالهٔ «چهل ساعت محاکمه» ملاحظه فرمودهاند. سهماههٔ پاییز هم قدری بیماری و قدری اشتغال به امور زراعتی، که از سال ۱۳۲۱ بدان مشغولم مانع نویسندگی بود. تا زمستان آمد و از هر حیث فراغت حاصل گشت. این است که بعد از یک سال قلم برداشته میخواهم مطلب را از آنجا که واگذاشتهام دنبال نمایم.
حسن استقبالی که دانشمندان و بزرگان و بالاختصاص، طبقهٔ تحصیلکردهٔ کشور از دو جلد چاپشدهٔ «شرح زندگانی من» نموده و به اظهارات شفاهی و پیغامها و مراسلات خود تشویقم فرمودهاند، سزاوار تشکری است که اعتراف میکنم از عهدهٔ ادای حق آن برنمیآیم.
ولی در این ضمن اصل کلی «من صنف فقد استهدف» هم کار طبیعی خود را صورت داده و در مقابل تحسینهای اکثریت قریب به اتفاق خوانندگان عزیز معدودی هم کتباً و شفاهاً حتی در رادیوی خارجی، درضمن تقریظ به تشخیص خود ناسرههایی هم در این اثر ناچیز یافته و به شرح آن پرداختهاند.»