کتاب پارادایم نوین توسعه روستایی (تجارب جهانی)
معرفی کتاب پارادایم نوین توسعه روستایی (تجارب جهانی)
کتاب پارادایم نوین توسعه روستایی (تجارب جهانی) نوشتهٔ آنجل گاریه و ترجمهٔ موسی عنبری و حسن مومنی است. انتشارات اندیشه احسان این کتاب را منتشر کرده است.
درباره کتاب پارادایم نوین توسعه روستایی (تجارب جهانی)
آنجل گاریه در کتاب پارادایم نوین توسعه روستایی (تجارب جهانی) علاوهبر لحاظ کردن سهم مناطق روستایی کشورهای درحال توسعهٔ امروزی، رویکردها و نظریههای توسعهٔ روستایی را خلاصه کرده و سپس استراتژیهای توسعه در کشورهای سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعه و کشورهای درحالتوسعه را به منظور یادگیری تجارب و درسها برای برنامهریزان علاقمند به تأمین معیشت روستایی پایدار و تابآور ارائه داده است. این کار، مطالعهٔ موردی «برنامهٔ توسعهٔ روستایی ساموئل آندونگ» را نیز شامل میشود که بررسی این تجربه تاریخی (ساموئل آندونگ) با تحلیل استراتژیهای توسعه روستایی کشورهای مختلفی در آسیا و مناطق جنوب صحرای آفریقا که در سطوح پایین توسعه قرار دارند، همراه میگردد. کتاب حاضر بر اساس تحلیل تجارب تاریخی این کشورها، نتیجه میگیرد که طراحی پارادایم توسعه روستایی نوین برای کشورهای درحال توسعه در قرن ۲۱ ضروری است.
پارادایم نوین بر این باور است که به استراتژیهایی با شرایط ویژه و متناسب با بافت هر کشور، و با همافزایی سیاستهای مکمل نیاز است. استراتژی «چندبخشی» نه بر کشاورزی، بلکه بر بخشهای خدمات و صنعت روستایی و نه فقط بر مناطق روستایی بلکه بر پیوند شهر و روستا استوار است. همچنین استراتژی «چندعاملی» و «چندسطحی» مبتنی بر توسعه در سطح ملی و در سطوح دولتهای محلی و مناطق و بخشهای خصوصی، اعطاکنندگان بینالمللی، سازمانهای غیردولتی و اجتماعات روستایی است.
خواندن کتاب پارادایم نوین توسعه روستایی (تجارب جهانی) را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به دوستداران علاقهمندان به حوزهٔ جامعهشناسی روستایی پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب پارادایم نوین توسعه روستایی (تجارب جهانی)
«توسعه ساحلعاج چهار دوره عمده را از سر گذرانده است. این کشور در طول دو دهه بعد از سال ۱۹۶۰، به عنوان معجزهٔ آفریقای غربی شناخته میشد. شکوفایی بخش کشاورزی، توسعه و تولید و خدمات در آبیجان بر پایه مشارکت نزدیک میان شرکای خارجی و نخبگان حاکم، در برخی سالها به رشد بیش از ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی انجامید (شکل ۷-۱). البته سقوط قیمتهای جهانی نارگیل و قهوه در سال ۱۹۷۹ و رشد بدهیهای ناشی از سرمایهگذاریهای عمده در بخشهای عمومی و خصوصی، رکود شدیدی در سال ۱۹۸۰ بر جای گذاشت. این وضع (رکود) تا ۱۵ سال طول کشید و در این مدت دولت مشغول اصلاحات ساختاری بود. اما سرانجام، رکود با کاهش ارزش پولی «فرانک» در سال ۱۹۹۴ خاتمه یافت. در سال ۱۹۹۹ دوره کوتاهی بعد از افزایش آشوبهای سیاسی، کودتا شکل گرفت. بحرانهای سیاسی دهها سال به طول انجامید و نتیجهاش رکود و درگیریهای نظامی گسترده بود. از سال ۲۰۱۱ موقعیت ساحلعاج تغییر کرده است. در افق چشمانداز ساحلعاج، آمده است تا سال ۲۰۲۰ به «ملت نو ظهور» تبدیل خواهد شد. این آرمان با تأکید بر تقاضاهای درونی و بیرونی زیاد کالاها و خدمات، سرمایهگذاریهای خصوصی و عمومی در زیربناها، نرخ رشد متوسط سالانه ۸ تا ۱۰ درصد، کمکهای زیاد از سوی اعطاکنندگان جهانی و چشمانداز مناسب بینالمللی برای ایفای نقش اقتصادی محقق میشود.
اقتصاد ساحلعاج برای رفع نیازهای فقیران و رشد سریع جمعیت با چالش «مدل رشد همراه با فراگیری بیشتر» مواجه است. بخش خدمات، بیشترین سهم را در اقتصاد دارد، حالآنکه سهم بخش کشاورزی در تولید ناخالص داخلی از ۴۸ درصد سال ۱۹۶۰ به ۲۲ درصد در سال ۲۰۱۴ رسیده است (شکل ۷-۲). همچنین سهم کشاورزی از کل مشاغل از ۸۲ درصد سال ۱۹۶۰ به ۳۸ درصد در سال ۲۰۱۰ رسیده است. این تحولات در ساحلعاج در مقایسه با دیگر کشورهای جنوب صحرای آفریقا، حاکی از افزایش نقش بخش خدمات در این کشور است. البته جمعیت روستایی عمدتاً وابسته به فعالیتهای کشاورزی باقی ماندهاند و بخش صنعت ۱۳ درصد تولید ناخالص داخلی را شامل میشود. صنایع استخراجی (نفت، گاز، طلا) تا ۷ درصد رشد کرده و فعالیتهای کشاورزی مرتبط با تجارت و حملونقل و شهرنشینی، به توسعه سریع بخش خدمات منجر شده و تا مرز ۵۶ درصد تولید ناخالص داخلی رسیده است. البته بخش زیادی از این رقم در بخش غیررسمی اتفاق افتاده است. سرانه تولید ناخالص داخلی (بر مبنای پایه دلار در سال ۲۰۰۵) از ۱۰۰۰ دلار آمریکا در دهه ۲۰۰۰ با کمی افزایش به ۱۰۸۴/۲ دلار رسیده است گه این رقم تقریباً نزدیک میانگین مناطق جنوب صحرای آفریقا بوده و نصف آن در زمان استقلال ثبت شده است.»
حجم
۱٫۸ مگابایت
سال انتشار
۱۳۹۸
تعداد صفحهها
۴۳۴ صفحه
حجم
۱٫۸ مگابایت
سال انتشار
۱۳۹۸
تعداد صفحهها
۴۳۴ صفحه