کتاب عرق ریزان روح
معرفی کتاب عرق ریزان روح
کتاب عرق ریزان روح نوشتهٔ جمال میرصادقی است. انتشارات نیلوفر این کتاب را روانهٔ بازار کرده است. این اثر حاوی توصیههایی به نویسندههای جوان است. واژهنامهٔ اصطلاحات ادبیات داستانی نیز به این کتاب ضمیمه شده است.
درباره کتاب عرق ریزان روح
کتاب عرق ریزان روح به قلم جمال میرصادقی ۵۱ درس نویسندگی را در قالب جستار در بر گرفته است. داستاننویسی کاری دشوار است. نویسندگان مشهور پس از سالها مطالعه، مشقکردن و دود چراغ خوردن، قصههایشان قابلیت انتشار پیدا میکند، اما اغلب علاقهمندان داستاننویسیْ توقع دارند یکشبه ره ۱۰۰ساله را پشت سر بگذارند؛ بدون آنکه به تلاشها و شکستهای مشاهیر داستاننویسی توجه کنند. اساتید داستاننویسی در ایران نیز با چنین کسانی سروکار دارند؛ افرادی که بدون توجه به سطح مطالعات و تواناییهایشان و درحالیکه توانایی پروراندن داستان خود را ندارند، میخواهند کاری در حد مارکز، همینگوی یا اشتاینبک انجام دهند. چنین روندی، نتیجهای جز سرخوردگی و ناامیدی بهدنبال ندارد.
جمال میرصادقی، نویسنده و مدرس پیشکسوت قصهنویسی که داستاننویسان بسیاری در کلاسهایش شرکت کردهاند، کتاب عرق ریزان روح (توصیههایی به نویسندگان جوان) را بههمینمنظور نوشته است. او در این کتاب جستارهایی را ارائه کرده که مطالعهٔ آنها برای علاقهمندان و شیفتگان نویسندگی و قصهنویسان تازهکار مفید است؛ دوستداران نقد ادبی و حتی پژوهشگران نیز میتوانند از اطلاعاتی که بهصورت دایرةالمعارف ارائه شده است، بهره ببرند.
«شناخت داستان»، «حادثه در داستان»، «موضوعگرایی»، «پیرنگ و انواع آن» و «سفیدخوانی» عنوان برخی از این جستارها هستند.
خواندن کتاب عرق ریزان روح را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
خواندن این کتاب را به دوستداران هنر نویسندگی و بهویژه داستاننویسی پیشنهاد میکنیم.
درباره جمال میرصادقی
جمال میرصادقی با نام اصلی «سیدحسین میرصادقی» در ۱۹ اردیبهشت ۱۳۱۲ در تهران متولد شد. او کتابهای بسیاری در زمینهٔ ادبیات، نقد و پژوهش ادبی و داستان و رمان دارد و یکی از بزرگترین استادان داستاننویسی معاصر ایرانی به شمار میرود. از میرصادقی آثار بسیاری منتشر شده است. او هم در زمینهٔ آموزش داستاننویسی کتاب دارد و هم در زمینهٔ نقد ادبی و ادبیات. داستانهای کوتاه و رمانهایی نیز از او به چاپ رسیده است که موردتوجه منتقدان بسیاری بوده است. آنچه آثار او را جذاب میکند، نثر روان و ساده است؛ او بهدنبال پیچیدگیهای تصنعی نیست و نثر گفتاریاش، مزیتی برای آثارش به شمار میرود. از مجموعه داستانهای او میتوان به «چشمهای من خسته»، «شبهای تماشا و گل زرد»، «این شکستهها»، «درازنای شب»، «شب چراغ»، «دوالپا»، «هراس» نام برد. بعضی از کتابهای پژوهشی او در زمینهٔ داستان عبارت هستند از «عناصر داستان»، «ادبیات داستانی»، «داستان و ادبیات»، «جهان داستان غرب»، «داستاننویسهای نامآور معاصر ایران» و «عرقریزان روح».
«علی دهباشی» در مراسمی که به مناسبت بزرگداشت جمال میرصادقی برگزار شده بود، دربارهٔ کارهای او و تأثیرش بر داستاننویسی و نویسندگان اینطور بیان کرده است: «امروز، کمتر نویسندهای را میتوان یافت که بینیاز باشد از مراجعه به این بخش از تألیفها و ترجمههای استاد میرصادقی».
بخشی از کتاب عرق ریزان روح
«نوشتن داستانهای تمثیلی و نمادین برخلاف ظاهر آنها، بسیار مشکل و پردستانداز است و نویسندههای جوان اغلب گول همین ظاهر ساده را میخورند. ازاینرو تصمیم گرفتم توصیههایی که در جلسهها به دوستان جوانم برای نوشتن میکنم، به روی کاغذ بیاورم و حاصلش همین کتاب است. نام کتاب، عرقریزان روح، را از خطابهی ویلیام فاکنر به مناسبت اهدای جایزهی نوبل به او، امانت گرفتهام و توصیههایی که در این کتاب آمده، متنوع و رنگارنگ است. بسیاری از آنها توصیههای نویسندگان بزرگ است و بعضیشان هم حاصل تجربههای من در نویسندگی است.»