کتاب آسیب شناسی و مشاوره تحصیلی احمد صادقی + دانلود نمونه رایگان
تصویر جلد کتاب آسیب شناسی و مشاوره تحصیلی

کتاب آسیب شناسی و مشاوره تحصیلی

معرفی کتاب آسیب شناسی و مشاوره تحصیلی

کتاب الکترونیکی «آسیب‌شناسی و مشاوره تحصیلی» نوشتهٔ احمد صادقی و منتشرشده توسط نشر دانشگاه اصفهان، اثری تخصصی در حوزهٔ مشاوره و روان‌شناسی تحصیلی است که به بررسی جامع آسیب‌های تحصیلی و راهکارهای مشاوره‌ای برای مواجهه با آن‌ها می‌پردازد. این کتاب با تکیه‌بر سال‌ها تجربهٔ تدریس، پژوهش و کار بالینی نویسنده، به‌عنوان منبعی برای دانشجویان، مشاوران و علاقه‌مندان به حوزهٔ آموزش و مشاوره تحصیلی تدوین شده است. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب آسیب شناسی و مشاوره تحصیلی

«آسیب‌شناسی و مشاوره تحصیلی» اثری ناداستان و دانشگاهی است که به‌صورت ساختاریافته در دو بخش و هفت فصل تنظیم شده است. بخش نخست به آسیب‌شناسی تحصیلی و طبقه‌بندی انواع آسیب‌های تحصیلی می‌پردازد و بخش دوم به فرایندهای مشاوره‌ای مرتبط با این آسیب‌ها اختصاص دارد. احمد صادقی در این کتاب، با بهره‌گیری از نظریه‌های نوین مشاوره مسیرشغلی، به‌ویژه نظریهٔ سازه‌گرایی مسیرشغلی ساویکاس، تلاش کرده است تا طبقه‌بندی جامعی از آسیب‌های تحصیلی ارائه دهد. کتاب با مروری بر تاریخچهٔ مشاوره تحصیلی در ایران و جهان آغاز می‌شود و سپس با معرفی مفاهیم کلیدی، به تحلیل و بررسی آسیب‌های تحصیلی در ابعاد مختلف می‌پردازد. ساختار کتاب به گونه‌ای است که هم به مبانی نظری و هم به کاربردهای عملی در حوزهٔ مشاوره تحصیلی توجه دارد و با مثال‌ها و نمونه‌های واقعی، مباحث را برای مخاطب روشن‌تر می‌سازد.

خلاصه کتاب آسیب شناسی و مشاوره تحصیلی

این کتاب با هدف شناسایی و تحلیل آسیب‌های تحصیلی و ارائهٔ راهکارهای مشاوره‌ای برای رفع آن‌ها تدوین شده است. احمد صادقی ابتدا مفاهیم راهنمایی، مشاوره و مشاوره تحصیلی را تعریف می‌کند و تفاوت‌ها و اشتراکات آن‌ها را شرح می‌دهد. سپس با مروری بر تاریخچهٔ مشاوره تحصیلی، جایگاه این حوزه را در نظام آموزشی ایران و جهان بررسی می‌کند. بخش اصلی کتاب به طبقه‌بندی آسیب‌های تحصیلی بر اساس نظریهٔ سازه‌گرایی مسیرشغلی ساویکاس اختصاص یافته است. در این طبقه‌بندی، آسیب‌ها در پنج گروه اصلی قرار می‌گیرند: دغدغه، کنترل، کنجکاوی، اعتماد و آسیب‌های چندبعدی. هر گروه شامل نمونه‌هایی از مشکلات رایج دانش‌آموزان و دانشجویان است؛ از بی‌هدفی و بی‌برنامگی تحصیلی گرفته تا اضطراب امتحان، ضعف مهارت‌های تحصیلی، اهمال‌کاری و مشکلات سازگاری با محیط‌های جدید. نویسنده برای هر آسیب، نشانه‌ها و علائم رفتاری را شرح می‌دهد و سپس به روش‌های سنجش و ارزیابی آن‌ها می‌پردازد. در بخش دوم کتاب، فرایند مشاوره تحصیلی برای هریک از آسیب‌ها به‌تفصیل توضیح داده شده است. این فرایندها شامل مصاحبه، جمع‌آوری اطلاعات، تحلیل وضعیت شناختی و خانوادگی، و ارائهٔ راهکارهای مشاوره‌ای متناسب با نوع آسیب است. کتاب با تأکید بر اهمیت نقش مشاوران تحصیلی و ضرورت توجه به ابعاد مختلف روان‌شناختی، اجتماعی و خانوادگی دانش‌آموزان و دانشجویان، تلاش می‌کند تصویری جامع از آسیب‌شناسی و مشاوره تحصیلی ارائه دهد.

چرا باید کتاب آسیب شناسی و مشاوره تحصیلی را بخوانیم؟

مطالعهٔ این کتاب فرصتی فراهم می‌کند تا مخاطب با طبقه‌بندی علمی و دقیق آسیب‌های تحصیلی و راهکارهای مشاوره‌ای برای مواجهه با آن‌ها آشنا شود. «آسیب‌شناسی و مشاوره تحصیلی» با ارائهٔ مثال‌های واقعی و تحلیل‌های مبتنی‌بر نظریه‌های روز، به مشاوران، دانشجویان و معلمان کمک می‌کند تا مشکلات تحصیلی را بهتر شناسایی کنند و برای رفع آن‌ها برنامه‌ریزی کنند. این کتاب نه‌تنها به جنبه‌های نظری می‌پردازد، بلکه ابزارها و روش‌های عملی برای سنجش و مداخله در مشکلات تحصیلی را نیز معرفی می‌کند.

این کتاب برای دانشجویان رشته‌های مشاوره، روان‌شناسی، علوم تربیتی و معلمان، مشاوران تحصیلی مدارس و دانشگاه‌ها و همچنین والدینی که دغدغهٔ پیشرفت تحصیلی فرزندان خود را دارند، مناسب است. افرادی که با مشکلاتی مانند افت تحصیلی، بی‌انگیزگی، اضطراب امتحان یا اهمال‌کاری مواجه‌اند، می‌توانند از مطالب این کتاب بهره ببرند.

بخشی از کتاب آسیب شناسی و مشاوره تحصیلی

«در سنجش آسیب‌های تحصیلی پس از شنیدن شکایت اصلی مراجع، بهتر است اطلاعات کاملی از وضعیت تحصیلی فعلی، تاریخچه تحصیلی، وضعیت شناختی، بافت خانواده و بافت اجتماعی جمع‌آوری شود. سپس سایر آسیب‌های تحصیلی بررسی شود تا چنانچه فرد درگیر آسیبی است و در شکایت اصلی به آن اشاره نکرده، کشف شود. در این فصل ابتدا به ارایه یک نمونه مشکل تحصیلی می‌پردازیم و سپس سؤال‌های مربوط به سنجش هر آسیب در طبقات پنج‌گانه ارایه می‌شود. کیوان پسر ۱۶ ساله‌ای است که به دلیل افت تحصیلی و بد اخلاقی به اتفاق والدین به مشاور ارجاع داده شده است. مادر مشکل پسرش را اینگونه مطرح می‌کند: پسر من خیلی مهربان و کمک‌کننده است. ارتباطش با من بهتر از پدرش است. تا کلاس سوم راهنمایی معدل زیر ۱۹ نداشته است، ولی این نتیجه را بدون ذره‌ای درس خواندن در خانه بدست آورده، هر چه یاد گرفته سرکلاس و در حین تدریس معلم بوده، همواره در طول سال باید با کیوان در مورد درس خواندن جر و بحث می‌کردم. وقتی به کلاس اول دبیرستان رفت کمی در دروس ریاضی و شیمی مشکل داشت. گهگاهی از مدرسه اطلاع می‌دادند که نمراتش در این دو درس افت داشته است. البته کیوان همیشه می‌گوید از درس‌های حفظی بیش از درس‌های مفهومی خوشش می‌آید. کلاس اول را با معدل ۱۷ تمام کرد و پس از آن بر سر انتخاب رشته با کیوان اختلاف نظر زیادی داشتیم.»