کتاب سقوط ۲۱؛ مقدمهای بر علل و عوامل درونی و برونی سقوط شاهنشاهی ساسانیان
خواندن نظراتمعرفی کتاب سقوط ۲۱؛ مقدمهای بر علل و عوامل درونی و برونی سقوط شاهنشاهی ساسانیان
محمّد حسن بردبار(۱۳۳۱-۱۳۸۳) پژوهشگر حوزه تاریخ است.
در بخشی از دیباچه این کتاب آمده است:
«اگر روشنای دل مردم از تارساخت حکومتی برگردد، هیچ نیروی نظامی و امنیتی را یارای جلوگیری از سقوطش نیست. این تجربهی ثابت شدهی تاریخ ایران و جهان است. عوامل موجدسستی و بیتفاوتی و قطع حمایت تودهها از حکومتها و دلایل سقوط امپراتوریهای کوچک و کلان و حتی تمدنهای مختلف جهان، عمدتا درونیاند. عامل یا عوامل برونی و خارجـی فقط تسریعکنندهی سقوط هستند. عوامل درونی پوساننده، فاسدساز و نهایت ساقطکنندهی یک نظام، یک شبه عمل نمیکنند، بلکه بتدریج و طی سالیان متمادی خورهوار اندام ناهماهنگ دستگاه را متلاشی میسازند. در قرون پیش به علت نبود وسایل ارتباط جمعی سریع، مدت عملکرد عوامل درونی و زمان آگاه شدن مردم از اوضاع حاکم طولانیتر بود و در دوران معاصر به سبب وجود ارتباطات اجتماعی قوی و گردش سریع خبر، آگاهی مردم به مسائل، عینیتر و مدت زمان عملکرد عوامل مذکور کوتاهتر است. سابق، حاکم را به ندرت میدیدند و افکارش کمتر میان عموم مطرح میشد. امروزه، هر لحظه در جریان سخنان، اندیشه و اعمال حاکمان و اطرافیانش قرار بگیرند...»
گفتنی است پس از درگذشت دکتر محمد حسن بردبار، این کتاب به کوشش دکتر آرش بردبار، آماده انتشار شده است.
مفاخر ایران:خلاصه تاریخ ایران پس از اسلام![]()
ایرج رامتین
من تقی زاده هستم؛ جلد دومسیدحسن تقیزاده
خلاصه ده هزار سال تاریخ ایران (قبل از اسلام)ایرج رامتین
بابک خرم دینسعید نفیسی
خودکامگی و خودکامگان در تاریخ ایران؛ تحلیلی اجتماعی فرهنگی از تاریخ سیاسی ایرانعبدالعلی معظمی
تاریخ ۱۸ ساله آذربایجان (سرگذشت گردان و دلیران)احمد کسروی
تاریخ قرن هجدهم (انقلاب کبیر فرانسه)آلبر ماله
تاریخ سیاسی شاهنشاهی اشکانیهاشروین وکیلی
مغولان و سرنوشت فرهنگی ایرانکریم مجتهدی
دین ایرانی: بر پایه متنهای معتبر یونانیامیل بنونیست
ره آغاز فرمانروایی ایل قاجارناصر تکمیلهمایون
تاریخ ایران باستان یا تاریخ مفصل ایران (جلد ۲)حسن پیرنیا (مشیرالدوله)
سیر در بیراههعلی جعفری هُرستانی
ترکان، اسلام و علویگری ـ بکتاشیگری در آناتولیمحمدتقی امامی خوئی