کتاب مختارات من النصوص العربیة فی ایران بعد سقوط بغداد
جمع وشرح وتحلیل
معرفی کتاب مختارات من النصوص العربیة فی ایران بعد سقوط بغداد
کتاب مختارات من النصوص العربیة فی ایران بعد سقوط بغداد نوشته شاکر عامری و مهدی رستمی است و انتشارات دانشگاه سمنان آن را منتشر کرده است. این اثر گزیدهای از متنهای ادبی عربیِ پدیدآمده در ایران پس از سقوط بغداد را گرد آورده و فقط به انتخاب متن بسنده نمیکند، بلکه شرح واژگان، تحلیل ادبی و توضیحهای عروضی و نحوی را هم کنار آنها میآورد. محور اصلی کتاب، نشاندادن تداوم نوشتن و سرودن به زبان عربی در ایران و بررسی نمونههایی از شعر و نثر در دورههای مختلف است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب مختارات من النصوص العربیة فی ایران بعد سقوط بغداد
کتاب مختارات من النصوص العربیة فی ایران بعد سقوط بغداد نوشته شاکر عامری و مهدی رستمی مجموعهای آموزشی و پژوهشی است که سراغ متنهای عربیِ پدیدآمده در ایران پس از سقوط بغداد میرود. نویسندگان از همان مقدمه روشن کردهاند که هدفشان فقط گردآوری چند نمونهی ادبی نبوده، بلکه خواستهاند متنی فراهم کنند که در فضای دانشگاهی هم به کار بیاید. به همین دلیل، کتاب هم جنبهی انتخاب متن دارد و هم جنبهی شرح و تحلیل. در آن، شعر و نثر کنار هم آمدهاند و برای هر بخش، توضیح واژگان، نکتههای دستوری، بلاغی و گاهی تحلیل وزنی در نظر گرفته شده است. همین ترکیب باعث شده اثر فقط یک گلچین ادبی نباشد و به منبعی برای خواندن دقیقتر متنهای عربی تبدیل شود.
کتاب مختارات من النصوص العربیة فی ایران بعد سقوط بغداد از چند بخش اصلی تشکیل شده است. در آغاز، مقدمهای مفصل دربارهی هدف کتاب، شیوهی انتخاب متنها و روش شرح آنها دیده میشود. بعد از آن، بخشی جداگانه به عروض اختصاص یافته و مفاهیمی مثل وزن، تفعیله، زحاف، علت و چند بحر پرکاربرد توضیح داده میشود. سپس متنهای برگزیده از شاعرانی و نویسندگانی چون مولوی، سعدی، علاء الدولة السمنانی، ابن یمین، شمس المغربي، مصلح الدین اللاري، اسد بن معین الدین الشيرازي، محمد باقر الدامادي، ابن رحمة الحويزي و ابو معتوق آمده است. در فهرست کتاب میتوان هم قصیده و غزل دید، هم حکایت و رساله. نویسندگان در برخورد با هر متن، معمولاً واژهها را معنی کردهاند، بیتها یا عبارتها را شرح دادهاند و در موارد لازم سراغ تحلیل صرفی، نحوی، بلاغی و عروضی رفتهاند. این شیوه نشان میدهد که کتاب بیش از هر چیز بر خواندن جزئینگر متن و فهم سازوکار درونی آن تکیه دارد.
کتاب مختارات من النصوص العربیة فی ایران بعد سقوط بغداد از نظر موضوعی هم تصویری روشن از حضور زبان عربی در فضای ادبی ایران به دست میدهد. متنها فقط برای نمایش مهارت زبانی انتخاب نشدهاند، بلکه هرکدام نشانهای از گرایشهای فکری و ادبی دورهی خود هستند؛ از شعر عرفانی و موعظه تا مدح، رثا، حکایت و نثر آراسته. در خلال توضیحها، میتوان دید که نویسندگان به تفاوت سطح شاعران، ویژگیهای سبکی، قوت و ضعف زبانی و حتی لغزشهای وزنی یا نحوی هم توجه داشتهاند. همین دقت، حالوهوای کتاب را از یک گردآوری ساده جدا میکند و آن را به اثری تبدیل میکند که هم برای آشنایی با متنها مفید است و هم برای بررسی شیوهی خواندن و تحلیل آنها.
خلاصه کتاب مختارات من النصوص العربیة فی ایران بعد سقوط بغداد
کتاب مختارات من النصوص العربیة فی ایران بعد سقوط بغداد مجموعهای از شعرها و نثرهای عربیِ پدیدآمده در ایران را گرد آورده و آنها را با شرح و تحلیل همراه کرده است. کتاب از یک مقدمه دربارهی جایگاه این متنها آغاز میشود، سپس به مباحث عروض میرسد و بعد نمونههایی از آثار نویسندگان و شاعرانی چون مولوی، سعدی، ابن یمین، شمس المغربي و چند چهرهی دیگر را میآورد. در هر بخش، معنی واژهها، توضیح عبارتها و نکتههای صرفی، نحوی، بلاغی و وزنی مطرح میشود. دغدغهی اصلی اثر، نشاندادن این نکته است که زبان عربی در ایرانِ پس از سقوط بغداد همچنان در شعر و نثر حضور داشته و این حضور را میتوان از خلال متنهای گوناگون دنبال کرد.
چرا باید کتاب مختارات من النصوص العربیة فی ایران بعد سقوط بغداد را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب مختارات من النصوص العربیة فی ایران بعد سقوط بغداد را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- این کتاب مجموعهای از متنهای عربیِ پدیدآمده در ایران را یکجا در اختیار میگذارد.
- خواننده با مطالعهی آن میتواند پیوند میان تاریخ ادبی، متنخوانی و تحلیل زبانی را بهتر ببیند.
- شرح واژگان و توضیحهای نحوی و بلاغی، فهم متنهای دشوارتر را آسانتر میکند.
- بخش عروض کتاب برای دنبالکردن وزن و ساختار شعرهای انتخابشده کاربرد دارد.
- تنوع متنها، از رساله و حکایت تا قصیده و غزل، تصویری گسترده از فضای ادبی اثر میسازد.
- کتاب فقط متنها را نقل نمیکند، بلکه دربارهی ویژگیها و گاهی ضعف و قوت آنها هم توضیح میدهد.
خواندن کتاب مختارات من النصوص العربیة فی ایران بعد سقوط بغداد به این گروهها پیشنهاد میشود:
- دانشجویان و پژوهشگرانی که میخواهند متنهای عربیِ مرتبط با فضای ادبی ایران را دقیقتر بررسی کنند.
- خوانندگانی که به شعر و نثر عربیِ دورههای پس از سقوط بغداد علاقه دارند.
- کسانی که میخواهند در کنار متنخوانی، با نکتههای صرفی، نحوی، بلاغی و عروضی هم درگیر شوند.
- علاقهمندان به آثاری که نمونههای متنوعی از مولوی، سعدی، ابن یمین و دیگر چهرههای حاضر در کتاب را کنار هم میآورند.
- مخاطبانی که به دنبال منبعی برای مطالعهی آموزشی و تحلیلیِ متنهای ادبی عربی هستند.
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب مختارات من النصوص العربیة فی ایران بعد سقوط بغداد و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | مختارات من النصوص العربیة فی ایران بعد سقوط بغداد |
| عنوان دیگر | جمع وشرح وتحلیل |