معرفی و دانلود کتاب سازوکارهای شناختی و خطاهای ذهنی pdf + خلاصه رایگان

کتاب سازوکارهای شناختی و خطاهای ذهنی

نوع کتاببدون نظر
مریم میرزایی

معرفی کتاب سازوکارهای شناختی و خطاهای ذهنی

کتاب سازوکارهای شناختی و خطاهای ذهنی نوشته‌ی مریم میرزایی اثری است که به موضوع شناخت، خطاهای ذهنی و کاربرد آن‌ها در روان‌درمانی می‌پردازد. انتشارات الماس قرمز آن را منتشر کرده است. در این کتاب، نویسنده با تکیه‌بر مبانی نظری، تاریخی، تکاملی و نوروبیولوژیک شناخت، به سراغ خطاهای شناختی، طرح‌واره‌ها، باورهای مرکزی و نقش آن‌ها در شکل‌گیری و تداوم اختلالات روان‌شناختی رفته است. ساختار اثر از مبانی نظری تا فرمول‌بندی موردی، مداخلات درمانی موج دوم و سوم، ملاحظات فرهنگی در ایران و آینده‌پژوهی در درمان‌های شناختی را دربر می‌گیرد. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب سازوکارهای شناختی و خطاهای ذهنی

کتاب سازوکارهای شناختی و خطاهای ذهنی با رویکردی مرحله‌به‌مرحله، خواننده را از معماری ذهن تا جزئیات مداخله در اتاق درمان همراهی کرده است. مریم میرزایی در فصل اول با مرور مبانی نظری، تاریخی و نوروبیولوژیک، مفاهیمی مانند شناخت، فراشناخت، طرح‌واره، باورهای مرکزی و خطای شناختی را تعریف کرده و آن‌ها را در چارچوب مدل پردازش اطلاعات، دیدگاه تکاملی و انقلاب شناختی بک و الیس توضیح داده است. در همین فصل، نقش قشر پیش‌پیشانی، آمیگدال، هیپوکامپ، شبکه حالت پیش‌فرض و انتقال‌دهنده‌هایی مانند سروتونین و دوپامین در سوگیری‌های شناختی و نشخوار فکری تشریح شده است. کتاب سازوکارهای شناختی و خطاهای ذهنی در فصل دوم به کالبدشکافی دقیق سازوکارها و خطاهای شناختی می‌پردازد؛ از سوگیری توجه و فیلتر ذهنی تا تعمیم مفرط، فاجعه‌سازی، ذهن‌خوانی، استدلال هیجانی، بایدهای دستوری، برچسب‌زنی و شخصی‌سازی. سپس در فصل سوم، با دیدگاه تحولی، شکل‌گیری این سازوکارها از نوزادی تا نوجوانی، نقش سبک‌های فرزندپروری، دلبستگی، تجارب اولیه و رشد قشر پیش‌پیشانی بررسی شده است. کتاب سازوکارهای شناختی و خطاهای ذهنی در فصل چهارم مدل‌های شناختی اختلالات اضطرابی، خلقی، وسواس فکری-عملی، استرس پس از سانحه و اختلالات شخصیت را طرح کرده و فرمول‌بندی موردی را از موقعیت تا پاسخ نشان داده است. فصل پنجم به «جعبه‌ابزار بالینی» اختصاص دارد: مصاحبه بالینی، پرسش‌نامه‌ها، تکنیک پیکان عمودی، بازسازی شناختی، پرسشگری سقراطی، آزمایش‌های رفتاری، مداخلات فراشناختی، ذهن‌آگاهی، پذیرش و طرح‌واره‌درمانی. در فصل ششم و هفتم نیز به سوگیری‌های شناختی درمانگر، ملاحظات فرهنگی در ایران، تأثیر عصر دیجیتال، شناخت در سیستم خانواده، بازآموزی سوگیری‌های شناختی، واقعیت مجازی و حرکت به‌سوی درمان‌های شناختی شخصی‌سازی‌شده پرداخته شده است.

خلاصه کتاب سازوکارهای شناختی و خطاهای ذهنی

این کتاب نشان می‌دهد که رنج روانی تنها محصول رویدادهای بیرونی نیست، بلکه نتیجه‌ی نحوه‌ی پردازش آن‌ها در «سیستم‌عامل شناختی» انسان است. نویسنده ابتدا توضیح می‌دهد که چگونه توجه، ادراک، حافظه، زبان و تفکر در قالب طرح‌واره‌ها و باورهای مرکزی، تجربه‌ی هیجان و رفتار را شکل می‌دهند و خطاهای شناختی مانند فیلتر ذهنی، فاجعه‌سازی و ذهن‌خوانی چگونه این سیستم را دچار «باگ» می‌کنند. سپس کتاب، این خطاها را در بستر تحول فرد، سبک‌های فرزندپروری، فرهنگ ایرانی و اختلالات مختلف مانند افسردگی، اضطراب، وسواس و تروما دنبال کرده است. در ادامه، فرمول‌بندی موردی شناختی و طیفی از مداخلات از بازسازی شناختی تا پذیرش، ذهن‌آگاهی، فراشناخت و طرح‌واره‌درمانی معرفی شده تا نشان داده شود چگونه می‌توان این سیستم‌عامل را از طریق نوروپلاستیسیتی به‌تدریج بازآرایی کرد.

چرا باید کتاب سازوکارهای شناختی و خطاهای ذهنی را بخوانیم؟

این کتاب تصویری یکپارچه از شناخت، از سطح فلسفی و تکاملی تا سطح نوروبیولوژیک و بالینی ارائه کرده است. خواننده با آن، هم زبان تخصصی شناخت‌درمانی را می‌آموزد و هم می‌بیند خطاهای ذهنی در فرهنگ و روابط ایرانی چگونه عمل می‌کنند. ترکیب نظریه، مثال‌های بالینی و نقشه‌ی روشن برای ارزیابی و مداخله، آن را به منبعی مناسب برای تعمیق فهم فرایندهای ذهنی در درمان تبدیل کرده است.

خواندن این کتاب به دانشجویان و کارورزان روان‌شناسی بالینی، مشاوره و روان‌پزشکی، درمانگران در حال آموزش، و متخصصانی پیشنهاد می‌شود که به‌دنبال درک عمیق‌تر خطاهای شناختی، فرمول‌بندی موردی و استفاده‌ی یکپارچه از CBT، رویکردهای موج سوم، فراشناخت و طرح‌واره‌درمانی در بافت فرهنگی ایران هستند. «هدف از نگارش این کتاب، فراتر از ارائه فهرستی از خطاهای شناختی و تعریف آن‌هاست. کتاب‌های بسیاری به این مسأله پرداخته‌اند. رسالت اصلی این اثر، کاوش در «داستان» و «کارکرد» این خطاها در بستر زندگی یک فرد و به‌ویژه در زمینه فرهنگی و اجتماعی ایران است. ما بر این باوریم که هیچ خطای شناختی در خلا رخ نمی‌دهد؛ بلکه ریشه در طرح‌واره‌های بنیادینی دارد که در سال‌های اولیه زندگی و در تعامل با مراقبین و محیط شکل گرفته‌اند. از این رو فرایند ما از ریشه‌ها آغاز می‌شود؛ به بررسی این موضوع می‌پردازیم که چگونه تجارب کودکی، دانه‌های باورهای اصلی ما را می‌کارند و این باورها چگونه در بزرگسالی، به عینکی تبدیل می‌شوند که ما از پشت آن به جهان می‌نگریم و اغلب، تصویری مخدوش و دردناک از واقعیت را تجربه می‌کنیم. سپس از جهان نظری به دنیای واقعی بالینی گام می‌نهیم. در این کتاب، تلاش شده است تا هنر «فرمول‌بندی موردی شناختی» به تفصیل آموزش داده شود؛ مهارتی که به درمانگر اجازه می‌دهد تا فراتر از برچسب‌های تشخیصی، به درک یکپارچه‌ای از داستان زندگی مراجع، سازوکارهای شناختی تداوم‌بخش مشکل و اهداف درمانی منحصربه‌فرد او دست یابد. ما مدل‌های شناختی اختلالات محوری مانند افسردگی، اضطراب فراگیر، پانیک، وسواس فکری-عملی و استرس پس از سانحه را نه به عنوان پروتکل‌های خشک، بلکه به مثابه لنزهایی برای درک دنیای درونی مراجعان بررسی کرده و با ارائه مثال‌های بالینی بومی‌سازی‌شده، نشان می‌دهیم که چگونه مفاهیمی چون «آبرو»، «قضاوت دیگران» و «فشارهای خانوادگی» در محتوای افکار و باورهای مراجعان ایرانی تنیده شده‌اند. قلب تپنده این کتاب در فصول میانی آن قرار دارد؛ جایی که «جعبه‌ابزار درمانگر» به شکلی جامع و کاربردی ارائه می‌شود. ما معتقدیم که یک درمانگر کارآمد، نیازمند تسلط بر طیف وسیعی از مداخلات است. از این رو، علاوه‌بر تکنیک‌های بنیادین درمان شناختی-رفتاری کلاسیک مانند پرسشگری سقراطی و آزمایش‌های رفتاری، به کاوش عمیق در رویکردهای موج سوم پرداخته‌ایم. مفاهیمی چون گسلش شناختی، پذیرش و ذهن‌آگاهی به تفصیل شرح داده شده‌اند تا درمانگر بیاموزد چگونه رابطه مراجع با افکارش را تغییر دهد، نه لزوماً محتوای آن‌ها را. همچنین، فصولی به مداخلات فراشناختی برای کار بر باورهای مربوط به تفکر و طرح‌واره‌درمانی به عنوان رویکردی قدرتمند برای کار بر ریشه‌های عمیق مشکلات اختصاص یافته است. اما یک درمانگر کارآزموده می‌داند که اتاق درمان، جزیره‌ای جدا از جهان نیست و خود او نیز از سوگیری‌های شناختی مصون نیست. به همین دلیل، فصلی کامل را به مباحث پیشرفته اختصاص داده‌ایم؛ از واکاوی «فراانتقال شناختی» و طرح‌واره‌های خود درمانگر گرفته تا ملاحظات فرهنگی در کاربرد مدل‌های غربی و تأثیر شکاف عصر دیجیتال و رسانه‌های اجتماعی بر سازوکارهای شناختی نسل امروز. این نگاه جامع‌نگر، درمانگر را از جایگاه یک تکنیسین صرف، به جایگاه یک متخصص بالینی متفکر و خودآگاه ارتقا می‌دهد.»

معرفی این کتاب در تاریخ ۲۳ خرداد ۱۴۰۵ به‌روزرسانی شده است.

برای تجربه‌ای بهتر در دانلود کتاب سازوکارهای شناختی و خطاهای ذهنی و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را به‌صورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن می‌توانید مطالعه‌ی خود را شخصی‌سازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتاب‌ها را همیشه و همه‌جا تجربه کنید. علاوه‌بر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیف‌های ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.

نام کتابسازوکارهای شناختی و خطاهای ذهنی
موضوعروان‌شناسی عمومی
نویسندهمریم میرزایی
انتشاراتانتشارات الماس قرمز
سال انتشار نسخه فیزیکی۱۴۰۵/۰۳/۲۳
فرمت کتابPDF

نظری برای کتاب ثبت نشده است.