معرفی و دانلود کتاب نوروساینس بالینی خواب pdf + خلاصه رایگان
تصویر جلد کتاب نوروساینس بالینی خواب

کتاب نوروساینس بالینی خواب

از مدارهای عصبی تا اتاق درمان (یک راهنمای جامع برای روانشناسان)

نوع کتاببدون نظر

معرفی کتاب نوروساینس بالینی خواب

کتاب نوروساینس بالینی خواب نوشته‌ی سمیه افضلی یزدی و نگین یوسفی یک راهنمای تخصصی درباره خواب از منظر علوم اعصاب و روانشناسی بالینی است که نشر الماس قرمز آن را منتشر کرده است. در آن کتاب سازوکارهای عصبی و شیمیایی خواب، معماری مراحل مختلف آن و ارتباط خواب با اختلالات روانشناختی و پزشکی توضیح داده شده است. نویسندگان تلاش کرده‌اند پلی میان یافته‌های نوروساینس و کار روزمره روانشناسان در اتاق درمان ایجاد کنند و نشان دهند چگونه فهم مدارهای خواب می‌تواند فرمول‌بندی بالینی و انتخاب مداخلات درمانی را دقیق‌تر کند. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب نوروساینس بالینی خواب

کتاب نوروساینس بالینی خواب از همان پیشگفتار با این ایده آغاز می‌شود که خواب نه یک «وقفه منفعل» در زندگی روزانه بلکه ستونی اساسی برای سلامت روان و جسم است. نویسندگان در آن کتاب نشان داده‌اند که چگونه علوم اعصاب، جعبه‌سیاه خواب را گشوده و مراحل مختلف آن را به صورت فرایندهایی فعال، سازمان‌یافته و هدفمند توصیف کرده است؛ از امواج آهسته تالاموس و قشر تا فعالیت انفجاری ساقه مغز در خواب با حرکات سریع چشم. در کتاب نوروساینس بالینی خواب ساختار اثر در قالب ۱۰ فصل تنظیم شده است. فصل اول به مبانی روانشناسی خواب، تاریخچه علمی آن، اپیدمیولوژی اختلالات خواب و ادغام دانش نوروساینس در فرمول‌بندی بالینی می‌پردازد. فصل دوم مدارهای عصبی و شیمیایی خواب و مدل «کلید دوحالته» خواب و بیداری را شرح می‌دهد. در فصل‌های سوم تا پنجم، انواع اختلالات خواب مانند بی‌خوابی، نارکولپسی، اختلالات ریتم شبانه‌روزی، پاراسومنیاها و اختلالات حرکتی مرتبط با خواب معرفی شده است. کتاب نوروساینس بالینی خواب در فصل‌های ششم تا دهم به ارتباط خواب با اختلالات همبود روانپزشکی و پزشکی، ابزارهای ارزیابی در کلینیک خواب، مداخلات روان‌درمانی مبتنی بر نوروساینس، سایر رویکردهای درمانی و نقش خواب در طول عمر می‌پردازد. در بخش‌های پایانی نیز موضوعاتی مانند محور مغز-روده-میکروبیوتا، ژنتیک و اپی‌ژنتیک خواب، فناوری‌های پوشیدنی، درمان‌های دیجیتال و تحریک مغزی غیرتهاجمی مطرح شده است. در سراسر کتاب، مثال‌ها و مطالعات موردی برگرفته از بافت بالینی ایران برای پیوند دادن نظریه با عمل آورده شده است.

خلاصه کتاب نوروساینس بالینی خواب

کتاب نوروساینس بالینی خواب بر این فرض استوار است که خواب زیربنای بسیاری از فرایندهای شناختی و هیجانی است و ارزیابی و مدیریت آن باید جزئی جدایی‌ناپذیر از هر پروتکل درمان روانشناختی باشد. نویسندگان ابتدا نشان می‌دهند که خواب مجموعه‌ای از مراحل پویا با کارکردهای متمایز است؛ خواب موج آهسته برای پاکسازی مغز، ترمیم بدن و تثبیت حافظه و خواب با حرکات سریع چشم برای پردازش هیجانی و رؤیاپردازی. سپس توضیح داده شده که چگونه اختلال در این مراحل می‌تواند به بی‌خوابی مزمن، افزایش خطر افسردگی، اضطراب، زوال شناختی و مشکلات جسمی منجر شود. در ادامه کتاب نوروساینس بالینی خواب، مدارهای عصبی و انتقال‌دهنده‌های شیمیایی دخیل در خواب و بیداری معرفی شده و ارتباط آن‌ها با اختلالات مختلف خواب و داروهای روانپزشکی توضیح داده می‌شود. بخش مهمی از کتاب به ابزارهای ارزیابی خواب، درمان شناختی-رفتاری بی‌خوابی، درمان‌های موج سوم، کرونوتراپی، نوردرمانی، مداخلات مبتنی بر فناوری و نقش روانشناس در مدیریت دارو و سلامت جسم اختصاص دارد.

چرا باید کتاب نوروساینس بالینی خواب را بخوانیم؟

این اثر نشان می‌دهد که چرا خواب باید در مرکز فرمول‌بندی بالینی و برنامه‌ریزی درمان قرار گیرد و نه در حاشیه. خواننده با مدارهای عصبی، انتقال‌دهنده‌های شیمیایی و ریتم‌های شبانه‌روزی آشنا می‌شود و می‌بیند هر کدام چگونه در علائم روانشناختی بازتاب پیدا می‌کنند. کتاب نوروساینس بالینی خواب همچنین مجموعه‌ای از مداخلات مبتنی بر شواهد را معرفی کرده است که مستقیماً این مکانیسم‌ها را هدف می‌گیرند.

مطالعه این کتاب به روانشناسان بالینی، روان‌درمانگران، دانشجویان روانشناسی، مشاوران و سایر متخصصان سلامت که با مراجعان دارای مشکلات خواب یا اختلالات روانپزشکی کار می‌کنند پیشنهاد می‌شود. همچنین برای پژوهشگران علاقه‌مند به پیوند نوروساینس و بالین و درمانگران کنجکاو نسبت به فناوری‌های نوین در حوزه خواب مناسب است. «در پهنه بیکران هستی، هیچ پدیده‌ای به اندازه خواب، چنین آشنا و در عین حال، چنین رازآلود نیست. ما یک‌سوم از عمر خود را در این قلمرو مرموز سپری می‌کنیم؛ جهانی که در آن مرزهای واقعیت و خیال در هم می‌آمیزد، خاطرات روز در کوره ناخودآگاه بازبخته می‌شوند و جسم و روان، فرصتی برای بازسازی و احیا می‌یابند. برای قرن‌ها، این غیبت موقت از جهان بیداری، جعبه سیاهی برای علم بود؛ وقفه‌ای منفعلانه و اجباری که در بهترین حالت، صرفاً برای رفع خستگی روزانه تلقی می‌شد. روانشناسی نیز برای مدتی طولانی، خواب را بیشتر از دریچه رؤیاها و نمادهای آن می‌کاوید و کمتر به سازوکارهای زیستی و عصبی بنیادین آن می‌پرداخت. اختلالات خواب، اغلب به عنوان عوارض جانبی با علائم ثانویه سایر مشکلات روانشناختی، مانند افسردگی و اضطراب، نگریسته می‌شدند و به ندرت به عنوان یک هدف درمانی مستقل و حیاتی در کانون توجه قرار می‌گرفتند. اما در دهه‌های اخیر، انقلابی آرام و در عین حال شگرف در درک ما از این ستون حیات رخ داده است. این کتاب، روایتی از این انقلاب و دعوتی برای روانشناسان بالینی است تا در صف مقدم این تحول پارادایمی قرار گیرند. پیشرفت‌های خیره‌کننده در حوزه علوم اعصاب، به ما این امکان را داده است که برای نخستین بار، به درون جعبه سیاه خواب سرک بکشیم. ما دیگر خواب را یک فرآیند یکپارچه و منفعل نمی‌دانیم، بلکه آن را مجموعه‌ای از مراحل پیچیده، پویا و به‌شدت سازمان‌یافته می‌بینیم که هر یک توسط مدارهای عصبی و شیمیایی مشخصی در مغز رهبری می‌شوند. از رقص هماهنگ نورون‌ها در تالاموس و قشر مغز که امواج آهسته و عمیق را می‌آفرینند، تا فعالیت انفجاری در ساقه مغز که ما را به دنیای رؤیاهای زنده در مرحله حرکت سریع چشم پرتاب می‌کند، همه و همه نشان از یک ارکستراسیون دقیق و هدفمند دارد. ما امروز می‌دانیم که در طول این ساعات به ظاهر آرام، مغز یکی از پرکارترین دوران خود را سپری می‌کند؛ سیستم گلیمفاتیک، همچون یک تیم نظافتی شبانه، به شستشوی پروتئین‌های سمی انباشته‌شده در طول روز می‌پردازد؛ سیناپس‌ها و اتصالات عصبی غیرضروری هرس می‌شوند تا فضا برای یادگیری جدید فراهم گردد؛ خاطرات مهم از هیپوکامپ به قشر مغز منتقل و برای ذخیره‌سازی بلندمدت تثبیت می‌شوند؛ و مدارهای هیجانی، به‌ویژه آمیگدال، بازتنظیم می‌شوند تا ما روز بعد را با آستانه تحمل عاطفی بالاتری آغاز کنیم.»

معرفی این کتاب در تاریخ ۲۳ خرداد ۱۴۰۵ به‌روزرسانی شده است.

برای تجربه‌ای بهتر در دانلود کتاب نوروساینس بالینی خواب و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را به‌صورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن می‌توانید مطالعه‌ی خود را شخصی‌سازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتاب‌ها را همیشه و همه‌جا تجربه کنید. علاوه‌بر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیف‌های ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.

نام کتابنوروساینس بالینی خواب
عنوان دیگراز مدارهای عصبی تا اتاق درمان (یک راهنمای جامع برای روانشناسان)
موضوعروان‌شناسی عمومی
نویسندهسمیه افضلی یزدی، نگین یوسفی
انتشاراتانتشارات الماس قرمز
سال انتشار نسخه فیزیکی۱۴۰۵/۰۳/۲۳
فرمت کتابPDF

نظری برای کتاب ثبت نشده است.