کتاب مدیریت هیجان ها برای یک زندگی شادتر
معرفی کتاب مدیریت هیجان ها برای یک زندگی شادتر
کتاب مدیریت هیجانها برای یک زندگی شادتر نوشتهی ملیکا قنبری اثری است از مجموعهی «کتب توسعه فردی» که نشر گیوا آن را منتشر کرده است. نویسنده با تکیهبر تجربهی مشاوره و آموزش، به سراغ یکی از بنیادیترین جنبههای زندگی روانی رفته است: هیجانها و نقش آنها در تصمیمگیری، روابط، سلامت و کیفیت زندگی. در پیشگفتار، مسیر شخصی و حرفهای نویسنده در مواجهه با هیجانها روایت شده و توضیح داده شده که این اثر چگونه از دل کار بالینی، مطالعهی منابع علمی و مشاهدهی زندگی روزمره شکل گرفته است. ساختار کتاب از مباحث پایهای مانند تعریف هیجان و تفاوت آن با احساس، تا موضوعات عمیقتری مثل نقش مغز هیجانی، باورها، ارزیابیهای شناختی، اضطراب، خشم، افسردگی و تمرینهای خودیاری را دربر میگیرد. در فصلهای مختلف، هم نظریههای مهم روانشناسی هیجان و شناخت معرفی شده و هم تمرینها و مثالهایی مانند داستان احسان برای ملموستر شدن مفاهیم بهکار رفته است. مدیریت هیجانها برای یک زندگی شادتر بهگونهای نوشته شده که هم برای آشنایی اولیه با مفهوم هیجان مناسب است و هم برای کسانی که میخواهند مهارت آگاهی هیجانی و تنظیم احساسات خود را تقویت کنند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب مدیریت هیجان ها برای یک زندگی شادتر
کتاب مدیریت هیجانها برای یک زندگی شادتر با طرح یک پرسش محوری آغاز میشود: هیجانها دقیقاً چه هستند و چرا تا این اندازه بر زندگی انسان اثر میگذارند؟ در فصل اول، ملیکا قنبری با مرور تعاریف مختلف از هیجان، تفاوت آن با حس و احساس را روشن کرده است و نشان داده که هیجان پدیدهای چندبعدی است؛ هم زیستی است، هم ذهنی، هم اجتماعی و هم رفتاری. سپس به نقش هیجانها در تصمیمگیری، بقا، روابط و سازگاری پرداخته شده و مثالهایی از داروین، پژوهشهای عصبپژوهی و توصیف واکنشهای بدنی در خشم، ترس، شادی، عشق و اندوه آورده شده است. در همین فصل، ساختار مغز هیجانی، دستگاه لیمبیک، آمیگدال، قشر پیشپیشانی و رابطهی آنها با حافظه، یادگیری و کنترل تکانهها توضیح داده شده تا خواننده بفهمد چرا گاهی «ذهن هیجانی» بر «ذهن خردگرا» غلبه میکند. کتاب مدیریت هیجانها برای یک زندگی شادتر در فصل دوم آگاهی از هیجانات را بهعنوان نخستین گام مدیریت آنها مطرح کرده است. در این فصل، هم طبقهبندی هیجانهای مثبت و منفی (شادی، امید، علاقه، عشق، ترس، خشم، نفرت، غم، استرس) آمده و هم با روایت داستانی احسان، نشان داده شده که ناآگاهی هیجانی چگونه روابط و سلامت را فرسوده میکند و آگاهی تدریجی چه تغییری در زندگی روزمره ایجاد میکند. سپس پنج سطح آگاهی هیجانی (از احساسات بدنی تا ترکیبهای پیچیدهی عاطفی) معرفی شده و تمرینهایی مانند شفقت به خود، ذهنآگاهی، گوشدادن فعال، استفاده از موسیقی، خواندن رمان و نوشتن روزانه برای ثبت هیجانها پیشنهاد شده است. در فصل سوم، پیوند افکار و هیجانها، نقش سوگیریهای شناختی، باورهای غیرمنطقی، ارزیابیهای شناختی (بر اساس دیدگاه لازاروس، بک، الیس و دیگران) و تکنیکهای تغییر فکر برای تغییر احساس توضیح داده شده است. فصل چهارم نیز بهطور مشخص به مدیریت اضطراب و معرفی تمرینهایی مانند تنفس دیافراگمی، مدیتیشن، ذهنآگاهی و ثبت هیجانها اختصاص دارد و نشان میدهد که چگونه میتوان از سطح شناخت به سطح عمل و تمرین روزمره گذر کرد.
خلاصه کتاب مدیریت هیجان ها برای یک زندگی شادتر
در مدیریت هیجانها برای یک زندگی شادتر، نقطهی شروع، تعریف دقیقتر هیجان است. نویسنده با جمعبندی تعاریف مختلف نشان داده است که هیجان ترکیبی از احساس درونی، تغییرات بدنی، افکار همراه و تمایل به عمل است؛ واکنشی چندبعدی که هم به بقا کمک میکند و هم به معنا دادن به تجربهی انسانی. تفاوت حس، احساس و هیجان روشن شده است: حس به دریافتهای حسی اولیه از طریق حواس پنجگانه گفته شده، احساس به تجربهی آگاهانهی این دریافتها و هیجان به پاسخ درونی و ذهنی-بدنی ما به موقعیتها و افکار. در ادامه، کتاب نقش هیجانها را در تصمیمگیری، رفتار روزمره و سازگاری با محیط توضیح داده است. ترس، خشم، شادی، عشق، اندوه و نفرت هرکدام بهعنوان برنامههای تکاملی برای بقا و تنظیم روابط توصیف شدهاند؛ از آمادهسازی بدن برای جنگ و گریز تا تسهیل همکاری، پیوندجویی و سوگواری. نویسنده با تکیهبر پژوهشهای عصبپژوهی، ساختار مغز هیجانی، دستگاه لیمبیک، آمیگدال و قشر پیشپیشانی را شرح داده و نشان داده است که چگونه هیجانهای شدید میتوانند حافظهی فعال و تفکر منطقی را مختل کنند و چرا تعادل میان «ذهن هیجانی» و «ذهن خردگرا» برای زندگی روزمره حیاتی است. فصل دوم کتاب به آگاهی هیجانی اختصاص دارد و توضیح داده است که بدون شناخت و نامگذاری هیجانها، امکان مدیریت آنها وجود ندارد. هیجانهای مثبت مانند شادی، امید، خوشبینی، علاقه و عشق و هیجانهای منفی مانند ترس، خشم، نفرت، غم و استرس معرفی شدهاند و کارکردهای هرکدام توضیح داده شده است. سپس پنج سطح آگاهی هیجانی (از احساسات بدنی تا ترکیبهای پیچیدهی عاطفی) و تمرینهایی مانند شفقت به خود، ذهنآگاهی، گوشدادن فعال، استفاده از موسیقی، خواندن رمان و نوشتن روزانه برای ثبت هیجانها مطرح شده است. در فصل سوم، نویسنده به سراغ رابطهی افکار و هیجانها رفته است. توضیح داده شده که چگونه توجه انتخابی، سوگیریهای شناختی (مثل فاجعهسازی، تعمیم افراطی، ذهنخوانی، نیاز به تأیید و کمالگرایی) و باورهای غیرمنطقی میتوانند هیجانهای منفی را تشدید کنند. نظریههای ارزیابی شناختی، بهویژه دیدگاه لازاروس، نشان میدهد که ارزیابی نخستین (اهمیت و تهدید رویداد) و ارزیابی ثانویه (توان مقابله) نوع و شدت هیجان را تعیین میکند. سپس تکنیکهای شناختیرفتاری برای شناسایی و اصلاح افکار منفی، ثبت افکار و احساسات، پرسشگری از افکار، شناسایی خطاهای شناختی و تمرین ذهنآگاهی برای مشاهدهی بدون قضاوت افکار و احساسات توضیح داده شده است. فصل چهارم بهطور مشخص بر مدیریت اضطراب تمرکز کرده است. ابتدا اضطراب بهعنوان واکنش طبیعی بدن به استرس و تفاوت آن با اختلالات اضطرابی توضیح داده شده، سپس علائم روانی و جسمانی آن فهرست شده است. بعد، مجموعهای از تمرینهای عملی معرفی شده است: تنفس دیافراگمی برای فعالکردن سیستم پاراسمپاتیک و کاهش برانگیختگی بدنی، انواع مدیتیشن (تمرکز بر تنفس، اسکن بدن، مانترا) و تمرینهای ذهنآگاهی برای مشاهدهی افکار و احساسات بدون قضاوت. در پایان، ثبت هیجانها و استفاده از دفترچهی هیجانی بهعنوان ابزاری برای شناسایی الگوها، محرکها و شدت احساسات پیشنهاد شده تا خواننده بتواند بهتدریج از آگاهی به سمت تنظیم و مدیریت هیجانهای دشوار حرکت کند.
چرا باید کتاب مدیریت هیجان ها برای یک زندگی شادتر را بخوانیم؟
مدیریت هیجانها برای یک زندگی شادتر از سطح توصیههای کلی فراتر رفته و تلاش کرده است پلی میان نظریههای علمی هیجان و تجربهی روزمرهی انسان بسازد. در این اثر، مفاهیم پیچیدهای مانند دستگاه لیمبیک، آمیگدال، ارزیابی شناختی، سوگیریهای فکری و ذهن هیجانی با مثالها، روایتها و توضیحهای مرحلهبهمرحله بهگونهای توضیح داده شدهاند که بتوان آنها را در موقعیتهای واقعی مانند تعارضهای خانوادگی، فشارهای شغلی، اضطراب اجتماعی یا احساس ناکامی بهکار گرفت. این کتاب بهجای تمرکز صرف بر «کنترل» احساسات، بر آگاهی، پذیرش و تنظیم آنها تأکید کرده است. خواننده با طی فصلها میبیند که هیجانها نه دشمناند و نه چیزی که باید حذف شوند، بلکه پیامرسانهاییاند که اگر درست فهمیده شوند میتوانند به تصمیمگیری بهتر، روابط عمیقتر و سلامت روانی پایدارتر کمک کنند. از سوی دیگر، تمرینهایی مانند ثبت افکار و هیجانها، تنفس دیافراگمی، مدیتیشن، ذهنآگاهی، شفقت به خود و استفاده از موسیقی و نوشتن، امکان تمرین تدریجی مهارتهای هیجانی را فراهم کرده است. ترکیب روایتهای عینی مانند داستان احسان با مباحث نظری، این امکان را ایجاد کرده که خواننده خود را در موقعیتها ببیند و مسیر تغییر را قابل تصورتر بداند. برای کسانی که بهدنبال درک ریشههای اضطراب، خشم، غم یا استرس خود و یافتن راهی برای مدیریت آنها هستند، این کتاب تصویری نسبتاً منسجم از پیوند مغز، فکر و احساس ارائه کرده است.
خواندن مدیریت هیجانها برای یک زندگی شادتر به کسانی پیشنهاد میشود که در زندگی روزمره با اضطراب، خشم، استرس یا احساس غم مکرر روبهرو هستند و میخواهند بفهمند این هیجانها چگونه شکل میگیرند و چطور میتوان آنها را تنظیم کرد. همچنین به دانشجویان و علاقهمندان حوزههای روانشناسی، مشاوره و توسعهی فردی که بهدنبال متنی آموزشی دربارهی هیجان، افکار و ذهنآگاهی هستند پیشنهاد میشود. افرادی که مایلاند مهارت آگاهی هیجانی، خودشناسی و شفقت به خود را تقویت کنند و بهدنبال تمرینهای عملی برای کار روزانه با احساسات خود هستند نیز میتوانند از این کتاب بهره ببرند.
بخشی از کتاب مدیریت هیجان ها برای یک زندگی شادتر
«هیجان قطبنمایی در زندگی است، به دنیای ما جلوه میبخشد و ما را به سمت آنچه که در هر لحظه مهم است سوق میدهد. سیستم عصبی ما را آماده میکند تا برای رویارویی با واقعیت درکشده آماده شود. هیجان به معنای واقعی کلمه ما را به حرکت در میآورد و برای دست به عمل زدن، بهویژه پاسخهای جنگ و گریز یا سر جای خود خشک شدن، آماده میکند و همچنین باعث ارتباط برقرار کردن با دیگران میشود و پاسخ آنها را به ما تنظیم میکند. عملکرد اصلی هیجان رساندن نیازها، انگیزهها و اولویتهای فرد با خود و دیگران است. هیجانها به زندگی ما رنگ میدهند، البته منظور این نیست که در اثر ترس مفید یا در اثر خشم سرخ میشویم؛ ما میتوانیم رفتارهایی را به واسطه آنها انجام بدهیم که ما را به طرف احساس شادی یا عشق سوق میدهد. زندگی بدون وجود هیجانها ملالآور است. آنها چاشنی زندگی هستند که به حیات ما لذت و برانگیختگی میبخشد. عمیقترین احساسات و همچنین اشتیاقها و آرزوهای ما اصلیترین راهبران هستند و بشر ادامه حیات خود را تا حدود زیادی وامدار قدرت این عوامل در تعاملات انسانی است. هیجانها برای زندگی اساسی هستند و بر افکار و رفتارها و تعاملات ما اثر میگذارند. به طور عکس میتوانیم بگوییم هیجانها جز جداییناپذیر زندگی روزمره ما هستند و بر جنبههای مختلف زندگی ما تأثیر میگذارند.»