کتاب کوچ شدن جاناتان پاسمور + دانلود نمونه رایگان

معرفی کتاب کوچ شدن

کتاب کوچ شدن (مسیر یادگیری، رشد و موفقیت در کوچینگ از اولین گام‌ها تا استانداردهای جهانی) نوشته‌ی جاناتان پسمور و تریسی سینکلر با ترجمه‌ی شهلا واحد، راهنمایی جامع برای ورود، رشد و حرفه‌ای‌شدن در کوچینگ بر اساس راهنمای رسمی فدراسیون بین‌المللی کوچینگ ICF است. نویسندگان که هر دو از کوچ‌ها و پژوهشگران شناخته‌شده‌ی این حوزه هستند، تجربه‌ی عملی گسترده‌ی خود را با دانش دانشگاهی ترکیب کرده‌اند تا تصویری روشن از مسیر تبدیل‌شدن به کوچ، از نخستین آشنایی تا سطوح بالای اعتباربخشی ICF ارائه کنند. نشر پردیس آباریس آن را منتشر کرده است. در مقدمه‌ی مترجم، کوچینگ به‌عنوان پاسخی به پیچیدگی‌های زندگی فردی و سازمانی، فشارهای محیط کار و نیاز به تصمیم‌گیری آگاهانه معرفی شده است؛ رویکردی که به‌جای نسخه‌پیچی، بر توانمندسازی فرد برای یافتن پاسخ‌های درونی خود تکیه دارد و در بستر گفت‌وگو، ارزش‌هایی مانند احترام، همدلی، صداقت و مسئولیت‌پذیری را زنده می‌کند. ساختار کتاب از فضاسازی مفهومی و تعریف کوچینگ آغاز می‌شود، سپس به هویت کوچ، شناخت مراجعان، ذهنیت کوچینگ، صلاحیت‌های اصلی ICF، اخلاق حرفه‌ای، سوپرویژن، منتور کوچینگ، فرایند اعتباربخشی در سطوح ACC، PCC و MCC و در نهایت ابزارها و تکنیک‌های متنوع کوچینگ می‌رسد. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب کوچ شدن

کتاب کوچ شدن با تمرکز بر راهنمای رسمی فدراسیون بین‌المللی کوچینگ ICF، تصویری مرحله‌به‌مرحله از سفر «بلوغ در کوچینگ» از نگاه جاناتان پسمور و تریسی سینکلر ارائه کرده است. نویسندگان به‌جای محدودشدن به عناوین رسمی ACC، PCC و MCC، مفهوم «بلوغ» را محور قرار داده‌اند؛ مفهومی که رشد حرفه‌ای کوچ را فرایندی پیوسته و مادام‌العمر می‌بیند، نه نقطه‌ای برای رسیدن و توقف. بخش آغازین کتاب با عنوان «فضاسازی» در چهار فصل، بستر مفهومی کار را می‌سازد: از طرح ایده‌ی بلوغ در کوچینگ و معرفی مسیرهای آموزشی و اعتباربخشی ICF، تا تعریف دقیق کوچینگ و تمایز آن از منتورینگ، درمان، مشاوره و مشاوره‌ی سازمانی. سپس دو فصل «من چه کسی هستم؟» و «مراجعان من چه کسانی هستند؟» به هویت کوچ و نگاه او به مراجع می‌پردازند؛ جایی که خودآگاهی، بازاندیشی، استفاده از ابزارهای روان‌سنجی (مانند MBTI، مدل پنج‌عاملی شخصیت و پرسش‌نامه‌های تخصصی) و ژورنال‌نویسی به‌عنوان پایه‌های رشد حرفه‌ای معرفی شده‌اند. کتاب کوچ شدن در ادامه، وارد «بخش دوم: پرورش صلاحیت‌های اصلی کوچینگ» می‌شود و مدل صلاحیت‌های اصلی ICF را که حاصل تحلیل شغلی گسترده‌ی این فدراسیون است، معرفی می‌کند. در این بخش، تاریخچه‌ی شکل‌گیری ICF، روند بازنگری صلاحیت‌ها، ساختار چهار حوزه‌ای مدل (بنیادین، هم‌آفرینی رابطه، ارتباط مؤثر، پرورش یادگیری و رشد) و جایگاه این صلاحیت‌ها در نظام گواهی‌نامه‌های ACC، PCC و MCC توضیح داده شده است. فصل‌های بعدی، هر صلاحیت را جداگانه باز می‌کنند؛ از «پایبندی به اصول اخلاقی» و «تجسم ذهنیت کوچینگ» تا ایجاد توافق، پرورش اعتماد و امنیت، حفظ حضور، گوش‌دادن فعال، برانگیختن آگاهی و تسهیل رشد مراجع. در کنار این‌ها، کتاب به اسناد کلیدی ICF مانند آیین‌نامه‌ی اخلاقی، راهنماهای گواهی‌نامه، شاخص‌های PCC و الزامات حداقلی مهارت اشاره کرده است تا خواننده بتواند مسیر یادگیری و اعتباربخشی خود را با استانداردهای جهانی هم‌راستا کند.

خلاصه کتاب کوچ شدن

کتاب کوچ شدن بر یک ایده‌ی محوری استوار است: کوچینگ تنها مجموعه‌ای از تکنیک‌ها نیست، بلکه سفری مداوم به‌سوی بلوغ حرفه‌ای و انسانی است. نویسندگان ابتدا نشان داده‌اند که مسیر رسمی ICF از دانش‌پذیر تا ACC، سپس PCC و در نهایت MCC، تنها بخشی از این سفر است و حتی در بالاترین سطح اعتباربخشی نیز رشد و یادگیری پایان نمی‌پذیرد. در فصل «سفر به‌سوی بلوغ» توضیح داده شده که کوچ در آغاز معمولاً به مدل‌ها و ابزارها تکیه می‌کند، سپس به‌تدریج به رویکردی فلسفی و در نهایت به جایگاه تلفیقی می‌رسد؛ جایی که از مدل‌ها و ابزارهای متنوع استفاده می‌کند، اما به هیچ‌کدام وابسته نمی‌ماند و تمرکز خود را بر رابطه، سیستم‌های پیرامونی مراجع و حضور در لحظه می‌گذارد. در فصل «کوچینگ چیست؟» کتاب کوچ شدن با مرور تعاریف مختلف، از تعریف رسمی ICF تا دیدگاه‌هایی مانند ویت‌مور، ویت‌ورث، پسمور و فیلیری-تراویس، باچکیرووا و لای، نشان داده است که عناصر مشترک کوچینگ چیست: گفت‌وگویی ساختارمند، مبتنی بر پرسش، تأمل و رابطه، با هدف برانگیختن خودآگاهی، مسئولیت‌پذیری و تغییرات رفتاری مثبت. سپس مرزهای کوچینگ با منتورینگ، درمان و مشاوره روشن شده است؛ از میزان مداخله و ارائه‌ی توصیه، تا طول رابطه، نوع قرارداد، دامنه‌ی تمرکز و هدف اصلی. فصل «من چه کسی هستم؟» کوچ را «ابزار اصلی» فرایند کوچینگ می‌داند و خودآگاهی و خودبازتابی را شرط توانایی او برای مدیریت فرایند بدون دخالت‌دادن بیش‌ازحد خود در محتوا معرفی می‌کند. در این فصل، سه دیدگاه برای شناخت خود (تیپ شخصیتی، ویژگی‌های شخصیتی و پرسش‌نامه‌های تخصصی مانند هوش هیجانی، تاب‌آوری و رهبری) و نقش ژورنال‌نویسی و عمل بازاندیشی در تعمیق یادگیری توضیح داده شده است. فصل «مراجعان من چه کسانی هستند؟» این نگاه درون‌گر را به‌سوی مراجع برمی‌گرداند و از کوچ می‌خواهد میان رویکرد «روان‌شناسی کمبود» و «روان‌شناسی مثبت‌گرا» آگاهانه انتخاب کند. کتاب با معرفی پرسش‌نامه‌ی VIA و مفهوم نقاط‌قوت، نشان داده است که تمرکز بر آنچه در مراجع «درست» است چگونه می‌تواند چرخه‌ای از آگاهی، انتخاب آگاهانه، استفاده‌ی بیشتر از نقاط‌قوت و افزایش اعتمادبه‌نفس ایجاد کند. در عین حال، بر محدودیت‌های ابزارهای روان‌سنجی، تأثیر فرهنگ، جنسیت و نقش‌های اجتماعی بر خودگزارش‌دهی و ضرورت گفت‌وگوی کنجکاوانه درباره‌ی نتایج تأکید شده است. سپس مفهوم «پذیرش مثبت بی‌قیدوشرط» و «نگرش بدون قضاوت» به‌عنوان پایه‌ی رابطه‌ی کوچینگ مطرح می‌شود و پیشنهاد می‌شود کوچ با تمرین ماندن در لحظه، گوش‌دادن عمیق و انتقال تحلیل‌ها و احساسات خود به زمان بازاندیشی و سوپرویژن، از قضاوت‌گری در جلسه فاصله بگیرد. در بخش دوم، کتاب مدل صلاحیت‌های اصلی ICF را معرفی می‌کند؛ مدلی هشت‌گانه در چهار حوزه‌ی بنیادین، هم‌آفرینی رابطه، ارتباط مؤثر و پرورش یادگیری و رشد. تاریخچه‌ی شکل‌گیری ICF، روند تحلیل شغلی ۲۰۱۸–۲۰۱۹ و نقش این مدل در طراحی برنامه‌های آموزشی و ارزیابی گواهی‌نامه‌ها توضیح داده شده است. سپس ساختار گواهی‌نامه‌های ACC، PCC و MCC، الزامات آموزشی، ساعات تجربه، منتور کوچینگ، ارزیابی عملکرد و آزمون کتبی تشریح می‌شود. در ادامه، صلاحیت «پایبندی به اصول اخلاقی» به‌عنوان بنیان همه‌ی سطوح کوچینگ باز می‌شود؛ جایی که آیین‌نامه‌ی اخلاقی ICF، مفهوم صداقت و امانت‌داری در تعامل با مراجع، حامی و ذی‌نفعان، حساسیت به هویت، ارزش‌ها و زمینه‌ی مراجع و نقش حرفه‌ای‌گری به‌عنوان بخشی از «بودن» کوچ برجسته شده است.

چرا باید کتاب کوچ شدن را بخوانیم؟

کتاب کوچ شدن برای کسانی که به کوچینگ به‌عنوان یک مسیر جدی حرفه‌ای نگاه می‌کنند، تصویری واقع‌بینانه و در عین‌حال ساختارمند از این حرفه ارائه کرده است. این اثر نه‌تنها مهارت‌ها و صلاحیت‌های مورد انتظار ICF را توضیح می‌دهد، بلکه نشان می‌دهد کوچینگ بر چه نوع ذهنیت، خودآگاهی و اخلاقی استوار است. خواننده با تمایزهای دقیق میان کوچینگ، منتورینگ، درمان و مشاوره آشنا می‌شود و می‌تواند جایگاه مداخله‌ی خود را در این طیف روشن کند. از سوی دیگر، کتاب کوچ شدن به‌خوبی پیوند میان رشد شخصی و رشد حرفه‌ای کوچ را نشان داده است؛ از کار با پرسش‌نامه‌های شخصیت و نقاط‌قوت تا ژورنال‌نویسی و بازاندیشی. معرفی مدل صلاحیت‌های اصلی ICF، ساختار گواهی‌نامه‌ها و اسناد پشتیبان مانند آیین‌نامه‌ی اخلاقی، شاخص‌های PCC و راهنماهای گواهی‌نامه، این امکان را فراهم می‌کند که خواننده مسیر یادگیری و اعتباربخشی خود را برنامه‌ریزی کند. تمرکز کتاب بر مفهوم «بلوغ» و نگاه تلفیقی در عمل، آن را به منبعی مناسب برای کوچ‌های تازه‌کار و باتجربه تبدیل کرده است که می‌خواهند از تکیه‌ی صرف بر مدل‌ها عبور کنند و حضور، رابطه و آگاهی سیستمی را در مرکز کار خود قرار بدهند.

به کسانی که در آغاز مسیر کوچینگ هستند یا قصد دارند برای گواهی‌نامه‌های ACC، PCC یا MCC اقدام کنند، مطالعه‌ی این کتاب پیشنهاد می‌شود. همچنین به کوچ‌های باتجربه‌ای که می‌خواهند کار خود را با صلاحیت‌های اصلی ICF، بازاندیشی ساختارمند و سوپرویژن عمیق‌تر کنند، می‌تواند سود برساند. به مدیران، رهبران و متخصصان منابع انسانی که در پی درک دقیق‌تری از کوچینگ، مرز آن با منتورینگ و مشاوره و چگونگی استفاده از آن در سازمان‌ها هستند نیز خواندن این کتاب پیشنهاد می‌شود.

بخشی از کتاب کوچ شدن

«در محافل حرفه‌ای کوچینگ، گفت‌وگوهای بسیاری دربارهٔ مسیر رشد و توسعه کوچ‌ها جریان دارد. فدراسیون بین‌المللی کوچینگ (ICF) مسیر پیشرفت حرفه‌ای کوچ را با اصطلاحاتی مشخص تعریف می‌کند: از دانش‌پذیر به کوچ تأییدشده در سطح دستیار (ACC)، سپس به کوچ حرفه‌ای تأییدشده (PCC) و در نهایت به کوچ مستر تأییدشده (MCC). ما در این کتاب، به جای این دسته‌بندی‌های رسمی، تمرکز خود را بر واژه‌ای جایگزین با نام «بلوغ» قرار داده‌ایم؛ مفهومی که رویکردی متفاوت به رشد حرفه‌ای کوچ ارائه می‌دهد و در عین‌حال این واقعیت را به رسمیت می‌شناسد که بسیاری از کوچ‌های توانمند و اثربخش، ممکن است هنوز به سطح MCC نرسیده باشند. در این فصل، مفهوم «بلوغ» را معرفی می‌کنیم و بر این نکته تأکید داریم که توسعهٔ حرفه‌ای کوچ، فرآیندی پیوسته و بی‌انتها است، نه نقطه‌ای خاص برای رسیدن. حتی برای کوچ‌های سطح مستر نیز، مسیر رشد همچنان ادامه دارد. به‌بیان ساده، همهٔ ما در سفری توسعه‌محور هستیم. در هر حرفه‌ای، سطوحی از مهارت و صلاحیت وجود دارد. شاید سفر شما به‌عنوان یک کوچ تازه‌واردِ تأییدشده توسط ICF، زمانی آغاز شده باشد که نخستین‌بار تجربهٔ دریافت کوچینگ از همکاری در محل کار یا از یک کوچ حرفه‌ای را داشته‌اید. این تجربه ممکن است شما را مجذوب توانمندی کوچینگ و ظرفیت آن برای کمک به کشف بهترین گزینه‌ها در زندگی‌تان کرده باشد. یا شاید شرکت در یک دورهٔ کوتاه مهارت‌های کوچینگ، کنجکاوی‌تان را برانگیخته باشد. به‌هرحال، تصمیم گرفته‌اید وارد مسیر کوچینگ شوید و این سفر توسعه‌محور را به‌صورت رسمی آغاز کرده‌اید. با این‌حال، گذراندن یک برنامهٔ رسمی آموزش کوچینگ (در سطوح ۱، ۲ یا ۳ مورد تأیید ICF) تنها بخشی از این مسیر است. برای دریافت گواهی‌نامهٔ حرفه‌ای ICF، لازم است موارد دیگری را نیز تکمیل کنید، از جمله: ۱- تجربهٔ عملی کوچینگ ۲- دریافت منتور کوچینگ ۳- ارزیابی عملکرد ۴- شرکت در آزمون اعتبارسنجی ICF ممکن است اکنون در یکی از این مراحل باشید، یا پیش‌تر موفق به اخذ مدرک ACC یا PCC شده باشید. شاید حتی MCC باشید و همچنان مشتاق به یادگیری و رشد بیشتر. یا شاید سال‌ها است که به‌طور حرفه‌ای کوچینگ انجام می‌دهید، اما هرگز مدرک رسمی دریافت نکرده‌اید. در هر حالت، سفر به‌سوی بلوغ در هیچ‌یک از این نقاط متوقف نمی‌شود.»