کتاب نغمه کوچ قشـقایی
معرفی کتاب نغمه کوچ قشـقایی
کتاب نغمه کوچ قشقایی نوشتهی شیرین حقپرست و با ویراستاری بهاره تولی، روایتی مستند و داستانی از تاریخ، فرهنگ و زندگی ایل قشقایی و بهویژه طایفه کشکولی بزرگ است. این اثر با تکیهبر اسناد، خاطرات شفاهی و روایتهای خانوادگی، سرگذشت حاج محمدعلی توسلی و خانوادهاش را از کوچ تاریخی از شیراز به روستای ورده بازگو میکند. کتاب با نگاهی جستوجوگرانه به ریشهها، ساختار اجتماعی، فرازونشیبهای تاریخی و آداب و رسوم ایل قشقایی میپردازد و در کنار آن، زندگی روزمره، تلاشها، همدلیها و چالشهای نسلهای مختلف این ایل را به تصویر میکشد. انتشارات متخصصان آن را منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب نغمه کوچ قشـقایی
کتاب نغمه کوچ قشقایی اثری است که با رویکردی روایی و پژوهشی، به تاریخ و فرهنگ ایل قشقایی و بهویژه طایفه کشکولی بزرگ میپردازد. شیرین حقپرست، نویسنده کتاب، با بهرهگیری از خاطرات خانوادگی، مصاحبه با اعضای ایل و اسناد معتبر، داستان کوچ تاریخی خانواده خود را از شیراز به روستای ورده روایت کرده است. ساختار کتاب از معرفی ریشهها و خاستگاه ایل قشقایی آغاز میشود و سپس به بررسی حضور این ایل در دورههای مختلف تاریخی مانند تیموری، صفویه، افشاریه، زندیه و قاجاریه میپردازد. در ادامه، روایت زندگی حاج محمدعلی توسلی و خانوادهاش، شکلگیری روستای ورده، چالشهای اقتصادی و اجتماعی، و نقش زنان و مردان ایل در حفظ هویت و همبستگی اجتماعی، بخش عمدهای از کتاب را تشکیل میدهد. کتاب با نگاهی جزئینگر، به موضوعاتی چون ساختار اجتماعی ایل، آداب و رسوم، نقش زنان، اقتصاد دامداری و کشاورزی، و تأثیر رویدادهای ملی و جهانی بر زندگی ایل میپردازد. نغمه کوچ قشقایی اثری است که هم به تاریخ شفاهی و هم به اسناد مکتوب تکیه دارد و تصویری زنده از فرازونشیبهای یک ایل ایرانی ارائه میدهد.
خلاصه کتاب نغمه کوچ قشـقایی
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند! کتاب نغمه کوچ قشقایی با شرح ریشهها و خاستگاه ایل قشقایی آغاز میشود و به بررسی روایتهای مختلف درباره منشأ این ایل و مهاجرتهای تاریخی آنها میپردازد. سپس، با عبور از دورههای تیموری، صفویه، افشاریه، زندیه و قاجاریه، نقش قشقاییها در تحولات سیاسی و نظامی ایران و چگونگی شکلگیری ساختار اجتماعی و اقتصادی ایل را بازگو میکند. بخش اصلی کتاب به روایت زندگی حاج محمدعلی توسلی و خانوادهاش اختصاص دارد؛ از کوچ تاریخی طایفه کشکولی بزرگ از شیراز به روستای ورده، عبور از دشواریهای راه، استقرار در کاروانسرای شاهعباسی و شکلگیری تدریجی روستا. کتاب با جزئیات به زندگی روزمره، تلاشهای اقتصادی، همبستگی خانوادگی، نقش زنان در حفظ سنتها و تربیت نسل جدید، و چالشهایی چون قحطی، حضور متفقین و تغییرات اجتماعی میپردازد. روایتهایی از ساخت حمام و مسجد روستا، ثبت شناسنامه و شکلگیری هویت خانوادگی، و همچنین خاطرات تلخ و شیرین از روزهای سخت و امیدبخش، بخشهای مهمی از کتاب را تشکیل میدهد. در نهایت، کتاب تصویری از پایداری، خرد جمعی و پیوندهای عمیق خانوادگی و ایلی ارائه میدهد که در دل تاریخ و طبیعت ایران ریشه دارد.
چرا باید کتاب نغمه کوچ قشـقایی را بخوانیم؟
نغمه کوچ قشقایی اثری است که با ترکیب روایتهای خانوادگی و پژوهش تاریخی، تصویری ملموس و زنده از زندگی ایل قشقایی و طایفه کشکولی ارائه میدهد. این کتاب نهتنها به تاریخ و ریشههای یک ایل ایرانی میپردازد، بلکه ارزشهای همبستگی، خرد جمعی، نقش زنان در جامعه ایلی و اهمیت حفظ هویت فرهنگی را برجسته میکند. خواننده با مطالعه این اثر، با فرازونشیبهای زندگی عشایری، چالشهای کوچ، اقتصاد سنتی، و تأثیر رویدادهای ملی و جهانی بر زندگی روزمره آشنا میشود. روایتهای جزئی و مستند کتاب، امکان همذاتپنداری با شخصیتها و درک عمیقتری از تاریخ اجتماعی ایران را فراهم میکند. این کتاب برای کسانی که به دنبال شناخت ریشهها، فرهنگ و تاریخ ایران هستند، تجربهای آموزنده و تأثیرگذار خواهد بود.
خواندن نغمه کوچ قشقایی به علاقهمندان تاریخ اجتماعی ایران، پژوهشگران فرهنگ عشایری، دوستداران روایتهای خانوادگی و کسانی که دغدغه حفظ هویت و ریشههای قومی دارند پیشنهاد میشود. همچنین به دانشجویان رشتههای تاریخ، مردمشناسی و مطالعات فرهنگی و کسانی که به دنبال شناخت زندگی و آداب و رسوم ایلات ایران هستند، توصیه میشود.
وای عزیزم!! من خودم ورده ای هستم و مدت هاست دارم تلاش میکنم درباره ی شجره ی خودمون و روستامون اطلاعات پیدا کنم. دست نویسنده طلا😍 کاش بتونم باهاشون صحبت کنم.