کتاب شورش تک نفره میروسلاو کرلژا + دانلود نمونه رایگان
تصویر جلد کتاب شورش تک نفره

کتاب شورش تک نفره

معرفی کتاب شورش تک نفره

کتاب شورش تک‌نفره نوشته‌ی میروسلاو کرلژا و با ترجمه‌ی مهدی غبرایی توسط نشر خوب منتشر شده است. این اثر از ادبیات جهان و به‌ویژه ادبیات اروپای شرقی به‌شمار می‌آید و در قالب رمانی اجتماعی و انتقادی، به بررسی مناسبات قدرت، فردیت و جامعه در بستر تاریخی و فرهنگی کرواسی و یوگسلاوی می‌پردازد. کرلژا، نویسنده‌ی برجسته‌ی کروات، با نگاهی تیزبین و طنزی تلخ، داستان مردی را روایت می‌کند که در برابر ساختارهای پوسیده و اقتدارگرای جامعه‌ی خود ایستادگی می‌کند و بهای سنگینی برای بیان حقیقت می‌پردازد. روایت این کتاب، سرشار از جزئیات روان‌شناختی، نقدهای اجتماعی و بازتابی از تجربه‌های تاریخی منطقه‌ی بالکان است. نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب شورش تک نفره

کتاب شورش تک‌نفره اثر میروسلاو کرلژا، روایتی است از تقابل فرد با ساختارهای اجتماعی و سیاسی در جامعه‌ای که میراث امپراتوری هابسبورگ و تحولات یوگسلاوی را بر دوش می‌کشد. کرلژا، که خود از چهره‌های مهم ادبیات یوگسلاوی و کرواسی است، در این رمان با زبانی پرجزئیات و نگاهی انتقادی، زندگی مردی را به تصویر کشیده که در میانه‌ی طبقه‌ی متوسط، ناگهان با بیان حقیقتی ساده، به نماد شورش فردی علیه حماقت و اقتدار جمعی بدل می‌شود. ساختار کتاب بر پایه‌ی روایت اول‌شخص است و با بازگویی خاطرات، تأملات و رخدادهای روزمره، فضای خفقان‌آور و پر از شایعه و قضاوت جامعه‌ی کوچک را بازسازی می‌کند. شخصیت اصلی، که تا پیش از حادثه‌ی اصلی زندگی آرام و بی‌حاشیه‌ای داشته، پس از یک اظهار نظر در ضیافت شام، با موجی از تهمت، شایعه و طرد اجتماعی روبه‌رو می‌شود. کرلژا در این اثر، نه‌تنها به نقد مناسبات قدرت و اخلاقیات بورژوایی می‌پردازد، بلکه با طنزی تلخ، پوچی و بی‌معنایی زندگی اجتماعی و فردی را نیز به چالش می‌کشد.

خلاصه داستان شورش تک نفره

کتاب شورش تک‌نفره دغدغه‌ی اصلی خود را بر محور نقد ساختارهای اجتماعی و روان‌شناسی جمعی قرار داده است. راوی داستان، مردی از طبقه‌ی متوسط و مشاور حقوقی، سال‌ها زندگی بی‌حاشیه و آرامی را پشت سر گذاشته است. او در جامعه‌ای زندگی می‌کند که مناسباتش بر پایه‌ی ظاهر، موفقیت‌های سطحی و نقاب‌های اجتماعی شکل گرفته و هرگونه خروج از عرف، با واکنش تند و طرد جمعی مواجه می‌شود. در یک ضیافت شام در تاکستان مدیرکل دوماچینسکی، راوی در واکنش به تعریف میزبان از کشتن چهار شورشی در سال ۱۹۱۸، جمله‌ای کوتاه و انتقادی درباره‌ی جنون اخلاقی و جنایت بودن این عمل به زبان می‌آورد. همین اظهار نظر ساده، بهانه‌ای می‌شود تا جامعه‌ی کوچک و بسته، او را هدف شایعات، تهمت‌ها و قضاوت‌های بی‌رحمانه قرار دهد. موج شایعه و پیش‌داوری، زندگی شخصی و حرفه‌ای راوی را به نابودی می‌کشاند و او را از جایگاه شهروند محترم به فردی مطرود و دیوانه‌پنداشته تبدیل می‌کند. کرلژا با روایت این سقوط تدریجی، نشان داده است که چگونه جامعه، فردی را که جرئت بیان حقیقت دارد، تحمل نمی‌کند و با ابزارهای مختلف، از شایعه تا تهدید و طرد، او را به حاشیه می‌راند. در پس این روایت، نقدی عمیق به حماقت جمعی، خودشیفتگی اجتماعی و بی‌معنایی مناسبات انسانی نهفته است. شورش تک‌نفره، داستان مقاومت فرد در برابر موج همگانی بی‌خردی و اقتدار است؛ مقاومتی که بهایش، تنهایی و فروپاشی است.

چرا باید کتاب شورش تک نفره را بخوانیم؟

شورش تک‌نفره اثری است که با نگاهی موشکافانه و طنزی گزنده، مناسبات قدرت، اخلاقیات جمعی و روان‌شناسی جامعه را به نقد کشیده است. این کتاب، تجربه‌ی زیسته‌ی فردی را به بستری برای تأمل درباره‌ی سازوکارهای طرد، شایعه‌سازی و سرکوب حقیقت در جوامع کوچک و بسته تبدیل کرده است. خواندن این اثر، فرصتی برای مواجهه با پرسش‌های بنیادین درباره‌ی جایگاه فرد در برابر جمع، مرزهای اخلاق و مسئولیت اجتماعی فراهم می‌کند. همچنین، روایت پرجزئیات و شخصیت‌پردازی دقیق کرلژا، امکان هم‌ذات‌پنداری و درک عمیق‌تری از پیچیدگی‌های روابط انسانی و فشارهای اجتماعی را به‌وجود آورده است. این کتاب برای کسانی که به ادبیات انتقادی و اجتماعی علاقه دارند، تجربه‌ای متفاوت و تأمل‌برانگیز خواهد بود.

خواندن شورش تک‌نفره به علاقه‌مندان ادبیات اجتماعی، دوست‌داران رمان‌های انتقادی و کسانی که دغدغه‌ی نقد مناسبات قدرت، روان‌شناسی جمعی و جایگاه فرد در جامعه را دارند، پیشنهاد می‌شود. همچنین به دانشجویان و پژوهشگران حوزه‌های علوم انسانی، جامعه‌شناسی و تاریخ معاصر اروپا توصیه می‌شود.

بخشی از کتاب شورش تک نفره

«شب‌ها در خلوت تنهایی، نمی‌توانم برای دغدغهٔ مدامم دربارهٔ حماقت بشر توجیهی منطقی بتراشم. چه کارِ خدا باشد، چه نباشد، اهمیت موضوع سر جای خود است. قرن‌ها می‌گذرد تا حماقتی جای خود را به حماقت دیگر بدهد. اما حماقت همچون نور اختری خاموش هرگز از رسیدن به مقصد باز نایستاده است. مأموریت حماقت، با تمام ظواهر، عام و جهان‌شمول است. حماقت همچون نیروی جاذبه و نور و آب بر همهٔ کائنات جاری و ساری است. حماقت خودشیفته است و این خودشیفتگی را پایانی نیست. مدام به هیئت تشخص، حرفه‌ها، عناوین و رتبه‌ها درمی‌آید. سینهٔ حماقت عین عالی‌جناب شهردار مزین به طلاست. طلا چنان جلنگ‌جلنگ می‌کند که انگار مجمر می‌گردانند. حماقتْ کلاه سیلندر بر سر فرهیخته‌اش می‌گذارد و از وقتی کلاه‌دار شد، از نزدیک زیرنظرش دارم. در حقیقت هم این افتخار را داشته‌ام و هم این اقبال را که تمام عمر حقیر و ناچیزم را، همچون کمترین عضو طبقهٔ متوسط که از خاکساری نادیدنی است، در میان کلاه‌داران بگذرانم. انسان کلاه‌دار، الانسان‌المکلای داخلی، بومزاد، که علی‌القاعده در رأس برخی نهادهای ساخت بشر است، جلال‌وجبروت خود را در موقعیت‌های اجتماعی چنین می‌پندارد: به‌نمایندگی هفت‌هزار دکتر در هر رشته‌ای، همچون برجسته‌ترین عضو و محترم‌ترین فرد در رأس شاخهٔ دانش خود ایستاده‌ام. هر کلامی که تاکنون به زبان آورده‌ام درست و مطابق با مقالات علمی درجه‌یک بوده که دانشگاه پرافتخار ما به چاپ رسانده است. رئیس بیست‌وسه انجمن هستم. در حقیقت فرشتهٔ نگهبان نوزادان پیش‌بینی کرده بود که من حامی و حقوق‌دان، رئیس افتخاری، پیش‌گام، نظریه‌پرداز سخنران مراسم تشییع و ناطق مراسم افتتاح خواهم شد و سرانجام تندیس برنزی‌ام را در پارکی برپا خواهند کرد.»