کتاب تاریخ قرن بیستم (جلد اول ۱۹۰۰ - ۱۹۳۳)
معرفی کتاب تاریخ قرن بیستم (جلد اول ۱۹۰۰ - ۱۹۳۳)
کتاب تاریخ قرن بیستم (جلد اول ۱۹۰۰ - ۱۹۳۳) نوشتهی مارتین گیلبرت و با ترجمهی علیاکبر مهدیان، روایتی جامع و مستند از تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی جهان در سه دههی نخست قرن بیستم ارائه میدهد. این اثر با نگاهی تحلیلی و مستند، به بررسی وقایع مهمی چون جنگهای امپریالیستی، انقلابها، فروپاشی امپراتوریها، ظهور ایدئولوژیهای جدید و تغییرات بنیادین در ساختار قدرت جهانی میپردازد. گیلبرت، مورخی شناختهشده، تلاش کرده است با تکیهبر منابع متعدد و روایتهای دستاول، تصویری چندوجهی از این دورهی پرحادثه ترسیم کند. نشر اختران آن را منتشر کرده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب تاریخ قرن بیستم (جلد اول ۱۹۰۰ - ۱۹۳۳)
کتاب تاریخ قرن بیستم (جلد اول ۱۹۰۰ - ۱۹۳۳) به قلم مارتین گیلبرت، تصویری گسترده از آغاز قرنی پرتلاطم را ترسیم کرده است. این کتاب با تمرکز بر وقایع و روندهای کلیدی، از جنگهای امپریالیستی در آفریقا و آسیا تا انقلابهای سیاسی و اجتماعی در اروپا و آسیا، ساختار قدرت جهانی را در حال تغییر نشان میدهد. گیلبرت با رویکردی تحلیلی، به نقش امپراتوریها، ظهور جنبشهای ملیگرایانه، شکلگیری ائتلافها و پیمانهای بینالمللی و تأثیر پیشرفتهای علمی و صنعتی بر زندگی مردم میپردازد. روایت او نهتنها به رخدادهای سیاسی و نظامی، بلکه به تحولات اجتماعی، فرهنگی و حتی فجایع طبیعی و انسانی نیز توجه دارد. این کتاب با ارائهی جزئیات دقیق و روایتهای متنوع، تلاش کرده است تا پیچیدگیها و چندلایگی تاریخ این دوره را بهخوبی منعکس کند. مارتین گیلبرت در این اثر، ضمن اشاره به محدودیتهای هر روایت تاریخی، خواننده را به نگاه نقادانه و فعالانه به تاریخ دعوت کرده است.
خلاصه کتاب تاریخ قرن بیستم (جلد اول ۱۹۰۰ - ۱۹۳۳)
کتاب تاریخ قرن بیستم (جلد اول ۱۹۰۰ - ۱۹۳۳) با تمرکز بر سالهای آغازین قرن بیستم، به بررسی تحولات جهانی از منظر سیاسی، نظامی، اجتماعی و فرهنگی پرداخته است. نویسنده با آغاز از جنگهای امپریالیستی در آفریقای جنوبی و آسیا، نقش قدرتهای بزرگ مانند بریتانیا، آلمان، روسیه، فرانسه، ایالات متحده و ژاپن را در شکلدهی به نظم جهانی جدید بررسی کرده است. روایت کتاب از جنگ بوئر در آفریقای جنوبی آغاز میشود و به شورش بوکسورها در چین، رقابتهای استعماری، و شکلگیری ائتلافها و پیمانهای بینالمللی میپردازد. در این اثر، گیلبرت به ظهور جنبشهای ملیگرایانه، تلاش برای استقلال در مستعمرات، و مقاومت در برابر سلطهی امپریالیستی اشاره کرده است. همچنین، تأثیر پیشرفتهای علمی و صنعتی، مانند اختراع اتومبیل و هواپیما، بر زندگی روزمره و تحولات نظامی و اقتصادی بررسی شده است. کتاب به فجایع انسانی و طبیعی، از قحطی و بیماری تا بلایای طبیعی، نیز توجه دارد و نشان میدهد که چگونه این رویدادها بر سرنوشت ملتها و جوامع تأثیر گذاشتهاند. گیلبرت با ارائهی روایتهایی از شخصیتهای تاریخی، وقایع مهم و روندهای کلان، تصویری چندبعدی از جهانی در حال تغییر ارائه داده است. او ضمن تأکید بر نقش مورخ و ضرورت نگاه انتقادی به تاریخ، تلاش کرده است تا پیچیدگیها و تناقضهای این دوره را بهروشنی نشان دهد.
چرا باید کتاب تاریخ قرن بیستم (جلد اول ۱۹۰۰ - ۱۹۳۳) را بخوانیم؟
این کتاب با رویکردی مستند و تحلیلی، امکان درک عمیقتری از ریشهها و پیامدهای رویدادهای مهم قرن بیستم را فراهم میکند. روایت چندوجهی و توجه به جزئیات، خواننده را با لایههای پنهان تاریخ و تأثیرات متقابل سیاست، اقتصاد، فرهنگ و فناوری آشنا میسازد. همچنین، پرداختن به سرنوشت مردم عادی در کنار رهبران و قدرتها، تصویری انسانیتر از تاریخ ارائه داده است. مطالعهی این اثر به علاقهمندان تاریخ، پژوهشگران و کسانی که به دنبال فهم بهتر تحولات جهانی هستند، کمک میکند تا با نگاهی نقادانه و جامعتر به گذشته بنگرند.
خواندن این کتاب به علاقهمندان تاریخ معاصر، دانشجویان و پژوهشگران علوم انسانی، و کسانی که دغدغهی فهم ریشههای تحولات سیاسی و اجتماعی جهان امروز را دارند پیشنهاد میشود. همچنین برای افرادی که به دنبال تحلیل روندهای تاریخی و تأثیر آنها بر زندگی مردم هستند، مناسب است.
بخشی از کتاب تاریخ قرن بیستم (جلد اول ۱۹۰۰ - ۱۹۳۳)
«قرن بیستم گواه بعضی از بزرگترین دستاوردهای بشریت و بعضی از بدترین تعدیها و افراطکاریهای او بوده است. با هر معیار ارزشی که سنجیده شود، این قرن قرنِ بهبود کیفیت زندگی میلیونها انسان و با وجود این قرن انحطاط در بسیاری از بخشهای کرهٔ زمین بوده است. هر مورخِ قرن بیستم دربارهٔ دورهای که در تنوعِ رویدادها اینچنین غنی است دیدگاهی خاص خود خواهد داشت. با توجه به محدودیتهای کتابی ۸۴۲ صفحهای برای ثبت وقایع این قرن تا ۱۹۳۳، و سه مجلد برای کل قرن، نمیتوان بهطور متوسط بیش از بیستوپنج صفحه به هر یک از سالها اختصاص داد. انتخاب موضوعات، تأکیدات، وقایع و نحوهٔ توجه ناگزیر شخصی خواهد بود. من سعی کردهام موازنهای منصفانه میان قدرتها، مناطق، و مناقشات برقرار کنم. کانون توجه من در هنگامی که قرن شروع میشود بر امپراتوریها و ایدئولوژیهایی قرار دارد که در بخش بزرگی از جهانِ آن روز حکومت میکردند یا بر آن مسلط بودند یا درصدد بودند بر آن مسلط شوند. مقدر آن بود که در دهههای آینده این امپراتوریها که در اروپا تحت سیطرهٔ آلمان، اتریش ـ مجارستان، و روسیه قرار داشتند بعضی بهواسطهٔ جنگ و بعضی بهواسطهٔ انقلاب منهزم و تجزیه شوند و بعضی به دیکتاتوری و بعضی دیگر به دموکراسیهای پارلمانی مبدل گردند. معهذا آلمان و روسیه حتی بعد از آنکه جنگ و انقلاب آنها را متلاشی کرد، تلاش کردند در کانون صحنهٔ جهانی باقی بمانند.»