کتاب حرکت درمانی یاس
معرفی کتاب حرکت درمانی یاس
کتاب الکترونیکی «حرکتدرمانی یاس» نوشتهٔ علیاکبر پاکزاد اثری تخصصی در حوزهٔ توانبخشی و کاردرمانی است که نشر رشد فرهنگ آن را منتشر کرده است. این کتاب به بررسی مبانی نظری و عملی حرکتدرمانی، بهویژه برای کودکان مبتلا به فلج مغزی و بیماران دچار ضایعات مغزی، میپردازد و با تکیهبر تجربیات بالینی نویسنده و مرور روشهای مختلف درمانی، راهکارهایی برای بهبود عملکرد حرکتی ارائه میدهد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب حرکت درمانی یاس
«حرکتدرمانی یاس» اثری در قالب ناداستان و با رویکرد علمی-کاربردی است که به بررسی مبانی، اصول و تکنیکهای حرکتدرمانی در بیماران با اختلالات عصبی و حرکتی میپردازد. علیاکبر پاکزاد، نویسندهٔ کتاب، با بهرهگیری از تجربیات بالینی و مطالعات تخصصی، روند شکلگیری این روشها را شرح داده و به معرفی تکنیکهایی پرداخته است که در درمان کودکان فلج مغزی، بیماران سکته مغزی و سایر آسیبهای سیستم عصبی مرکزی کاربرد دارند. ساختار کتاب شامل توضیحاتی دربارهٔ فیزیولوژی عضلات، مکانیسمهای عصبی، انواع بازتابها و رفلکسها، ارزیابیهای بالینی و معرفی روشهای مختلف درمانی است. در کنار مباحث نظری، نمونههایی از تمرینات عملی و تکنیکهای تسهیل حرکت نیز ارائه شده است. این کتاب با زبانی تخصصی اما قابل پیگیری برای دانشآموختگان و علاقهمندان حوزهٔ توانبخشی، بهعنوان منبعی برای ارتقای دانش و مهارتهای درمانگران و دانشجویان رشتههای مرتبط تدوین شده است.
خلاصه کتاب حرکت درمانی یاس
کتاب «حرکتدرمانی یاس» با مقدمهای از تجربیات شخصی نویسنده در راهاندازی کلینیک کاردرمانی آغاز میشود و سپس به مرور مبانی علمی حرکتدرمانی میپردازد. نویسنده ابتدا ساختار عضلات اسکلتی، اجزای سلولی و مکانیسمهای انقباض عضلانی را شرح میدهد و نقش فیبرهای عضلانی، دوکهای عضلانی و بازتابهای عصبی را در کنترل حرکت بدن بررسی میکند. در ادامه، به مفهوم قابلیت تغییر و تبدیل در سیستم عصبی مرکزی پرداخته شده و اهمیت توانبخشی و آموزش در بهبود عملکرد بیماران با ضایعات مغزی مورد تأکید قرار میگیرد. کتاب به معرفی انواع روشهای درمانی رایج در کاردرمانی، از جمله روشهای مبتنی بر الگوهای حرکتی، تسهیل عصبی-عضلانی، تحریکات حسی و تمرینات عملکردی میپردازد. هر روش با ذکر اهداف، تکنیکها و موارد کاربرد توضیح داده شده است. نویسنده به نقش والدین و محیط در روند درمان اشاره کرده و اهمیت آموزش صحیح و مشارکت خانواده را در موفقیت درمان برجسته میسازد. در بخشهای بعدی، تکنیکهای عملی مانند کشش، فشار، تحریکات لمسی، استفاده از گرما و سرما، ماساژ و تمرینات تعادلی معرفی میشوند. همچنین، ارزیابیهای بالینی شامل بررسی دامنه حرکتی، تون عضلانی، بازتابها و تواناییهای عملکردی بیماران شرح داده شده است. در نهایت، اهداف کاردرمانی و برنامههای پیشنهادی برای بهبود استقلال حرکتی و کیفیت زندگی بیماران ارائه میشود. پیام اصلی کتاب بر اهمیت مداخلهٔ بهموقع، استفاده از روشهای متنوع و توجه به ویژگیهای فردی هر بیمار تأکید دارد.
چرا باید کتاب حرکت درمانی یاس را بخوانیم؟
این کتاب با جمعبندی نظریهها و تکنیکهای عملی حرکتدرمانی، بهویژه برای بیماران با اختلالات عصبی و حرکتی، منبعی جامع برای درمانگران، دانشجویان و علاقهمندان حوزهٔ توانبخشی بهشمار میآید. «حرکتدرمانی یاس» نهتنها به مبانی علمی و فیزیولوژیک میپردازد، بلکه با ارائهٔ تمرینات و روشهای کاربردی، امکان بهکارگیری دانش نظری در محیط بالینی را فراهم میکند. مطالعهٔ این اثر به درک بهتر فرایندهای عصبی-عضلانی، ارزیابیهای بالینی و طراحی برنامههای درمانی متناسب با نیازهای هر بیمار کمک میکند.
این کتاب برای دانشجویان و فارغالتحصیلان رشتههای کاردرمانی، فیزیوتراپی، علوم اعصاب و توانبخشی، درمانگران شاغل در حوزهٔ اختلالات حرکتی و والدین کودکان با نیازهای ویژه مناسب است. همچنین برای افرادی که به دنبال آشنایی با روشهای علمی و عملی در درمان فلج مغزی، سکته مغزی و سایر آسیبهای عصبی هستند، مفید خواهد بود.
بخشی از کتاب حرکت درمانی یاس
«به لطف خدا و ائمه اطهار و پیگیریهای مستمر و جدی، کلینیک کاردرمانی جسمی در سال ۱۳۸۰ راهاندازی شد. پس از دو سال با مراجعه به کتب و جزوات علمی و با استفاده از تکنیکهای مختلف و تجربیات پیشکسوتان و متخصصان همانند رود (تأکید بر حس عمقی و جلای)، بوبت (تأکید بر حس عمقی و وستیبولار)، دلکاتو (تأکید بر حس بینایی، لامسه و بینایی)، برانستروم (تأکید بر پی. ان. اف) و آیرس و فاربرد (تأکید بر حس لامسه و وستیبولار) به درمان بیماران مراجعهکننده به این مرکز بهویژه کودکان فلج مغزی و بیماران سکته مغزی مشغول بودم. در این اثنا گاهی اوقات در درمان برخی از بیماران دچار سردرگمی و ناامیدی میشدم که با توکل بر خداوند متعال و توسل به ائمه اطهار (ع) بهویژه حضرت ابوالفضل (ع) که در راه اسلام و امامش هستی خود را ایثار نموده بود، حرکات و تکنیکهایی به ذهنم خطور میکرد که قبلاً نبود و یا به ذهن خلاقم نمیرسید. تا اینکه خداوند توفیق داد در سال ۱۳۸۲ به زیارت عتبات عالیات مشرف شدم. یادم است که در شب نوزدهم ماه مبارک رمضان ۱۴۲۳ دق بود که خدمت آقا حضرت ابوالفضل رسیدم و وقتی وارد حرم شدم بعد از زیارت و نماز حال خاصی به لطف خدا به من دست داد. کنار ضریح مطهر ایشان ایستادم و با خضوع و تواضع خدمت ایشان عرض کردم: شما که هر دو دست خود را در راه اسلام، دین و امام خود هدیه نمودی و من هم که در درمان بیماران جز دو دست ناتوان و ضعیف چیزی ندارم و از آنها در انجام تکنیکها و حرکات استفاده میکنم، به این دستهای من توان و قدرتی اعطا بفرما که بتوانم بیماران را درمان کنم.»