کتاب درآمدی بر درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش
معرفی کتاب درآمدی بر درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش
کتاب الکترونیکی «درآمدی بر درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش» نوشتهٔ لیاه آقا علیاکبری اثری تخصصی در حوزهٔ روانشناسی و درمانهای موج سوم است که نشر رشد فرهنگ آن را منتشر کرده است. این کتاب به معرفی و تشریح رویکرد درمانی پذیرش و تعهد (ACT) میپردازد و با هدف آشنایی خوانندگان با مبانی نظری، فلسفی و کاربردی این شیوهٔ درمانی تدوین شده است. «درآمدی بر درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش» برای دانشجویان، درمانگران و علاقهمندان به رواندرمانی و علوم رفتاری قابل استفاده است. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب درآمدی بر درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش
این کتاب با تمرکز بر درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش (ACT)، یکی از رویکردهای موج سوم رفتاردرمانی، به بررسی مبانی نظری، فلسفی و عملی این شیوه میپردازد. «درآمدی بر درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش» اثری ناداستان و دانشگاهی است که ساختاری دو بخشی دارد: بخش نخست به کلیات، تاریخچه و مدل نظری ACT اختصاص یافته و بخش دوم به پروتکل درمانی و تمرینهای عملی میپردازد. نویسنده، لیاه آقا علیاکبری، تلاش کرده است تا ضمن ارائهٔ مفاهیم پایهای، کاربردهای عملی این رویکرد را نیز برای درمانگران و دانشجویان روشن کند. کتاب با زبانی تخصصی اما قابل پیگیری، به موضوعاتی چون انعطافپذیری روانشناختی، پذیرش، گسلش شناختی، ارزشها و عمل متعهدانه میپردازد و نمونههایی از تمرینها و کاربرگهای درمانی را نیز در اختیار خواننده قرار میدهد. این اثر بهعنوان راهنمایی مقدماتی برای ورود به دنیای درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش طراحی شده است و میتواند بهعنوان منبعی برای آموزش، پژوهش و کار بالینی مورد استفاده قرار گیرد.
خلاصه کتاب درآمدی بر درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش
درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش (ACT) رویکردی است که به جای تمرکز بر تغییر محتوای افکار و احساسات، بر تغییر رابطهٔ فرد با این تجارب درونی تأکید دارد. این کتاب با معرفی موج سوم رفتاردرمانی، توضیح میدهد که ACT برخلاف درمانهای سنتی، هدفش کاهش مستقیم علائم روانشناختی نیست، بلکه ایجاد زندگی معنادار و غنی با پذیرش رنجهای ناگزیر است. در بخش نخست، نویسنده به تاریخچهٔ رفتاردرمانی و سیر تحول آن تا ظهور ACT میپردازد. ACT بر پایهٔ نظریهٔ چهارچوب رابطههای ذهنی بنا شده و شش فرایند کلیدی را برای افزایش انعطافپذیری روانشناختی معرفی میکند: پذیرش، گسلش شناختی، خود بهعنوان زمینه، بودن در لحظهٔ حال، شناسایی ارزشها و اقدام متعهدانه. هر یک از این فرایندها به فرد کمک میکند تا به جای اجتناب از افکار و احساسات ناخوشایند، آنها را بپذیرد و بر اساس ارزشهای شخصی خود عمل کند. در بخش دوم، کتاب به ارائهٔ پروتکل درمانی ACT میپردازد. این بخش شامل تمرینها و کاربرگهایی است که درمانگر و درمانجو میتوانند در جلسات درمانی به کار ببرند. تمرینهایی مانند شناسایی ارزشها، کار با افکار مزاحم، تمرینهای ذهنآگاهی و تکنیکهای گسلش شناختی از جمله ابزارهایی هستند که در این رویکرد مورد استفاده قرار میگیرند. هدف نهایی، توانمندسازی فرد برای تجربهٔ کامل زندگی، حتی در حضور رنج و ناراحتی، و حرکت بهسوی اهداف و ارزشهای شخصی است.
چرا باید کتاب درآمدی بر درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش را بخوانیم؟
این کتاب با ارائهٔ چارچوبی روشن و کاربردی برای درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، به خواننده امکان میدهد تا با یکی از رویکردهای نوین و اثربخش رواندرمانی آشنا شود. «درآمدی بر درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش» نهتنها به تبیین مفاهیم نظری میپردازد، بلکه ابزارها و تمرینهایی را معرفی میکند که میتوانند در کار بالینی یا حتی خودیاری مورد استفاده قرار گیرند. آشنایی با ACT به درمانگران و دانشجویان کمک میکند تا درک عمیقتری از فرایندهای روانشناختی و نحوهٔ مواجهه با رنج و افکار مزاحم به دست آورند. همچنین این کتاب بهعنوان منبعی مقدماتی، مسیر ورود به مطالعات پیشرفتهتر در این حوزه را هموار میکند.
این کتاب برای دانشجویان و فارغالتحصیلان روانشناسی، مشاوره و علوم رفتاری، درمانگران و مشاوران بالینی و افرادی که به دنبال درک عمیقتر از رویکردهای موج سوم رفتاردرمانی هستند مناسب است. همچنین برای کسانی که با مشکلاتی مانند اضطراب، افسردگی، استرس یا وسواس دستوپنجه نرم میکنند و به دنبال راهکارهای مبتنی بر پذیرش و ذهنآگاهی هستند، مطالعهٔ این اثر میتواند مفید باشد.
بخشی از کتاب درآمدی بر درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش
«هدف درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد ایجاد یک زندگی غنی و پرمعنا در حالی است که فرد رنج ناگزیر موجود در آن را میپذیرد. پذیرش و تعهد (به معنی اقدام) مخفف جالبی است چون این درمان درباره انجام اقدام موثری است که بهوسیله عمیقترین ارزشهای ما هدایت میشود آنهم درحالی که ما کاملاً آماده و متعهد هستیم. تنها از طریق اقدام هشیارانه است که ما میتوانیم یک زندگی پرمعنا بسازیم. البته همین که برای ساختن چنان زندگی تلاش خود را آغاز کردیم با انواع و اقسام موانع به شکل تجربههای درونی ناخواسته و نامطلوب روبهرو خواهیم شد (افکار، تصورات، احساسات، حسهای بدنی، تکانهها و خاطرات). پذیرش و تعهد برای اداره این تجربههای درونی مهارتهای موثر توجهآگاهی را به ما میآموزد.»