کتاب باز طراحی مغز مضطرب
معرفی کتاب باز طراحی مغز مضطرب
کتاب الکترونیکی «بازطراحی مغز مضطرب» نوشتهٔ کاترین ام. پیتمن و الیزابت ام. کارل با ترجمهٔ مهدی عبدالهزاده رافی، علی اسدی قلعهنی و مریم حسنزاده اول، اثری در حوزهٔ روانشناسی و علوم اعصاب است که نشر رشد فرهنگ آن را منتشر کرده است. این کتاب به بررسی علمی و عملی اضطراب، ریشهها و راههای کنترل آن میپردازد و با تکیهبر یافتههای عصبشناسی، راهکارهایی برای کاهش نگرانی، وحشتزدگی و اضطراب ارائه میدهد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب باز طراحی مغز مضطرب
«بازطراحی مغز مضطرب» اثری ناداستان و علمی است که با رویکردی مبتنیبر علوم اعصاب و روانشناسی، به بررسی اضطراب و سازوکارهای مغزی آن میپردازد. نویسندگان، کاترین ام. پیتمن و الیزابت ام. کارل، تلاش کردهاند تا با زبانی روشن و ساختاری مرحلهبهمرحله، مفاهیم پیچیدهٔ عصبشناسی را برای مخاطبان عمومی و متخصصان قابلدرک کنند. کتاب در سه بخش اصلی تنظیم شده است: ابتدا مبانی مغزی اضطراب و نقش دو مسیر اصلی مغز (قشر مخ و آمیگدال) در ایجاد اضطراب را شرح میدهد؛ سپس راهبردهای کنترل اضطراب مبتنیبر هر یک از این مسیرها را معرفی میکند؛ و در نهایت، به جمعبندی و تلفیق این راهبردها برای ساختن زندگی مقاوم در برابر اضطراب میپردازد. این کتاب با مثالهای ملموس و تمرینهای کاربردی، به خواننده کمک میکند تا شناخت بهتری از اضطراب خود پیدا کند و راههای عملی برای مدیریت آن بیابد. ساختار کتاب به گونهای است که هم برای مطالعهٔ فردی و هم برای استفاده در جلسات درمانی یا آموزشی مناسب است.
خلاصه کتاب باز طراحی مغز مضطرب
کتاب «بازطراحی مغز مضطرب» با تکیهبر یافتههای عصبشناسی، اضطراب را بهعنوان پاسخی پیچیده و چندلایه در مغز معرفی میکند که از دو مسیر اصلی سرچشمه میگیرد: قشر مخ و آمیگدال. نویسندگان توضیح دادهاند که قشر مخ مسئول افکار، تفسیرها و نگرانیهای آگاهانه است و میتواند با پیشبینی پیامدهای منفی، اضطراب را تقویت کند. در مقابل، آمیگدال بهعنوان مرکز واکنشهای هیجانی و ترس، پاسخهای سریع و غریزی مانند جنگ، گریز یا خشکیدن را فعال میکند و اغلب بدون آگاهی هشیارانه، بدن را برای مقابله با خطر آماده میسازد. کتاب تأکید کرده است که بسیاری از اختلالات اضطرابی، نتیجهٔ تعامل این دو مسیر هستند و برای مدیریت مؤثر اضطراب، باید هر دو را شناخت و هدف قرار داد. نویسندگان با ارائهٔ مثالهای روزمره، نشان دادهاند که چگونه خاطرات هیجانی ذخیرهشده در آمیگدال میتوانند حتی بدون آگاهی قشر مخ، واکنشهای اضطرابی را برانگیزند. همچنین، به نقش انعطافپذیری عصبی اشاره شده است؛ یعنی مغز حتی در بزرگسالی نیز قادر به تغییر و بازسازی مدارهای اضطرابزا است. در ادامه، کتاب راهبردهایی برای کنترل اضطراب مبتنیبر هر مسیر ارائه میدهد: برای قشر مخ، تمرکز بر تغییر افکار و الگوهای شناختی و برای آمیگدال، تمرینهای مواجهه، آرامسازی و بازآموزی هیجانی. در نهایت، هدف کتاب این است که خواننده بتواند با شناخت بهتر مغز خود، مدارهای اضطراب را بازطراحی کند و زندگیای کمتر تحتتأثیر اضطراب بسازد.
چرا باید کتاب باز طراحی مغز مضطرب را بخوانیم؟
این کتاب با ترکیب دانش عصبشناسی و روانشناسی، تصویری روشن از ریشههای اضطراب و نحوهٔ شکلگیری آن در مغز ارائه میدهد. «بازطراحی مغز مضطرب» نهتنها به تبیین علمی اضطراب میپردازد، بلکه راهکارهایی عملی و قابلاجرا برای مدیریت و کاهش آن معرفی میکند. خواندن این کتاب به افرادی که به دنبال درک عمیقتر از اضطراب و راههای کنترل آن هستند، کمک میکند تا با شناخت بهتر مغز خود، مسیرهای اضطرابزا را شناسایی و اصلاح کنند. همچنین، مثالهای واقعی و تمرینهای کاربردی کتاب، امکان بهکارگیری آموختهها را در زندگی روزمره فراهم میسازد.
این کتاب برای افرادی مناسب است که با اضطراب، نگرانی یا حملات وحشتزدگی دستوپنجه نرم میکنند یا علاقهمند به شناخت علمی و عملی اضطراب هستند. همچنین، دانشجویان و متخصصان روانشناسی، مشاوران، درمانگران و هر کسی که به دنبال راهکارهایی برای مدیریت اضطراب در خود یا اطرافیانش است، میتواند از مطالب این کتاب بهرهمند شود.
بخشی از کتاب باز طراحی مغز مضطرب
«در حال رانندگی به سمت محل کارتان هستید که ناگهان شک میکنید، آیا اجاقگاز را خاموش کردم؟ به صورت ذهنی کارهایی که از آغاز صبح انجام دادهاید را مرور میکنید اما نمیتوانید به یاد آورید آن را خاموش کردهاید یا نه. احتمالاً خاموش کردم... اما اگر نکرده باشم چه؟ اضطرابتان شروع به ساختن تصویری از شعلهور شدن اجاقگاز در ذهنتان میکند. پس از آن، فردی که در ماشین مقابل شما است بهشدت ترمز میگیرد. شما محکم به فرمان میچسبید و سریعا ترمز میگیرید، خیلی سریع متوقف میشوید. همه بدن شما با موجی از انرژی فعال شده است و قلبتان به تپش افتاده است اما در امان هستید. نفس عمیقی میکشید. نزدیک بودا! به نظر میرسد، اضطراب در پیرامون همه ما هست. اگر به دقت رخدادهای سناریوی بالا را مورد توجه قرار دهید، متوجه خواهید شد که دو مسیر متفاوت راهانداز اضطراب نشان داده شدهاند: از طریق آنچه درباره آن فکر میکنیم و از طریق واکنش نشان دادن به محیطمان. این به این خاطر است که اضطراب بهوسیله دو ناحیه متفاوت مغز انسان به وجود میآید: قشر مخ و آمیگدال. این شناخت نتیجه سالها تحقیق در زمینهای است که به عنوان علوم اعصاب شناخته میشود که علم مطالعه ساختار و کارکرد سیستم عصبی ازجمله مغز است.»